Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια για τους χειμερινούς προορισμούς και για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Οι χειμερινοί προορισμοί αξίζουν τη φροντίδα και τη στήριξή μας. Αξίζουν να διαφημίζονται και να προμοτάρονται και η ύπαιθρός μας, τα βουνά μας, οι λίμνες μας. Έχουμε απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, κωμοπόλεις, πόλεις, χωριά, που αξίζουν οι επισκέπτες να κλείσουν εισιτήριο, να κλείσουν ξενοδοχείο και να χαρούν αυτή τη μοναδική εμπειρία», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα έσοδα

«Όλος ο πλανήτης μάς δίνει συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε αυτή την πανδημία και πώς ξανακάναμε brand name τη χώρα», προσέθεσε ο υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας πως μας εμπιστεύτηκαν οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες ως ασφαλή προορισμό.

«Και γι’ αυτό καταφέραμε», τόνισε, «ενώ οι προβλέψεις για τα έσοδα ήταν της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ, να έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 10 (δισ.) και να ανεβαίνουμε».

«Το 2022, το καλοκαίρι θα έλθει από την άνοιξη – Πρέπει το Μάρτιο να είμαστε όλοι έτοιμοι»

Το 25% του ΑΕΠ της χώρας, άμεσα ή έμμεσα, προέρχεται από τον τουρισμό. Οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι έμποροι που είναι συνυφασμένοι άμεσα με το τουριστικό προϊόν και όλα τα επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό, πρέπει να στηριχθούν, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, παρατηρεί ότι οι προκρατήσεις, τον φετινό Οκτώβριο, για το καλοκαίρι του 2022, είναι 30% πάνω από ό,τι ήταν τον Οκτώβριο του 2018 και το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή προ κοροναϊού.

«Βλέπω τις αεροπορικές εταιρείες, μετά τις συμφωνίες που κάνουμε σε Γαλλία, Αγγλία και Αμερική, να αυξάνουν σημαντικά τις θέσεις για το καλοκαίρι του 2022. Είναι εντυπωσιακό ότι θα έχουμε 14 πτήσεις από τις ΗΠΑ, γνωρίζουμε όλοι ότι μιλάμε για πολύ υψηλού εισοδήματος επισκέπτες, τουρίστες που μένουν και μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα», προσέθεσε.

Και δήλωσε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις μεγάλες τουριστικές αγορές σε τέτοιες συμφωνίες και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. «Το 2022, το καλοκαίρι θα είναι την άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, σημειώνοντας ότι «Μάρτιο, Απρίλιο πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι και με ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες».

Επίσης, ανέφερε ότι κατέληξαν με τη γενική διευθύντρια Ευρώπης της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που τον επισκέφθηκε την Τετάρτη, σε ένα κοινό πλαίσιο: «Ζητούν να ξεκινήσουμε κρουαζιέρα φέτος από την 1η Μαρτίου. Και αυτό θα γίνει».

«Ένα lockdown θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό και την οικονομία»

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και τις επιπτώσεις που θα είχε στον τουρισμό, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε:

«Βλέπω ένα πικ πανδημικό σε όλη την Ευρώπη. Απαιτείται ομογενοποιημένη επικοινωνιακή στρατηγική, να αφήνουμε τους ειδικούς να τοποθετούνται. Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού. Έτσι θα επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα. Οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί έχουν πολύ υψηλές πληρότητες, δεν υπάρχει λόγος να το καταστρέψουμε αυτό».

Στόχος, όπως σημείωσε ο υπουργός, είναι «να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα, να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, να προχωρήσουμε μπροστά».

Υψηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς για το Δεκέμβριο

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις πληρότητες των ξενοδοχείων σε χειμερινούς προορισμούς της χώρας, ειδικά για τον Δεκέμβριο και ενόψει Χριστουγέννων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα σχετικά στοιχεία.

«Συναντήθηκα νωρίτερα σήμερα με τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, έναν εξαιρετικό επιστήμονα και πολύ πετυχημένο αυτοδιοικητικό. Αυτή τη στιγμή, είναι στο 65%-70% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης και οι πληροφορίες που έχουμε για τον Δεκέμβριο, για τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, τους χριστουγεννιάτικους, είναι για πολύ υψηλές πληρότητες», όπως είπε.

Και υπογράμμισε για μία ακόμη φορά: «Δεν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το καταστρέψουμε αυτό. Οπότε πιο μεγάλη προσοχή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αύξηση των εμβολιασμών και σεβασμό στην τεράστια προσπάθεια των υγειονομικών αυτά τα δύο χρόνια. Τους αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο και η στήριξη όλων, για να τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν».

«Η ελληνική κοινωνία αξίζει να πάει μπροστά με μεγάλο όπλο τον εμβολιασμό»

«Έχουμε ένα μεγάλο όπλο, δεν θα κουραστώ να το λέω: Είναι ο εμβολιασμός. Απαιτείται ο εμβολιασμός και με την τρίτη δόση. Το βλέπουμε σε κοινωνίες που έχουν φύγει μπροστά εμβολιαστικά, όπως είναι το Ισραήλ», επανέλαβε ο υπουργός Τουρισμού.

Και σημείωσε πως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί «με κίνδυνο της ζωής τους, με την παρότρυνση όλων και τις εξηγήσεις από τους επιστήμονες και τους ειδικούς, πρέπει να εμβολιαστούν».

«Θεωρώ ότι αξίζει η ελληνική κοινωνία να πάει μπροστά, να επιστρέψει σιγά-σιγά σε μία μερική κανονικότητα και να ξαναβρεί η χώρα τους ρυθμούς ζωής της», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.