Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Ο «πόλεμος» του αγριογούρουνου στην ηπειρωτική Ελλάδα – Ο πληθυσμός τους σε όλη τη χώρα

Published

on

Spread the love

Έχει μόλις ξημερώσει και οι κυνηγοί στο Κιλκίς έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού για να ανέβουν όλοι μαζί στο βουνό. Χωρισμένοι σε πέντε ομάδες των δέκα ατόμων, φορώντας τα πορτοκαλί γιλέκα τους και έχοντας πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, ξεκινούν με σχέδιο επί χάρτου την επιχείρηση μείωσης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, που έφτασαν όπως λένε να είναι όσα και οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγεί ότι τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν εθελοντικά στην επιχείρηση, μετά την απόφαση του Υπουργείου περιβάλλοντος και του τοπικού δασαρχείου που αφορά στη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, καθώς η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο το τελευταίο διάστημα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε απόγνωση οι καλλιεργητές

“Οι καλλιεργητές είναι σε απόγνωση. Δεκάδες στρέμματα από καλαμπόκια, ηλιόσπορο και μπιζέλια έχουν καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των αγριογούρουνων. Η επιχείρηση μείωσής τους, γίνεται και για λόγους οδικής ασφάλειας. Πριν από λίγο καιρό είχε σημειωθεί ένα δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, στην επαρχιακή οδό Κιλκίς – Δοϊράνης, όταν μια αγέλη αγριογούρουνων διέσχισε το δρόμο, προκαλώντας τη σύγκρουση τριών αυτοκινήτων” σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Πέντε ώρες διαρκεί η επιχείρηση

Ο αρχηγός της κάθε ομάδας αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τομέα και η επιχείρηση διαρκεί πέντε ώρες. “Ο εντοπισμός των αγριογούρουνων γίνεται με ιχνηλάτηση και με σκύλους” και όπως λέει ο επί σαράντα χρόνια έμπειρος κυνηγός ενώ η θήρευση ήταν κάποτε τρόπαιο, τώρα είναι μια επιβεβλημένη κατάσταση, η οποία μάλιστα αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Το πλάνο και το σχέδιο δράσης ορίζεται από το δασαρχείο. “Από τη στιγμή που έχει νομοθετηθεί αυτή η δυνατότητα, έχει γίνει μελέτη σε πανελλαδικό επίπεδο και όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, δίνονται αντίστοιχες οδηγίες ώστε να μην γίνει ασύδοτη εξόντωσή τους, δήλωσε ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτσας.

“Καθορίζονται περιοχές με συντεταγμένες, στις οποίες ορίζεται και ο αριθμός των θηραμάτων που πρέπει να θανατωθούν. Στη δική μας περιοχή συγκεκριμένα, έχουμε οδηγία να απομακρύνουμε έως 97 θηλυκά αγριογούρουνα και 224 συνολικά, μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έως 14 Σεπτεμβρίου» δηλώνει ο δασάρχης.

Μετά τη θανάτωση των αγριόχοιρων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κιλκίς παίρνει δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης ελέγχου για την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής, στους εργαστηριακούς ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα. Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου που συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν αποφασίσει πως το κρέας των αγριογούρουνων από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλο, θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς.

550 με 600 χιλιάδες τα αγριογούρουνα στη χώρα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Κυνηγών Νικόλαος Σταθόπουλος σημειώνει οτι το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και προκαλεί έντονη ανησυχία.

«Με καταμετρήσεις και αναγωγή έχουμε καταγράψει πανελλαδικά 550 με 600 χιλιάδες αγριόχοιρους σε όλη τη χώρα. Για να επανέλθει η φυσιολογική εικόνα πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες ενώ μέχρι στιγμής έχουν θηρευτεί μόλις 60 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον κ Σταθόπουλο επιχειρήσεις γίνονται σε όλη τη Ελλάδα. «Εμείς», πρόσθεσε, «είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους συλλόγους μας όπου γίνονται επιχειρήσεις άλλες με μικρότερη κι άλλες με μεγαλύτερη επιτυχία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ38 λεπτά ago

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ώρα ago

Σχεδόν 10 ευρώ τα ντοματίνια – Αυξήθηκαν 50% οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 ώρες ago

Μαμάκος στο Αστυνομικό Μέγαρο: «Κοινό μας μέλημα η ασφάλεια στην πόλη»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από Αχ. Μπέο για την Κάρλα – Πάνω από 300.000 κολοβακτηρίδια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 ώρες ago

Μπαίνει στο Κύπελλο με εντός έδρας, αγώνα την Τετάρτη

LIFESTYLE4 ώρες ago

Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια έκαναν πρεμιέρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ5 ώρες ago

Γιατί είναι αναγκαίο ένα αυτοκαταστρεφόμενο ρομπότ στο σπίτι μας;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ώρες ago

SNFCC Green Weekend: Ένα πράσινο διήμερο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

AUTO-MOTO7 ώρες ago

F1 Tech Analysis: Έπρεπε ο Φερστάπεν να λάβει ποινή στο GP της Σιγκαπούρης;

VIDEO5 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO4 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

VIDEO1 ημέρα ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή