Connect with us

OIKONOMIA

Κίνα: Σχέδια για την προετοιμασία της για αμερικανικές κυρώσεις ανάλογες με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για την πιθανότητα να βρεθεί απέναντι σε ένα πακέτο αμερικανικών κυρώσεων, ανάλογων με αυτές που πλήττουν τη Ρωσία σήμερα, φαίνεται πως προετοιμάζεται η Κίνα. Γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο το Πεκίνο έχει στο νου του μια στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του, όπως για παράδειγμα μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, που σίγουρα θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Δύσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτοντας πως, πριν λίγες ημέρες, οι κινεζικές αρχές διοργάνωσαν μια έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους εγχώριων αλλά και ξένων τραπεζών, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προστασία των ξένων assets της χώρας από πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, ανάλογες με αυτές που έχουν εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως το Πεκίνο έχει διατηρήσει τη στήριξη του προς την Μόσχα αποφεύγοντας να καταδικάσει την εισβολή στην Ρωσία. Μάλιστα, οι δύο χώρες συνεχίζουν και έχουν σκοπό και να αυξήσουν τις διμερείς συναλλαγές τους, παρά το γεγονός πως πολλές κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές στις συναλλαγές με τους Ρώσους φοβούμενες πως θα στοχοποιηθούν από τα μέτρα της Δύσης.

Σενάρια αντίδρασης

Στην σύσκεψη που φαίνεται πως έγινε στις 22 Απριλίου, υπό την κεντρική τράπεζα της Κίνας και το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκαν ανώτατα στελέχη από δεκάδες κινεζικές αλλά και διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC.

Στη συζήτηση έγινε σαφές πως οι κινεζικές αρχές έχουν θορυβηθεί από την ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να προχωρήσουν σε εκτεταμένο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και να περικόψουν την πρόσβαση της χώρας στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι   συνέπειες για την κινεζική οικονομία από αντίστοιχα μέτρα θα ήταν καταστροφικές. Φαίνεται λοιπόν πως ζητήθηκε από τους τραπεζίτες να κάνουν ότι μπορούν και να έχουν διαμορφωμένα σχέδια αντίδρασης για να μπορούν να προστατέψουν τα ξένα assets της χώρας και δη, τα ύψους 3,2 τρισ. δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα, εφόσον προέκυπτε η ανάγκη.

Ποια θα ήταν η ανάγκη αυτή, δεν διευκρινίστηκε. Όμως, μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν φαίνεται πως ήταν κάτι που πολλοί είχαν στο μυαλό τους.

Η Κίνα έχει ένα τεράστιο εύρος περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, που ξεκινά από την κατοχή αμερικανικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. δολαρίων έως τον έλεγχο πανάκριβων και μοναδικών ακινήτων, κυρίως στην Νέα Υόρκη.

Οι προτάσεις

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αρκετές ιδέες… έπεσαν στο τραπέζι. Κάποιοι τραπεζίτες πρότειναν η κεντρική τράπεζα να απαιτεί από τους εξαγωγείς να μετατρέπουν σε ρενμίμπι όλα τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα, έτσι ώστε να αυξηθεί το εγχώριο απόθεμα σε δολάρια. Στο καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι εξαγωγείς διατηρούν το δικαίωμα να κρατούν μέρος των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα για πιθανή μελλοντική χρήση.

Μια ακόμη πρόταση που κατατέθηκε είναι να δρομολογηθεί μια σημαντική περικοπή στην ύψους 50.000 δολαρίων ποσόστωση που ισχύει σήμερα για όλους τους Κινέζους για την αγορά ξένων assets, για ταξίδια ή για την εκπαίδευση.

Ωστόσο, η ιδέα να γίνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση του ξένου συναλλάγματος, ήτοι με αύξηση των assets σε γιεν και ευρώ αντί του δολαρίου, απορρίφθηκε ως πρακτικά δύσκολη.

Πάντως, αυτό που προέκυψε από την συνάντηση είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζιτών, ακόμη και ξένων τραπεζών, έδειξε να συμφωνεί πως είναι λίαν απίθανο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε διακοπή των οικονομικών σχέσεων της με την Κίνα, στο βαθμό που έκανε τώρα με την Ρωσία. Κι αυτό διότι δεν την συμφέρει καθόλου, λόγω των υψηλών διμερών εμπορικών σχέσεων. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μαζικές κυρώσεις κατά της Κίνας. Η αμοιβαία καταστροφή θα ήταν ανάλογη ενός πυρηνικού πολέμου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άντριου Κολιέρ της Orient Capital Research.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Γερμανία: Αυξήσεις τιμών μπύρας λόγω ελλείψεων γυάλινων μπουκαλιών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για ελλείψεις μπουκαλιών μπύρας, εντός του καλοκαιρού, προειδοποιούν οι γερμανικές ζυθοποιίες, εν μέσω αύξησης του κόστους παραγωγής και ελλείψεων οδηγών φορτηγών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ειδικοί του βιομηχανικού κλάδου εκτιμούν ότι οι ελλείψεις σε γυάλινα μπουκάλια πρόκειται να επηρεάσουν, κυρίως, τις μικρομεσαίες ζυθοποιίες, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν 80% περισσότερο για να προμηθευτούν γυάλινα μπουκάλια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση της τιμής μπουκαλιών και, γενικότερα, των τιμών ενέργειας, ενδεχομένως να προκαλέσουν, με τη σειρά τους, 30% αύξηση στην τιμή της γερμανικής μπύρας.

Οι λόγοι που προκαλούν ελλείψεις

Ένας από τους λόγους των ελλείψεων είναι η αύξηση των τιμών ενέργειας, η οποία προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής γυάλινων μπουκαλιών.

Ταυτόχρονα, ο Χόλγκερ Άιχελε, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιών, ανέφερε ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών καθιστούσε δύσκολη τη διατήρηση των ροών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ως αποτέλεσμα αυτού, το κόστος των νέων γυάλινων μπουκαλιών σχεδόν διπλασιάστηκε, κατά το τελευταίο έτος.

Η λύση στο πρόβλημα

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιών, μία καλή λύση θα ήταν οι καταναλωτές να επιστρέφουν τα γυάλινα μπουκάλια στα καταστήματα, μετά την κατανάλωσή τους, και να μην τα πετάνε.

O λόγος πίσω από την πρόταση αυτή είναι ότι, στη Γερμανία, οι μπύρες διατίθενται στην αγορά, κυρίως, σε γυάλινα μπουκάλια. Τα μπουκάλια αυτά, όμως, λόγω των ελλείψεων, πωλούνται σε μικρές ποσότητες, και, εάν οι καταναλωτές τα επιστρέφουν στο μαγαζί, μετά την κατανάλωση του ποτού, θα βοηθήσουν στη διάθεσή τους στην αγορά.

Παρόμοιο πρόβλημα δεν αναμένεται να αντιμετωπισθεί με τα κουτάκια μπύρας, καθώς στη Γερμανία δεν είναι τόσο συνηθισμένα και πολλές ζυθοποιίες χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα μπουκάλια που μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΗΠΑ: Μπλόκο στη Ρωσία – Δεν θα μπορεί να πληρώνει τους Αμερικανούς ομολογιούχους

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να παρατείνουν μια άδεια που λήγει σύντομα και η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους αμερικανικών ομολόγων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμής του χρέους της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταβάλει τις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας.

Η χώρα έχει διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα προχώρησε καθυστερημένα σε πληρωμές για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η κρίσιμη προθεσμία

Αλλά η Μόσχα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την προθεσμία της 25ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την όποια λήγει η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να κάνει πληρωμές στους κατόχους αμερικανικών ομολόγων.

Η Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν τη λήξη της άδειας, δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί».

Η Γέλεν δήλωσε επίσης: «Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βρει τρόπο να κάνει αυτές τις πληρωμές και αθετήσει τεχνικά το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πραγματικά σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένη από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από τον απόηχο της επανάστασης του 1917 και είχε βαθμολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO9 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 18/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου – Όλα τα ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες

OIKONOMIA18 λεπτά ago

Γερμανία: Αυξήσεις τιμών μπύρας λόγω ελλείψεων γυάλινων μπουκαλιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Γιούνκερ: Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Βαγγέλης Μαρινάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: «Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ48 λεπτά ago

Στουρνάρας: Ο κ. Γιούνκερ ήταν άπό τους πιο συνεπείς και επιδραστικούς υπερασπιστές της Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ49 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Επτάχρονος τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω του καγκελόπορτα

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Αθηνών – Σουνίου: Σφοδρή σύγκρουση τριών αυτοκινήτων

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: Πιο κοντά σε συμφωνία για τα F-16 λέει η Τουρκία – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή