Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να πληρώσουν «αβάσταχτο τίμημα» εξαιτίας των κινήσεών τους σε σχέση με την Ταϊβάν, προειδοποίησε ο Γουάνγκ Γι, κρατικός σύμβουλος και υπουργός εξωτερικών σε συνέντευξη προς τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ την Πέμπτη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Διαβάστε επίσης: Κίνα – Μεγάλοι χαμένοι του 2021 οι νεόπλουτοι του τεχνολογικού κλάδου

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, μια αυτόνομη περιοχή με δημοκρατικό καθεστώς, αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα της, και στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έχει αυξήσει τις στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις για να επιβάλλει την κυριαρχία της. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τον θυμό της Ταϊπέι – αλλά και ανησυχίες στην Ουάσινγκτον.

Αυστηρή προειδοποίηση

«Ενθαρρύνοντας τις δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», οι ΗΠΑ «όχι απλώς θέτουν την Ταϊβάν σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, αλλά και εκτίθενται οι ίδιες σε ένα αβάσταχτο τίμημα», ισχυρίστηκε ο Γουάνγκ.

Η Ταϊβάν έχει αναδυθεί ως κεντρικός παράγοντας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, που αποτελούν τον ισχυρότερο υποστηρικτή της αυτονομίας του νησιού, αλλά και τον κυριότερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων, παρά την απουσία επίσημων διπλωματιών δεσμών.

Η ασαφής στάση των ΗΠΑ

Η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι μια ανεξάρτητη χώρα και ορκίζεται πως σκοπεύει να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της. Η Κίνα περιγράφει συχνά το νησί ως το πιο ευαίσθητο ζήτημα που επηρεάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλη επιλογή στο μέλλον, πέραν της επανένωσής της με την ενδοχώρα», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Αν και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια Κίνα, δεσμεύονται νομικά να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για την υπεράσπιση του εαυτού της και εδώ και καιρό ακολουθούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το κατά πόσον θα παρενέβαιναν στρατιωτικά για να προστατεύσουν τη χώρα σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, καταλήγει το Reuters.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr