ΚΟΣΜΟΣ
Κίνα: Το ΝΑΤΟ στο στόχαστρο του κινεζικού δράκου – Το Πεκίνο προειδοποιεί για την επέκταση στα ανατολικά


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Κίνα θα συνεχίσει συχνά να στέκεται, έστω και έμμεσα, στο πλευρό της Ρωσίας καθώς βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολή ως απειλή και για αυτήν, όχι μόνο για τη Ρωσία, επισημαίνουν αναλυτές.
Φαίνεται ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας για την ουκρανική κρίση παραμένουν, παρά τη διαδικτυακή συνομιλία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί
«Εάν το ΝΑΤΟ επεκταθεί περαιτέρω, θα προσεγγίσει τα περίχωρα της Μόσχας, όπου ένας πύραυλος μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο μέσα σε 7 ή 8 λεπτά», προειδοποίησε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λε Γιουσένγκ.
«Το να στριμώξουμε μια μεγάλη χώρα, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, (Ρωσία) σε μια γωνία, θα είχε τόσο φρικτό αντίκτυπο που είναι αδιανόητο», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί και «να εγγραφεί στην ιστορία παράλληλα με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας».
Ομως, αντί να διαλυθεί, το ΝΑΤΟ συνέχισε να ενισχύει και να επεκτείνει τις δυνάμεις του και επενέβη στρατιωτικά σε χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν, και μπορεί κανείς να αναμένει τις συνέπειες της μετάβασης σε αυτό το μονοπάτι, σημειώνει σε ανάλυσή του το skynewsarabia.com.
Με αυτές τις αιχμηρές δηλώσεις, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα εμμένει στο όραμά της που θεωρεί την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ υπεύθυνα για το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης , παρά τις πιέσεις της Δύσης, ιδιαίτερα της αμερικανικής πίεσης σε αυτήν, η οποία έχει φτάσει στο σημείο να την απειλεί με επιβολή κυρώσεων εάν συνεχίσει να ευνοεί τη Μόσχα και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις συνέπειες των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
Καχύποπτη η επέκταση στα ανατολικά
Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Αλί Γιαχούα, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα θεμέλια της κινεζικής θέσης σχετικά με την οξεία διεθνή κρίση επηρεάζονται από πολλά γεγονότα. Συνδέεται με τη στρατηγική συμμαχία και τον συντονισμό υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία, η οποία ανέβαλε την εισβολή της στην Ουκρανία μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, και από την άλλη, η κινεζική οικονομία και ανάπτυξη εξαρτώνται κυρίως από τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών».
Ωστόσο, η Κίνα κοιτάζει με καχυποψία την επέκταση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) κατά τις τρεις φάσεις του προς τα ρωσικά σύνορα, όπως εξηγεί ο Γιαχούα, συνεχίζοντας:
«Βλέπει, επίσης, τις συμμαχίες Aukus μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας και Quad μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας που επιχειρούν να την περικυκλώσουν στρατιωτικά και να την στριμώξουν μέσω δέσμης μέτρων και ζητημάτων, από το Θιβέτ μέχρι την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ και άλλα, παράλληλα με την κατάταξή της από την Ουάσιγκτον ως κεντρική απειλή».
Από την πλευρά του, ο Ταρίκ Σαράμι, συγγραφέας και πολιτικός ερευνητής, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Οι δηλώσεις του Πεκίνου κατά του ΝΑΤΟ έχουν κλιμακωθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, και είναι σχεδόν η πιο αυστηρή κατά της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης».
Το Πεκίνο τείνει προς τις θέσεις της Μόσχας
Ο πολιτικός ερευνητής προσθέτει: «Είναι απολύτως σαφές σε οποιονδήποτε παρατηρητή ότι το Πεκίνο τείνει προς τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης παρά τη δήλωση της ουδετερότητάς του σε αυτήν, αλλά φαίνεται από αυτές τις δηλώσεις ότι δεν πρόκειται για αρνητική ουδετερότητα χωρίς θέση, και αυτό είναι ξεκάθαρο.
»Υπό το φως αυτών των κινεζικών θέσεων, το Πεκίνο βρίσκεται πιο κοντά στην αφήγηση της Μόσχας και το όραμά της. Και κατανοεί τις αιτίες ή τα προσχήματα που παρουσιάζει, ονομάστε το όπως θέλετε, για την έναρξη αυτού του πολέμου».
Και για το τι αναμένεται υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου από τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, ο ίδιος εξηγεί:
«Η Κίνα θα συνεχίσει συχνά να στέκεται, έστω και έμμεσα, στο πλευρό της Ρωσίας καθώς βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολή ως απειλή και για αυτήν, όχι μόνο για τη Ρωσία.
»Και στην υποστήριξή της για τη ρωσική θέση βασίζεται σε ένα σύνολο αρχών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων, που σχετίζονται με το γεγονός ότι είναι δύο μεγάλες γειτονικές δυνάμεις που έχουν κοινούς παρονομαστές και ένα ατελείωτο δίκτυο αμοιβαίων συμφερόντων, και ως εκ τούτου δεν βρίσκονται στη διαδικασία να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ και να επιτρέψουν την εισβολή του στο ζωτικό τους χώρο».
Πηγή: skynewsarabia.com, echedoros-a.gr
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βελιγράδι: Λειτουργία συμφιλίωσης της Σερβικής με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Λειτουργία συμφιλίωσης θα τελεστεί μεταξύ της Σερβικής Εκκλησίας και της Αριχεπισκοπής της Αχρίδας μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας να αποδεχτεί το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της ότι στις 19 Μαΐου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφανος, θα τελέσουν συμφιλιωτική λειτουργία, «η οποία θα καθιερώσει λειτουργική και κανονική κοινωνία των δύο αδελφών εκκλησιών με απόφαση της Συνέλευσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από όλους τους ιεράρχες
Η λειτουργία, όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, και θα τελεστεί από όλους τους ιεράρχες και των δύο εκκλησιών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πατριάρχης Πορφύριος κάλεσε τους πιστούς να παραστούν στην αρχιερατική λειτουργία.
Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας ανακοίνωσε προχθές ότι αποδέχεται το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας που της παραχωρήθηκε το 1959.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: Πιο κοντά σε συμφωνία για τα F-16 λέει η Τουρκία – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη εκδίδοντας κοινή δήλωση στην οποία «επιβεβαιώνουν τη συνεργασία τους ως εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κλίμα μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα θετικό, και επέμεινε στη θέση της Άγκυρας ότι είναι «απαράδεκτο» χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες που στοχεύουν την Τουρκία.
Μίλησε ακόμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αναφορικά με την πώληση F-16 στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση. Ο Τσαβούσογλου μίλησε ακόμα για την επιστολή που απευθύνει στο Κογκρέσο, στην οποία αναφέρεται ότι η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών «δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τις ΗΠΑ».
«Μπορώ να πω ότι οι διαπραγματεύσεις μας και οι συναντήσεις συνεχίζονται θετικά και το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εργαστεί σε αυτήν την κατεύθυνση».
Παράπονα Τσαβούσογλου για Ελλάδα
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσλου στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Στην κοινή δήλωση των δύο ΥΠΕΞ αναφέρεται:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεσμεύονται να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων.
Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκοπεύουν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία μέσω εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου.
Συζήτησαν τρόπους και αξιολόγησαν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα άμυνας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών, ενώ συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων.
Επανέλαβαν επίσης την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία επιβεβαίωσαν εκ νέου την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Λευκός Οίκος: Υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν «ομόφωνα» τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Ομόφωνα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα «υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star