ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ – Οι κόντρες του ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων – Στιγμές που ξεχώρισαν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Χωρίς εκπλήξεις ή μεγάλες ανατροπές αναφορικά με το πολιτικό στίγμα και την ατζέντα με την οποία πορεύονται προς τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου κύλησε το ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων (δεν συμμετείχε ο Γιώργος Παπανδρέου) προέδρων του ΚΙΝΑΛ ωστόσο παρά τους χαμηλούς και ήπιους τόνους αναδείχτηκαν διαφωνίες για μείζονα ζητήματα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στο ντιμπέιτ ήταν η στιγμή που ο Αντρέας Λοβέρδος έθεσε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που ήταν υπέρ των Πρεσπών.
«Να ρωτήσετε όλους τους συνυποψηφίους μου αν είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος και επανερχόμενος στο θέμα τόνισε:
«Ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξυφαίνονται ύποπτα σενάρια από κάποιους κύκλους να είναι πρότυπο οι Πρέσπες για τα ελληνοτουρκικά. Είναι πρότυπο; Πρέπει να είναι καθαροί όλοι οι υποψήφιοι».
Ως προς αυτό το θέμα ο Παύλος Χρηστίδης σήκωσε το γάντι δηλώνοντας «περήφανος για τη στάση της Φώφης Γεννηματά που είπε «όχι» χωρίς ακρότητες». Κατά τα λοιπά ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι υποψήφιοι κινήθηκαν στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής».
Ο Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του ενιαίου αμυντικού δόγματος του Αντρέα Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας για ένα νέο Ελσίνκι τόνισε ότι το κίνητρο για την προσέγγιση με την Τουρκία θα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης αλλά με ρήτρες κυρώσεων όταν η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα.
Αντρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ως προς τα ζητήματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας.
Ο κ. Λοβέρδος υπεραμύνθηκε της διαφοροποιήσής του στη Βουλή και της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων σε αντίθεση με τη στάση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών» λέγοντας ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι βασικός κανόνας για να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα. Έχω υποσχεθεί ότι θα αλλάξει η πολτική του ΚΙΝΑΛ σε θέματα προστασίας του Πολίτη».
«Διαφωνώ πλήρως με τον Αντρέα για την αυστηροποίηση στο θέμα των ποινών. Οι αυστηρές ποινές δεν έφεραν μείωση των ανθρωποκτονιών» σχολίασε ο κ. Καστανίδης.
Στη διαδικασία των ερωτήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους ο κ. Χρηστίδης έθεσε το ερώτημα στον Αντρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε τους ποινικούς κώδικες της ΝΔ αφού δεν περιλάμβαναν την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» με τον κ. Λοβέρδο να απαντά πως αυτό το έθιξε στη Βουλή λέγοντας πως είναι υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν -όπως είπε- έχει ατέλειες.
Μία ακόμα στιγμή η οποία ξεχώρισε για τις «συντροφικές» αιχμές που εμπεριείχε το θέμα της αρχηγίας της κοινοβουλευτικής ομάδας αν εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος κάποιος που δεν είναι ενεργεία βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στο σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και Ισπανίας όταν «οι κ.κ. Κόστα και Σάντσεθ που δεν ήταν βουλευτές κατάφεραν να κάνουν τα κόμματά τους κόμματα εξουσίας» ενώ αντιπαραβάλλοντας αυτά τα παραδείγματα με τη Γαλλία όπου «δεν επέλεξαν την ανανέωση αλλά την ανακύκλωση με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το σοσιαλιστικό κόμμα από το πολιτικό χάρτη» ο κ. Ανδρουλάκης κατέληξε λέγοντας ότι «προφανέστατα ο άνθρωπος που θα επιλέξω θα εκπροσωπεί την άποψή μου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα».
«Δεν είναι στην ευχέρεια κανενός να ορίσει τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κοινοβουλευτική ομάδα θα το αποφασίσει» ανταπάντησε ο Αντρέας Λοβέρδος στον κ. Ανδρουλάκη.
Δύο ακόμα στιγμές που έχουν τη δική τους σημασία είναι οι αιχμές που άφησε ο Παύλος Γερουλάνος κάνοντας λόγο για «εστίες μούχλας μέσα στο κόμμα» απαντώντας στο ερώτημα του Αντρέα Λοβέρδου γιατί αρνήθηκαν την πρόταση που στήριξαν οι δύο τους να υπάρξει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμμετοχής στην ψηφοφορία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με αφορμή τη διαφοροποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για τους ποινικούς κώδικες ο Αντρέας Λοβέρδος ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι με δική του προεδρία πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεσμεύονται από κομματική πειθαρχία ενώ σε ότι αφορά την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα σημείωσε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει για τα μεγάλα ζητήματα.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση κρίσεων με επίκεντρο την πανδημία ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων» και ζήτησε να αποσυρθούν τα φθηνά rapid test. Από εκεί και πέρα επανέλαβε ότι δεν θεωρεί προοδευτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας βοηθός εκπληρώσεως των στόχων του Αλέξη Τσίπρα για την επάνοδό του στην εξουσία.
Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας ότι είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων και κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτά που απαιτούνται για να γίνουν συνεργασίες.
Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση», σημειώνοντας ότι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ρύθμιση της αγοράς.
Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας» και μίλησε για παραλογισμούς στη διαχείριση της πανδημίας με «υπογραφή Μητσοτάκη».
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μιλάτε για γενοκτονία Ποντίων όταν σφάξατε τους Τούρκους στην Τριπολιτσά το 1821


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με μία παραληρηματική και ανιστόρητη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων με αφορμή την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει πως αρνείται τις «παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων «ποντιακών» ισχυρισμών, που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία». Στην ίδια ανακοίνωση οι Τούρκοι μιλούν για αντιτουρκικά λόμπι και καταφέρεται εναντίον όσων προσπαθούν να παραπλανήσουν τις νεότερες γενεές αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την χώρα μας να… «αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας […] που διέπραξαν οι Έλληνες κατά την εισβολή και την κατοχή της Ανατολίας», αναφερόμενο στην Μικρασιατική Εκστρατεία του 1919-1922. Η Άγκυρα ωστόσο δεν σταματά εκεί και πάει ακόμη 100 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατηγορώντας την Ελλάδα για σφαγή όλων των Τούρκων κατά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς το 1821.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ‘ποντιακών’ ισχυρισμών, που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.
Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.
Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενσωματώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκε από την Ελλάδα. κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής του στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.
Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ: Τον συντονισμό του συνεδρίου αναλαμβάνει ο Πέτρος Ευθυμίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τον συντονισμό του τριήμερου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός, Πέτρος Ευθυμίου αποδεχόμενος την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη να οριστεί επικεφαλής του προεδρείο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μετά την αποδοχή της τιμητικής πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ευθυμίου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβω την ευθύνη της Προεδρίας των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς δεν πρόκειται για μια συνήθη και τυπική κομματική διαδικασία, αλλά για μια εμβληματική αφετηρία αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, του ιστορικού κορμού της δημοκρατικής παράταξης της χώρας».
Ο Πέτρος Ευθυμίου μετείχε στην οργανωμένη Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας από το 1967 ως το 1974 και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974.
Υπήρξε ειδικός σύμβουλος στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και Υπουργός Παιδείας. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, βουλευτής Β’ Αθήνας και εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την διετία 2010-2012. Το 2012-13 ήταν fellow στο Weatherhead Center for International Affairs του School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –