ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ: Συναντήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας με τους κοινωνικούς εταίρους για την ακρίβεια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όλες οι προτάσεις εργαζομένων και φορέων θα συνεκτιμηθούν και θα συμπεριληφθούν στις τελικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών
Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για το κύμα ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κοινοβουλευτική ομάδα πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς της αγοράς, εργαζόμενους και επιστημονικές οργανώσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει και της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος προς την Κυβέρνηση που θα συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα.
Η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, η αναγκαιότητα για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κοινά διατυπωμένη πρόταση για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ήταν τα κεντρικά ζητήματα της συνάντησης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας για τις βιοτεχνίες, τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα, οι ελαφρύνσεις που πρέπει να γίνουν στον κόσμο της αγοράς μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του τζίρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η ανάγκη για στοχευμένη στήριξη, αναστολή υποχρεώσεων και αύξηση του αριθμού των δόσεων κυριάρχησαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και του λιανεμπορίου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών).
Η ανάγκη για στοχευμένη στήριξη της μεταποίησης και για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και η εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα ταλαιπωρήσει για αρκετό διάστημα τον τομέα της βιομηχανίας, ο οποίος προσφέρει 390.000 θέσεις εργασίας, ήταν τα θέματα αιχμής στην τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της βιομηχανίας (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΒΑΠ, ΕΒΙΚΕΝ).
Διαβάστε επίσης – ΚΙΝΑΛ: «Απαξιώνεται το Δημόσιο με στρατιές συμβασιούχων και μετακλητών»
Έρευνες για την έκταση και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και εκτιμήσεις για το μέγεθος του πληθωρισμού ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τηλεδιάσκεψης με επιστημονικούς φορείς του λιανεμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΙΕΛΚΑ), όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης (πχ μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής) για τα νοικοκυριά, με βάση και το τι γίνεται σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Όλες οι προτάσεις εργαζομένων και φορέων θα συνεκτιμηθούν και θα συμπεριληφθούν στις τελικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί τομεάρχες Ανάπτυξης και Εργασίας Απόστολος Πάνας και Γιώργος Μουλκιώτης αντίστοιχα, καθώς και οι αρμόδιοι τομεάρχες Γιάννης Κουτσούκος (Οικονομικών) Απόστολος Πόντας (Ανάπτυξης), Στέφανος Κομνηνός (Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας) και Χρήστος Μέγας (Εργασίας).
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ψήφισμα για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ψήφισμα για την διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών εγκρίθηκε ομόφωνα από το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μάλιστα, το ψήφισμα ανήγγειλε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πέτρος Ευθυμίου.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου.
Με το ψήφισμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αφού τονίζει ότι όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών και ότι, σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για δικαιοσύνη αποτελεί αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία και ενώνει τους λαούς, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, να χαράξει εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά-δικαστικά μέσα.
Ολόκληρο το κείμενο του Ψηφίσματος:
ΕΘΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Συμπληρώθηκαν φέτος 81 χρόνια από την απρόκλητη και παράνομη εισβολή του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα που σήμανε την έναρξη φοβερών δεινών για την πατρίδα και το λαό μας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο πληθυσμός της χώρας μας αποδεκατίστηκε από την πείνα, τις εκτελέσεις, τις ασθένειες, τις εκτοπίσεις, τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια, την υπογεννητικότητα.
Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά και περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι παραγωγικές και κοινωνικές υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο εθνικός πλούτος λεηλατήθηκε. Αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας έζησε μία ανείπωτη τραγωδία και γνώρισε συνάμα μία πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή, που υπονόμευσε βάναυσα την αναπτυξιακή της προοπτική για δεκαετίες.
Κι όμως, 81 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και 77 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Αρνείται δηλαδή να εκφράσει εμπράκτως τη μεταμέλειά της για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 1285/1982 αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό-φασισμό κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο του Εμφυλίου και του Εθνικού Διχασμού. Επιπροσθέτως, η ρηματική διακοίνωση, που επέδωσε στις 14 Νοεμβρίου 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ., κράτησε ζωντανή την Ελλάδα στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και διατήρησε στο ακέραιο τις δίκαιες ελληνικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας.
Τέλος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2011 υπέβαλε επίσημο αίτημα παρέμβασης στην δίκη της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου, αίτημα που έκανε δεκτό το Δικαστήριο. Είμαστε υπερήφανοι για την Αντίσταση και τη θυσία της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα
θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για Δικαιοσύνη αποτελεί
αγώνα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία και ενώνει τους λαούς.
Με βάση τα παραπάνω:
1. Εκφράζουμε εκ νέου την πλήρη στήριξή μας στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Έναν αγώνα που ενώνει τους Έλληνες και αποτελεί, παράλληλα, γέφυρα ειλικρινούς φιλίας, ειρήνης και δημοκρατίας μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού λαού αλλά και μεταξύ όλων των λαών της Ευρώπης.
2. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, να χαράξει εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά καθώς και νομικά – δικαστικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η μεθοδική προετοιμασία της προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου στα κατάλληλα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπρόεδρος αλβανικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την Αλβανία»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, αναδεικνύει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αλβανίας Αρμπέν Αχμέταϊ. «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για εμάς σε όλους τους τομείς, πολιτιστικά, οικονομικά και σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρμπέν Αχμέταϊ σε δήλωσή του στο πλαίσιο του 7ου Φόρουμ του Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τονίζοντας πως «οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες». Επίσης, αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Επισήμανε πως «η Αλβανία δεν θα ξεχάσει ποτέ, το 1990 το 1991 όταν η Ελλάδα μάς άνοιξε τις πόρτες, και σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο Αλβανοί που διαμένουν ως Έλληνες πολίτες ή οικονομικοί μετανάστες».
Η συνεισφορά της Ελλάδας στον πολύνεκρο σεισμό
Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη κατά τον σεισμό του 2019. «Είμαι επίσης υπουργός Ανασυγκρότησης για τις ζημιές από τον σεισμό και η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκεί. Η συνεισφορά της Ελλάδας εκτιμάται πάρα πολύ από τον αλβανικό λαό».
Eν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις και να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια για τη χώρα του. Υπογράμμισε πως η ιδιαίτερα Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, αλλά και η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και πολλές άλλες χώρες, πρέπει «να είναι οι υπέρμαχοι της υποστήριξης της Αλβανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να γίνει μέλος της ΕΕ».
Σημείωσε πως η Αλβανία είναι πολύ κοντά στην ΕΕ, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουν ουσιαστικά οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Εξήγησε πως θα πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία εκσυγχρονισμού. Προσέθεσε ότι «το βουλγαρικό βέτο στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ κακό για όλη την περιοχή, αλλά και για τη φιλοσοφία της ίδιας της ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη