OIKONOMIA
Κίνδυνος φτώχειας: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ήταν η φτωχοποίηση μέρους του πληθυσμού, με τον κίνδυνο φτώχειας να διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό 23,1% το 2013.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το 2014 σημειώνεται η πρώτη ελαφρά μείωση του κινδύνου φτώχειας (22,1%) και από το 2015 έως το 2019 παρατηρείται η συστηματική αποκλιμάκωση των μεγεθών, με τον κίνδυνο φτώχειας να εμφανίζεται μικρότερος ακόμη και σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα το 2019 (17,9% με σωρευτική μείωση 4,2 ποσοστιαίων μονάδων στην τετραετία).
Πόσο όμως κινδυνεύει σήμερα η Ελλάδα, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο;
Το 2020 ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε ελαφρά σε 17,7%, σύμφωνα με στοιχεία εμπεριέχονται στο Δελτίο Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου ΕΝΑ.
Διαβάστε επίσης Εξοπλισμοί: Ιστορικό ρεκόρ παγκοσμίως
Διαβάστε επίσης Επίδομα καυσίμων: Ανοίγει την Τρίτη του Πάσχα η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και διαδικασία
Την ίδια χρονιά όμως αυξήθηκε ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας, ο οποίος ανήλθε σε 21,4%, αυξημένος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισαν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις της περιόδου. Συγκεκριμένα, για το 2020 ο κίνδυνος φτώχειας πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανερχόταν σε 48,3%. Ως εκ τούτου, τα κοινωνικά επιδόματα συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι συντάξεις κατά 24,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ποσοστό των ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό 36% το 2014 σε 30,0% το 2019 και περαιτέρω σε 28,9% το 2020.
Σύγκριση ανέργων και εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι 18-64 ετών αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κ.λπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους 18 έως 64 ετών ανέρχεται σε 10,0%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το έτος 2019. Μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες 18-64 ετών, ενώ αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους άνδρες, τα οποία
διαμορφώθηκαν σε 7,1% και 12,0%, αντίστοιχα.
Για τους ανέργους, ο κίνδυνος φτώχειας είναι σημαντικά μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 45,3%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (51,9% και 39,5% αντίστοιχα), δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ανέργους αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Ο κίνδυνος φτώχειας για όσους είναι οικονομικά μη ενεργοί (μη συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων) αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα και ανήλθε σε 25,1%, αφορά δηλαδή έναν στους τέσσερις. Τα σχετικά ποσοστά είναι 25,6% για τις γυναίκες και 22,8% για τους άνδρες.
Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 9,0%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 21,0%.
Συμπεραίνεται ότι η απασχόληση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας, κάτι που αποτυπώνεται και σε έρευνα του ΟΟΣΑ, στην οποία οι Έλληνες φαίνεται να αισθάνονται ανασφάλεια σε ποσοστό 29,8% εάν χάσουν το επάγγελμά τους (λόγω της αναμενόμενης απώλειας εισοδήματος), ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ (7%) και, επίσης, το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Για το έτος 2020, ο κίνδυνος φτώχειας για όσους έχουν ολοκληρώσει προσχολική, πρωτοβάθμια και το πρώτο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται ότι αυξάνεται σε 24,4%, για όσους έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 16,9%, ενώ για όσους έχουν ολοκληρώσει το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 7,1%. Άρα, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος φτώχειας.
Υλική στέρηση-αδυναμία ανταπόκρισης σε έκτακτες και πάγιες δαπάνες
Η υλική στέρηση των παιδιών ηλικίας έως και 17 ετών παρουσίασε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από όλες τις κοινωνικές ομάδες, καθώς ύστερα από το κορυφαίο 26,7% το 2016 μειώθηκε σε 23,8% το 2017 και περαιτέρω σε 18,6% το 2018 και σε 17,6% το 2019, μείωση δηλαδή 6,2 ποσοστιαίων μονάδων το διάστημα 2014-2019. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 11,9%. Ακολούθησε το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών, το οποίο μειώθηκε από 23,7% το 2016 σε 22,1% το 2017 και επιπλέον σε 17,3% το 2018 και 17% το 2019.
Το 2020 φαίνεται να ανατρέπεται το θετικό κλίμα για την ηλικιακή κατηγορία 0-17 ετών, καθώς σημειώνει αύξηση κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες (19,7%)· αλλά και αυτή των 18-64 ετών εμφανίζεται επίσης αυξημένη κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών αφορά όχι μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και τον μη φτωχό πληθυσμό της χώρας. Η ηλικιακή κατηγορία των 18-64 ετών εμφανίζει αύξηση ως προς τη στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (17,6%). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 10,3%.
Δυσκολίες κάλυψης δαπανών για το 1/3 των νοικοκυριών
Επίσης, η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης δεν αφορά μόνο τα φτωχά νοικοκυριά αλλά περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των νοικοκυριών. Το 35% του συνόλου των νοικοκυριών και περίπου το 60% των φτωχών νοικοκυριών δεν έχει αποταμιεύσεις για να στηρίξει το επίπεδο διαβίωσής του σε περίπτωση που μείνει χωρίς εισόδημα. Επίσης, το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 29,1% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 25,8% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 44,6% για τον φτωχό πληθυσμό.
Tο 43,7% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάκριση της μέσης μηνιαίας δαπάνης ανάλογα με το αν τα νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το κατώφλι φτώχειας ή όχι. Η συνολική μέση μηνιαία δαπάνη τόσο των φτωχών όσο και των μη φτωχών νοικοκυριών υπερβαίνει τον κατώτατο μισθό.
Η αδυναμία ανταπόκρισης σε έκτακτες αλλά και πάγιες δαπάνες αφορά όχι μόνο τον φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας.
Τι γίνεται με τις έκτακτες ανάγκες
Το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες, δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ. Το 71,6% των φτωχών νοικοκυριών και το 28,5% των μη φτωχών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του. Το 50,1% των φτωχών νοικοκυριών και το 23,6% των μη φτωχών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κ.ά.
Σύμφωνα με Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. , κατά την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης διαπιστώνεται η περιορισμένη δυνατότητα των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν, ταυτόχρονα όμως διαπιστώνεται και η διαφορά που υπάρχει από το 2012 μέχρι σήμερα μεταξύ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της κατανάλωσής τους.
Η αδυναμία της αποταμίευσης
Η πανδημική κρίση επιδείνωσε τα ήδη συμπιεσμένα από την πολύχρονη οικονομική κρίση εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόλις το 37% του συνόλου των νοικοκυριών και το 9% των φτωχών νοικοκυριών κατάφερε να αποταμιεύσει το 2020, ενώ το 43% του συνόλου των νοικοκυριών και το 67% των φτωχών νοικοκυριών έπρεπε είτε να δανειστεί είτε να ξοδέψει από τις αποταμιεύσεις του.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά είναι αναγκασμένα είτε να δανειστούν είτε να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, εντείνεται ο κίνδυνος φτωχοποίησής τους συνολικά.
Η αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών να αποταμιεύσει, δημιουργεί ανησυχία αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους συνοχή, τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και την αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης προορίζεται για φαγητό και για στέγη. Συγκεκριμένα, για το 2021 η ιδιωτική δαπάνη σε στέγη, ηλεκτρισμό κ.ά. έχει αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, όπως και η ιδιωτική δαπάνη για φαγητό (το ίδιο γίνεται και στην εκπαίδευση, την υγεία κ.ά.).
Παιδική φτώχεια
Ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά ή αλλιώς για την ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) κατέγραψε, επίσης, μεγάλη πτώση το διάστημα 2014-2019 -μεγαλύτερη από όλες τις ηλικιακές ομάδες- και συγκεκριμένα κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 25,5% το 2014 σε 22,7% το 2018 και 21,1% το 2019, ποσοστό χαμηλότερο και από τα προ κρίσης επίπεδα. Μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μεταβιβάσεων, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 36,1%, άρα το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ιδιαίτερα ανησυχητικός, μάλιστα, είναι ο δείκτης που αναφέρεται στον κίνδυνο φτώχειας των νοικοκυριών με δύο παιδιά, τα οποία χτυπήθηκαν ιδιαίτερα μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά το 2020, εν μέσω πανδημίας, φαίνεται να αγγίζει το ιστορικό υψηλότερο (27,4%).
Πηγή ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ναυτιλία: Θηλιά για την ακτοπλοΐα το κόστος καυσίμων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από 10% έως 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2019 εκτιμάται πως θα κινηθεί τη φετινή χρονιά η ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση. Ηδη, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 το ακτοπλοϊκό μεταφορικό έργο επιβατών ήταν μειωμένο κατά περίπου 20%, ενώ οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες δεν δείχνουν ότι θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, με δεδομένο πως οι προκρατήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους κινούνται ακόμα χαμηλότερα από τις αντίστοιχες του 2019. Οπως λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Σπύρος Πασχάλης, η δουλειά των groups έχει σχεδόν χαθεί ως απόρροια των δύο ετών κορωνοϊού και σημαντικές αγορές, όπως η κινεζική, παραμένουν ακόμα κλειστές, ενώ την ίδια στιγμή η μεταφορά φορτίων κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως για την ακτοπλοΐα δεν είναι η μειωμένη κίνηση αλλά η μεγάλη αύξηση του κόστους των καυσίμων που έχει υποχρεώσει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε απανωτές αυξήσεις των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Το κόστος καυσίμων σε κανονικές περιόδους αποτελούσε το 30%-35% των λειτουργικών δαπανών των πλοίων κατά μέσο όρο. Με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων που βλέπουμε, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και όλο το 2022, έχουμε φτάσει σε σημείο σήμερα να είναι υπερδιπλάσιες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτοξεύοντας το κόστος καυσίμων στο 60%-70% των λειτουργικών δαπανών των πλοίων», εξηγεί ο Σπύρος Πασχάλης. «Οπως αντιλαμβάνεστε», συνεχίζει, «είναι αδύνατο για τις ιδιωτικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτό το επιπλέον κόστος, παρά τις προσπάθειες μετριασμού που έκαναν μέσω μείωσης ταχυτήτων, μείωσης ή συγχώνευσης κάποιων δρομολογίων και περιορισμού άλλων λειτουργικών δαπανών».
Οι ναύλοι
Η αύξηση των ναύλων είναι για τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ «το τελευταίο μέτρο που χρησιμοποιήθηκε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου», και όμως «σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να καλύψει το επιπλέον κόστος καυσίμων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας». Ωστόσο, όπως λέει, οι αυξήσεις δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια καθώς «δεν επιθυμούμε να πληγεί η ζήτηση των ευαίσθητων υπηρεσιών μας». Σε κάθε περίπτωση «οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης των υπηρεσιών μας δεν διαφέρουν από τις αυξήσεις που βλέπουμε στις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών σε άλλους κλάδους της οικονομίας».
Ο Σπύρος Πασχάλης αντικρούει επίσης την κριτική ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία μέσω των μισθωμάτων των «άγονων» γραμμών. Οπως εξηγεί, «οι επιδοτήσεις (μισθώματα) για την εκτέλεση γραμμών δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) που καταβάλλει εν τέλει ο έλληνας φορολογούμενος για την εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μικρών και απομακρυσμένων νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, υφίστανται γιατί αυτές οι συνδέσεις δεν έχουν ικανοποιητικό μεταφορικό έργο (μόλις το 5% του συνόλου) ώστε να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα (άνευ μίσθωσης) τα πλοία». Επίσης σημειώνει ότι «τα μισθώματα μετά βίας αρκούν ώστε να καλύψουν μέρος των λειτουργικών δαπανών των πλοίων».
Τα κονδύλια
Επίσης τα κονδύλια αυτά μοιράζονται σε πάνω από 50 πλοία διαφόρων μεγεθών, ενώ σημειώνει ακόμη ότι με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων οι λειτουργικές δαπάνες των πλοίων που εκτελούν αυτές τις συνδέσεις έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν αυξηθεί τα μισθώματα ούτε τα εισιτήρια που καθορίζονται από το κράτος. Πρόσφατα, μάλιστα, ο ΣΕΕΝ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπως αποκαλύπτει ο Σπύρος Πασχάλης, αιτούμενος την αύξηση των μισθωμάτων και την επανεξέταση των σχετικών ρυθμίσεων για την έγκαιρη καταβολή των μισθωμάτων ενόψει των διαγωνισμών ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για το επόμενο έτος που σύντομα θα προκηρυχτούν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
«Ενα νέο κούρεμα δεν είναι απαραίτητο, ούτε επιθυμητό»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για την ελληνική οικονομία, το ενδεχόμενο νέας κρίσης χρέους αλλά και πώς βλέπουν οι επενδυτές την Ελλάδα μιλά στα «ΝΕΑ» ο Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και βασικός εκπρόσωπος των επενδυτών κατά τη διαδικασία του PSI το 2012. Ο νυν πρόεδρος και εταιρικός σύμβουλος του επενδυτικού ομίλου Partners Group USA εκτιμά ότι οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία φαίνονται αρκετά υψηλοί και επομένως οι επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος θα μπορούσαν να επεκταθούν αρκετά μέχρι το 2023.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Θεωρείται πως τελείωσαν τα δεινά της ελληνικής οικονομίας μετά τη μνημονιακή περίοδο και την πανδημία; Τι μπορεί να αναζωπυρώσει μια νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα ή την ευρωζώνη;
Η ελληνική οικονομία έχει σίγουρα περάσει σε μια νέα θετική φάση μετά από χρόνια συρρίκνωσης και πόνου που προέκυψε από την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Ο πρόσφατος συνδυασμός υγιών, φιλικών προς τους επενδυτές, οικονομικών πολιτικών και της αναβάθμισης της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έκανε καλά που χτίζει και ενισχύει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις μέσω μιας ποικιλίας μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των βασικών φόρων και της έναρξης ενός φιλόδοξου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους που επιμένουν, δεν ανησυχώ υπερβολικά για μια νέα κρίση χρέους. Η Ελλάδα τελικά επωφελείται από την ιστορικά μεγάλη μείωση και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού δημόσιου χρέους του 2012, καθώς και από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του εναπομείναντος χρέους είναι μακροπρόθεσμο, με χαμηλά επιτόκια.
Είναι απαραίτητο ακόμη ένα «κούρεμα» χρέους της Ελλάδας, δεδομένου ότι παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδα;
Ενα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε επιθυμητό. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης μέσω της ανασυγκρότησης του κεφαλαίου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω νέων επενδύσεων και κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το κλειδί για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει υψηλές προσδοκίες για τις επενδύσεις. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα είναι φιλικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις;
Η Ελλάδα θα πρέπει πράγματι να έχει υψηλές προσδοκίες για επενδύσεις και θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί ενεργά τις πολιτικές που ενθαρρύνουν τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες επενδύσεις. Η δική μου εταιρεία, η Partners Group, έχει επενδύσει στη Pharmathen, μια κορυφαία ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα, αξίας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, και πραγματοποιούμε περαιτέρω επενδύσεις στην εταιρεία αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανοιχτοί και σε νέες επενδύσεις, σε άλλα ελκυστικά τμήματα της ελληνικής οικονομίας. Θα είναι σημαντικό η κυβέρνηση να συνεχίσει να εξαλείφει τα εμπόδια και τα αντικίνητρα στις ιδιωτικές επενδύσεις, τόσο για τις μεγάλες, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, που είναι συχνά μέρος του προβλήματος και όχι η λύση για την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία; Πώς εκτιμάτε τα μέτρα που έχει θεσπίσει η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Η κυβέρνηση ήταν επιδέξια στη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων και των κρίσεων. Θα είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κινήτρων για ακόμη περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για την απορρόφηση του υψηλού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Πόσο καιρό πιστεύετε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα μαστίζει την Ευρώπη;
Οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία φαίνονται αρκετά υψηλοί και επομένως οι επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος θα μπορούσαν να επεκταθούν μέχρι το 2023. Ωστόσο, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης και οι πιο συγκρατημένες πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας θα αρχίσουν να περιορίζουν το ενεργειακό κόστος έως το 2024. Επιπλέον, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, οι πολιτικές της ΕΕ για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστούν.
Προβλέπετε κοινωνική αναταραχή ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου κύματος πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους ζωής;
Ενώ θα μπορούσε κανείς να προβλέψει κάποια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα από τον ψηλότερο πληθωρισμό, ο ελληνικός λαός έχει ήδη επιδείξει τεράστια αντοχή και το καταλαβαίνει ότι οι περισσότερες επενδύσεις και οι λιγότερες κοινωνικές αναταραχές είναι το κλειδί για μια υγιή ελληνική οικονομία στο μέλλον.
Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας; Πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία μεταξύ Βορρά και Νότου;
Πιστεύω ότι χρειάζονται κάποιες βασικές αναθεωρήσεις στις ευρωπαϊκές πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές και τη σταθερότητα. Η ελληνική εμπειρία πριν από μια δεκαετία απέδειξε ότι η αυθαίρετη εφαρμογή αυστηρών κανόνων σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για την οικονομία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναγνωρίσει και οι δύο λάθη στον σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από υψηλότερους φόρους και πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά συνέβαλαν στην περαιτέρω αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και καθυστερεί την ανάκαμψή της. Κάθε μία από τις οικονομίες της ευρωζώνης έχει διαφορετική δομή και μια πιο ευέλικτη εφαρμογή των πολιτικών και των κανόνων της ευρωζώνης, κατάλληλες για το καθένα, θα αποτελούσε σημαντική βελτίωση στη δομή της νομισματικής ένωσης. Επιπλέον, η πρόσφατη πρόταση του γάλλου προέδρου Μακρόν και του ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι για προσαρμογή των ανώτατων ορίων χρέους για τις διαρθρωτικές δαπάνες χρήζουν σοβαρής εξέτασης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου