ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κίνδυνος για μακροχρόνιο αποκλεισμό στον ρωσικό αθλητισμό λόγω ντόπινγκ και εισβολής στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με ακόμη ένα σκάνδαλο ντόπινγκ προ εβδομάδων, φέρνει σε δύσκολη θέση τον ρωσικό αθλητισμό.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πηγή: Associated Press

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ρωσία ξόδεψε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και στη συνέχεια επινόησε το πιο περίπλοκο σχέδιο ντόπινγκ στην ιστορία, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της ως παγκόσμια αθλητική υπερδύναμη.
Η εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, μετά από ένα ακόμη σκάνδαλο ντόπινγκ που κατέστρεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου πριν λίγες εβδομάδες, θα μπορούσε να υπονομεύσει μια αθλητική δυναστεία που αμαυρώθηκε από την εξαπάτηση και συχνά αντιμετωπιζόταν με μόνο χλιαρές αντιδράσεις από τους διεθνείς ηγέτες του αθλητισμού.
Εάν υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις αυτές θα έβλαπταν ανεπανόρθωτα την ικανότητα της Ρωσίας να φιλοξενεί διοργανώσεις στο εσωτερικό και να κυριαρχεί σε αυτές στο εξωτερικό. Θα έφερναν ακόμη οικονομικό και ψυχολογικό πλήγμα ενώ θα έθεταν σε κίνδυνο την εικόνα που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ηγέτες πριν από αυτόν προσπάθησαν να καλλιεργήσουν.
Ο Έντουιν Μόουζες, ο θρυλικός Αμερικανός εμποδιστής που είχε καθοριστικό ρόλο στη διευθέτηση των ρωσικών σκανδάλων, θυμάται ότι προσπάθησε να εξηγήσει την άποψη της Μόσχας στους ηγέτες του αντιντόπινγκ.
«Ένα πράγμα που προσπαθούσα πάντα να τους κάνω να κατανοήσουν ήταν: «Δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο αθλητισμός για αυτούς» είπε ο Μόουζες και πρόσθεσε πως τους επεσήμανε: «Δεν καταλαβαίνετε πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν σε επίπεδο διαφθοράς».
Εκτός από την ευρεία καταδίκη από τις δυτικές κυβερνήσεις, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απαξιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ορισμένες ομοσπονδίες, όπως το σκι, το κέρλινγκ και η Φόρμουλα 1, απέσυραν τα κορυφαία γεγονότα από τη Ρωσία. Το ανώτατο διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA, μετέφερε τον τελικό του Champions League την άνοιξη από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι. Η Διεθνής Ένωση Δίαθλου απέκλεισε τη Ρωσία από τις διοργανώσεις της. Ο κορυφαίος θεσμός όλου του αθλητισμού, η ΔΟΕ, καταδίκασε την εισβολή.
Ένας καθηγητής οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομική απώλεια του τελικού του Champions League θα μπορούσε να είναι σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ένα μόνο μικρό μέρος από αυτό που θα μπορούσε να χάσει η Ρωσία από όλα τις διοργανώσεις που έχασε.
Η δύναμη της Ρωσίας στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα καθορίζεται πιο έντονα από τη σχέση της με τη ΔΟΕ. Παρόλο που η χώρα του Πούτιν αποκλείστηκε επίσημα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, συμμετείχε με ομάδα περισσότερων από 200 αθλητών που αγωνίστηκαν ως μέλη της «Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής». Αυτή η ομάδα κέρδισε 32 μετάλλια, τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκομιδή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.
Το ίδιο αξιοσημείωτο ήταν ότι ο Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης με τον αρχηγό της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου. Ήταν μια επίδειξη απείθειας και περιφρόνησης: Ο Πούτιν ήταν εκεί, ενώ οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους αρνήθηκαν να στείλουν διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας. Υπογράμμισε επίσης πώς ο Πούτιν είχε διακεκριμένη θέση στο στάδιο με τη ΔΟΕ για να είναι παρούσα παρά την απαγόρευση.
«Στο μυαλό του Πούτιν αυτή τη στιγμή, η Ρωσία θα είναι ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες», σε τρία χρόνια από τώρα στο Παρίσι, δήλωσε ο Πολ Μασάρο, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Κογκρέσο που εργάζεται σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και τη διεθνή διαφθορά. «Δεν είμαι σίγουρος ότι εκτιμά πλήρως τη μεταστροφή παραδείγματος που δημιούργησε. Δεν θέλω να κρύβω τα λόγια μου, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η Ρωσία θα μπορούσε να τιμωρηθεί».
Η ρωσική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις έρευνες για ντόπινγκ ως πολιτικά καθοδηγούμενες από τη Δύση.
Η πρόσφατη καταδίκη της Μόσχας από τη ΔΟΕ για την Ουκρανία επικεντρώθηκε στην παραβίαση της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας», μια έκκληση που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για παγκόσμια ειρήνη και η οποία παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 20
Μαρτίου, επτά ημέρες μετά τον τερματισμό των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.
Παρά τη ρητορική, ο Τόμας Μπαχ θα όφειλε να αντιστρέψει το προηγούμενο ετών στη σχετικά ήπια μεταχείρισή του απέναντι στη Ρωσία στα μακροχρόνια σκάνδαλα ντόπινγκ της χώρας. Τα μέτρα που πιθανώς θα λάβει για να υποστηρίξει την πρόσφατη επίδειξη δυσαρέσκειας της ΔΟΕ, θα διαμορφώσουν τον ρόλο της Ρωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο.
Πιθανώς να λειτουργήσει εναντίον της χώρας και η υπόθεση ντόπινγκ που αφορούσε τη 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, η οποία απασχόλησε αρνητικά τους Αγώνες του Πεκίνου. Βγήκε θετική για χρήση απαγορευμένου φαρμάκου για την καρδιά και το αποτέλεσμα δεν ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους αντιντόπινγκ παρά μόνο αφού κέρδισε το χρυσό ως μέλος του ομαδικού , παρόλο που το δείγμα είχε ληφθεί εβδομάδες νωρίτερα.
Αυτό έφερε τον Μπαχ στη σπάνια θέση να επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία, μια κίνηση που, με τη σειρά της, προκάλεσε την θυμωμένη αντίδραση από το Κρεμλίνο.
Το Ολυμπιακό κίνημα, και γενικά ο διεθνής αθλητισμός, έχουν ανεχθεί πολύ χειρότερα από τη Ρωσία, και πριν από αυτό, επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Μόουζες είπε ότι ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – πολύ πριν κωδικοποιηθούν παγκοσμίως οι κανόνες κατά του ντόπινγκ – για να προσπαθήσει να συνάψει μια συμφωνία για την καταπολέμηση των απαγορευμένων ουσιών με τους Σοβιετικούς.
«Ο λόγος τους για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου (αντι-ντόπινγκ) ήταν εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας λόγο», είπε ο Mόουζες, τονίζοντας: «Προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα φραγμό στο ντόπινγκ. Προσπάθησαν να σιγουρευτούν ότι δεν θα τους πιάσουν. Ήταν θέμα κύρους για εκείνους τους αθλητές να κερδίσουν τα χρυσά μετάλλια. Το ήθελαν πολύ γιατί θα γίνονταν εθνικοί ήρωες και θα θησαύριζαν».
Πριν από την επόμενη κίνηση της ΔΟΕ, θα υπάρξουν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα, εκτός από τη μεταφορά των διοργανώσεων, για το πώς αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος αθλητισμός τη Ρωσία.
Η Νορβηγίδα πολιτικός Λίντα Χέλελαντ, πρώην αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ και μακροχρόνια επικριτής της Ρωσίας, είπε ότι
θα προωθήσει μια πολιτική στο Συμβούλιο της Ευρώπης που θα παροτρύνει τους αθλητικούς οργανισμούς να αποκλείουν Ρώσους αθλητές από διεθνείς αγώνες. Οι επερχόμενες διοργανώσεις περιλαμβάνουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ τον επόμενο μήνα, τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου την άνοιξη και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον τον Ιούλιο.
Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) είναι η μοναδική που έχει κρατήσει σκληρή στάση στο ρωσικό έπος ντόπινγκ από το 2015. Η Ρωσία έχει περιοριστεί μόνο σε λίγους αθλητές στα πρόσφατα μεγάλα πρωταθλήματα και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει πριν από το καλοκαίρι.
«Είμαστε μάρτυρες βίαιων ενεργειών στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να ξεφύγει ξανά χωρίς συνέπειες», είπε η Χέλελαντ.
Το μεγαλύτερο τεστ, ωστόσο, θα είναι το πώς θα ανταποκριθεί η ΔΟΕ στην επιλεξιμότητα της Ρωσίας για τους Θερινούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
Η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014 και η πλήρης εισβολή στην Ουκρανία ήρθαν αμέσως μετά το κλείσιμο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με τη Ρωσία να απολαμβάνει επιτυχία στον αγωνιστικό απολογισμό αγωνιστικό αλλά και ένα μεγάλο κενό πριν από την επόμενη εμφάνισή της στη μεγαλύτερη διεθνή σκηνή του αθλητισμού.
«Του δίνουμε ελεύθερο πάσο για πάνω από μια δεκαετία, οπότε γιατί ο Πούτιν να μην πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεφύγει;» είπε ο Πολ Μασάρο. «Φυσικά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μέρος αυτού. Και εδώ είμαστε πάλι, και αυτή τη φορά, πέρασε τον Ρουβίκωνα με τον πιο εμφατικό τρόπο».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου
-
LIFESTYLE4 ημέρες ago
Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago
Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί
-
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |
-
LIFESTYLE5 ημέρες ago
Δοκιμάστε τα Κοκτέιλ με άρωμα καλοκαιριού …στο pool Bar του Skiathos Palace -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη για 56χρονη γυναίκα από Γατζέα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago
Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο