Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κινητοποίηση την ημέρα της παρουσίας Μενδώνη στην πόλη –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σε ανακοίνωση του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου επισημαίνονται τα εξής:

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

“Πραγματοποιήθηκε χτες 24/1 μέσα σε αγωνιστική διάθεση η σύσκεψη φορέων και σωματείων με θέμα την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα 85/2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συμμετείχαν:

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος / Παράρτημα Λάρισας
Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής Δ. Λάρισας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Λάρισας
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Λάρισας
Ένωση Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ)
Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας
Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ
Εργαζόμενοι από την Δημοτική Σχολή Μπαλέτου και τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας

Καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση ενώ το πρόγραμμα δράσεων είναι το εξής:
1. Να διαδοθεί με κάθε τρόπο και μέσο η ανοιχτή επιστολή στην πόλη, σε συναδέλφους, μαθητές, γονείς κλπ
2. Παρασκευή 27/1 : 7:30 με 8:οο πμ Μοίρασμα της επιστολής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των μαθημάτων του Μουσικού Σχολείου
3. Σάββατο 28/1 : 6:00 μμ Συγκέντρωση στο Ά Αρχαίο Θέατρο και πορεία προς το Δημοτικό Ωδείο σε εκδήλωση που θα είναι παρούσα η υπουργός Πολιτισμού
4. Κυριακή 29/1 : 6:30 με 7:00 Μοίρασμα της επιστολής σε κοινό και ηθοποιούς στο θέατρο του Μύλου πριν την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου
5. Κυριακή 5/2 : 11:30 πμ Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ανοιχτή γενική συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ με βασικό θέμα όλες τις πρόσφατες εξελίξεις”.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Θέλουμε δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση!

Η Κυβέρνηση με ένα αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 χωρίς να συζητήσει με κανένα εκπρόσωπο του κλάδου μας, υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε επίπεδο Λυκείου.

Είναι προκλητικό αυτοί που έχουν στερήσει σε όλες τις προηγούμενες γενιές των μουσικών και γενικά των καλλιτεχνών τη δυνατότητα μιας Δημόσιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που να καταλήγει σε Πανεπιστημιακό τίτλο, σήμερα να λένε ότι οι σπουδές μας δεν επαρκούν και μας υποβιβάζουν στο επίπεδο ενός απλού απόφοιτου Λυκείου. Είναι εξοργιστικό αυτοί οι οποίοι μας υποχρέωσαν να ξοδέψουμε πολλές χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσουμε την Τέχνη που αγαπήσαμε να μας τιμωρούν με μείωση των αμοιβών μας στο Δημόσιο ή να εξισώνουν ακαδημαϊκά δεκαετίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ με δύο χρόνια ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μια αδιάλλακτη στάση. Συγχρόνως αποπροσανατολίζει καλλιτέχνες και κοινή γνώμη, λέγοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δια στόματος υφυπουργού παραδέχεται πως η κατάσταση είναι χαοτική, βέβαια μας καλεί σε αποδοχή της διαχρονικής υποβάθμισης των σπουδών μας αδιαμαρτύρητα. Αλλιώς δεν εξηγείται η ευκολία με την οποία λέει στους μουσικούς πως «Αφού τα πτυχία των σχολών σας τόσα χρόνια ήταν αδιαβάθμιτα χρειάζεται να σας κατατάξουμε κάπου». Γι αυτό λοιπόν τους κατατάσσει στο ακαδημαϊκό επίπεδο 5, δηλαδή μεταλυκειακή κατάρτιση, δηλαδή ΙΕΚ.

Αρνούνται να δεχθούν το αίτημα μας για δημιουργία συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Μουσικής Εκπαίδευσης από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Απέναντι σε αυτό προσπαθούν να υποτιμήσουν ακόμα περισσότερο τους Ωδειακούς τίτλους σπουδών με το νέο προσοντολόγιο ή αντίστοιχα με το «πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων» του Γαβρόγλου το οποίο αποσύρθηκε μετά από τη μαζική καταδίκη και τις κινητοποιήσεις μας το 2019. Σήμερα τα υπουργεία συνεχίζουν να μεταθέτουν ευθύνες, να τις κάνουν μπαλάκι, μια παλιά και γνωστή τακτική σε όλους μας. Μας λένε να μην αγχωνόμαστε αφού έτσι κι αλλιώς συνάδελφοι προσλαμβάνονται εκτός προσοντολογίου (ΠΔ 85/2022). Κανένας δεν εγγυάται όμως ότι δεν θα είναι δεσμευτικό το εν λόγω Π.Δ. Εδώ Ωδεία βασίζουν ακόμη την λειτουργία και το πρόγραμμα σπουδών τους σε βασιλικό διάταγμα (!).

Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Η Κυβέρνηση από τη μία πιέζεται από τις κινητοποιήσεις μας, ενώ από την άλλη προχωρά την πολιτική της Μπολόνια για την εκπαίδευση η οποία υλοποιείται με ζήλο διαχρονικά. Απέναντι σε αυτή την πολύ-κατηγοριοποίηση που διασπά και καταργεί επαγγελματικά δικαιώματα, πρέπει να απαντήσουμε ενιαία εργαζόμενοι καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί φοιτητές και σπουδαστές Καλλιτεχνικών σχολών. Παρά το ότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά από Κράτος και Κυβερνήσεις, η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

«Ο Χρόνος πάντα σέβεται αυτόν που ονειρεύεται» και εμείς διεκδικούμε:

ü Κατάργηση του ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθολογική κατάταξη όλων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ.

ü Ανάπτυξη και διεύρυνση των αναγκαίων υποδομών για την Ανώτατη Δημόσια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση παράλληλα με την αξιοποίηση όσων ήδη υπάρχουν. Τα υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών να αποκτήσουν κατευθύνσεις δημιουργίας, εκτέλεσης και ερμηνείας ώστε να μπορούν από αυτά να βγαίνουν απόφοιτοι και σε αυτούς τους τομείς. Να μην αποσυνδέεται η θεωρία από την πράξη της μουσικής. Να μην αποσυνδέεται ο θεωρητικός από το αντικείμενο της τέχνης.

ü Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Καλλιτεχνικής Παιδείας με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών υπό την ευθύνη του ΥΠΑΙΘ τα οποία θα λειτουργούν στα όρια κάθε Δήμου ή Δημοτικού διαμερίσματος, και θα παρέχουν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνικά και μουσικά μαθήματα. Οι υπάρχουσες δομές των Δημοτικών Ωδείων μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Να υπάγονται, να χρηματοδοτούνται και να λειτουργούν με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ. Μέσα από αυτά, να μπορούν οι μαθητές να έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με την τέχνη της μουσικής, να κάνουν όσοι επιθυμούν εκεί την προετοιμασία τους για τις αντίστοιχες ανώτατες Κρατικές σχολές. Τα κέντρα αυτά δε θα οδηγούν στην απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων. Η λειτουργία τους να γίνεται με μόνιμο προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ü Όσοι κατέχουν δίπλωμα οργάνου, μονωδίας ή σύνθεσης από Ωδεία που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος μέχρι και την περίοδο εφαρμογής αυτού, να μπορούν να αντιστοιχίσουν τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς των αντίστοιχων Κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους ή με κριτήρια που θα ορίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα.

ü Αξιοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού δυναμικού καθώς και μικρών ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών για τη στελέχωση του Δημόσιου συστήματος Καλλιτεχνικής – Μουσικής Παιδείας παράλληλα με την ανάδειξη νέου δυναμικού.

ü Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να προσφέρονται δημόσια και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα καλύπτουν όλο το αντικείμενο της τέχνης.

ü Αναβάθμιση και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατάργηση της δυνατότητας δεύτερης ανάθεσης στους εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση επιτροπών των αντίστοιχων υπουργείων για την αναγνώριση των σπουδών που έχουν κάνει οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων.

ü Σύνδεση του επαγγελματικού δικαιώματος με το πτυχίο. Απορρίπτουμε κάθε μηχανισμό πιστοποίησης κατάργησης, κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των πτυχίων μας.

ü Πέρασμα της ευθύνης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας.

Στο δρόμο της διεκδίκησης απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας προς τους επαγγελματίες μουσικούς, τους σπουδαστές μουσικής, τους γονείς τους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε Ωδεία και σε Πανεπιστημιακά τμήματα, απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων, τον διαχωρισμό μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

Οι τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις δείχνουν ότι εκεί βρίσκεται η δύναμή μας!

Σωματεία εργαζόμενων καλλιτεχνών, Σύλλογοι και Φορείς της Λάρισας

Την επιστολή υπογράφουν:

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος / Παράρτημα Λάρισας

Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής Δ. Λάρισας

Εργαζόμενοι στον χώρο του χορού

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Λάρισας

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Λάρισας

Ένωση Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ)

Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αφαίρεσαν φυτά από παρτέρια στην οδό Ιουστινιανού (φώτο) –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Συνεχίζονται τα φαινόμενα αφαίρεσης φυτών από παρτέρια του Δήμου Λαρισαίων.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στα παρτέρια που βρίσκονται κοντά στη συμβολή της Ιουστινιανού και Υψηλάντου, απ όπου αφαιρέθηκαν 20 περίπου φυτά. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που αφαιρούνται φυτά από την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σημειώνεται πως αυτά που «εξαφανίστηκαν» αφαιρέθηκαν λίγες μόλις ημέρες, μετά τη φύτευσή τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Δήμος Λαρισαίων και ειδικότερα η Διεύθυνση Πρασίνου, ζητά από τους πολίτες να προστατεύουν το δημόσιο χώρο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τριήμερη εκδρομή της Τοπικής Διοίκησης Λάρισας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στην Βουλγαρία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Το τριήμερο 27-29 Ιανουαρίου 2023, η Τοπική Διοίκηση Λάρισας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών πραγματοποίησε εκδρομή στην Βουλγαρία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, το Μπάνσκο, όπου απολαύσαμε το χιόνι και τη βόλτα με το τελεφερίκ, ενώ στη συνέχεια έγινε η πρώτη επαφή μας με την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας τη Σόφια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Την επόμενη το πρωί περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα της πρωτεύουσας (τη Βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Κυριακής, τα Ρωμαϊκά μνημεία, τον περίφημο ναό του Αλεξάντερ Νέφσκυ, τη Βουλή και το μουσείο φυσικής ιστορίας), ενώ το μεσημέρι κάναμε τις αγορές μας σε εμπορικό κέντρο της Σόφιας.

Κατά την επιστροφή μας μεταβήκαμε στο Μπόροβετς, το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, όπου φθάσαμε με το τελεφερίκ στην κορυφή (2369 μ.), γευτήκαμε τα τοπικά προϊόντα και συναντήσαμε συναδέλφους, όπου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών και απόψεων, ενδυναμώνοντας έτσι τη φιλία μεταξύ των λαών.

Η διάθεση και το χαμόγελο των εκδρομέων αποδεικνύει την επίτευξη του σκοπού αυτής της εκδρομής, που ήταν η χαλάρωση, η ψυχική τόνωση και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκδρομείς για τη συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία και τους υποσχόμαστε σύντομα νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

‘Servo per amikeco’

‘Υπηρετώ δια της φιλίας’

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΠΑΣΚΕΤ3 λεπτά ago

Στην Ιταλία κόντρα στην Βίρτους ο Ολυμπιακός

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 λεπτά ago

“Κόκκινος διάβολος” ο Σάμπιτσερ – www.ertsports.gr

OIKONOMIA6 λεπτά ago

Βαμβάκι: Παρατείνεται η εκκοκιστική περίοδος

LIFESTYLE11 λεπτά ago

«Έσπασε» για τη μάχη της συζύγου του με το Αλτσχάιμερ ο πρώην τραγουδιστής των Sex Pistols

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 λεπτά ago

Νίκος Αναστασιάδης: Επισκέφθηκε το Μάτι με τον Μητσοτάκη

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Ανδραβίδα: Στο σπίτι του αγνοούμενου σμηναγού στο Νευροκόπι μεταβαίνει ο Φλώρος

MEDIA22 λεπτά ago

Ο χορός των δισ. στην Πρέμιερ Λιγκ

ΚΟΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Από το «Χορεύοντας με τους Λύκους» στη φυλακή – Η σεξουαλική αίρεση και τα ανατριχιαστικά εγκλήματα

LIFESTYLE32 λεπτά ago

Τα 80 χάπια τη μέρα και οι 400 χιλιάδες τον μήνα για αποτοξίνωση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ33 λεπτά ago

Παρέα νεαρών στη Ν.Ιωνία Βόλου έκαναν κινήσεις να χτυπήσουν έναν 50χρονο και να τον κλωτσήσουν στο πρόσωπο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Tο Αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Εργαλείο εξωστρέφειας ο πολιτισμός – Ο Έλληνας πρόξενος στη Ν. Υόρκη μιλά για την παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Η παράσταση «Ντίνος Χριστιανόπουλος-Το ταγκαλάκι» στο θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Η Βελανιδιά του Tim Crouch στο Bios: Μία τολμηρή θεατρική πρόκληση με εκλεκτούς καλεσμένους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

“Τριγωνοψαρούλης The Musical” στο θέατρο Κολοσσαίον

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

«Πεταμένα βιβλία, ξεχασμένοι άνθρωποι»: Οι +άνθρωποι στο παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή