Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κοινοβουλευτική ερώτηση Ζ. Μακρή για ένταξη παραδοσιακών ελαιώνων σε χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Published

on

Spread the love

Η Βουλευτής Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, κατέθεσε, σήμερα, 26-09-2019, κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον κ. Μάκη Βορίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δυνητική ένταξη παραδοσιακών ελαιώνων για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο Μέτρο 10.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικά η Κοινοβουλευτική Ερώτηση:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣ: Υπουργό Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

ΘΕΜΑ : Αίτημα Ένταξης Ελαιώνων Νότιο-Δυτικής Μαγνησίας στο Μέτρο Παραδοσιακών Ελαιώνων της ΕΕ.

Στον Νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αλμυρού -Αμαλιάπολης, Σούρπη, Πτελεού και Αχιλλείου και σε μήκος της Νοτιο – Δυτικής ακτής του Παγασητικού Κόλπου υπάρχουν εκτάσεις παραδοσιακών ελαιώνων με 1.500.000 περίπου ελαιόδεντρα και μακροχρόνια αξιοσημείωτη ελαιοκομική παράδοση και ιστορία. Οι εκτάσεις αυτές όχι μόνον δεν αξιοποιούνται επαρκώς και ολοκληρωμένα όπως θα έπρεπε και όπως συμβαίνει σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά τείνουν να εξαφανισθούν λόγω μακροχρόνιων σημαντικών προβλημάτων.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη συμβολή περιοχών, παρόμοιων με τις ως άνω, όσον αφορά την προστασία και διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που πλαισιώνει αυτούς τους παραδοσιακούς ελαιώνες. Για το λόγο αυτό προβαίνει σε μέτρα προστασίας τους τόσο με την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου όσο και με την παροχή επιδοτήσεων, όπως έχει ήδη συμβεί με τον αντίστοιχο παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 / Μέτρο 10, Δράση 10.1.2.). Δεδομένης της μεγάλης πολιτισμικής αξίας αυτών, οργανισμοί όπως η UNΕSCO προβαίνουν και εκείνοι με τη σειρά τους σε χαρακτηρισμούς παραδοσιακών ελαιώνων ως Πολιτισμική Κληρονομία όπως πρόσφατα συνέβη στην Ανδαλουσία, παραδοσιακή ελαιοκομική περιοχή της Ισπανίας.

Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες του Ν. Μαγνησίας είναι ξερικοί, με ημιορεινή δύσβατη μορφολογία εδάφους, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό κόστος καλλιέργειας, υψηλό βαθμό εντάσεως εργασίας και στις μέρες μας πλέον υψηλής εντάσεως κεφαλαίου λόγω απαιτήσεων σε επιστημονική, τεχνολογική υποστήριξη και αναγκών προώθησης ώστε να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα των αγορών.

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή Νοτιο-Δυτικής Μαγνησίας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες υπό δυσμενείς συνθήκες για την διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων χωρίς όμως ουσιαστική υποστήριξη και αρωγή στην προσπάθειά τους. Επιπλέον των ανωτέρω, μεγάλο τμήμα των ελαιώνων έχουν ειδική διαμόρφωση (πετρόκτιστα πεζούλια στήριξης και συλλογής), ενώ παράλληλα αποτελούν μέρος της υψηλότατης βιοποικιλότητας της περιοχής που σταδιακά και λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου και υποστήριξης τείνουν να απαξιωθούν.

Οι εν λόγω ελαιώνες παράγουν σημαντικές ποσότητες βρώσιμης ελιάς και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ποικιλίας Άμφισσας, ιδιαίτερα υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, αποδεδειγμένων βάσει συστηματικών επιστημονικών αναλύσεων. Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό αυτής της παραγωγής φέρει βιολογική πιστοποίηση, που όμως στο σύνολό της, λόγω των ανωτέρω προβλημάτων δεν επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία την πραγματικά προστιθέμενη αξία.

Τούτων δοθέντων και προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία και διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που πλαισιώνει τις ως άνω εκτάσεις

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να υποστηριχθεί δεόντως και να αξιολογηθεί θετικά η εν λόγω περιοχή ως περιοχή με παραδοσιακούς ελαιώνες;
2. Ποιες διαδικασίες απαιτούνται για την ένταξη της ευρύτερης περιοχής στο Μέτρο Προστασίας των Τοπικών Παραδοσιακών Ελαιώνων ;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο και μηχανισμοί περαιτέρω αξιοποίησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων παραδοσιακής καλλιέργειας (φιλικής στο περιβάλλον) που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας εικόνας της εξαιρετικής ποιότητας των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων αλλά και θα βελτιώσουν την οικονομία στις τοπικές ελαιοκομικές κοινότητες .

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ζέττα Μ. Μακρή

www.ert.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO1 ημέρα ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO4 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή