Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους

3523.jpg

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, καθώς «ξεπερνώντας  πιέσεις, συκοφαντικές επιθέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς της, βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκα έξω από την Καρδίτσα, τον Πλατύκαμπο, το Ριζόμυλο, το Ζάρκο, παλεύοντας για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους».

Καταγγέλλει την «επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, χρησιμοποιώντας μάλιστα γκλομπς και χημικά, προχωρώντας σε συλλήψεις», τονίζοντας πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει» και προσθέτοντας πως «η τρομοκρατία και η καταστολή αποκαλύπτουν ξανά το εχθρικό πρόσωπο  του κρατικού μηχανισμού».

«Έτσι, το κράτος είναι αποτελεσματικότατο, όταν στέλνει κλούβες, ΜΑΤ, ασφαλίτες, απέναντι  στα μπλόκα και στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις», υποστηρίζει η Επιτροπή Θεσσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ σημειώνει πως το ίδιο κράτος, ωστόσο, στάθηκε  «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό της περιοχής από τις πλημμύρες  του Σεπτέμβρη, που «έπνιξαν» ζωές και περιουσίες, «αλλά και από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την αποκατάσταση και αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων πλημμυροπαθών».

«Καμιά εμπιστοσύνη σε ‘σωτήρες’, καμιά συναίνεση σε παλιά και νέα σχέδια ξεκληρίσματος»

Διαμαρτυρία αγροτών από όλη την Φθιώτιδα στη Λαμία

«Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης»

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως στέκεται «στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζει τις μορφές πάλης που επιλέγουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, αλλά και τα δίκαια αιτήματα για:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

-Αποζημιώσεις στο 100%,  για τις ζημιές σε παραγωγή , αγροτικό κεφάλαιο, μηχανήματα, αποθήκες, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

-Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των  απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων (χωρίς ΣΔΙΤ) καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

Καμιά εμπιστοσύνη σε «σωτήρες»

Παράλληλα, σημειώνει πως «αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο – και σήμερα και χτες – είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και με ‘μοχλό’ την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε ‘εισαγόμενα’, όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση».

«Στόχος τους», υποστηρίζει το ΚΚΕ, «είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.  Αυτό τον στόχο υπηρετεί και  το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Σχέδια περεταίρω εμπορευματοποίησης του νερού, που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής.
  • Αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια.
  • Επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης «Πράσινης Ενέργειας» που χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • Την ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες».

Όπως αναφέρει, μάλιστα, «στην ίδια πολιτική είναι δεσμευμένοι με θέσεις και με έργα ο  ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.  Άλλωστε είναι ο ‘δικός’ τους περιφερειάρχης που δηλώνει σταθερά ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί πουθενά τις κατευθύνσεις της  ΚΑΠ, της ‘πράσινης’ μετάβασης, της ‘απελευθέρωσης’ της ενέργειας, που συρρικνώνουν το εισόδημα του βιοπαλαιστή αγρότη».

«Καμία εμπιστοσύνη, καμιά συναίνεση στους  διάφορους ‘σωτήρες’, που το μόνο που κάνουν είναι να κατευνάζουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα του λαού που παλεύει να ορθοποδήσει», τονίζει η Επιτροπή Θεσσαλίας.

«Οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, συλλογικά παλεύοντας, έχουμε πιθανότητες να αποσπάμε κατακτήσεις, να βάζουμε φρένο στα χειρότερα»

Διαμαρτυρία αγροτών στην Θεσσαλονίκη

Να δυναμώσει η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση

Τονίζει πως «αντίπαλο δέος σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς μπορεί να είναι μόνο ο οργανωμένος λαός, που παλεύει να σταθεί στα πόδια του και διεκδικεί να παραμείνει και να συνεχίσει να παράγει στον τόπο του».

«Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των μπλόκων, το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, να πάρουν οι αγρότες ανάσα επιβίωσης», υποστηρίζει.

Και προσθέτει πως «οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, συλλογικά παλεύοντας, έχουμε πιθανότητες να αποσπάμε κατακτήσεις, να βάζουμε φρένο στα χειρότερα».

Το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής» δείχνει το δρόμο που «πρέπει να βαδίσουμε. Γιατί καθημερινά αποδεικνύεται ότι σωτήρες δεν υπάρχουν», σημειώνει τέλος το ΚΚΕ, διαμηνύοντας πως «δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να νικήσουν τα μπλόκα».

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή