Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων: Τρεις υπερπτήσεις από drone στη νησίδα Παναγία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Παναγία, τρεις φορές στις 16.25. στις 16.34 και στις 16.38 στα 14.000 πόδια

Περισσότερα Εδω

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιστορικό επίτευγμα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος στη συνέντευξη που έδωσε χθες στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων αφήνει επίσης περιθώριο για επιπλέον μέτρα έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας, αρκεί να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά, επεξηγώντας τον ρόλο του «κόφτη» στις δαπάνες, που πρότεινε η Επιτροπή για χώρες με υψηλό χρέος, στο πλαίσιο της πρότασης για παράταση και το 2023 της γενικής ρήτρας διαφυγής.

«Η επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής προτείνεται διότι είναι το καλύτερο πλαίσιο για να διαχειριστούμε την κατάσταση, λόγω των κινδύνων στην ανάπτυξη, της αβεβαιότητας για τη διάρκεια του πολέμου και της ανάγκης μετάβασης από οριζόντια στήριξη σε στοχευμένη στήριξη. Καθησυχάζει τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικονομίες μας βρίσκονται σε απόσταση από το «κανονικό», αλλά από την άλλη δεν δίνουμε μηνύματα για δαπάνες χωρίς όριο, διότι η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με την άνοιξη του 2020» δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για έναν επιπλέον χρόνο δημοσιονομικής ευελιξίας, που όμως ορίζει για τις χώρες με υψηλό χρέος να περιορίζουν την αύξηση των τρεχουσών δαπανών (εθνικών) κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ.

Εχει η Ελλάδα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα για να αμβλύνει τον αντίκτυπο από τις υψηλές τιμές ενέργειας; «Ναι, γνωρίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου οι χώρες δαπάνησαν 0,6% του ΑΕΠ σε τέτοιες δαπάνες. Αν οι αυξήσεις συνεχιστούν, περαιτέρω μέτρα είναι δικαιολογημένα. Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων σε ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα δίνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, γύρω στο 7% κατά μέσο όρο, στο ενεργειακό κόστος. Επιπλέον μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν αν χειροτερέψουν οι συνθήκες. Ζητάμε από τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να προσέχουν τις τρέχουσες δαπάνες ειδικά αν προκαλούν μόνιμες αυξήσεις» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Δεν απέκλεισε, πάντως, σε περίπτωση μη τήρησης του «κανόνα» για τις τρέχουσες δαπάνες να κινηθούν σχετικές διαδικασίες.

«Θα δούμε το επίπεδο τρεχουσών δαπανών σε σχέση με την ανάπτυξη και η πιθανότητα διαδικασιών δεν αποκλείεται. Οι αποφάσεις δεν θα βασιστούν μόνο σε συγκεκριμένους αριθμούς. Οι αριθμοί θα παίξουν ρόλο, αλλά και η συνολική οικονομική κατάσταση. Διότι υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του πολέμου. Ελπίζω να τελειώσει ο πόλεμος και να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα και τότε σίγουρα θα κινήσουμε διαδικασίες» είπε.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Απαντώντας σε ερώτημα για την πρόθεση της χώρας μας να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε: «Ενθαρρύνουμε να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, ζητάμε επίσης προσοχή στις δαπάνες, όπως είπα ήδη, και συνετή διαχείριση υπό το πρίσμα αυτό, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει η ανάγκη για στήριξη επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ενεργειακή ασφάλεια και, αν χρειαστεί, για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης έναντι της αύξησης των τιμών ενέργειας».

Τον ρωτήσαμε επίσης ποιος θα είναι ο πραγματικός αντίκτυπος της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία. «Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι με μια έννοια ένα ιστορικό επίτευγμα. Θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά, παρά τις εξαιρετικές καταστάσεις που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία, και θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ελληνικής θέσης στις αγορές. Αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και των Αρχών τα προηγούμενα χρόνια και αποκαθιστά πάλι αυτό το συμβολικό βήμα, την εμπιστοσύνη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρώπης» απάντησε ο ιταλός επίτροπος.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της μετά το καλοκαίρι. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ισορροπία μεταξύ ρεαλιστικής μείωσης του δημοσίου χρέους και ρεαλιστικής ανάγκης στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης των τεράστιων αναγκών σε επενδύσεις. «Θα πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική διαδικασία στη μείωση του χρέους. Οσο πιο μακριά είναι από την πραγματικότητα τόσο μικρότερη μείωση μπορεί να επιτευχθεί» τόνισε.

«Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο, διαφοροποιώντας τους στόχους και την πορεία της μείωσης του χρέους» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η «ιδιοκτησία» των κρατών-μελών στη διαδικασία μείωσης του χρέους. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την έγκριση των εθνικών σχεδίων NGEU, όπου, όπως επεξήγησε, τα κράτη-μέλη έκαναν προτάσεις, η Κομισιόν έκανε τις διαπραγματεύσεις και το Συμβούλιο τις ενέκρινε, προτείνοντας αντίστοιχη διαδικασία για τις αποφάσεις για την πορεία μείωσης του χρέους.

«Χρειάζεται πιο σταδιακή προσέγγιση, η οποία να επιτρέπει επίσης να έχουμε καλύτερη σύνθεση των δημοσιονομικών δαπανών έναντι του ισχύοντος κανόνα (1/20 ετήσια μείωση για το χρέος που υπερβαίνει το 60%)» είπε, αναφέροντας πως η σχετική άτυπη πρόταση της Ισπανίας και της Ολλανδίας αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Για τη «μεταχείριση» των επενδύσεων πρότεινε ότι εκτός από τον επονομαζόμενο χρυσό κανόνα μπορεί να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι «για να ενθαρρύνουμε μια θετική σύνθεση δημοσιονομικών δαπανών».

Για το REPowerEU, που αποτελεί πλέον σημαντική προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη, εκτίμησε ότι το ποσό από τα εναπομείναντα δάνεια του NGEU, που προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί για το REPowerEU, θα είναι τελικά γύρω στα 100 δισ. ευρώ από 220 δισ. που υπολογίζονταν αρχικά, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από περισσότερα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση των εν λόγω δανείων. Οπως είπε ο κ. Τζεντιλόνι, μόνο η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ζητήσει πλήρως τα δάνεια που τους αναλογούν.

Κατά τον κ. Τζεντιλόνι μπορούν τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν την εφαρμογή του REPowerEU χάρη στη δυνατότητα χρήσης κονδυλίων ύψους 67 δισ. ευρώ από άλλα προγράμματα, αλλά εκτίμησε ότι «είναι δικαιολογημένο να γίνει μια συζήτηση τους επόμενους μήνες για το αν υπάρχουν επιπλέον πιθανά κοινά εργαλεία για να ενεργοποιηθούν».

Αποκλείοντας στο πλαίσιο αυτό να γίνει το NGEU μόνιμο. «Το NGEU ήταν έκτακτο, εφάπαξ πρόγραμμα, οπότε η συζήτηση δεν είναι να γίνει μόνιμο. Η συζήτηση μπορεί να γίνει για τη χρήση του μηχανισμού «κοινοί πόροι για κοινούς σκοπούς»» είπε ο κ. Τζεντιλόνι σχετικά με την εξεύρεση πόρων έναντι της υλοποίησης των στόχων της ΕΕ και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλβανία: Οι ΗΠΑ μας δίνουν 17 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπαϊράμ Μπεγκάι, λέει ότι η Αλβανία βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις δυνατότητες άμυνας και βοήθειας για την Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συνάντηση στο Πεντάγωνο

Μετά από συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ, ο στρατηγός Μπεγκάι είπε σε συνέντευξή του στη VOA (φωτογραφία, επάνω) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πρόσφατα 17 εκατομμύρια δολάρια στον αλβανικό στρατό.

Το γραφείο του στρατηγού Μίλεϊ ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αλβανίας.

Ο στρατηγός Μπεγκάι αναφέρθηκε στην αγορά πυραύλων Javelin και πρόσθεσε ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επωφελείται από τον πόλεμο

Η Αλβανία είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται από τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ασφάλεια. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του στρατηγού Μπαϊράμ Μπεγκάι:

«Eχουμε ένα γραφείο στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο βρίσκεται στο αλβανικό υπουργείο Αμυνας και αυτό το γραφείο συντονίζει όλους τους προϋπολογισμούς που παρέχονται από το αμερικανικό κράτος για να βοηθήσουν τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτοί οι προϋπολογισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

»Ενας προϋπολογισμός είναι οι δωρεάν επιχορηγήσεις για την αύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας και μια άλλη κατηγορία, με κοινούς προϋπολογισμούς, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

»Και αυτή τη φορά το αμερικανικό κράτος διέθεσε προϋπολογισμό επιχορήγησης 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της αμυντικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων και για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων.

»Τονίζω ότι οποιοσδήποτε προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων πηγαίνει στην αύξηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

»Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε ή να κηρύξουμε πόλεμο σε κανέναν. Είμαστε απλώς σε αυτό που απαιτεί το ΝΑΤΟ ως συμμαχία, να κάνουμε προστασία και αποθάρρυνση για κάθε εχθρό ή κάθε αντίπαλο».

Οι πύραυλοι Javelin

Ο αλβανός στρατηγός είπε ότι με την προμήθεια πυραυλικού συστήματος ενισχύεται η άμυνα της χώρας.

«Θα λάβουμε από τη Lockheed Martin μια ποσότητα αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Javelin, που θα αυξήσουν την αντιαεροπορική μας ισχύ. Οπως ανέφερα προηγουμένως, αυτός ο τύπος προμήθειας αυτών των στρατιωτικών προϊόντων θα αυξήσει την αμυντική ισχύ της χώρας και δεν θα είναι ποτέ για άλλους σκοπούς, επομένως θα είναι μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

Πηγή: VOA, echedoros-a.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA7 λεπτά ago

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω»: Επιδότηση έως 50% για αλλαγή συσκευής

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Ουκρανία: η πραγματικότητα του πεδίου της μάχης και το ερώτημα της πολιτικής διεξόδου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 λεπτά ago

«Ιστορικό επίτευγμα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία»

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Καισαριανή: Πυρκαγιά στο εργοτάξιο του μετρό – Καταστράφηκαν φορτηγό και μηχάνημα

ΚΟΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Άντονι Αλμπανέζι: Ένας αντισυμβατικός πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ38 λεπτά ago

Αλβανία: Οι ΗΠΑ μας δίνουν 17 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό

ΕΛΛΑΔΑ39 λεπτά ago

Ουρές κάνουν οι νεόνυμφοι στα δημαρχεία

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Μπάιντεν: Πότε θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

ΗΠΑ: Το χρονολόγιο με τις πιο πρόσφατες και πιο πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ουκρανία: Εχουμε στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή