ΚΟΣΜΟΣ
Κλιματική αλλαγή: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι εκτοπισμοί στην Αφρική – Τα πλούσια κράτη καλούνται να πληρώσουν
Εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι στην Αφρική που έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν μετά τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ενώ οι πλουσιότερες χώρες που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να συμφωνήσουν στην COP29, την 29η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Baku, στο Azerbaijan, να πληρώσουν για τις καταστροφικές απώλειες σπιτιών, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Τα κράτη, καλούνται επίσης να αποζημιώσουν τα μέτρα που έχει λάβει η αφρικανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί περαιτέρω εκτοπισμός, να παύσουν οι ανθρώπινες παραβάσεις και να επιτευχθεί μία γρήγορη και δίκαιη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής και χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
«Οι πολίτες της Αφρικής έχουν συμβάλει ελάχιστα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, παρ’ ολ’ αυτά από την Σομαλία μέχρι και τη Σενεγάλη, το Τσαντ και τη Μαδαγασκάρη, υποφέρουμε από αυτή την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που έχει οδηγήσει εκταμμύρια ανθρώπους να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους. Είναι η ώρα οι χώρες που προκάλεσαν όλη αυτή την καταστροφή να πληρώσουν, ώστε ο λαός της Αφρικής να μπορέσει να προσαρμοστεί στην καταστροφή της κλιματικής αλλαγής», είπε η Samira Daoud, η τοπική επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την δυτική και κεντρική Αφρική.
Πώς η κλιματική αλλαγή έχει αποβεί καταστροφική για την Αφρική
Οι έρευνες που έχει διεξάγει η Διεθνής Αμνησία δείχνει ότι στην Αφρική απ’ άκρη σ’ άκρη ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες και καύσωνας έχουν εκτοπίσει πολίτες, με αποτέλεσμα ακόμα και την παταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η απώλεια καταφυγίου, η περιορισμένη πρόσβαση στο φαγητό, την υγεία και την εκπαίδευση.
Μόνο στη Σομαλία πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την ξηρασία και τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες που έχουν ξεκληρίσει φάρμες και έχουν καταστρέψει σπίτια. Στη Σενεγάλη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει εξωθήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα, όπου δεν μπορούν να βρουν δουλειά και κατάλυμα χωρίς επαρκή βοήθεια.
Απαραίτητη η χρηματοδότηση
Η παροχή δολαρίων που είναι απαραίτητα αποτελεί το πρώτο βήμα πιο κοντά στο να αναδειχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Αφρική.
Τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και τα δανειοδοτούντα έθνη οφείλουν να δώσουν ανακούφιση στην Αφρική από τα χρέη της, όταν κάτι τέτοιο έχει αιτηθεί, με στόχο να βοηθήσουν τις περιοχές να προσαρμοστούν στα απαραίτητα κλιματικά μέτρα που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει δώσει τρεις φορές περισσότερα χρήματα στον να αποπληρώνει χρέη, παρά στο να επενδύσει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Άνοιξαν οι ουρανοί στη Ρόδο – Μήνυμα από το 112 «απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια»
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Ρόδος: Τρομακτικές εικόνες και βίντεο από τις πλημμύρες δείχνουν την ένταση των φαινομένων
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Πλημμύρισαν δρόμοι και έπεσαν δένδρα στα Μεσάγγαλα του Δήμου Τεμπών
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Θεσσαλονίκη: Νέα γυναικοκτονία – 46χρονος δολοφόνησε τη γυναίκα του και τραυμάτισε τον γιο
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ώρα ago
Προβλήματα σε υποδομές σε Πλαταμώνα, Νέους Πόρους και Λεπτοκαρυά
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Κακοκαιρία «Bora»: Τσουνάμι προβλημάτων – «Η βροχή στη Ρόδο έφτασε το 75% του νερού στη Βαλένθια»
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Μήνυμα 112 για εκκένωση του Κοντιά στην Λήμνο λόγω υπερχείλισης φράγματος
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Κακοκαιρία Bora: Τουριστικό λεωφορείο κόλλησε στα χιόνια στην Καστοριά – Απεγκλωβίστηκαν 35 επιβάτες