Connect with us

OIKONOMIA

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία στην ΕΕ για χρέωση των εκπομπών της ναυτιλίας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να εντάξουν για πρώτη φορά τη ναυτιλία στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, κάτι που σημαίνει ότι οι πλοιοκτήτες θα πληρώνουν τις εκπομπές των πλοίων τους και θα έχουν έτσι οικονομικό κίνητρο να επενδύσουν σε καθαρές τεχνολογέις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέχρι σήμερα η ναυτιλία παρέμενε εκτός της αγοράς άνθρακα, η οποία απαιτεί από εργοστάσια και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής για τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό θα αλλάξει από το 2024, όταν οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για το 40% των εκπομπών τους, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 70% το 2025 και στο 100% το 2026.

«Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο το κλίμα αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε πόλεις κοντά σε ποτάμια και ακτές» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λίζε, εισηγητής του σχεδίου.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης διαπραγματευτές από τις 27 χώρες-μέλη, θα εντάξει στην αγορά άνθρακα όχι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα αλλά και το μεθάνιο και το διοξείδιο του αζώτου για θαλάσσια δρομολόγια εντός της ΕΕ.

Διεθνή δρομολόγια

Θα συμπεριλάβει επίσης το 50% των διεθνών δρομολογίων που ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΕ, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση της διασυνοριακής ρύπανσης που συχνά δεν περιλαμβάνεται στις εθνικές πολιτικές μείωσης των εκπομπών.

Όπως ανέφερε ο Λίζε, οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τους εφοπλιστές να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες όπως λιγότερο ρυπογόνα σκάφη. Η συμφωνία προβλέπει εξάλλου ότι ένα μέρος των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής θα επενδύεται σε προγράμματα μείωσης εκπομπών της ναυτιλίας.

Η ναυτιλία είναι μια από τις βιομηχανίες που δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα λόγω έλλειψης εμπορικά βιώσιμων τεχνολογιών.

Με το 90%  των προϊόντων σε όλο τον κόσμο να μεταφέρονται διά θαλάσσης, η ναυτιλία αντιστοιχεί σήμερα σχεδόν στο 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί χωρίς τη λήψη μέτρων.

Η συμφωνία για τα πλοία εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης της αγοράς άνθρακα στην ΕΕ, με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Τα εκκρεμή ζητήματα για τη μεταρρύθμιση αναμένεται να συζητηθούν από διαπραγματευτές των χωρών-μελών στις 17 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Πώς θα γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Φορολογική παγίδα αποτελούν για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2022. Οσοι δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 15% έως 45%.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να μη φορολογηθούν για ανύπαρκτα εισοδήματα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

– Να έχουν στα χέρια τους διαταγή πληρωμής που έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

– Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Δικαιολογητικά

Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη ΔΟΥ  θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 αλλά και ενοίκια που είχαν δηλωθεί ως ανείσπρακτα το προηγούμενο φορολογικό έτος και εισπράχθηκαν το 2022 θα δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτομάτως θα μεταφερθούν στο Ε1.

Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά. Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων. Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

– 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος.

– 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

– 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2022 συνολικό εισόδημα 20.000 ευρώ από ενοίκια  θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος για ποσό 19.000 ευρώ (μειωμένο κατά 5% λόγω αυτόματης τεκμαρτής έκπτωσης δαπανών για επισκευή, συντήρηση και λοιπές λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων). Ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:

– 12.000 ευρώ x 15% = 1.800 ευρώ

– 7.000 ευρώ x 35% = 2.450 ευρώ

– 1.800 ευρώ + 2.450 ευρώ = 4.250 ευρώ.

Συνεπώς ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 4.250 ευρώ.

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων (όπως επίσης άλλες πηγές, πλην των μισθών και των συντάξεων) που αποκτήθηκαν το 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Τρόφιμα: Η πτώση στις τιμές δεν φτάνει στο ράφι

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Συνεχίστηκε για δέκατο μήνα τον Ιανουάριο η αποκλιμάκωση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, μετά τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου του 2022, όταν με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πράγματι, οι τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων διατροφής από το σιτάρι μέχρι και το μαγειρικό λάδι υποχωρούν σημαντικά, ωστόσο η πτώση αυτή όχι απλώς δεν έχει μεταφερθεί στα ράφια των παντοπωλείων, αντιθέτως εκεί οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και παρόλο που ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO  καταγράφει ήδη το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και τουλάχιστον 33 χρόνια, ο πληθωρισμός τροφίμων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης .

Επιπλέον, τα στελέχη του κλάδου των τροφίμων προειδοποιούν για περισσότερες αυξήσεις των τιμών που θα ακολουθήσουν και διπλωμάτες μιλούν για τη χειρότερη επισιτιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με περιοχές της Αφρικής να βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Από το αγρόκτημα στο ράφι

Αυτή η εντυπωσιακή ανισορροπία υπογραμμίζει τη σημαντική χρονική καθυστέρηση για τις τιμές των αγροτικών τιμών να φθάσουν σε αυτές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. (αν και σε γενικότερα σε περίοδους ανατιμήσεων η περίοδος αυτή είναι μικρότερα). Επιπλέον, τα προϊόντα διατροφής αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των εισροών κόστους για προϊόντα όπως τα δημητριακά πρωινού.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μία μερίδα φαγητού που καταναλώνεται στο σπίτι είναι περίπου το τέταρτο του κόστους σε επίπεδο φάρμας και μόνο περίπου το 5% όταν τρώμε έξω, σύμφωνα με τον Joseph Glauber, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το ψωμί το κόστος του σιταριού αντιστοιχεί στο ένα 10ο του συνολικού κόστους ενός καρβέλιου, είπε ο Glauber. Τα υπόλοιπα επηρεάζονται από τη μεταφορά του σιταριού, το άλεσμά του, την παρασκευή και το ψήσιμο του ψωμιού, τη συσκευασία του και την αποθήκευση των παντοπωλείων, είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg.

Οι τιμές ενέργειας

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εξακολουθούν να τροφοδοτούν το κόστος επεξεργασίας, οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς και οι προμηθευτές πιέζουν τους λιανοπωλητές για υψηλότερες αμοιβές.

Είναι «ο αντίκτυπος στην τιμή της ενέργειας που εξακολουθεί να επηρεάζει», υπογραμμίζει ο Archie Norman, πρόεδρος της βρετανικής εταιρείας λιανικής Marks & Spencer, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. «Και δεύτερον, το κόστος εργασίας. Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους σχεδόν τους καλλιεργητές, παραγωγούς, κατασκευαστές».

Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, αλλά οι τιμές των τροφίμων όχι, είπε ο Alan Jope, το απερχόμενο αφεντικό της Unilever, που φτιάχνει τη μαγιονέζα Hellmann’s και το παγωτό Ben & Jerry’s. Ο γίγαντας τροφίμων Nestle SA αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του έτους με κάποια μείωση μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή Francois-Xavier Roger.

Νότες αισιοδοξίας

Βεβαίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες τιμές υποχωρούν. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός των τροφίμων σημείωσε τη μικρότερη αύξηση τον Δεκέμβριο σε 21 μήνες, καθώς οι τιμές για το μπέικον, το αλεύρι και τα φρέσκα φρούτα μειώθηκαν.

Αυτό ωστόσο δεν είναι αρκετά για να παρηγορήσει πολλούς καταναλωτές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την εκτίναξη του πληθωρισμού των τροφίμων, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ένας συνδυασμός συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αποδυνάμωσης των τοπικών νομισμάτων και πιέσεων χρέους υπονομεύουν τις τοπικές οικονομίες.

Και όσον αφορά τις ίδιες τις τιμές των εμπορευμάτων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, δήλωσε ο Glauber, ερευνητής στο International Food Policy Research Institute.

Τα γεωργικά προϊόντα και τα λιπάσματα εξακολουθούν να είναι ιστορικά ακριβά, ενώ τα αποθέματα σιτηρών παραμένουν στενά, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μέρη όπως η Αργεντινή και η Ανατολική Αφρική βλάπτουν τις προοπτικές των καλλιεργειών, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, το ρύζι, η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, πρέπει να παρακολουθείται στενά.

«Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι», δήλωσε σε συνέντευξή της η Έριν Κόλιερ, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE1 λεπτό ago

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Δοκίμασε το μητρικό γάλα της Ιωάννας Τούνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

Αντεπίθεση Ανδρουλάκη και πιο βαθύ ρήγμα

OIKONOMIA14 λεπτά ago

Πώς θα γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ: Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί – Να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Έτσι είναι σήμερα ο Σωτήρης Τζεβελέκος, η σπάνια εμφάνιση με την πανέμορφη ηθοποιό σύζυγό του (pics)

LIFESTYLE33 λεπτά ago

Χωρίς σουτιέν, μοιράζει εγκεφαλικά (pics)

LIFESTYLE53 λεπτά ago

Κλέλια Ανδριολάτου: Κατεβαίνει τα σκαλιά με εξώπλατη τουαλέτα και προκαλεί χαμό στο Instagram (vid)

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Γαλλία: Το Ιράν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Charlie Hebdo υποστηρίζει στέλεχος της Microsoft

LIFESTYLE1 ώρα ago

Σοκ στο Survivor: Κόντεψε να πνιγεί ο Αναγνωστόπουλος, βούτηξαν στην πισίνα να τον βγάλουν και ξέσπασε σε κλάματα (vid)

LIFESTYLE2 ώρες ago

Αγνώριστος! Δείτε πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο μικρός Δημήτρης από το «Νησί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

LIFESTYLE7 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή