Connect with us
banner epikhirisis
640x689 cmsv2 d9e6636a 0a14 5d22 9dd5 afce2f06b96d 9110016 620x350.jpg 640x689 cmsv2 d9e6636a 0a14 5d22 9dd5 afce2f06b96d 9110016 620x350.jpg

ΚΟΣΜΟΣ

Κωδική ονομασία «Κράσνοβ» – Ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατάσκοπος της Ρωσίας το 1987;

Published

on

Σε ανάρτησή του στο Facebook στις 20 Φεβρουαρίου, ο Μουσάγιεφ ανέφερε ότι ο Τραμπ στρατολογήθηκε από την KGB το 1987, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στη Μόσχα, σε ηλικία τότε 40 ετών, και του αποδόθηκε το κωδικό όνομα «Κράσνοβ».

Ο Τραμπ δεν έχει απαντήσει άμεσα στους ισχυρισμούς του Μουσάγιεφ αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εργάστηκε ποτέ για τη Ρωσία, σύμφωνα με το Euronews.

Ένα thread στο X, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο προβολές, αναφέρεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ ως «Κράσνοβ» και χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο ως ρωσικό παράγοντα.

Η ανάρτηση συνεχίζει απαριθμώντας μια σειρά από ισχυρισμούς τους οποίους παρουσιάζει ως αποδείξεις για τη δήλωση αυτή.

Εν τω μεταξύ, άλλοι χρήστες των social media στράφηκαν στο χιούμορ, με έναν λογαριασμό να δημοσιεύει ένα φωτομοντάζ του Τραμπ με στολή της KGB, με το πολιτικό σύνθημα και το ακρωνύμιο MAGA να έχει τροποποιηθεί και να γράφει «Πράκτορας της Μόσχας κυβερνά την Αμερική».

Advertisement

Ακολούθησε ένας καταιγισμός από εικαστικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Γκράχαμ Στιούαρτ, επανέλαβε τον ισχυρισμό του, γράφοντας στον Χ: «Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα ο πρόεδρος Τραμπ να είναι Ρώσος πράκτορας».

Έχει κάποια βαρύτητα ο ισχυρισμός αυτός;

Ο Μουσάγιεφ δεν παρείχε καμία απόδειξη για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Αμφιβολίες έχουν επίσης εγερθεί σχετικά με τη θέση που ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατείχε εντός της KGB.

Στην ανάρτηση στο Facebook, ο πρώην επικεφαλής κατασκόπων του Καζακστάν αναφέρει ότι εργαζόταν στην 6η Διεύθυνση της KGB.

Ωστόσο, πηγές, συμπεριλαμβανομένης της εγκυκλοπαίδειας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναφέρουν ότι το τμήμα αυτό δεν επικεντρώθηκε στην «στρατολόγηση ξένων πληροφοριών», αλλά αντίθετα στη «φύλαξη από την οικονομική κατασκοπεία».

Advertisement

Η διόγκοσω των ισχυρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανόν να ενισχύθηκε από τη στάση του Αμερικανού προέδρου στην εξωτερική πολιτική, η οποία θεωρείται ευνοϊκή για τη Ρωσία.

Απομακρυνόμενη από την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ουκρανία, η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε τη στρατιωτική υποστήριξη και την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο.

Advertisement

Αυτό ακολούθησε μια δημόσια διαμάχη μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα.

Το ταξίδι στη Μόσχα το 1987

Παρόμοιοι ισχυρισμοί σχετικά με το ότι ο Τραμπ είναι ρωσικός παράγοντας έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στο παρελθόν.

Το 2021, ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κρεγκ Άνγκερ δημοσίευσε το βιβλίο του American Kompromat, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ στρατολογήθηκε από τη Μόσχα.

Ο πρώην πράκτορας της KGB Γιούρι Σβετς – ο οποίος ήταν ανταποκριτής του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στην Ουάσινγκτον κατά τη δεκαετία του 1980 – ήταν μια από τις βασικές πηγές του Άνγκερ για το βιβλίο.

Ο Σβετς είπε στον Άνγκερ ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθήθηκε το 1987.

Advertisement

Ωστόσο Άνγκερ δήλωσε στο Euronews ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ ενός πράκτορα και ενός «παράγοντα».

«Ενώ ένας πράκτορας απασχολείται από μια υπηρεσία πληροφοριών και πληρώνεται, ένας παράγοντας είναι ένας αξιόπιστος φίλος που θα κάνει χάρες», είπε.

Στο βιβλίο του Άνγκςε, ο Σβετς ισχυρίζεται ότι όταν ο Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη του μεγάλη ανάπτυξη ακινήτων, το ξενοδοχείο Grand Hyatt New York, το 1980, αγόρασε 200 τηλεοράσεις από το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών Joy-Lud, το οποίο ανήκε σε έναν Σοβιετικό μετανάστη.

Ο Σβετς ισχυρίστηκε ότι το κατάστημα ήταν βιτρίνα της KGB και ότι ο Τραμπ είχε ήδη αναγνωριστεί ως δυνητικός πράκτορας μέχρι τότε.

Το 1987, ο Τραμπ ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου ο Σβετς ισχυρίζεται ότι παρακολουθήθηκε από την KGB.

Advertisement

Με την επιστροφή του, ο Τραμπ αγόρασε τρεις διαφημίσεις αξίας 94.801 δολαρίων σε τρεις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, στις οποίες επέκτρι ε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στο βιβλίο του του 1987, The Art of the Deal, ο Τραμπ ανέφερε επίσης την προοπτική να εγκαινιάσει ένα κτίριο Τραμπ στη Μόσχα.

«Ο Τραμπ παρείχε τροφή για σκανδαλοθηρικές εφημερίδες στον αμερικανικό Τύπο, αλλά όταν επέστρεψε από τη Ρωσία, άρχισε να παρουσιάζεται ως ένας έμπειρος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Άνγκερ στο Euronews.

Η έκθεση Μιούλερ του 2019: Τραμπ στη Ρωσία

Οι δεσμοί του Τραμπ με τη Ρωσία διερευνήθηκαν στην έκθεση Μιούλερ του 2019, η οποία ανατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και εξέτασε τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ενώ εντοπίστηκαν «δεσμοί μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της εκστρατείας του Τραμπ», η έκθεση δεν «διαπίστωσε ότι μέλη της εκστρατείας του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητες παρέμβασης στις εκλογές».

«Ποτέ δεν εργάστηκα για τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τους δεσμούς του με τη χώρα από δημοσιογράφο το 2019.

Advertisement

«Είναι ντροπή να κάνετε ακόμη και αυτή την ερώτηση. Είναι όλα μια μεγάλη χοντρή φάρσα», πρόσθεσε



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο