Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ: Σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη βαθιά συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπογραμμίζει η κοινή δήλωση των δύο χωρών που εκδόθηκε μετά το τέλος του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον, μετά την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς και διατλαντικές σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και συμφέροντα και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η περιφερειακή συνεργασία, η ασφάλεια και η άμυνα, η ενέργεια, τα θέματα αστυνόμευσης και πάταξης της τρομοκρατίας.

Περιφερειακή Συνεργασία

Ελλάδα και ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή, αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τα ευρωπαϊκά και διατλαντικά ιδρύματα και τη μετανάστευση, καθώς και ευρύτερα διεθνή θέματα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιβεβαιώθηκε ακόμη η σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και της αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών, ενώ τονίστηκε η σημασία της διπλωματίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών. Και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ εξήραν τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας για εμβάθυνση των σχέσεων με τους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενίσχυση της σταθερότητας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συν ΗΠΑ) σε ενεργειακά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, δράσεις ενάντια στην τρομοκρατία και την κλιματική κρίση. Επιβεβαίωσαν ακόμη τη σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλόπιστης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποφάσισαν να στηρίξουν τη συνεχή προσπάθεια για ενσωμάτωση και ανάπτυξη των επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ελλάδα και ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, και τονίζουν τη σημασία της επείγουσας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων.

Ακόμη και οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν και επιβεβαίωσαν τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, μεταναστών και προσφύγων.

Άμυνα και Ασφάλεια

Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την ανανέωση της MDCA, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των εθνών και αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στη συμβολή για τη σταθερότητα της περιοχής. Επανέλαβαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για διαφύλαξη και προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους.

Οι δύο χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη σημασία της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κοινή δήλωση αναφέρει πως οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση στην αναβάθμιση των F-16, S-70B και P-3B και την προμήθεια αντι-υποβρυχίων ελικοπτέρων MH-60R. Χαιρετίζει την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα F-35 και την εκτίμησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέχισε να υπερβαίνει τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2 % του ΑΕΠ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν επίσης την Ελλάδα για την συμβολή της στην 20ετή αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Δυνάμεις ασφαλείας και Αντιτρομοκρατία

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για συνέχιση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των οικονομικών εγκλημάτων, παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων, και της τρομοκρατίας, ενώ επανέλαβαν το κοινό ενδιαφέρον τους για τη συνέχιση της εκπαίδευσης για την επιβολή του νόμου.

Οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα αρχεία ονομάτων επιβατών και συζήτησαν τις ελληνικές προσπάθειες για την χρήση των βιομετρικών χαρακτηριστικών στις νέες ταυτότητες. Η Ελλάδα υπογράμμισε τις πρόσφατες προσπάθειές της για ενίσχυση των υποδομών και την επιτήρησης της ασφάλειας των συνόρων, οι οποίες βοήθησαν να σταματήσει η ροή του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης. Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη αύξησης της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα επιβολής του νόμου και προγραμμάτων ασφάλειας των συνόρων. Η Ελλάδα ανακοίνωσε την εφαρμογή σημαντικών τροποποιήσεων στο ελληνικό δίκαιο σχετικά με την πρόληψη της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Εμπόριο και Επενδύσεις

Ελλάδα και ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία και προσβλέπουν στην εμβάθυνση του εμπορίου και των επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Υπογράμμισαν τη σημασία του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων σύμφωνα με ευρύτερα πολυμερή πλαίσια όπως η εμπορική πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ.

Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία μιας διατλαντικής συμφωνίας για την άρση των εμπορικών μέτρων κατά της ΕΕ σε χάλυβα και αλουμίνιο που επηρεάζουν άμεσα το διμερές εμπόριο, καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για την αμοιβαία αναγνώριση των συστημάτων ελέγχου για την είσοδο ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Χαιρέτισαν την παρουσία σημαντικών νέων επενδύσεων των ΗΠΑ σε τεχνολογικούς και ψηφιακούς τομείς της Ελλάδας και την απομάκρυνση της Ελλάδας από τη λίστα παρακολούθησης USTR 301. Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού τεχνολογικού και εκπαιδευτικού κόμβου και εξέφρασαν υποστήριξη για σημαντικές επενδύσεις τεχνολογίας των ΗΠΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα τόνισε τα κίνητρα που χορηγούνται για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις με ειδική αναφορά στις Εμβληματικές Επενδύσεις και το Σχέδιο Μετάβασης Just Development Transition Plan.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επένδυση ελληνικών εταιρειών στην Αμερική, ενώ σε συνεργασία με την Enterprise Greece, 43 εταιρείες από την Ελλάδα συμμετείχαν στην ετήσια Select USA Investment Summit τον περασμένο Ιούνιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις επενδυτικές της Ελλάδας και την πρόταση της Ελλάδας για υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για τον τουρισμό. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών τουριστικών ροών. Η Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συντήρηση των πτήσεων που ενώνουν τις δύο χώρες, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τη δημιουργία νέων αεροπορικών συνδέσεων όλο το χρόνο.

Ενέργεια και Περιβάλλον

Η Ελλάδα και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για τους κοινούς στόχους της αύξησης της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας, την προώθηση δίκαιης πρόσβασης σε πράσινες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω απαλλαγής από τον άνθρακα. Οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για τον αυξανόμενο ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του TAP και την πρόοδο στο Interconnector Ελλάδας- Βουλγαρίας, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η Ελλάδα αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε άλλα περιφερειακά ενεργειακά έργα που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη σταδιακής απεξάρτηση από τον άνθρακα, όπως η προγραμματισμένη διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και η μονάδα αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτησαν την ολοένα μεγαλύτερη ενεργειακή σχέση τους τόσο στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις όσο και ως θετικό μοχλό προόδου προς την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ επανέλαβε τον στόχο της για σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη έως το 2025.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και του στόχου για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Τονίστηκαν ακόμη οι αμερικανικές αυξανόμενες επενδύσεις σε έργα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και η ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη του άνθρακα και των ΑΠΕ, ενώ η Ελλάδα ενημέρωσε για τα προγραμματισμένα αιολικά πάρκα και έργα ηλιακής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την στήριξη της Εθνικής Πρωτοβουλίας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και χαιρέτισαν τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στις καινοτόμες πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την παραγωγή υδρογόνου. Και οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν τον μοναδικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο σπάσιμο των περιφερειακών ενεργειακών μονοπωλίων, στη διευκόλυνση των ενεργειακών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης κατά μέτωπο.

Ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για καταστροφές

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου, και δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα στρατηγικού διαλόγου για τις ανθρωπιστικές προκλήσεις και την ετοιμότητα για καταστροφές.

Η Ελλάδα τόνισε την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις επιδεικνύοντας τη δημιουργία του νέου υπουργείου Κλίματος και Πολιτικής Προστασίας. Και οι δύο υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των αντίστοιχων οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία στην πρόληψη καταστροφών. Η Ελλάδα ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την παροχή αεροσκάφους P-8 Poseidon για να τη βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και καλωσόρισε μια ομάδα αξιολόγησης των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από πυρκαγιά.

People-to-People

Επιβεβαιώθηκαν οι ουσιαστικές σχέσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και των εθνών, αναγνώρισαν τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος Fulbright. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει νέες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων.

Δεσμεύτηκαν ακόμη να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευση να εργαστούν από κοινού για τη περαιτέρω συνεργασία στον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα, και να διερευνούν τις συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό και την τεχνολογία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλλιέτ για το καλώδιο δεδομένων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Ένα καλώδιο που θα μπλέξει τη Μεσόγειο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, μπορεί να κλείνει σχεδόν μία βδομάδα, ωστόσο οι συμφωνίες που υπογράφηκαν και ειδικά το καλώδιο για τη μεταφορά δεδομένων, εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις στην Τουρκία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενδεικτικό άρθρο της εφημερίδας Μιλλιέτ, με τίτλο: «Ένα καλώδιο που θα μπλέξει τη Μεσόγειο».

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ για επίσκεψη μπιν Σαλμάν στην Αθήνα: Η πρώτη σε χώρα της ΕΕ μετά το θάνατο Κασόγκι

Σημαντική η περιοδεία μπιν Σαλμάν στην Ευρώπη

Το άρθρο σημειώνει ότι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια τη Γαλλία.  «Η επίσκεψη αυτή ήταν σημαντική για την Ευρώπη, η οποία αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πιέζει τη Σαουδική Αραβία να παράγει και να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές. Ειδικά πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η εντυπωσιακή συμφωνία για το καλώδιο δεδομένων

Τονίζει ωστόσο ότι «η πιο εντυπωσιακή συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων ήταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι εταιρείες των δύο χωρών είχαν ουσιαστικά έρθει σε συνεννόηση για τη συμφωνία αυτή τον Μάιο και το έργο ονομάστηκε «East to Med Data Corridor». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου στην Αθήνα επίσης, υπεγράφησαν οι υπογραφές για μια κοινοπραξία μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνιών (MENA HUB-Saudi Arabia / TTSA Greece) με την υποστήριξη των δύο χωρών. Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να μετατραπεί η ‘Νότια Κύπρος’ σε περιφερειακό κέντρο δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ψηφιακών δικτύων επικοινωνίας».

Διαβάστε επίσης: Milliyet – Θα πήγαινε η Τουρκία σε πόλεμο για το Αιγαίο;

Η σημασία για τις θαλάσσιες ζώνες

Τονίζει δε ότι «εκτός από την πολιτική σημασία της συμφωνίας αυτής, η υπογραφή της συμφωνίας έθεσε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ είναι μια περιοχή που απαιτεί ανακήρυξη».

Όπως σημειώνει δε «η ΑΟΖ των 200 μιλίων περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα κυριότητας των πόρων που βρίσκονται στο υδάτινο σώμα. Η αρμοδιότητα άσκησης αλιείας και επιστημονικής έρευνας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ανήκει στο παράκτιο κράτος. Οι τρίτες χώρες έχουν το δικαίωμα να περάσουν αγωγούς ή καλώδια μέσα από αυτή τη ζώνη, αλλά αυτό δεν είναι απεριόριστο δικαίωμα».

Πρέπει να πάρουν άδεια

«Με άλλα λόγια» – όπως σημειώνει η Μιλλιέτ «αν οι χώρες θέλουν να περάσουν καλώδια μέσα από την αποκλειστική οικονομική ζώνη που μπορεί να κηρύξει η Τουρκία στο μέλλον, πρέπει να λάβουν άδεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προηγούμενες συμφωνίες, όπως η ‘Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας-Λιβύης’, είναι τόσο σημαντικές».

Και ισχυρίζεται ότι «αν η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία θέλουν να μεταφέρουν το εν λόγω καλώδιο στο νησί της Κύπρου, πρέπει να πάρουν άδεια από την Τουρκία, αν οι διαδρομές επικαλύπτονται».

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον σαν να έχει «αιγαιοποιηθεί»

Εν ολίγοις, όπως υποστηρίζει το άρθρο «και η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον σαν να έχει «αιγαιοποιηθεί», ας πούμε. Ενώ στο Αιγαίο υπάρχουν μόνο δύο χώρες, στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν δέκα μέρη, γεγονός που έχει περιπλέξει τις δικαιοδοσίες στην περιοχή αυτή. Επομένως, πολιτικά και νομικά, υπάρχει η πιθανότητα το καλώδιο να «μπλέξει» τη Μεσόγειο».

Τα δεδομένα

Σημειώνει δε ότι το έργο του καλωδίου δεδομένων έχει:

* Κόστος επένδυσης: 850 εκατ. ευρώ

* Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: Φθινόπωρο (κατ’ εκτίμηση)

* Ημερομηνία ολοκλήρωσης: τέλος 2025 (κατ’ εκτίμηση)

* Διαδρομή: Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο θα ανακοινωθούν αργότερα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή γίνεται «πράσινη» | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισής της προχωρά η Βουλή των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου της Βουλής στοχεύει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Είναι μια σύνθετη διαδικασία λόγω της ιστορικότητας και της παλαιότητας του κτιρίου παρά τις διαχρονικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ως εμπροσθοβαρές έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη δημοπράτησή του από το 2015, όταν έλαβε προένταξη από τη Διαχειριστική Αρχή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης να επικαιροποιούνται τη διετία 2018-2019, το έργο δημοπρατήθηκε τελικά στις 15/11/2019 με διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα τιμή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €2.794.020  (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και η συμβατική δαπάνη του ανήλθε στα €2.726.675 (η σύμβαση υπογράφηκε στις 15/4/2020 με χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη). Οι στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, κατά τουλάχιστον μια ενεργειακή κατηγορία ή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%, με ταυτόχρονη μείωση και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, της τάξεως του 39%. Σε βάθος χρόνου θα συντελεστεί σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, ενώ η μείωση εκπομπών CO2 επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
  • Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (θέρμανση/ψύξη) με τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος εργασίας στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στο κτίριο.
  • Την αυτονομία του κλιματισμού στους γραφειακούς χώρους.

Οι επεμβάσεις

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου έργου έχουν ήδη προχωρήσει οι αποξηλώσεις τοπικών και κεντρικών κλιματιστικών μονάδων μεταξύ των οποίων και εκείνων που βρίσκονται στο γραφείο Πρωθυπουργού και της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έχουν προχωρήσει και αλλαγές των σωληνώσεων των δικτύων ζεστού και κρύου νερού καθώς και απορροής συμπυκνωμάτων. Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες έχουν εγκατασταθεί και στο δώμα του κτιρίου της Βουλής για τις αίθουσες του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, ενώ έχει προχωρήσει και η εγκατάσταση για τον κλιματισμό των γραφείων και χώρων συγκέντρωσης κοινού, κεντρικών μονάδων αντλιών θερμότητας καθώς και η εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης του Κτιρίου (BMS), το οποίο ελέγχει όλα τα συστήματα κλιματισμού και έχει διασυνδεθεί με υφιστάμενα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (σύστημα διαχείρισης εξωτερικού φωτισμού – διαδρόμων κ.λπ.). Επίσης, έχουν εγκατασταθεί νέα κουφώματα εξωτερικών όψεων στη θέση των παλαιών ξύλινων που υπήρχαν, με σημαντικά βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, ενώ έγινε και προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα του Μεγάρου.

Για τις ανάγκες του έργου:

  • Εκτελέστηκαν παρεμβάσεις σε χώρους (θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι) έκτασης 25.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) από το συνολικό εμβαδόν των 27.000 τ.μ. του Μεγάρου της Βουλής.
  • Εγκαταστάθηκαν περίπου 15 χιλιόμετρα καλωδίων διαφόρων διατομών.
  • Εγκαταστάθηκαν περίπου τρία χιλιόμετρα μονωμένων σωληνώσεων θερμού – ψυχρού νερού διαφόρων διατομών.
  • Το δώμα (ταράτσα) του Μεγάρου καλύφθηκε με 4.000 τετραγωνικά μέτρα θερμομονωτικών πλακών και 200 τετραγωνικά μέτρα ειδικής μόνωσης.
  • Χρησιμοποιήθηκαν τρεις τόνοι αλουμινίου για την κατασκευή δικτύου αεραγωγών.

Χρηματοδότηση

Η εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μέσα στην πανδημία, ενώ λόγω της ιδιάζουσας κτιριολογικής, ιστορικής και μορφολογικής σημασίας του κτηρίου, αλλά και της χρήσης όλων των χώρων από υπαλλήλους και βουλευτές, οι εργασίες γίνονταν απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και αργίες. Τα υπο-έργα της ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνουν την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ψυχροστασίου, την έκδοση πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο εσωτερικό του Μεγάρου με προμήθεια και εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, υπο-έργο που έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται και αναμένεται να μειώσει το λειτουργικό κόστος για φωτισμό σχεδόν στο μισό (κατά 45%) και βελτιώνει το ενεργειακό αποτύπωμα κατά 6%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας, με την υλοποίηση όλων των ενεργειακών παρεμβάσεων, διαμορφώνεται συνολικά στο 36%. Όσον αφορά τα επιπλέον έργα, η Βουλή έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για παρεμβάσεις στον εξωτερικό φωτισμό του κτηρίου με την ταυτόχρονη αρχιτεκτονική ανάδειξη του Μεγάρου της Βουλής και του περιβάλλοντος χώρου της, αλλά και του Αγνωστου Στρατιώτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE33 δευτερόλεπτα ago

«Τον χειμώνα θα είμαστε εδώ για να δίνουμε χρήματα σε δύσκολες εποχές»

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Αίγινα: «Άφαντο» το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της 20χρονη – Τι προβληματίζει τις αρχές

ΜΠΑΣΚΕΤ13 λεπτά ago

Μετακομίζει Λιθουανία ο Κεβάριους Χέις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ18 λεπτά ago

Λάρισα: Ολημερίς το καθαρίζανε το βράδυ ξαναεμφανιζόταν

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Η περηφάνεια του Απόλλωνα Σμύρνης (ΦΩΤΟ)

OIKONOMIA36 λεπτά ago

Ρωσία: Πώς σχεδιάζει ο Μπάιντεν να ρίξει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Μιλλιέτ για το καλώδιο δεδομένων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Ένα καλώδιο που θα μπλέξει τη Μεσόγειο

OIKONOMIA1 ώρα ago

Fuel Pass 2: Οι κρίσιμες ημερομηνίες, τα ποσά του επιδόματος και τα «μυστικά» της αίτησης

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Οι 7 «παγκόσμιες μεγατάσεις» που θα διαμορφώσουν το μέλλον

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Άστατος καιρός με βροχές τη Δευτέρα: Δείτε πού θα σημειωθούν

Δημοφιλή