Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: “Εάν μια εταιρεία δεν παραδίδει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εξαγωγές”

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Βρυξέλλες, Ανταπόκριση Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

H EE «έχει κουραστεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε ενημέρωση ομάδας δημοσιογράφων αναφέρει ο EU Observer. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «εάν μια εταιρεία δεν παραδίδει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εξαγωγές» και προσέθεσε ότι η AstraZeneca έχει παραδώσει στην Ιταλία λιγότερο από το 10% της σύμβασης για το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν κοιτάζουμε χώρες αλλά εταιρείες. Η AstraZeneca πρέπει πρώτα να δείξει βελτίωση ή αύξηση των παραδόσεων προτού μπορέσουν να εξάγουν την παραγωγή AstraZeneca από την Ευρώπη».

«Η εταιρεία πρέπει να παραδώσει. Και αυτό θα δημιουργήσει μια εμπιστοσύνη ότι τηρούν τη σύμβασή τους και αν τηρούν τη σύμβαση, φυσικά, οι πόρτες είναι ανοιχτές για εξαγωγές» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη αυξάνονται και ότι η ΕΕ θα επιτύχει τον στόχο της εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: η δύσκολη ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Μπουρχανετίν Ντουράν είναι από τους «οργανικούς διανοουμένους» του ρεύματος που εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμμετέχει, άλλωστε, στο Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας. Έχει ενδιαφέρον επομένως ότι σε ένα πρόσφατο κείμενό του για τη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι, συνέκρινε ουσιαστικά τον Τούρκο πρόεδρο με την τέως καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ως προς την ικανότητα να κάνει πρόσωπο με πρόσωπο διπλωματία με άλλους ηγέτες, σε αντιδιαστολή με την τρέχουσα, κατά τη γνώμη του, έλλειψη ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζει τη στάση ενός Ερντογάν που μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές με τον Πούτιν όμως εξακολουθεί να έχει μια συνεννόηση μαζί του σε ζητήματα που μπορούν να προωθήσουν την ειρήνη ή να επιλύσει ζητήματα που αφορούν και τη Δύση όπως είναι το ζήτημα των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα παράδειγμα «εξυμνητικής υπερβολής» απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη, όμως ταυτόχρονα αποτυπώνει και τον τρόπο που η τουρκική ηγεσία αντιλαμβάνεται το πώς μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική. Μέσα από μια προσπάθεια διαρκών ισορροπιών ανάμεσα σε διαφορετικούς πόλους και με προσπάθεια να διατηρεί «βαθμούς ελευθερίας» χωρίς όμως να έρχεται ποτέ σε οριστική ρήξη με τη Δύση.

Το υπό κατασκευή τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Ποια τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Σότσι

Η συνάντηση ανάμεσα σε Ερντογάν και Πούτιν και μάλιστα σχετικά λίγο καιρό μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη, ήταν κάτι που και οι δύο πλευρές επεδίωκαν. Η Τουρκία για να μπορέσει να συζητήσει τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, το θέμα της Συρίας προφανώς αλλά και για να συντηρήσει την εικόνα ότι μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλες πρωτοβουλίες. Η ρωσική πλευρά, από την άλλη, δεν χάνει καμία ευκαιρία για να δείχνει ότι μπορεί να συνομιλεί με μια χώρα που παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.

Τώρα εάν δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Σότσι θα δούμε ότι ως προς την οικονομική πλευρά και την πλευρά της συνεργασίας πάνω σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συνάντηση επικύρωσε δυναμικές που είχαν καταγραφεί και το προηγούμενο διάστημα.

Η Τουρκία ως προς το θέμα των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία επιλέγει τη στάση που έχουν και άλλες χώρες που μπορεί να είναι σύμμαχες της Δύσης όμως δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε κυρώσεις. Είναι μια χώρα ενεργειακά εξαρτημένη, με μεγάλες ανάγκες εισαγωγής ενέργειας, που χρειάζεται τόσο σταθερές ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία όσο και τη ρωσική τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου που στηρίζεται σε ρωσικά σχέδια.

Παράλληλα, με την τουρκική οικονομία σε αρκετά προβληματική κατάσταση, υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση και των διεθνών συναλλαγών της Τουρκίας και των εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενη και τη μη επιβολή κυρώσεων.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν χάνει ευκαιρία να κατοχυρώνει ότι έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες είναι πολύ λιγότερο απομονωμένη από όσο θα ήθελαν οι δυτικές κυβερνήσεις. Χρειάζεται επίσης να διευρύνει τον αριθμό των χωρών που αποδέχονται τους δικούς της όρους για να προστατευθεί απέναντι στις κυρώσεις, από την αγορά φυσικού αερίου με ρούβλια μέχρι τη διασύνδεση με τα ρωσικά συστήματα πληρωμής που κάνουν πράξη τη γραμμή της «αποδολαριοποίησης».

Η σημασία της συμφωνίας για τα σιτηρά

Σε αυτό το φόντο η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει τον ρόλο της για να υπάρξει η συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή έχει την ευρύτερη στήριξη  και της Δύσης, με δεδομένη την έντονη ανησυχία που υπήρξε ότι χωρίς τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά και σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία, τα πράγματα όδευαν σε μια επισιτιστική κρίση χωρίς προηγούμενο που πέραν όλων των άλλων θα απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από τη Δύση μια σειρά από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η Τουρκία που δεν παραλείπει να υπογραμμίζει ότι δεν ταυτίζεται με τη Ρωσία σε σχέση με την εισβολή και που έχει πολύ καλές σχέσεις και την Ουκρανία, στην οποία έχει μάλιστα πουλήσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών, θεωρεί ότι με τέτοιες διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες κατοχυρώνει ακριβώς τον ρόλο της ως μιας περιφερειακής δύναμης που μπορεί να έχει έναν ευρύτερο ρόλο.

Οι δυτικές αντιδράσεις στην αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας Ρωσίας

Βεβαίως αυτή η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας ήταν επόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι η βασική σήμερα δυτική στρατηγική, πέραν της ενίσχυσης της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα, έγκειται στην προσπάθεια ο πόλεμος να έχει μέσω κυρώσεων το μεγαλύτερο δυνατό κόστος για τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να φθαρεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης Πούτιν.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το εάν η αναβαθμισμένη οικονομική συνεργασία μπορεί να επιτρέψει και στη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν υπάρξει αναφορές ακόμη και σε ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με κυρώσεις ακριβώς επειδή προσφέρει αυτή τη διευκόλυνση.

Βεβαίως, εάν κοιτάξουμε τον αριθμό των χωρών που παρότι διατηρούν καλές σχέσεις με τη Δύση ταυτόχρονα έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, τότε το πρόβλημα γίνεται κάπως πιο σύνθετο, εάν σκεφτούμε ότι αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Ινδία.

Το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία δεν ήρθε

Μπορεί στον οικονομικό τομέα Πούτιν και Ερντογάν να είναι σε συνεννόηση, όμως σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος ούτε αυτή τη φορά πήρε το «πράσινο φως» που επιδιώκει για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση που να διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας που ελέγχει η Τουρκία σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της συριακής ισλαμικής αντιπολίτευσης τις οποίες ελέγχει και χρηματοδοτεί υπό την ομπρέλα του «Συριακού Εθνικού Στρατού».

Ο λόγος παραμένει ο ίδιος: στα μάτια της Ρωσίας, όπως και του Ιράν, μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Συρία και θα διακυβεύσει την προσπάθεια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, που έχουν την υποστήριξη και της Ρωσίας, να διευρύνουν την πραγματική τους άσκηση κυριαρχίας.

Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά αυτό που προσφέρθηκε στην Τουρκία ήταν η φραστική καταδίκη όλων των μορφών «τρομοκρατίας» και η κατανόηση των ανησυχιών της Τουρκίας για τη δράση των Κουρδικών ενόπλων οργανώσεων, όπως και οι ούτως ή άλλως διατυπωμένες δεσμεύσεις ότι η Ρωσία υποστηρίζει μια πολιτική λύση που να στηρίζεται στην εδαφική και πολιτική ακεραιότητα της Συρίας, δηλαδή που να αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη για αυτονόμηση των υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών.

Οι δύσκολες ισορροπίες

Η Δύση δεν είναι εύκολο να απεμπολήσει μια χώρα σαν την Τουρκία. Δηλαδή, μια χώρα που ανήκει εδώ και δεκαετίες στο ΝΑΤΟ, που ως η μόνη μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη για την επικοινωνία με τον ευρύτερο ισλαμικό χώρο, που διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ (μάλιστα με σημαντική εμπειρία στην πάλη κατά εσωτερικών και εξωτερικών αντιπάλων) και που γεωγραφικά βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη θέση. Όλα αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθιστούν την Τουρκία αναντικατάστατη για τη Δύση.

Όμως, αυτό δεν αναιρεί την κατά καιρούς έντονη δυσαρέσκεια στη Δύση για την Τουρκία, για ένα φάσμα από λόγους που ξεκινούν από τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία και φτάνουν μέχρι τον τρόπο που κατά καιρούς παροξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, προσθέτοντας μια παράμετρο αντίθεσης στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι σταθερά μια αρκετά ισχυρή διακομματική μερίδα στο Κογκρέσο βλέπει με επιφύλαξη την Τουρκία ακόμη και όταν η αμερικανική κυβέρνηση κάνει σημαντικά τακτικά ανοίγματα.

Και αυτό αποτυπώνει και τη δύσκολη ισορροπία που έχει επιλέξει ο Ερντογάν και τα μεγάλα ρίσκα που αυτή περιλαμβάνει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τραγωδία με 11χρονο κορίτσι σε πάρτι γενεθλίων – Πνίγηκε σε υδάτινο πάρκο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μία ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε σε υδάτινο πάρκο της Βρετανίας, με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις 11 ετών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το 11χρονο κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή, παρά την τεράστια κινητοποίηση που προκάλεσε η εξαφάνισή της σε πάρκο θαλάσσιων σπορ και δραστηριοτήτων. Η αστυνομία κλήθηκε στη λίμνη στο Liquid Leisure Windsor στο Datchet του Berkshire, περίπου στις 15.55 τοπική ώρα το Σάββατο (6/8), όπως φαίνεται όμως ήταν ήδη αργά.

Το κοριτσάκι εντοπίστηκε περισσότερο από μία ώρα αργότερα από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η μαρτυρία για την τραγωδία

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Sky News ότι το κορίτσι εθεάθη να βυθίζεται κάτω από το νερό και «δεν επανήλθε», με αποτέλεσμα να σπεύσουν οι ναυαγοσώστες. Η 11χρονη ήταν με μια ομάδα φίλων και γιόρταζε τα γενέθλια ενός άλλου κοριτσιού όταν εξαφανίστηκε.

Ο θάνατός της αντιμετωπίζεται ως ανεξήγητος και οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, όπως δήλωσε η αστυνομία της κοιλάδας του Τάμεση. Μια μητέρα δύο παιδιών, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, βρισκόταν στο υδάτινο πάρκο όταν το κορίτσι χάθηκε. Είπε ότι ναυαγοσώστες και φίλοι της οικογένειας του κοριτσιού έτρεχαν κατά μήκος της λίμνης φωνάζοντας το όνομά της περίπου στις 15:45.

«Αργότερα έμαθα ότι ήλπιζαν ότι θα κατάφερνε με κάποιο τρόπο να επιστρέψει στην ακτή και ότι έπαθε σοκ ή λιποθύμησε», είπε η γυναίκα. «Ζητούσαν από όλους μας να φωνάξουμε το όνομά της». Είπε ότι μεταξύ 30 και 40 άνθρωποι – ναυαγοσώστες και άλλοι κολυμβητές – πήδηξαν στο νερό για να αναζητήσουν το κορίτσι πριν φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Καθώς η κατάσταση εξελισσόταν, με κάθε λεπτό που περνούσε μπορούσες να δεις τον αυξανόμενο πανικό μεταξύ των θεατών», πρόσθεσε η γυναίκα. Ο διοικητής της τοπικής αστυνομικής δύναμης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και ζήτησε να γίνει «σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας του κοριτσιού». «Είμαστε στα πρώτα στάδια της έρευνας αυτού του περιστατικού για να κατανοήσουμε τις πλήρεις συνθήκες» πρόσθεσε.

Το Liquid Leisure Windsor αναφέρεται ως το «μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο της Ευρώπης», με μια πλωτή διαδρομή με εμπόδια στη λίμνη. Προσφέρει επίσης υπαίθριες δραστηριότητες, όπως wakeboarding, κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα και βόλτες με σκάφος. Σε ανακοίνωση στη σελίδα της στο Facebook, η εταιρεία είπε ότι θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή (7/8). Ανέφερε οτι οι σκέψεις της ήταν με όλους εκείνους που επλήγησαν «από αυτό το απελπιστικά τραγικό και συγκλονιστικό περιστατικό»

Η Liquid Leisure Windsor πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσει περαιτέρω όσο η αστυνομία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνας, αλλά θα «συνεχίσει να την υποστηρίζει πλήρως και να την βοηθά σε όλη τη διαδικασία».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Bengaj Altin(Αλέκος ) μαρμαράς στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE2 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή