Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομοτηνή: Μονοπάτια Πολιτισμού στη Θράκη

Published

on

Spread the love

Τα εγκαίνια του δικτύου μονοπατιών που έχει υλοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού στη Θράκη», με τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης, και μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Ξάνθη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Θράκη αποτελεί σημαντική εφαρμογή του ευρύτερου προγράμματος Μονοπάτια Πολιτισμού, που πολύ πρόσφατα απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά που απονέμει η EUROPA NOSTRA, το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά, πρόκειται για μία υψηλού κύρους διάκριση, καθώς τα Μονοπάτια Πολιτισμού είναι το μόνο πρόγραμμα από την Ελλάδα που δέχτηκε αυτήν την τιμή για το 2019.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Τα Μονοπάτια Πολιτισμού είναι πρόγραμμα που ανέπτυξε η Ελληνική Εταιρεία στον καιρό της κρίσης που γνώρισε η  χώρας μας με στόχο να δώσουμε περισσότερη ζωή σε όμορφες περιοχές εκτός Αθηνών.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κι εξήγησε «Το έχουμε κάνει σε 13 μέρη της χώρας με τα αποτελέσματα να  είναι εντυπωσιακά από απόψεως επιρροής στην Τοπική Οικονομία. Όταν ολοκληρωθούν τα μονοπάτια πολιτισμού πολλοί επισκέπτονται την περιοχή και εκτός τουριστικής σεζόν, όχι μόνο Ιούλιο -Αύγουστο, έτσι δίνει πιο πολύ χρόνο στα μικρά ξενοδοχεία να είναι ανοικτά, στις ταβέρνες, στα καταστήματα με souvenirs, σ’ αυτούς που παράγουν τα τοπικά προϊόντα. Επωφελείται ολόκληρη η τοπική οικονομία, με ένα πολύ φιλικό στο περιβάλλον τουρισμό.»

Στην Ξάνθη όλα ξεκίνησαν μετά από αίτημα του δημάρχου , του κου Δημαρχόπουλου ο οποίος βοήθησε σε όλη τη διάρκεια και με την στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου. «Κάναμε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο δύσκολα εγχειρήματα διότι μιλάμε για πολύ όμορφες κι απόμερες ορεινές περιοχές και κάναμε ένα πλέγμα μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και σε άλλους δήμους.»

Όπως εξηγεί η κα Καρρά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι με ιδιαίτερες προδιαγραφές διότι πρέπει να είναι πολύ μεγάλου μήκους,στην Ξάνθη είναι 75 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα μονοπάτι το οποίο εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κατηγορία των Ευρωπαίων περιπατητών η οποία έχει υψηλά στάνταρτ. Η διαδρομή θα ξεκινάει από την Ξάνθη και θα καταλήγει ψηλά στα βουνά της Ροδόπης, κατά μήκους του Νέστου.

«Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι πολύ ωραίο το τοπίο. Να μην έχει άσφαλτο, να έχει κληρονομιά αρχιτεκτονική για να δουν, να έχει τοπικά προϊόντα, να μπορούν οι περιπατητές να σταματήσουν μετά από κάποιο διάστημα πεζοπορίας  κάπου να ξαποστάσουν, να κοιμηθούν και να φάνε. Δεν είναι ανάγκη να είναι πολυτελές, να είναι ακόμη και ένα χάνι δεν έχει σημασία αρκεί να μπορούν κάπου να σταματήσουν, να ξεκουραστούν, να διανυκτερεύσουν. Όλες αυτές οι προδιαγραφές κάνουν το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ροδόπη –Νέστος.»

Ένα μονοπάτι που εγκαινιάζεται το Σάββατο με την παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας από την Ελληνική Εταιρεία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος . «Θα είμαστε εκεί, όπως και εκπρόσωποι από την Ε.Ε. , για να δώσουν αυτή την διάκριση, που θα λέγεται ευρωπαϊκό μονοπάτι και είναι μόνο 15 σε ολόκληρη την Ευρώπη.» δηλώνει η κα Καρρά και σημειώνει «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή. Είναι όλα σηματοδοτημένα και καθαρισμένα.»

Αναστύλωση ιστορικού νερόμυλου το επόμενο βήμα

Ολοκληρώνοντας τα μονοπάτια πολιτισμού οι υπεύθυνοι θα ανταποκριθούν σε αίτημα πολλών φορέων της περιοχής που ζήτησαν να συμβάλει η Εταιρεία, ώστε να αναστηλωθεί ο ιστορικός νερόμυλος της Ξάνθης, που τώρα καταρρέει. Ένας νερόμυλος που βρίσκεται πάνω στον ποταμό Kόσυνθο στην παλιά πόλη. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα και η γιορτή που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στο νερόμυλο σ΄ αυτό στοχεύει, οι αρχιτέκτονες που κέρδισαν στον μειοδοτικό διαγωνισμό για την μελέτη θα είναι εκεί να το παρουσιάσουν.» δηλώνει η κα Καρρά διαβεβαιώνοντας πως το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα τα μονοπάτια πολιτισμού να μην σταματούν ποτέ…
Φώτο: Μονοπάτια Πολιτισμού ρεπορτάζ κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα

ΜΠΑΣΚΕΤ20 λεπτά ago

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου οι “ερυθρόλευκες”

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ25 λεπτά ago

Γκαρσία: «Είμαι ευγνώμων που ζω τέτοιες στιγμές»

OIKONOMIA35 λεπτά ago

Ντομπρόβσκις: Ποιος παράγοντας θα καθορίσει την επιβολή δασμών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στα ηλεκτρικά οχήματα

ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

«Οικουμενική Ολονυκτία Προσευχής» στο Βατικανό: Ενώνουν τις προσευχές τους θρησκευτικοί ηγέτες

ΘΕΣΣΑΛΙΑ45 λεπτά ago

Με τις ζωές μας, όχι με τα κέρδη τους –

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ50 λεπτά ago

“Σκιά” του εαυτού της, γνώρισε βαριά ήττα στα Σπάτα!

LIFESTYLE55 λεπτά ago

Εγκαινίασαν το «Sphere» στο Λας Βέγκας, τον νέο υπερσύγχρονο χώρο που «θα αλλάξει για πάντα τη ζωντανή ψυχαγωγία»

VIDEO1 ώρα ago

Λάρισα: Χτύπησε το 1ο κουδούνι στα σχολεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Σκέρτσος: Ασυναρτησίες λέει ο Κασσελάκης, τον έχει καταπιεί ο Πολάκης

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή