Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κομοτηνή: Τι προέβλεπε η πρόταση του Δ.Π.Θ. για την ανακαίνιση της Παλαιάς Νομικής

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η χορήγηση βεβαίωσης για τα Πανεπιστημιακά κτίρια επί της Π. Τσαλδάρη, τα κτίρια της Παλαιάς Νομικής ζητήθηκε επανειλημμένα, τουλάχιστον με τέσσερις επιστολές, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του ΔΠΘ προς τη Δημοτική Αρχή, πριν γνωστοποιηθεί το master plan «μαμούθ» που εκπόνησε ο δήμος Κομοτηνής για την ίδια αυτή περιοχή αυτή. Τι όμως ήταν εκείνο που είχαν κατά νου οι Πρυτανικές Αρχές;

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τους δύο αντιπρυτάνεις που επίσης ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, τον κο Φώτιο Μάρη και την κα Μαρία Μιχαλοπούλου, το ΔΠΘ στόχευε στην ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών κτιρίων επί της Π. Τσαλδάρη.

Σύμφωνα με τους δύο αντιπρυτάνεις που επίσης ήταν παρόντες στη συνεδρίαση (ήταν όπως ήδη αναφέραμε σε προτεραία ανάρτηση και ο πρύτανης του ΔΠΘ, ο κος Α. Πολυχρονίδης), τον κο Φώτιο Μάρη και την κα Μαρία Μιχαλοπούλου, το ΔΠΘ στόχευε στην ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών κτιρίων επί της Π. Τσαλδάρη.

Ειδικότερα, οι εργασίες που προβλέπονται είναι: η κατασκευή θερμομονωτικού κελύφους, η αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με στόχο την κατάταξη των κτιρίων σε ενεργειακή βαθμίδα τουλάχιστον Β. Παράλληλα, με την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως τόνισαν, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση καθώς, όπως αναφέρονταν στην πρώτη επιστολή (με ημερομηνία 4-6-2019), πρόκειται για κτίρια που αποτελούν «Τοπόσημο της πόλης».

Η αντιπρύτανης κα Μαρία Μιχαλοπούλου

Επίσης, προβλέπονταν η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 kWp, εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο, για την κάλυψη ιδίων αναγκών του ΔΠΘ σε ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά και η προμήθεια δύο αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων, όπως και η προμήθεια και η εγκατάσταση δύο σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις Πανεπιστημιουπόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Ο κος Φώτης Μάρης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στόχος των Πρυτανικών αρχών, όπως εξήγησε ο κος Μάρης, ήταν να ενταχθεί η συγκεκριμένη πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων –Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» υποβάλλοντας την πρόταση με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών κτιρίων Π. Τσαλδάρη», προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ. Το «εμπόδιο» που θα έπρεπε οι Πρυτανικές Αρχές να «υπερπηδήσουν» – και γι αυτό άλλωστε έστειλαν τις επιστολές και βρέθηκαν και στο Δ.Σ.- ήταν ότι για την ένταξη της πρότασης υποβάλλεται υποχρεωτικά ως δικαιολογητικό το αποδεικτικό δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο, από το οποίο προκύπτει ότι τα ακίνητα έχουν δηλωθεί από τον Δήμο, γι αυτό και απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και γι αυτό επίσης η παράκληση «όπως συναινέσετε στην ένταξη της πρότασης βεβαιώνοντας παράλληλα την ισχύ της ήδη πολυετούς παραχώρησης των κτιρίων στο ΔΠΘ».

Να σημειωθεί ότι στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Νομικής στεγάζονται τα Τμήματα: Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης. Στο κτιριακό αυτό συγκρότημα στεγάζεται επίσης και το φοιτητικό εστιατόριο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των φοιτητών του Ιδρύματος.
Φώτο: Οι αντιπρυτάνεις Μαρία Μιχαλοπούλου και Φώτιος Μάρης την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή