Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Κόρκας: Ο τελευταίος των Αθανάτων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τρεις φορές υπήρξε Ιερός Λόχος στη μακρά ελληνική στρατιωτική ιστορία: Ο πρώτος, ήταν ο φοβερός Ιερός Λόχος των Θηβών, η κύρια δύναμη κρούσης της θηβαϊκής φάλαγγας, ένα από τα πιο φονικά στρατιωτικά σώματα του αρχαίου κόσμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο δεύτερος ήταν ο Ιερός Λόχος του Υψηλάντη: το πρώτο σύγχρονο ελληνικό στρατιωτικό σώμα. Το σώμα των νέων Ελλήνων, κυρίως σπουδαστών από την Οδησσό, που έγραψε μοναδική ιστορία όταν ξεκίνησε την Επανάσταση του 1821 στη Μολδοβλαχία και πολέμησε με άφταστη αυταπάρνηση, πατριωτισμό και θάρρος. Ηταν η δύναμη που οδήγησε τον ξεσηκωμό του Ελληνισμού έναντι των Οθωμανών. Που έβαλε τη φωτιά της Επανάστασης.

Και ο τρίτος, ήταν ο «Λόχος των Επιλέκτων Αθανάτων» που συγκροτήθηκε από εθελοντές στη Μέση Ανατολή στη γερμανική κατοχή και μετονομάστηκε σε Ιερό Λόχο από τον θρυλικό διοικητή του Χριστόδουλο Τσιγάντε, πραγματοποιώντας επίσης θρυλικές εξαιρετικά επικίνδυνες καταδρομικές επιχειρήσεις κυρίως στη Βόρειο Αφρική και στο Αιγαίο, συχνά στα μετόπισθεν των δυνάμεων του Αξονα. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, που έφυγε προχθές πλήρης ημερών από τη ζωή, υπήρξε ο τελευταίος της μακράς αυτής σειράς ηρώων με τη μοναδική θέση στο πάνθεον της ελληνικής ιστορίας.

Ο στρατηγός Κόρκας ανήκε στην τελευταία τάξη που μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων πριν από το ξέσπασμα του Πολέμου και, πρωτοετής ακόμα, αμέσως βρέθηκε με τους συμμαθητές του στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας από τους εισβολείς του Αξονα. Πολέμησε λυσσαλέα. Και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, προκαλώντας τέτοιες φοβερές απώλειες στους επίλεκτους γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ώστε ο Χίτλερ δεν τους χρησιμοποίησε έκτοτε ξανά. Στη συνέχεια βρέθηκε με τις ελληνικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή ενταγμένος στο Συμμαχικό Στρατηγείο και πολεμώντας εθελοντικά στον Ιερό Λόχο. Και, έπειτα από αμέτρητες πράξεις ηρωισμού και τέσσερις δεκαετίες υπηρεσίας στην πατρίδα πολεμώντας εντός και εκτός ελληνικού εδάφους, αποστρατεύθηκε το 1980 ως αντιστράτηγος και επίτιμος διοικητής της 1ης Στρατιάς.

Ο κατάλογος των ανδραγαθημάτων του υπήρξε εξίσου μακρύς με εκείνον των ηθικών διακρίσεων και αμοιβών του από την Ελλάδα και άλλες σύμμαχες χώρες, όπως την Αγγλία και τη Γαλλία, όπου τιμήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της χώρας. Το 1943, ο Ιερός Λόχος εντάχθηκε, με εντολή του Μοντγκόμερι, στις τάξεις της Φάλαγγας των Ελεύθερων Γάλλων του στρατηγού Λεκλέρκ, ενώ αργότερα πολέμησε δίπλα στους Νεοζηλανδούς και στη συνέχεια πραγματοποίησε νέες επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Ελλάδα. Παράλληλα με την πολεμική τους δράση, οι ιερολοχίτες σταδιακά εκπαιδεύθηκαν, εν μέσω πολέμου, σε όλων των ειδών τις χερσαίες και αμφίβιες ειδικές επιχειρήσεις. Και έτσι ουσιαστικά αποτέλεσαν το πρόπλασμα των πρώτων ελληνικών καταδρομικών δυνάμεων. Ο στρατηγός Κόρκας πέρασε αργότερα από τις σημαντικότερες διεθνείς σχολές πολέμου στην Αγγλία και την Αμερική.

Από τους πρώτους οκτώ εθελοντές που συγκρότησαν τον Ιερό Λόχο στη Μέση Ανατολή, ο Ιερός Λόχος έφτασε, το 1944, να οργανωθεί πλέον σε σύνταγμα, περίπου 1.000 ανδρών. Η σταδιακή έλευσή του στην ακόμα κατεχόμενη Ελλάδα στις αρχές του 1944, τον οδήγησε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου ο ρόλος του ήταν διττός: αφενός σε δράσεις κατά των Γερμανών και, αφετέρου, στη διασφάλιση ότι η Τουρκία, που εντάχθηκε στο συμμαχικό στρατόπεδο μόλις λίγες εβδομάδες πριν τελειώσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, δεν θα επιχειρούσε ενέργειες κατά της ελληνικής κυριαρχίας, όπως και δεν θα έθετε σε de facto διακινδύνευση την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό. Που συντελέστηκε μετά το τέλος του Πολέμου και με εγγύηση την εκεί προγενέστερη δράση των ιερολοχιτών, που, εν τω μεταξύ, είχαν εκτελέσει επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον των κατακτητών σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η δράση του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο, που υπήρξε καταλυτικής εθνικής σημασίας παραμένει δυστυχώς ακόμα εν πολλοίς άγνωστη στην ελληνική κοινή γνώμη παρά τον καθοριστικό της ρόλο στην εξασφάλιση της ελληνικής εθνικής ολοκλήρωσης.

Τιμώντας μέχρι το τέλος την παράδοση που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε, ο στρατηγός Κόρκας υπήρξε ο άνθρωπος που φρόντισε για την επιστροφή των οστών του παλιού αρχηγού του, του διοικητή του Ιερού Λόχου συνταγματάρχη Τσιγάντε από την Αγγλία στην Ελλάδα, στο μνημείο των Ιερολοχιτών, στην ανέγερση του οποίου επίσης πρωτοστάτησε.

Ο στρατηγός Κόρκας είχε την τύχη να φύγει από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 101 του χρόνια. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν αυτή η τύχη για τις γενιές των ελλήνων αξιωματικών που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν σε όλες αυτές τις δεκαετίες και να εμπνευστούν από τον χαρακτήρα, τον πατριωτισμό, το ήθος και την ιστορία του. Που θυμίζει σε όλους κάτι που έλεγε έως το τέλος της ζωής του επισκεπτόμενος σε πολύ μεγάλη ηλικία τα ακριτικά νησιά για τα οποία είχε πολεμήσει: «Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδας. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται».

Είχε γίνει 101 τον Ιανουάριο. Ο θάνατός του προκάλεσε γνήσια, μέγιστη συγκίνηση. Την Κυριακή, η τελευταία του πράξη, ήταν να καταθέσει στεφάνι στο ηρώο των ΛΟΚ. Αμέσως μετά αισθάνθηκε αδιαθεσία, διακομίστηκε στο νοσοκομείο και ήρεμα έφυγε από τη ζωή ολοκληρώνοντας με τον πιο ευγενή και αντάξιο τρόπο τη ζωή του, αλλά και ένα μέγα κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας…

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Αργολίδα: Αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του το «Amanzoe» για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τη φωτιά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι κύριοι χώροι του ξενοδοχείου παρέμειναν άθικτοι και πλήρως λειτουργικοί αναφέρει ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας – Σε εξωτερικούς χώρους οι ζημιές από τη φωτιά

To ξενοδοχείο Amanzoe έχει παύσει προσωρινά τη λειτουργία του έως ότου αποκατασταθούν πλήρως όλες οι σοβαρές ζημιές, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Κορακιάς Αργολίδας χθες τη Δευτέρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Grivalia Hospitality επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει ώστε το ξενοδοχείο να είναι σε θέση να υποδεχθεί ξανά γρήγορα τη διεθνή πελατεία του διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα φιλοξενίας.

Οι ζημιές στο ξενοδοχείο

Όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά τονίζεται ότι όλοι οι κύριοι χώροι του ξενοδοχείου παρέμειναν άθικτοι και πλήρως λειτουργικοί, ενώ ένας μικρός αριθμός pavilions υπέστησαν μικρές μόνο εξωτερικές ζημιές. Όλες οι βίλες του Amanzoe παραμένουν άθικτες.

Ήδη από σήμερα, οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και το προσωπικό του Amanzoe εργάζονται συστηματικά τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αποκαταστήσουν άμεσα όλες τις ζημιές του ξενοδοχείου, αλλά και να αναλάβουν παράλληλα πρωτοβουλίες για την αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής που κάηκε, όπως τονίζεται.

«Για την Grivalia Hospitality άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια και η ευημερία των ενοίκων και του προσωπικού των ξενοδοχείων μας. Από την πρώτη στιγμή όλοι οι επισκέπτες και το προσωπικό απομακρύνθηκαν από τον χώρο του ξενοδοχείου και μεταφέρθηκαν απόλυτα ασφαλείς σε άλλα καταλύματα. Τα πρωτόκολλα λειτούργησαν και εκκενώθηκε άμεσα και έγκαιρα το ξενοδοχείο, χωρίς απώλεια ζωής ή τραυματισμούς. Είμαστε ευγνώμονες στους πυροσβέστες, χειριστές των εναέριων και επίγειων μέσων, αλλά και τους εθελοντές οι οποίοι κάθε καλοκαίρι δίνουν ηρωική μάχη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζοντας εκτεταμένες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στο προσωπικό του Amanzoe που βοήθησε τόσο στην ασφαλή εκκένωση όσο και στις προσπάθειες κατάσβεσης. Αυτονοήτως η εταιρεία θα συνεχίσει να στηρίζει το προσωπικό του ξενοδοχείου καθόλη τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης» δήλωσε ο Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality» αναφέρει ανακοίνωση του ξενοδοχείου.

Δείτε τα βίντεο από την χτεσινή πύρινη λαίλαπα που είχε περικυκλώσει το ξενοδοχείο:

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Ρουμάνος πυροσβέστης επέστρεψε για διακοπές στην Εύβοια – Πέρυσι έσβηνε τις πυρκαγιές

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πριν από ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2021, ο Νίτα Φλορίν και οι συνάδελφοί του πυροσβέστες από τη Ρουμανία έδιναν τη μάχη τους για την μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Φέτος, ο Ρουμάνος πυροσβέστης πήρε την οικογένειά του και ήλθε στην Εύβοια για διακοπές, συναντώντας ξανά τους κατοίκους, τους συναδέλφους τους από την Ελλάδα και εθελοντές.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου Ευβοίας, γράφει ότι ο πυροσβέστης ήλθε στην Ελλάδα «θέλοντας να δείξει στα παιδιά του τι έζησε εδώ το περσινό καλοκαίρι και να στηρίξει την πολύπαθη περιοχή μας».

Ο Σύλλογος τον ευχαριστεί θερμά, αυτόν και την υπόλοιπη ομάδα του, για ό,τι έκαναν για μας. «Μπορεί να χάσαμε το δάσος μας, και αυτό μας πονάει, κερδίσαμε όμως έναν καλό φίλο. Και αυτό είναι ανεκτίμητο», γράφουν.

H ανάρτηση:

Η περσινή αντιπυρική περίοδος με τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε τραγικές συνέπειες οι οποίες μας επηρεάζουν δυστυχώς όλους.

Παρ’ όλα αυτά η συνδρομή των αγαπητών πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μολδαβία ήταν καθοριστική στην πορεία και την εξέλιξη της φωτιάς.

Έτυχε να φιλοξενήσουμε τους πυροσβέστες από την Ρουμανία και να τους έχουμε κοντά μας όλες εκείνες τις μέρες. Συζητήσαμε, χαρήκαμε, τους φροντίσαμε όσο μπορούσαμε. Με πολλούς γίναμε φίλοι.

Και να που μετά από έναν χρόνο περίπου ο αγαπητός μας πυροσβέστης @nita_florin μας επισκέφθηκε ξανά, με την οικογένειά του αυτή τη φορά, θέλοντας να δείξει στα παιδιά του τι έζησε εδώ το περσινό καλοκαίρι και να στηρίξει την πολύπαθη περιοχή μας.

Τον ευχαριστούμε θερμά, αυτόν και την υπόλοιπη ομάδα του, για ό,τι έκαναν για μας. Μπορεί να χάσαμε το δάσος μας, και αυτό μας πονάει, κερδίσαμε όμως έναν καλό φίλο. Και αυτό είναι ανεκτίμητο.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή