Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Μία νέα υποπαραλλαγή κυκλοφορεί ανάμεσά μας – Με όχι καλή φήμη

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πριν ακόμη φθάσει η 1η Ιουνίου, όπου η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία ή τα αστικά λεωφορεία, μία νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον καταγράφτηκε στην Ελλάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Είναι η λεγόμενη υποπαραλλαγή ΒΑ.5 και ανιχνεύτηκιε στην Ηπειρο. Νωρίτερα είχε καταγραφεί στην Αμερική και την Αφρική, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως ο άνθρωπος που διαγνώστηκε με αυτήν δεν είχε ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Ελάχιστη σημασία

Πλέον, στον τρίτο χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, ελάχιστη σημασία έχει αν κάποιος ταξιδεύει και κινδυνεύει να επιμολυνθεί και να φέρει πίσω στη χώρα του κάποια καινούργια μετάλλαξη του ιού.

Η εξάπλωση είναι ταχύτατη καθώς ο κόσμος είναι ενιαίος. Ετσι, η εξασθένηση των λεγόμενων σκληρών δεικτών στη χώρα μας συμβαίνει ταυτόχρονα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εμβολίασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.

Ομως η έλευση της νέας υποπαραλλαγής, όσο κι αν ήταν αναμενόμενη, δεν παύει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς συνοδεύεται από την φήμη ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Επικίνδυνη καμπή

Εφόσον αυτό αποδειχτεί, εν μέσω καλοκαιριού, όπου κάθε μέτρο προστασίας έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η έλευση τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου ενθαρρύνεται για να τονωθούν τα οικονομικά έσοδα, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, έχει γίνει πολλές φορές κοινωνός της άποψης των επιστημόνων ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί τα πράγματα να δυσκολέψουν επειδή θα επανακάμψει ο ιός. Εξίσου πολλές φορές το έχει πει δημοσίως.

Αυτό όμως για το οποίο κανείς δεν είναι σίγουρος, είναι με ποιο πρόσωπο του ιού θα έρθουμε αντιμέτωποι και αν η νέα παραλλαγή που θα έχει ζυμωθεί μέχρι τότε, θα έχει αποκτήσει ανοσία στην ανοσία της αναμνηστικής δόσης.

Οι μεταλλάξεις

Παντού στον κόσμο, έχει γίνει συνείδηση ότι δεν διαφαίνεται στο προσεχές μέλλον να εξαλειφθούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Πολλοί έχουν απωθήσει στη μνήμη τους τις στιγμές της καραντίνας και έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι αν κολλήσουν, έχοντας κάνει τρεις δόσεις, θα περάσουν τη νόσο με λίγο πυρετό, και μετά θα συνεχίσουν μια κανονική ζωή χωρίς τον ασφυκτικό καταναγκασμό της μάσκας και της τήρησης αποστάσεων από άλλους ανθρώπους.

Η υποψία

Στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, ακόμη δεν είναι επαρκώς κατανοητός ο μηχανισμός παραγωγής μεταλλάξεων αλλά αντιθέτως αρχίζει τώρα να γίνονται κατανοητές οι βλάβες που αυτές προκαλούν μετά από καιρό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική, όπως θα δούμε παρακάτω.

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ μας είπε την Πέμπτη ότι τόσο η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 που μας επισκέφθηκε αλλά και η ΒΑ.4, ανιχνεύθηκαν τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική και ενοχοποιούνται για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα , αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με σοβαρότερη νόσο.

Προειδοποίηση για «νέο κύμα»

Πρόσφατη μελέτη, καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι BA.4 και BA.5 «έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε νέο κύμα λοιμώξεων» καθώς έχουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τη φυσική ανοσία.

Ωστόσο η μελέτη εκτιμά ότι τα νέα στελέχη δεν φαίνεται  να προκαλούν σοβαρότερη νόσο και πως δεν αναμένεται μεγάλο πανδημικό κύμα προσεχώς.

Στην Ελλάδα επικρατεί πάντως αυτή την περίοδο η υποπαραλλαγή BA.2, η οποία ανιχνεύθηκε στο 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης το διάστημα 7 Απριλίου – 5 Μαΐου. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα το ποσοστό ήταν 79%, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Την Πέμπτη τα κρούσματα στην Ελλάδα πλησίασαν τις 4.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Και οι νεκροί τους 23, δηλαδή πάνω από 600 κάθε μήνα. Είναι αριθμός εφιαλτικός, ίσως όχι τόσο όσο οι μέρες εκείνες με τους 100 και πλέον, αλλά είναι εφιαλτικός.

Οσους η γρίπη

Σε ένα μήνα, κατά τον οποίο η πανδημία εξασθενεί, χάνονται τόσοι όσοι χάνονταν από τη γρίπη σε έξι χρόνια. Ομως το φετινό καλοκαίρι πρέπει να είναι διαφορετικό και θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα καθώς από 1η Ιουνίου μπαίνει οριστικό τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η επιστημονική κοινότητα επαναλαμβάνουν πως η άρση δεν είναι… υποχρεωτική, συνιστώντας σε ευάλωτα άτομα να εκτιμούν τον κίνδυνο, προφυλάσσοντας αναλόγως τον εαυτό τους.

Η μάσκα

Η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Αντιθέτως, παραμένει υποχρεωτική σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες δομές Υγείας. Αντίστοιχα, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της λόγω συγχρωτισμού.

Η κατάργηση του μέτρου έχει χρονική ισχύ έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα και συνεπακόλουθα θα εισηγηθεί τι πρέπει να εφαρμοστεί σε εκπαιδευτικές μονάδες και πλοία.

Και ενώ με αυτές τις τελευταίες λεπτομέρειες ο κόσμος αρχίζει να προγραμματίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές, οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι για όσους νόσησαν τους περασμένους μήνες από τον ιό.

Ελεγχος καρδιάς

Η καρδιά, αυτό το τόσο ζωτικό όργανο, μπορεί να έχει πληγεί από τη νόσο. Και η βλάβη να φανεί αργότερα. Γι’ αυτό, απαραίτητος είναι ο καρδιολογικός έλεγχος ειδικά σε όσους νόσησαν βαριά, υπήρχαν σημεία καρδιαγγειακών επιπλοκών, αλλά και σε όσους αθλούνται συστηματικά, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Γεράσιμος Σιάσος.

Οι αναρρώσαντες από COVID-19 οφείλουν να επανέλθουν στο προ της λοίμωξης επίπεδο καθημερινής ζωής και δραστηριοτήτων και για να το επιτύχουν αυτό με ασφάλεια, οφείλουν σε αρκετές περιπτώσεις να προβούν σε καρδιολογικό έλεγχο για να αποφύγουν πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές, σημειώνει ο κ. Σιάσος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε ασθενείς μετά από COVID-19 κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια κάποιων βασικών και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πιο εξειδικευμένων εξετάσεων επί κλινικών ενδείξεων.

Οι προτεινόμενες εξετάσεις που δύναται να ζητηθούν μέσα στον 1ο μήνα της ανάρρωσης από COVID-19, αναλόγως κλινικής υποψίας είναι: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, δοκιμασία κόπωσης/ δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, υπερηχοκαρδιογράφημα, holter Ρυθμού, γενική αίματος, σάκχαρο και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ουρία, κρεατινίνη, D Dimers, Troponin I/T, NΤ-proBNP, hsCRP.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρές πιέσεις και οικονομικές απώλειες από long covid στους εργαζομένους

Διαβάστε επίσης: Πανδημία: Ο κόσμος δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια νέα έστω κι αν είχαμε αυτή της Covid-19

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η νέα ηγεσία για τις κορυφαίες θέσεις στην ποινική και διοικητική δικαιοσύνη επελέγη σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του αρμόδιου υπουργού δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επελέγη ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος ενώ για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ επελέγη η αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Ευαγγελία Νίκα.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος διαδέχεται τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος παρέμεινε επί τρία χρόνια στο τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου , έχει ακόμα μόνον ένα χρόνο, ως θητεία για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε επίσης: Κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ο νέος ανώτατος εισαγγελέας έχει διατελέσει επί χρόνια σε καίριες θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας, ενώ κατά καιρούς στην πολυετή περί τα 40 χρόνια δικαστικής του διαδρομής, έχει χειριστεί πληθώρα υποθέσεων με σημαντικές παραμέτρους.

Η κορωνίδα όμως της δικαστικής του πορείας υπήρξε η ιστορική πρόταση του για παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση, με βαριά στοιχειοθέτηση και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, έτσι ώστε το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε με όχημα την πρόταση Ντογιάκου.

Η Ευαγγελία Νίκα για ΣτΕ

Πέραν του Ισίδωρου Ντογιάκου, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιλογή νέας Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια θέση από τις πλέον σημαντικές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Η Ευαγγελία Νίκα ήταν προ της επιλογής της ως Προέδρου, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διακρίνεται για την νομική της κατάρτιση, τη σύνεση και την δυνατότητα της να είναι αποδεκτή από τους συναδέλφους της και πρόκειται να παραμείνει ως επικεφαλής στην Προεδρία του ΣτΕ για δύο χρόνια.

Η κυρία Νίκα επιλέχθηκε μετά την αποχώρηση την περασμένη Πέμπτη, λόγω συνταξιοδότησης του Προέδρου του Δικαστηρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Βρέθηκαν τα 20.000 ευρώ για την εγγύησή του – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τι λέει ο δικηγόρος του

Συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενος στον θάλαμο κρατουμένων της νευρολογικής κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο Πέτρος Φιλιππίδης ύστερα από ισχαιμικό επεισόδιο τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το Πρωινό, η νοσηλεία του Πέτρου Φιλιππίδη θα συνεχιστεί και ο ίδιος θα υποβληθεί σε έναν νέο κύκλο εξετάσεων. Πάντως η κατάστασή του δείχνει σταθερή.

Μετά τις εξετάσεις, οι γιατροί θα αποφασίσουν αν ο ηθοποιός θα επιστρέψει στο σπίτι του μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αρθεί η προσωρινή κράτηση, μετά την παρέλευση του 12μηνου.

Η εγγύηση των 20.000 βρέθηκε και όπως λέει ο συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Δημητρακόπουλος, αν μπορέσει ο εντολέας του θα δώσει κανονικά αύριο το παρών στη δίκη που συνεχίζεται.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 λεπτά ago

Εκοιμήθη ο ιερέας Ευστάθιος Μήτρου στο Ξουρίχτι Πηλίου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Ο Σίνερ έβαλε “στοπ” στον Αλκαράθ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ11 λεπτά ago

 Μαρτίνς: «Θα δούμε μία έτοιμη ομάδα» (audio)

ΘΕΣΣΑΛΙΑ15 λεπτά ago

Τελετή αποφοίτησης του ΕΠΑΛ Τυρνάβου για τη Γ’ λυκείου 2022

LIFESTYLE18 λεπτά ago

Έγινε 44 ετών και μας δείχνει το τέλειο κορμί της

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ20 λεπτά ago

Λήμνος: Ο Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων της Ράνιας Φραγκουλίδου.

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Πέτρος Φιλιππίδης: Βρέθηκαν τα 20.000 ευρώ για την εγγύησή του – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ29 λεπτά ago

Πρόστιμο 10.000 δολαρίων στον Τσιτσιπά

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31 λεπτά ago

Δεν θα παρευρεθεί στην πρώτη προπόνηση της Γιουνάιτεντ ο Κριστιάνο

Δημοφιλή