Connect with us

OIKONOMIA

Κοροναϊός: Ποιες χώρες απέφυγαν την καταστροφική πανδημία της ανισότητας

Published

on

Spread the love

Η ανάκαμψη της οικονομίας διακόπηκε από την επέλαση του κοροναϊού και η πρόοδος που είχε γίνει μέχρι το 2019 για την άμβλυνση των ανισοτήτων, απειλήθηκε από την πανδημία. Ήταν φανερό εξαρχής ότι το οικονομικό κόστος θα βάραινε δυσανάλογα τους φτωχούς. Προφανώς οι πλούσιοι δεν μπορούν να αποφύγουν την ασθένεια ή τη θνησιμότητα, αλλά σαφώς προστατεύονται πολύ καλύτερα ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι έχουν πλούτο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και με τις πλούσιες χώρες που μπόρεσαν σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα να εξέλθουν ευκολότερα από την κρίση. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ανισότητα δεν αυξήθηκε παντού το ίδιο, αν και τα δεδομένα είναι ακόμη αποσπασματικά. Ωστόσο μπορούν να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι σχεδόν όλοι έχασαν χρήματα στις αρχές του 2020, αλλά οι πλουσιότερες χώρες και οι πλουσιότεροι πολίτες επανήλθαν ταχύτερα.

Οι φτωχότερες χώρες χτυπήθηκαν περισσότερο

Απώλειες στο ΑΕΠ σε σύγκριση με τις προβλέψεις προ – COVID

Οι κυβερνήσεις πλούσιων χωρών μπορούσαν να υποστηρίξουν τον πληθυσμό τους από τις οικονομικές επιπτώσεις, εφόσον φυσικά έκαναν αυτήν την επιλογή. Αντίθετα, πολλές φτωχές χώρες δεν είχαν την επιλογή των γενναίων πακέτων βοήθειας. Και αυτό έκανε τη διαφορά.

Οι πλούσιες χώρες

Η Ισπανία, για παράδειγμα, διέθεσε επιπλέον 8,4% του ΑΕΠ σε μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με περυσινή μελέτη, η ανισότητα στη χώρα θα είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 30% μόνο σε έναν μήνα πανδημίας, αν δεν υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση.

Οι ΗΠΑ έριξαν τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία τους -περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συνεχίζει το Bloomberg- και σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας: γενναιόδωρα προγράμματα διάσωσης για επιχειρήσεις, ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας και φοροελαφρύνσεις για φτωχά και μεσαία στρώματα. Μετά τη βουτιά των εισοδημάτων στις αρχές του 2020, τα επιπλέον δολάρια βοήθησαν τα νοικοκυριά να ανακάμψουν.

Πώς ανταποκρίθηκαν οι κυβερνήσεις στην πανδημία

Η Κίνα επίσης κατάφερε να διατηρήσει την ανισότητα υπό έλεγχο, αν και για άλλο λόγο: Μετά την ανακάλυψη του ιού στη Γουχάν, η κυβέρνηση εφάρμοσε γρήγορα, αυστηρά και αρκετά αποτελεσματικά ένα σύνολο μέτρων για τον περιορισμό της Covid.

Βέβαια, η εκτίμηση των πραγματικών ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν είναι εύκολη. Το εισοδηματικό χάσμα δεν είχε υποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Βέβαια, το γρήγορο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας βοήθησε στη μείωση του χάσματος μεταξύ αγροτικών και αστικών εισοδημάτων, ακρογωνιαίος λίθος μιας μακράς εκστρατείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την ανακούφιση της αγροτικής φτώχειας.

Οι πλούσιοι του κόσμου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάκαμψη ήταν ιδιαίτερα γρήγορη για τους πιο πλούσιους του κόσμου. Παρά κάποιες αρχικές απώλειες, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι κέρδισαν 1,7 τρισ. δολάρια το 2020 και άλλα 810 δισ. δολάρια το 2021. Την κούρσα οδήγησαν οι ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι θησαύρισαν εν μέσω εκτεταμένων lockdown και κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης που όλοι θυμόμαστε.

Τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων ανά χώρα

Μετανάστες και γυναίκες

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στις αρχές της πανδημίας ώθησαν πολλούς εργαζόμενους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Σχεδόν 4 εκατ. Ινδοί και περίπου 400.000 Φιλιππινέζοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2020. Έτσι, στέλνονταν λιγότερα χρήματα στο σπίτι.

Τα χρήματα αναπληρώθηκαν ξανά τον επόμενο χρόνο. Όσοι παρέμειναν στο εξωτερικό επωφελήθηκαν από τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των κυβερνήσεων. Τα παγκόσμια εμβάσματα αυξήθηκαν κατά 34 δισ. δολάρια το 2021, υπερκεράζοντας τις απώλειες του 2020. Παραδοσιακά, οι μετανάστες εργαζόμενοι είναι το κλειδί για την ανάκαμψη μετά από κρίσεις, τόσο στις χώρες υποδοχής όσο και στις χώρες προέλευσης. Η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα εκτιμά ότι το 2022 τα εμβάσματα θα αυξηθούν κατά επιπλέον 31 δισ. δολάρια.

Ανεργία ανά φύλλο

Η πανδημία ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τις γυναίκες και τα κορίτσια, που αναγκάζονταν πιο εύκολα από τους άντρες να εγκαταλείψουν το σχολείο ή τη δουλειά για να αναλάβουν ρόλους φροντίδας. Όταν ανέκαμψε μάλιστα η απασχόληση, οι δουλειές των γυναικών επέστρεψαν με πιο αργούς ρυθμούς. Θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο Covid πυροδότησε μια «σκιώδη πανδημία» βίας κατά των γυναικών.

Λιτότητα ή πακέτα στήριξης;

Όπως φαίνεται η πανδημία του κοροναϊού δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για αναζωπύρωση τον Σεπτέμβριο, και η απειλή γίνεται μεγαλύτερη με την επιστροφή του πληθωρισμού. Ιδίως για τις φτωχότερες χώρες που τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να υστερούν.

Η πανδημία, αναφέρει το Bloomberg, έδειξε ότι οι έκτακτες δημόσιες δαπάνες μπόρεσαν να περιορίσουν την οικονομική ζημιά. Σε αντίθεση με τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν κυριάρχησε η λιτότητα, μετά την πανδημία η ανάκαμψη ήρθε γρηγορότερα διότι οι κυβερνήσεις βούλωσαν την τρύπα της φθίνουσας οικονομίας. Τώρα όμως η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται ξανά, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των κυβερνήσεων, πλούσιων ή φτωχών, να ανταποκριθούν στην επόμενη κρίση με την ίδια δημοσιονομική και νομισματική δύναμη πυρός.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία – Αναλυτικός οδηγός

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Τραγωδία στην Αίγινα: Συγκλονίζει ο Δήμος για την αυτοκτονία του 14χρονου – «Να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ώρες ago

Προπόνηση στο στάδιο για τους παίκτες του ΑΟΤ – Sportrikala.gr

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ώρες ago

Best Picks Σαββάτου με σημεία σε κάθε απόδοση για κάθε τσέπη

MEDIA6 ώρες ago

Αθλητικές μεταδόσεις (Σάββατο 23/9) – Δείτε το πρόγραμμα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ώρες ago

Ο Τζούκιτς νέος προπονητής της ΑΕΚ

ΜΠΑΣΚΕΤ8 ώρες ago

Λάσο: «Όσα έκανε ο Παύλος Γιαννακόπουλος στο μπάσκετ ξεπερνούν τις λέξεις»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ9 ώρες ago

Μέχρι την Τετάρτη (27/09) τα τελευταία διαρκείας του Ολυμπιακού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ9 ώρες ago

Ελ. Τζανακούλη:Ζητάμε καθημερινή ενημέρωση των εργαστηριακών αναλύσεων του νερού στο Βόλο

ΘΕΣΣΑΛΙΑ10 ώρες ago

Ξεκινούν τα μαθήματα στη Θεσσαλία τη Δευτέρα

VIDEO6 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO4 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

VIDEO2 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή