Ορισμένα επιπλέον βήματα για να ενισχύσει την προστασία ορισμένων ομάδων από το εμβόλιο εξετάζει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών την τελευταία εβδομάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα οι ειδικοί εξετάζουν την χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως στους ανοσοκατασταλμένους, με την πάροδο ενός εξαμήνου από την τρίτη δόση.

Όσον αφορά στους νοσήσαντες, όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου μετά την νόσηση τους θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, η επιτροπή ενδέχεται να εισηγηθεί για χορήγηση και 2ης δόσης στου νοσήσαντες να θεωρηθεί πλήρης ο εμβολιασμός τους.

  • Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πώς θα πείσουμε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν; – Οι τέσσερις κανόνες για «γόνιμο διάλογο»

Μπουρλά –  «Νομίζω θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση»

Υπενθυμίζεται πως πριν δύο ημέρες, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έκρινε ότι ίσως χρειαστεί η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου της εταιρείας νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Όταν δούμε τα πραγματικά στοιχεία, θα κρίνουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται πλήρως από την τρίτη δόση και για πόσο (…) Νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η τέταρτη αυτή δόση θα πρέπει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να γίνει 12 μήνες μετά την τρίτη, αλλά «με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να το δούμε, γιατί έχουμε λίγα δεδομένα. Μπορεί να πρέπει να γίνει νωρίτερα».

  • Διαβάστε επίσης: Γεωργαντάς – Πάνω από 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Τι είχε πει Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης για τέταρτη δόση

Στο πλαίσιο του παραπάνω, και προσπαθώντας να εξηγήσουν τους λόγους που ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσαν ορισμένες απαντήσεις.

Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, η μόνη ομάδα για την οποία θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης είναι η πολύ βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή μεταμοσχευμένοι ή άνθρωποι που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Σημείωσε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού γνωρίζει εξαρχής ότι δεν απαντά καλά στο εμβόλιο.

Από πλευράς του, ο κ. Μαγιορκίνης προσέθεσε ότι σε έναν ανοσοκατεσταλμένο είναι πιθανό η τέταρτη δόση να είναι δεδομένη, αλλά για τους υπόλοιπους μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr