ΚΟΣΜΟΣ
Κοροναϊός: Στον ΠΟΥ βρήκε δουλειά ο αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης σουηδικής πολιτικής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο επιδημιολόγος που έπεισε τη Σουηδία να μην επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραιτείται από σύμβουλος της κυβέρνησης για να αναλάβει καθήκοντα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας, ο Άντερς Τέγκνελ θα εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος σε ομάδα του ΠΟΥ για τον συντονισμό της διάθεσης εμβολίων.
Ο Τέγκνελ, ο οποίος κράτησε τους Σουηδούς κολλημένους στην τηλεόραση με τις σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις του, κράτησε ανοιχτά τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοζαν σκληρά περιοριστικά μέτρα. Σύσταση για χρήση μάσκας ουδέποτε εκδόθηκε.
Το πρόσωπό του Τέγκνελ εμφανίστηκε σε μπλουζάκια που έγραφαν «Εμπιστευόμαστε τον Τέγκνελ», ακόμα και σε τατουάζ. Ο επιδημιολόγος χρειάστηκε όμως να τεθεί υπό αστυνομική προστασία έπειτα από απειλές που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Η Σουηδία έχει καταγράψει πάνω από 17.000 θανάτους λόγω του κοροναϊού. Ο κατά κεφαλήν αριθμός των νεκρών είναι μακράν μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, παραμένει όμως μικρότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν lockdown.
Ο Τέγκνελ, σήμερα 65 ετών, επέμεινε ότι η κρίση μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εθελοντικά μέτρα που δεν θα διέβρωναν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημόσιες αρχές.
Όταν όμως οι θάνατοι ξεπέρασαν τα νούμερα άλλων σκανδιναβικών χωρών, ο Τέγκνελ κατηγορήθηκε για διόγκωση των επιπτώσεων της πανδημίας και πτώση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Επιτροπή που διόρισε η σουηδική κυβέρνηση έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που λήφθηκαν στην αρχή της πανδημίας ήταν ανεπαρκή, σεβάστηκαν όμως τις προσωπικές ελευθερίες και κινήθηκαν γενικά προς την σωστή κατεύθυνση.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βελιγράδι: Λειτουργία συμφιλίωσης της Σερβικής με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Λειτουργία συμφιλίωσης θα τελεστεί μεταξύ της Σερβικής Εκκλησίας και της Αριχεπισκοπής της Αχρίδας μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας να αποδεχτεί το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της ότι στις 19 Μαΐου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφανος, θα τελέσουν συμφιλιωτική λειτουργία, «η οποία θα καθιερώσει λειτουργική και κανονική κοινωνία των δύο αδελφών εκκλησιών με απόφαση της Συνέλευσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από όλους τους ιεράρχες
Η λειτουργία, όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, και θα τελεστεί από όλους τους ιεράρχες και των δύο εκκλησιών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πατριάρχης Πορφύριος κάλεσε τους πιστούς να παραστούν στην αρχιερατική λειτουργία.
Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας ανακοίνωσε προχθές ότι αποδέχεται το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας που της παραχωρήθηκε το 1959.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: Πιο κοντά σε συμφωνία για τα F-16 λέει η Τουρκία – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη εκδίδοντας κοινή δήλωση στην οποία «επιβεβαιώνουν τη συνεργασία τους ως εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κλίμα μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα θετικό, και επέμεινε στη θέση της Άγκυρας ότι είναι «απαράδεκτο» χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες που στοχεύουν την Τουρκία.
Μίλησε ακόμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αναφορικά με την πώληση F-16 στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση. Ο Τσαβούσογλου μίλησε ακόμα για την επιστολή που απευθύνει στο Κογκρέσο, στην οποία αναφέρεται ότι η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών «δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τις ΗΠΑ».
«Μπορώ να πω ότι οι διαπραγματεύσεις μας και οι συναντήσεις συνεχίζονται θετικά και το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εργαστεί σε αυτήν την κατεύθυνση».
Παράπονα Τσαβούσογλου για Ελλάδα
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσλου στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Στην κοινή δήλωση των δύο ΥΠΕΞ αναφέρεται:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεσμεύονται να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων.
Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκοπεύουν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία μέσω εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου.
Συζήτησαν τρόπους και αξιολόγησαν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα άμυνας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών, ενώ συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων.
Επανέλαβαν επίσης την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία επιβεβαίωσαν εκ νέου την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Λευκός Οίκος: Υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν «ομόφωνα» τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Ομόφωνα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα «υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star