Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Η «Batwoman» της Γουχάν, οι παραδοχές και οι αντιφάσεις

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην παραδοχή ότι πειράματα με κορονοϊούς διεξάγονταν και σε χαμηλότερα επίπεδα ασφάλειας από τα ενδεδειγμένα  BLS 4 είχε προβεί σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιούλιο του 2020 η επικεφαλής του Ιολογικού Ινστιτούτου της Γουχάν Δρ. Σι Ζενγκλί γνωστή ως „Batwoman“ στην διεθνή επιστημονική κοινότητα σε μια εποχή που το σενάριο διαφυγής από εργαστήριο της Γουχάν χαρακτηρίζονταν ως θεωρία συνωμοσίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Του Κώστα Δαβάνη

Η κορυφαία κινέζα επιστήμονας, με επιστημονικούς δεσμούς στις ΗΠΑ και την Γαλλία όπου έκανε το μεταπτυχιακό της, ερωτηθείς από το επιστημονικό περιοδικό Science Magazine στις 31 Ιουλίου πέρυσι, για ποιόν λόγο το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν διεξάγει πειράματα με κορονoϊούς σε εργαστήρια BSL-4 όταν οι περισσότεροι άλλοι επιστήμονες εργάζονται με συνθήκες BSL-2 ή BSL-3, η  Δρ. Σι είπε ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε επίσης εργαστήρια BSL-2 και BSL-3 για την έρευνά της για κορονοϊούς , αλλά ότι είχαν αρχίσει πλέον να χρησιμοποιούν εργαστήρια BSL-4 σύμφωνα με  τους κινεζικούς κανονισμούς μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η δήλωση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων το 2018, που είχαν επισκεφθεί το Ινστιτούτο της Γουχάν συντάσσοντας δύο  αναφορές προς την Ουάσιγκτον, στις οποίες προειδοποιούσαν για τις αδυναμίες ασφάλειας και διαχείρισης υλικών στο εργαστήριο του Ινστιτούτου και μάλιστα διερωτώταν εάν η ομάδα της Δρ. Σι διεξάγοντας επικίνδυνες μελέτες με κορονoϊούς διέτρεχε περιττούς κινδύνους στα πειράματα.


Δείτε εδώ την έρευνα του ertnews.gr για τα επίπεδα ασφαλεία στο εργαστήριο της Γουχάν


Η πρώτη αναφορά των Αμερικανών προειδοποιούσε ότι η δουλειά του εργαστηρίου με τους κορονoϊούς νυχτερίδων μπορούσε να προκαλέσει πιθανή μετάδοσή τους  στους ανθρώπους  και δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία τύπου SARS.

Σημείωναν δε ότι το νέο εργαστήριο είχε σοβαρή έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών που χρειάζονται για να λειτουργήσει αυτό το εργαστήριο υψηλής ασφάλειας και μάλιστα προέτρεπαν την Ουάσινγκτον να στηρίξει καλύτερα  το κινεζικό εργαστήριο.

Όντως οι Κινέζοι ερευνητές στο  Ιολογικό Ινστιτούτο έλαβαν στην συνέχεια την σχετική βοήθεια από το Εθνικό Εργαστήριο Galveston του Πανεπιστημίου του Τέξας και άλλους οργανισμούς των ΗΠΑ, αλλά οι Κινέζοι ζήτησαν πρόσθετη βοήθεια.

Αλλά ακόμη και το 2015, άλλοι επιστήμονες είχαν αμφισβητήσει τις διαδικασίες ασφάλειας που ακολουθούσε η ομάδα  της Δρ. Σι στα πειράματα. Παρόμοιες ανησυχίες  αναφέρθηκαν και για το κοντινό εργαστήριο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Γουχάν , το οποίο λειτουργεί στο επίπεδο βιοασφάλειας 2, ένα επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το πρότυπο επιπέδου-4 που ισχυρίζεται το εργαστήριο Ινστιτούτου της Ιολογίας Wuhan

Ποια είναι η Batwoman Δρ. Σι Ζενγκλί 

Η Δρ. Σι Ζενγκλί είναι Κινέζα ιολόγος που ερευνά κορονοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες. Διευθύνει το Κέντρο Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν. Το 2017, η Δρ. Σι και η συνάδελφός της  Κιου Τζι ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός SARS πιθανότατα προήλθε από έναν πληθυσμό νυχτερίδων που κατοικεί στο σπήλαιο στο Ξιγιάνγκ της επαρχίας Γιουνάν. Ήρθε στο προσκήνιο στον τύπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για τη δουλειά της με κορονοϊούς νυχτερίδας.

Το 2005, η Δρ. Σι και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι οι νυχτερίδες είναι η φυσική δεξαμενή των κορονοϊών τύπου SARS. Το 2008 η Δρ. Σι ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τη δέσμευση των ακίδων πρωτεΐνης τόσο των φυσικών όσο και των χιμαιρικών κορονοϊών με SARS σε υποδοχείς ACE2 σε κύτταρα ανθρώπου, για να προσδιορίσει τον μηχανισμό με τον οποίο το SARS μπορεί να έχει περάσει στους ανθρώπους.

Εργαστήριο Γουχάν – Επίπεδο ασφαλείας BSL2 (AP)

 

Το 2014, η Δρ. Σι συνεργάστηκε σε πειράματα gain of function (κέρδους-λειτουργίας) με επικεφαλής τον Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας , τα οποία έδειξαν ότι δύο κρίσιμες μεταλλάξεις που διαθέτει ο κορονοιός του επιτρέπουν να συνδέεται με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2, και ότι το SARS είχε τη δυνατότητα να επανεμφανιστεί από κορονoϊούς που κυκλοφορούν σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην άγρια φύση.

Η Δρ. Σι και η συνάδελφός της Κιου Τζι ηγήθηκαν μιας ομάδας που πήρε δείγμα χιλιάδων νυχτερίδων σε όλη την Κίνα. Το 2017, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους, υποδεικνύοντας ότι όλα τα γενετικά συστατικά του κορονoϊού SARS υπήρχαν σε έναν πληθυσμό νυχτερίδων στην σπηλία της Γιουνάν.

Ενώ καμία νυχτερίδα δεν είχε το ακριβές στέλεχος του ιού που προκάλεσε το ξέσπασμα του SARS 2002-2004, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι διαφορετικά στελέχη αναμιγνύονται συχνά, υποδηλώνοντας ότι η ανθρώπινη εκδοχή πιθανότατα προέκυψε από έναν συνδυασμό στελεχών που υπάρχουν στον πληθυσμό των νυχτερίδων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Δρ. Σι και άλλοι επιστήμονες του ινστιτούτου δημιούργησαν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την έρευνα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου SARS-CoV-2. Τον Φεβρουάριο του 2020, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ. Σι δημοσίευσαν άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature με τίτλο, “Ένα ξέσπασμα πνευμονίας που σχετίζεται με έναν νέο κορονοϊό πιθανής προέλευσης νυχτερίδας”, τονίζοντας ότι το SARS-CoV-2 ανήκει στην ίδια οικογένεια με το SARS και ότι έχει 96,2% αλληλεπικάλυψη γονιδιώματος με τον πιο γνωστό κορονοϊό, το RaTG13 .

Τον Φεβρουάριο του 2020, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε ότι η δεκαετής δουλειά της Δρ. Σι για τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων στον κόσμο για ιούς που σχετίζονται με νυχτερίδες έδωσε στην επιστημονική κοινότητα ένα «ξεκίνημα» στην κατανόηση του ιού.  Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η Σι ήταν το επίκεντρο των προσωπικών επιθέσεων στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίστηκαν ότι το Ινστιτούτο ήταν η πηγή του ιού, οδηγώντας την Σι να ορκιστεί στην ζωή της, ότι ο ιός δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριο, και όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις επιθέσεις, η Σι απάντησε πως ο χρόνος της πρέπει να αφιερωθεί σε πιο σημαντικά θέματα.

Σε συνέντευξη τον Μάρτιο του 2020 με το περιοδικό Scientific American , η Σι είπε ότι «οι κορονοϊοί που φέρουν οι νυχτερίδες θα προκαλέσουν περισσότερα κρούσματα» και «πρέπει να τις βρούμε προτού μας βρουν». Κορυφαίοι ιολόγοι εξήγησαν ότι ο SARS-CoV-2 είναι πιθανότατα φυσικής προέλευσης και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να διέρρευσε  από εργαστήριο. Ο συνάδελφος μάλιστα της Δρ. Σι, Πιτερ Ντασντακ της Συμμαχίας EcoHealth που χρηματοδοτούσε όπως προέκυψε τις τελευταίες ημέρες εμμέσως μεσω ΗΠΑ το εργαστήριο, και μελετά αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, εκτίμησε ότι ένα εως 7 εκ. άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία που ζουν ή εργάζονται κοντά σε νυχτερίδες μολύνονται κάθε χρόνο με κορονοϊό, ενώ στο εργαστήριο απασχολούνται μόλις μια ντουζίνα ερευνητές και δεν είναι λογικό το σενάριο πιθανής διαφυγής του ιού.

Τέλος στις 31 Ιουλίου 2020, το περιοδικό Science Magazine δημοσίευσε μια συνέντευξη με τη  Δρ. Σι στην οποία η ίδια ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία μόλυνση σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές στο ινστιτούτο μας.»

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά 5-11 ετών στις Βόρειες Σποράδες

Published

on

5-11 ετών
Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέες εμβολιαστικές γραμμές ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σε 26 νησιά προκειμένου να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ηλικίες 5-11 ετών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη δημιουργία εμβολιαστικών γραμμών για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας προχωρά το Υπουργείο Υγείας με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των νησιωτών.

Στις εμβολιαστικές γραμμές περιλαμβάνονται και οι Βόρειες Σποράδες, με τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι και στη Σκιάθο και στη Σκόπελο αλλά και στην Αλόννησο.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί, εμφανίζονται οι δομές που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Δείτε τη φωτογραφία με τα 26 νησιά
5-11 ετών

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνη για την δραματική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος στην Αφρική έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δυστυχώς εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στη Νότια Αφρική», είπε ο ιολόγος Tulio de Oliveira σε συνέντευξη Τύπου. Η παραλλαγή, που φέρει τον επιστημονικό αριθμό γενεαλογίας B.1.1.529, «έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα της δώσει ένα ελληνικό όνομα την Παρασκευή. «Δυστυχώς προκαλεί αναζωπύρωση των λοιμώξεων», πρόσθεσε. Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την νέα αυτή παραλλαγή και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη την Παρασκευή για να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας».

“Μια μεγάλη απειλή”

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε

Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.

«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.

Πηγή: Afp

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Πάτρα: Αίτημα αποφυλάκισης από τη Ρούλα Πισπιρίγκου τις επόμενες ημέρες – Πιθανή εκταφή της Μαλένας

ΕΛΛΑΔΑ55 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Ιατρικό λάθος και αμέλεια καταγγέλλει η οικογένεια του 43χρονου που ξεψύχησε καρέκλα νοσοκομείου – Δεν του έγινε καν αιμοληψία

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ιταλία: Άγριος ξυλοδαρμός για ένα κασκόλ με τα χρώματα του ουράνιου τόξου – «Δεν θέλουμε gay στην οικογένεια»

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ευλογιά των πιθήκων: Θα έχουμε πολλά κρούσματα – Μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία – Να επανέλθει η χρήση μάσκας

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες που είχαν αψηφήσει την εντολή των Ταλιμπάν, κάλυψαν τελικά τα πρόσωπά τους

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Θανάσιμος τραυματισμός πεζής γυναίκας στο Κιάτο Κορινθίας

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Μετρό Νέας Υόρκης: Η δολοφονία 48χρονου κρίκος σε αλυσσίδα τυχαίων επιθέσεων

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Πτολεμαΐδα: Στο νοσοκομείο οδηγός ΙΧ μετά από σοβαρό τροχαίο- Εικόνες σοκ από το διαλυμένο αυτοκίνητο

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά των αμβλώσεων: Η ζωή είναι δώρο του Θεού

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Κοροναϊός: Στα 2.385 τα νέα κρούσματα – 11 νέοι θάνατοι και 156 διασωληνωμένοι

Δημοφιλή