ΚΟΣΜΟΣ
Κόστα Ρίκα: Εσπευσμένη απομάκρυνση της προέδρου μετά από έκρηξη κοντά σε παράνομο μεταλλείο

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Η πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Λάουρα Φερνάντες απομακρύνθηκε εσπευσμένα από σωματοφύλακές της χθες Παρασκευή από περιοχή όπου ακούστηκε έκρηξη καθώς επισκεπτόταν κοινότητα όπου καταγράφεται παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα, στο βόρειο τμήμα της χώρας της κεντρικής Αμερικής.
Η κ. Φερνάντες, συνοδευόμενη από υπουργούς και κοινοβουλευτικούς, επισκεπτόταν την κοινότητα Κρουσίτας, κοντά στα σύνορα με τη Νικαράγουα, όταν ακούστηκε έκρηξη, από άγνωστη αιτία, σε βουνά στην περιοχή κι οι σωματοφύλακές της την έριξαν κάτω.
Σε πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν από ανθρώπους που συμμετείχαν στην επίσκεψη, η αρχηγός του κράτους εικονίζεται να αντιδρά τρομαγμένη στην έκρηξη. Τη βλέπει κανείς κατόπιν πεσμένη κάτω, καθώς φυλάσσεται από σωματοφύλακες με τα όπλα προτεταμένα.
«Είμαι καλά, μην ανησυχείτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται», είπε στον Τύπο κατόπιν, προσθέτοντας πως πέντε άνθρωποι που τη συνόδευαν, ανάμεσά τους μέλη του κοινοβουλίου, δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες για «πτώση αρτηριακής πίεσης» και «θερμοπληξία», μεταξύ άλλων.
Η πρόεδρος της λαϊκιστικής δεξιάς έκρινε ότι το συμβάν δείχνει τον «κίνδυνο» στην Κρουσίτας, όπου εγκληματικές οργανώσεις φέρονται να εξορύσσουν παράνομα χρυσό, μολύνοντας το περιβάλλον, κοντά στον ποταμό Σαν Χουάν.
Η Λάουρα Φερνάντες έχει ταχθεί υπέρ σχεδίου νόμου για να γίνεται νόμιμη εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του γειτονικού Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο αντέδρασε μέσω X, καταδικάζοντας «σθεναρά» την «επίθεση εναντίον της προέδρου» της Κόστα Ρίκα Φερνάντες και προσθέτοντας «το οργανωμένο έγκλημα δεν μπορεί να μας σπάσει».
Οι κοσταρικανές αρχές δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τα αίτια της έκρηξης.
Η παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων αποτελεί θέμα συχνών προστριβών ανάμεσα στις κυβερνήσεις στην Κόστα Ρίκα και στη Νικαράγουα, που πάντως τον Μάρτιο ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Το συμβάν στην Κρουσίτας καταγράφτηκε αφού η κοσταρικανή κυβέρνηση ανέφερε στις αρχές του μήνα ότι έλαβε πληροφορίες για υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης κατά της προέδρου.
Η κ. Φερνάντες, 39 ετών, διαδέχτηκε τον Μάιο τον μέντορά της Ροδρίγο Τσάβες. Η κυβέρνησή του είχε καταγγείλει τον Ιανουάριο υποτιθέμενη συνωμοσία κατά της ζωής του αρχηγού του κράτους. Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες agoΛουόμενοι σε ελληνική παραλία επιχείρησαν να… παίξουν με λαγοκέφαλο (Βίντεο)
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες agoΤα δρομολόγια του επιβατηγού «Ζέφυρος» από Πλατανιά προς Β. Σποράδες και Βόλο
ΒΟΛΟΣ22 ώρες agoΜίνι μετακόμιση για Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χον στη Σκιάθο – Ξεφόρτωσαν δεκάδες βαλίτσες από το ιδιωτικό αεροσκάφος
ΛΑΡΙΣΑ10 ώρες ago26χρονος βγήκε γυμνός στο δρόμο στην περιοχή Αιόλου – Αυξεντίου στη Λάρισα
ΚΟΣΜΟΣ18 ώρες agoΒρετανία: Σαρωτική νίκη του Άντι Μπέρναμ στο Μέικερφιλντ – Αυξάνεται η πίεση στον Στάρμερ
ΒΟΛΟΣ22 ώρες agoΣτο εδώλιο για τα οικονομικά της «Κιβωτού» ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα
LIFESTYLE18 ώρες agoΙωάννα Παλιοσπύρου: Η βραδινή έξοδος στη Μύκονο -Tο καλοκαιρινό look και το ταξίδι που συνεχίζεται στην Πάρο (Βίντεο)
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες agoΒόλος: Αρνείται ότι εκβίασε τον ανήλικο για 370.000 ευρώ ο 34χρονος – Οι απειλές στον 13χρονο












