Connect with us

OIKONOMIA

Κοστέλο: Προσήλωση στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ανεξάρτητα από τις εκλογές

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Να συνεχιστεί, όποιος κι αν είναι ο εκλογικός κύκλος, η εφαρμογή των οροσήμων και των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης (RRF) εντός χρονοδιαγράμματος διαμηνύει ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Αντιμετωπίζουμε μια νέα κρίση;

Σίγουρα εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Είναι σαφές ότι οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι λιγότερο ευνοϊκή, οι νομισματικές συνθήκες έχουν γίνει πιο αυστηρές. Θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για το δεύτερο εξάμηνο και για το 2023, αλλά ας μη μιλάμε για κρίση. Υπάρχουν παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Η απασχόληση είναι υψηλή, υπάρχουν αποταμιεύσεις που θα στηρίξουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Μπαίνουμε στον πλήρη κύκλο των εκταμιεύσεων του RRF, που θα προσφέρει φέτος στην ευρωζώνη αναπτυξιακή ώθηση 0,5% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα, εάν προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ποια είναι η σωστή δημοσιονομική πολιτική;

Ο βαθμός αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά υψηλός. Χρειαζόμαστε προληπτική και ευέλικτη πολιτική. Δώσαμε καθοδήγηση για στήριξη σε νοικοκυριά, ιδιαίτερα ευάλωτα, και σε κάποιον βαθμό σε ορισμένους κλάδους που πλήττονται σοβαρά. Με τον καιρό τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα, προσωρινά. Ιδιαίτερα οι χώρες με υψηλό χρέος, η Ελλάδα είναι σε αυτή την ομάδα, πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο των τρεχουσών δαπανών. Εχουμε θεσπίσει τη γενική ρήτρα διαφυγής, αλλά θα πρέπει να έχουν αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια, ώστε οι αγορές να δουν ότι υπάρχει δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Τι σημαίνει η καθοδήγηση αυτή ειδικότερα για την Ελλάδα δημοσιονομικά;

Κράτη-μέλη, όχι μόνο η Ελλάδα, ενδέχεται να αποφασίσουν να επεκτείνουν ορισμένα από τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα το 2023 θα είναι λίγο υψηλότερο από ό,τι η Ελλάδα έχει προβλέψει στο 1% του ΑΕΠ. Αλλά, με τη μετάβαση σε θέση πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και μικρού, η Ελλάδα θα έστελνε ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει γνήσια και σαφή δέσμευση για δημοσιονομική βιωσιμότητα, ότι το χρέος θα παρέμενε σε πτωτική τροχιά. Επίσης, η ενεργειακή στήριξη θα πρέπει να παραμείνει προσωρινή και στοχευμένη, αποφεύγοντας μόνιμα μέτρα που οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των τρεχουσών δαπανών. Επιπλέον, να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του RRF. Ηδη συζητούμε για ένα δεύτερο αίτημα εκταμίευσης με τις ελληνικές Αρχές.

Προς το παρόν, είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο, αλλά θα ήταν σημαντικό η Ελλάδα να υποβάλει το επίσημο αίτημα τον Ιούλιο ή πιθανότερα στις αρχές Σεπτεμβρίου, στέλνοντάς μας τα στοιχεία ότι πληροί όλα τα ορόσημα και τους στόχους για να ενεργοποιηθεί αυτή η εκταμίευση, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια περαιτέρω πληρωμή από το RRF μέχρι το τέλος του έτους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μιας ακόμη πληρωμής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας τον Δεκέμβριο, εάν όλα πάνε καλά. Οσον αφορά το RRF, είμαστε ευχαριστημένοι με τη φιλοδοξία και την ποιότητα του σχεδίου και με τις συντονισμένες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη εφαρμογή του. Υπάρχει ισχυρό «τιμόνι» στην κορυφή, που υποστηρίζεται από μια ομάδα συντονισμού με στόχο να διασφαλίσει την εκτέλεση, αλλά πρέπει να διατηρηθεί. Θα ήταν πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν τα ορόσημα και οι στόχοι εντός του χρονοδιαγράμματος, ώστε το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης να παραμείνει σε καλό δρόμο. Είναι σημαντικό όποιος κι αν είναι ο εκλογικός κύκλος, η εφαρμογή να συνεχιστεί. Σχεδόν όλες οι απαιτήσεις είναι τεχνικής φύσης, θα ήταν σημαντικό αυτή η τεχνική εφαρμογή να μπορεί να συνεχιστεί κάθε στιγμή.

Πώς βλέπετε τον σχεδιασμό για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, την αύξηση των συντάξεων και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνετή στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν μόνιμο αντίκτυπο για να διασφαλίσει ότι οι τρέχουσες δαπάνες δεν θα αυξηθούν ταχύτερα από την ικανότητα ανάπτυξης της οικονομίας. Οσον αφορά αυτά που αναφέρατε, πρέπει να διαχωρίσουμε πόσο συνεπή είναι αυτά τα μέτρα με τον πραγματικό δημοσιονομικό χώρο και με τον πιο μακροπρόθεσμο διαρθρωτικό σχεδιασμό του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η απόφαση για το εάν οι μισθοί του δημόσιου τομέα πρέπει ή όχι να αυξηθούν ή εάν αυτά τα μέτρα που εισήχθησαν στην κρίση πρέπει να καταργηθούν σταδιακά πρέπει επίσης να εξεταστεί με το τι άλλο συμβαίνει για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα. Ο χρόνος του μέτρου εξαρτάται λίγο από τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά ο σχεδιασμός του μέτρου εξαρτάται από την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων υψηλής ποιότητας. Εξαρτάται επίσης από την παραγωγικότητα. Εάν η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα αυξηθεί, θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο αύξησης των μισθών με την πάροδο του χρόνου.

Ποια παραμένουν τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας;

Το υψηλό χρέος. Δεν εγείρει άμεσες ανησυχίες για τη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα, αλλά η κυβέρνηση θα χρειαστεί κάποια χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια και είναι σαφές ότι με την αύξηση των σπρεντ θα υπάρξει πρόσθετο κόστος. Επίσης, το υψηλό χρέος επηρεάζει την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να συγκεντρώνουν χρήματα για επενδύσεις. Το τραπεζικό σύστημα.

Εχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θα θέλαμε. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί δραματικά, εν μέρει χάρη στον «Ηρακλή», αλλά παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη. Η κερδοφορία των τραπεζών έχει περιοριστεί και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να παρακολουθούμε. Η ανεργία. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το κλίμα για επιχειρηματική δραστηριότητα ή η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Εχουν γίνει πολλές βελτιώσεις, αλλά η Ελλάδα παραμένει στο κάτω μισό στον πίνακα έναντι άλλων κρατών-μελών.

Υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά σε αυτό. Ενα τεράστιο ποσό επενδύσεων RRF προορίζεται για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Εάν εφαρμοστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετασχηματισμό.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ενεργειακή κρίση: Στη κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καθώς η Ρωσία σφίγγει τον έλεγχο των προμηθειών φυσικού αερίου, η Ευρώπη αναζητά παντού ενέργεια για να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ξαναζωντανεύουν , δισεκατομμύρια ξοδεύονται σε τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών πετούν στο Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, τη Νορβηγία και την Αλγερία για να κλείσουν ενεργειακές συμφωνίες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε όλη την Ευρώπη, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι περικοπές ρωσικού αερίου θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για τα καύσιμα και τις επιχειρήσεις να κλείσουν εργοστάσια, κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όπως επισημαίνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times, η Ευρώπη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι αφορά τον αγώνα της για ενεργειακή αυτονομία.

Μικρά περιθώρια λάθους

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής, η αναζήτηση καυσίμων έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Όμως, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και η ρωσική απειλή δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, το περιθώριο λάθους είναι μικρό.

«Υπάρχει μια τεράστια και βάσιμη ανησυχία για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Michael Stoppard, αντιπρόεδρος παγκόσμιας στρατηγικής για το φυσικό αέριο στην S&P Global.

Πέντε μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη βρίσκεται στην απαρχή μιας γρήγορης και ολοένα και πιο μη αναστρέψιμης μετάβασης στον τρόπο με τον οποίο αντλεί την ενέργειά της για τη θέρμανση και την ψύξη κατοικιών, τη λειτουργία επιχειρήσεων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια μακροπρόθεσμη μετάβαση σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ξεπεραστεί από μια βραχυπρόθεσμη προσπάθεια για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο όγκος του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία, που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη πηγή καυσίμου της Ευρώπης, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτή την εβδομάδα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom περιόρισε ακόμα περισσότερο τις ροές στον αγωγό από τη Ρωσία στη Γερμανία, οδηγώντας τις τιμές των ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ.

Μέσα σε μια ημέρα από την ανακοίνωση της Gazprom, η ΕΕ ζήτησε μείωση κατά 15 τοις εκατό στη χρήση φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ.

Αυτή η απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο – μια κίνηση που θεωρούταν σχεδόν αδιανόητη προ ετών – προκαλεί ανησυχίες ωστόσο στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τα εργοστάσια της Γηραιάς Ηπείρου, αναγκάζοντας έτσι τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Εναλλακτικές λύσεις

Οι πολύπλευρες προσπάθειες για την αποκάλυψη εναλλακτικών λύσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο έχουν σε μεγάλο βαθμό καλύψει το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Jack Sharples, συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, παρά τις περικοπές της Gazprom, οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρέμειναν ίδιες με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το LNG έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από τους αγωγούς από τη Ρωσία ως την κύρια πηγή καυσίμου της Ευρώπης. Σχεδόν το ήμισυ της προμήθειας προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φέτος έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καυσίμων στον κόσμο.

Κοιτάζοντας προς το τέλος του έτους, οι ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν τις ενεργειακές εταιρείες να γεμίσουν σπήλαια αλατιού και άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με αέριο για να παρέχουν ένα περιθώριο ασφάλειας σε περίπτωση κλεισίματος των αγωγών από τη Ρωσία.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης αποτελεί τώρα περίπου το 67 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας, αυξημένη κατά 10 τοις εκατό από πέρυσι. Αυτά τα επίπεδα δημιουργούν κάποια άνεση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να πλησιάσουν τον στόχο ολοκλήρωσης του 80% της ΕΕ πριν από το χειμώνα.

Πηγή: OT.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Έλον Μασκ: Προσφυγή  του μεγιστάνα κόντρα στην αγωγή που υπέβαλε το Twitter

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δύο εβδομάδες αφότου η Twitter Inc. υπέβαλε αγωγή κατά του Έλον Μασκ για αθέτηση της υπόσχεσης να εξαγοράσει την εταιρεία, ο μεγιστάνας υπέβαλε κι αυτός αγωγή, της οποίας όμως το περιεχόμενο δεν αποκαλύφθηκε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το έγγραφο των 164 σελίδων είναι εμπιστευτικό, τις επόμενες ημέρες όμως δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί το κείμενο αφότου απαλειφθούν οι ευαίσθητες αναφορές, αναφέρει το Reuters.

Η αγωγή του Μασκ ήρθε λίγες ώρες αφότου δικαστήριο του Ντέλαγουερ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου πενθήμερη δίκη προκειμένου να αποφασίσει αν ο Μασκ μπορεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων.

Την Παρασκευή, ο Μασκ δέχτηκε ξεχωριστή αγωγή από επενδυτή που ζητά από το δικαστήριο να διατάξει τον δισεκατομμυριούχο να κλείσει τη συμφωνία, να κρίνει ότι παραβίασε τις νομικές υποχρεώσεις του απέναντι στην Twitter και να επιδικάσει αποζημιώσεις για τις απώλειες.

Οι νομικές υποχρεώσεις του Μασκ απορρέουν από το γεγονός ότι κατέχει ήδη το 9,6% της Twitter Inc. και η συμφωνία εξαγοράς του δίνει δικαίωμα βέτο σε πολλές αποφάσεις της εταιρείας, σύμφωνα με την αγωγή του επενδυτή, ο οποίος κατέχει 5.500 μετοχές.

Ο Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου ότι αποσύρει την πρόταση εξαγοράς επειδή η Twitter απέκρυψε τον πραγματικό αριθμό των πλαστών λογαριασμών στην πλατφόρμα της.

Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία υπέβαλε αγωγή, υποστηρίζοντας ότι ο Μασκ είναι υποχρεωμένος να κλείσει τη συμφωνία στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Η τιμή της μετοχής έκλεισε την Παρασκευή στα 41,61 δολάρια, την υψηλότερη τιμή αφότου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι υπαναχωρεί.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή