Connect with us

OIKONOMIA

Κρασί: Πώς θα κυμανθεί η παραγωγή τη νέα σεζόν – Η κατάσταση ανά χώρα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η παραγωγή οίνου στην ΕΕ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές ανισότητες εντός των χωρών, λόγω της ξηρασίες και των υψηλών θερμοκρασιών, που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Copa – Cogeca, οι τρεις μεγάλες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατ. εκατόλιτρα, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατ. εκατόλιτρα παρήγαγαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) από το μέσο όρο της πενταετίας των 132,9 εκατ. εκατόλιτρα. Στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν τη συγκομιδή, η οποία προβλέπεται να είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Τρύγος με αντιθέσεις – Η εικόνα στις αμπελουργικές περιοχές

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/23 χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της ξηρασίας και της υψηλής θερμοκρασίες, που σημειώθηκε σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε στην πρόωρη συγκομιδή και σε μειωμένες αποδόσεις. Στα θετικά αναφέρεται η πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάταση των σταφυλιών, γεγονός που προμηνύειοίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των προβλέψεων, ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa-Cogeca στον τομέα του Οίνου δήλωσε: «αν και όχι άφθονη, η συγκομιδή του 2022 έχει σε μεγάλο βαθμό «σωθεί» χάρη στις προσπάθειες των αμπελουργών. Ωστόσο, το τρέχον έτος παραμένει δύσκολο για ολόκληρο τον τομέα: η άνοδος στο κόστος των μεταφορών, του γυαλιού, του χαρτονιού, των φυτοϋγειονομικών προϊόντων και της ενέργειας έχει περαιτέρω επιδεινώσει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς».

Για τον Luca Rigotti, οι δυσκολίες που έφεραν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν αποδείξει ότι «οι παραγωγοί δεσμεύονται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν και εφαρμόζουν ορθές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον (απόβλητα κλαδέματος, αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης, μειωμένες φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες) χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα των κρασιών μας»

Ποια είναι η κατάσταση ανά χώρα

Τα προβλεπόμενα στοιχεία υπόκεινται σε αποκλίσεις λόγω των κλιματικών συνθηκών, που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες συγκομιδής, ιδίως όσον αφορά την παραγωγικότητα των σταφυλιών, καθώς και τις ποικιλίες μέσης και καθυστερημένης ωρίμανσης.

Στην Ιταλία αναμένεται σταθερή παραγωγή σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, παρά τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Συγχρόνως η έλλειψη βροχοπτώσεων διευκόλυνε τον έλεγχο των μυκητολογικών ασθενειών, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων.

Η Γαλλία προβλέπεται να ανακάμψει με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή περίπου 44 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,2% από το 2021. Σε πολλές περιοχές, η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παγετοί την άνοιξη, που ακολουθούνται από χαλάζι και καύσωνες, επηρέασε κυρίως τους αμπελώνες της Νοτιοδυτικής Γαλλίας..

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έπληξαν τους αμπελώνες στην Ισπανία που υπέστησαν από την έλλειψη νερού (η χωρητικότητα των δεξαμενών είχε μειωθεί στο 36,9% από το 55. 6% κατά μέσο όρο). Ομοίως με την Ιταλία και τη Γαλλία, η συγκομιδή του 2022 ξεκίνησε κατά 2-3 εβδομάδες λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συνέβαλαν στην καλή ποιότητα και την απαλλαγή από ασθένειες των σταφυλιών.

Στην Πορτογαλία, η παραγωγή προβλέπεται να φθάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 οφείλεται στη λειψυδρία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα σταφύλια παρουσιάζουν καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση χωρίς καταγραφές παρασίτων ή ασθενειών.

Οι χειμερινές και θερινές ξηρασίες, ιδίως κατά το στάδιο της βλάστησης επηρέασαν τις αποδόσεις στην Ουγγαρία. Οι βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής σχεδόν κατά 20%.

Στην Αυστρία, η ξηρασία και ο καύσωνας ενδέχεται να οδηγήσουν σε ελαφρά μείωση της παραγωγής (-2. 5%) από τα επίπεδα του 2021/22.

Η παραγωγή οίνου στη Σλοβενία αναμένεται να μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με το την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22, η οποία ήταν ήδη χαμηλή λόγω των εαρινών παγετώνων, και κατά 30% από το μέσο όρο της πενταετίας. .

Οι καλές καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν το 2022 οδήγησαν σε λιγότερες ασθένειες, με αποτέλεσμα η παραγωγή κρασιού στις Κάτω Χώρες να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 10%.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΕΔΟΦ: Σε κίνδυνο ο «λευκός χρυσός» η φέτα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την τιμή του γάλακτος θα την καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, τονίζει η ΕΔΟΦ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας αλλά και του εθνικού προϊόντος της φέτας κρούει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), δια του προέδρου της κ. Ιωάννης Βιτάλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως επισημαίνεται ο τομέας της κτηνοτροφίας πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ζωοτροφών ταυτόχρονα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, «κάτι που κάνει τους κτηνοτρόφους φτωχότερους και  τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και την διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά, και τους μεταποιητές να έχουν από οριακή (στην καλύτερη περίπτωση) έως μηδενική κερδοφορία, κάτι που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και στασιμότητα στον κλάδο».

Διαβάστε επίσης: Φέτα: Έγινε είδος πολυτελείας – Φτηνότερη στην… Αγγλία παρά στην Ελλάδα

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται. «Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», τονίζεται.

Εν όψει νόμου που έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση την 15η Οκτωβρίου, η ΕΔΟΦ παραθέτει στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών:

  •  Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε  στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκποό. Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέων ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.
  •  Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.
  • Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.
  • Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την  συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή  όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.
  • Άμεση εκκαθάριση  όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).
  • Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
  • Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε)  προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Καταστήματα: Το ξεκαθάρισε ο Γεωργιάδης – Δεν μειώνεται το ωράριο των καταστημάτων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Πώς προέκυψε το ζήτημα

Ο υπουργός αναλυτικά ανέφερε: «Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους

Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά.

Άρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό ο υπουργός σημείωσε ότι, όλη η αγορά γνωρίζει πως ουδέποτε έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι και πρόσθεσε: «αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».

Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είπε ότι είναι ασταμάτητοι – και θα συνεχιστούν – ενώ με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 397.305 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO9 λεπτά ago

Επιμένει για τον Σωρό η Mediterranean Gas – Συναντήσεις με φορείς του Βόλου για την εγκατάσταση LNG

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Δρομολογείται η κατασκευή σύγχρονου νηπιαγωγείου στο Δήμο Γαλατσίου

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Allou Fun Park: Νέα ανακοίνωση της εταιρείας για το πρόσφατο ατύχημα

ΜΠΑΣΚΕΤ15 λεπτά ago

Με έξι απουσίες η Ρεάλ κόντρα στον Παναθηναϊκό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Έρχονται ιστορικές αλλαγές στον Ηρόδοτο

OIKONOMIA18 λεπτά ago

ΕΔΟΦ: Σε κίνδυνο ο «λευκός χρυσός» η φέτα

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Από την Σκωτία στην Aίγυπτο: Η μεγαλύτερη σκυταλοδρομία για την κλιματική αλλαγή

ΘΕΣΣΑΛΙΑ20 λεπτά ago

Σχολή στη Λάρισα σ’ αυτές που βρίσκονται στα… σύννεφα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Έντι Ζεμενίδης: Η κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη – Τα επόμενα βήματα

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Τραγωδία στα μεταλλεία βωξίτη Φωκίδας: Νιόπαντρος και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού ο άτυχος μηχανικός

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Χαμός στον «αέρα» εκπομπής: Έφυγαν οι παρουσιαστές και εκείνοι ακόμη τσακωνόντουσαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Φωτιά σε πλοίο στον Παγασητικό άμεση επέμβαση λιμεναρχείου και σκαφών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: Τραγωδία – 16χρονος που «έσβησε» στην άσφαλτο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανάκληση της μήνυσης κατά του Βολιώτη επιχειρηματία έκανε η ηθοποιός Άβα Γαλανοπούλου

Νοσοκομείου Βόλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ξαφνικός θάνατος 45 Χρονης στο Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

«Η χώρα των πουλιών» στο θέατρο Κνωσός – Μια εκπαιδευτική παράσταση για όλη την οικογένεια

MEDIA5 ημέρες ago

Φουλ ερωτευμένη η Χριστίνα Βραχάλη | Ο πρωταγωνιστής του ΑΝΤ1 που της έκλεψε την καρδιά (Pics)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αλιβέρι: Απίστευτη «τελετή διαζυγίου» οικογενειών Ρομά με… αποζημίωση 50.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Πρώτη προβολή για «τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» του ΙΔΙΣΜΕ

Δημοφιλή