Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρις Μέρφι: Βλέπουμε ξεκάθαρα τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και στην Κύπρο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι ΗΠΑ μπορούν να διαμεσολαβήσουν για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις, αλλά το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμο, καθώς ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει τα ζητήματα αλλά να κινητοποιήσει πολιτική υποστήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκτιμά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην ετήσια εμβληματική συνάντηση Brussels Forum του German Marshall Fund (GMF).

Τον ρωτήσαμε κατ’ αρχάς για τη σύσφιγξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων με πιο πρόσφατο δείγμα τη συμφωνία για την από κοινού προώθηση επενδύσεων σε υποδομές παγκοσμίως. «Η εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για τις παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ ή μια ευρωπαϊκή χώρα από μόνη της να συμβαδίσει με την κλίμακα των κινεζικών επενδύσεων παγκοσμίως. Δεν υπάρχει λόγος να μην είμαστε συντονισμένοι για να προσφέρουμε εναλλακτική στις κινεζικές επενδύσεις υποδομής» απαντά ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ.

Εκτιμά ότι το Κογκρέσο θα ανάψει πράσινο φως στην πρόταση αυτή; «Το Κογκρέσο αγωνίζεται να κατανοήσει πώς οι ΗΠΑ πρέπει να προβάλουν δύναμη ισχύος παγκοσμίως. Είμαστε πρόθυμοι να δίνουμε αμυντική χρηματοδότηση και φειδωλοί στην οικονομική αναπτυξιακή βοήθεια, στην ενεργειακή βοήθεια. Ξοδεύουμε δέκα φορές περισσότερα για την άμυνα από ό,τι για μη αμυντικά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι καταστροφή για τις ΗΠΑ. Είναι πάντα δύσκολο να πειστεί το Κογκρέσο να εγκρίνει μη στρατιωτική βοήθεια. Στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει αίτημα, εκτιμώ πάντως ότι δεν θα είναι αδύνατο, αλλά θα είναι δύσκολο».

Η ευρωατλαντική ενότητα

Σε ποιους άλλους τομείς μπορούν ΗΠΑ και ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους; «Η ενέργεια είναι ένα πεδίο όπου πρέπει να είμαστε πολύ πιο ενοποιημένοι. Οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια στην Ευρώπη, ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία. Ενας άλλος τομέας είναι η έρευνα. Η Κίνα ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα, σε έρευνα μπαταριών, σε έρευνα τεχνητής νοημοσύνης. Θα πρέπει να συντονιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε μη κινεζικά προϊόντα και προηγμένες τεχνολογίες στην αγορά παγκοσμίως». Εκτιμά ότι υπάρχουν ρωγμές στην ευρωατλαντική ενότητα έναντι του πολέμου στην Ουκρανία; «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα σε θέση να υποστηρίξουν περισσότερα από όσα είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, αλλά έχουμε τον ίδιο στόχο, που είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Μπορεί να έχουμε κατά καιρούς διαφορετικές τακτικές, αλλά η ενότητά μας είναι αδιαμφισβήτητη».

«Δεν φταίει μόνο η Άγκυρα»

Ποιες οι εκτιμήσεις του για την Τουρκία; «Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, να υπάρχει μια μουσουλμανική χώρα στη Συμμαχία. Πρέπει να είμαστε πολύ νηφάλιοι στο πώς προσεγγίζουμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Κατά καιρούς η Τουρκία μάς στέλνει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα ότι επιθυμεί να έχει ένα πόδι στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και ένα πόδι στο στρατόπεδο του Κρεμλίνου. Δεν είναι βιώσιμος δρόμος για έναν πλήρως ενταγμένο εταίρο στο ΝΑΤΟ» δηλώνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, που χαρακτηρίζεται από γνώστες της Ουάσιγκτον ως «ο νέος Μενέντεζ». Παράλληλα, όμως, ασκεί κριτική ως προς την αμερικανική στάση έναντι της Τουρκίας. «Εχουμε πάρει αποφάσεις ως έθνος, που ξέραμε ότι θα εξόργιζαν την Αγκυρα. Η απόφασή μας να ευθυγραμμιστούμε με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχε συνέπειες. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε ως έθνος πώς οι αποφάσεις που παίρνουμε αποτελούν αιτία τριβής. Δεν φταίει αποκλειστικά η Αγκυρα για τον διχασμό μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει βήματα την τελευταία δεκαετία που προκάλεσαν προβλήματα στη σχέση μας». Κατά τον Κρις Μέρφι οι ΗΠΑ έχουν πολλά ζητήματα με την Τουρκία πέρα από τον σκόπελο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που ξεπεράστηκε. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ρωσικό αμυντικό σύστημα, αλλά θα ήθελα να επιστρέψουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε μια λειτουργική και ολοκληρωμένη αμυντική σχέση με την Τουρκία».

Οι κινήσεις του Ερντογάν

Ρωτάμε τον αμερικανό γερουσιαστή, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο τη χώρα μας, αν ανησυχεί για την επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Φυσικά. Εχουμε αποκτήσει στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα συνεχίσουμε την ισχυρή μας σχέση με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ενδιάμεσος για να κατευναστούν οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές πιθανές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαστε σε δύσκολη θέση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ με την Ελλάδα, το Κογκρέσο δίνει σημασία στην αναγνώριση της νέας βαθιάς εταιρικής μας σχέσης. Αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία βασιστήκαμε επί σειρά ετών, σίγουρα όσον αφορά τη Συρία. Βλέπουμε ξεκάθαρα τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία τόσο στη θάλασσα όσο και στην Κύπρο. Σίγουρα είμαστε σε θέση να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις δύο χώρες. Οι ΗΠΑ είχαν επιτυχία στο παρελθόν στην προσπάθειά τους να θέσουν τις βάσεις για ύφεση των εντάσεων στην Κύπρο, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί σήμερα. Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται λιγότερο να διευθετήσει το ζήτημα. Ενδιαφέρεται περισσότερο να το χρησιμοποιήσει για πολιτική υποστήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμο σήμερα για την ειρήνη, που έκαναν με επιτυχία οι ΗΠΑ στο παρελθόν».

Ποια η άποψή του για τον αγωγό East Med; «Οι ημέρες των ορυκτών καυσίμων στην οικονομία έχουν τελειώσει και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτικές σε επενδύσεις σε χρήμα και χρόνο για την ανάπτυξη αγωγών. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το LNG συνεχίζει να είναι μια πραγματική ευκαιρία, φέρνοντάς το στην Ελλάδα, η Ελλάδα μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά του στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γενικότερα, πάντως, οι ΗΠΑ πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στην Ελλάδα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας επενδυτικές ευκαιρίες σε υποδομές. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να βρεθεί στη θέση να προσφέρουν οι Κινέζοι τη μοναδική βιώσιμη επένδυση σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από σκληρό άρθρο των New York Times

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε σκληρό άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρόκειται για σκάνδαλο και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση damage control, παραπέμποντας στις προσπάθειές του να διαχειριστεί το θέμα. Ακόμα προσομοιάζουν την κατάσταση με τις «σκληρές ημέρες της χούντας». Στο άρθρο τους οι NYT παραθέτουν δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και εντοπίζοντας μία ανησυχητική διάσταση των υποκλοπών στην Ευρώπη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο άρθρο που έχει τίτλο «ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη» γίνεται αναφορά στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα στην οποία «κυριαρχούν οι λέξεις εκβιασμός, Watergate, Predator» ενώ κάνει λόγο για ένα «μυστικό αστυνομικό κράτος που πραγματοποιεί εκτεταμένες παρακολουθήσεις». Όπως αποκαλύπτει, μόνο πέρυσι δόθηκαν εντολές για πάνω από 15.000 παρακολουθήσεις.

Στην αρχή του άρθρου γίνεται αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «έναν συντηρητικό που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια», σημειώνοντας πως «απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας (Παναγιώτη Κοντολέοντα), αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη -που είναι επίσης ανιψιός του- και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας».

Οι δηλώσεις για ξένο δάκτυλο που έβαλαν φωτιά

Οι NYT φιλοξενούν δηλώσεις και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες προκάλεσαν νέα πολιτική αντιπαράθεση. Όπως αναφέρει το άρθρο ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Εάν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κατέρρεαν κυβερνήσεις που αντιτίθενται στη Ρωσία. Παρότι τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, «Λοιπόν, αν το έκαναν στο παρελθόν. Γιατί να μην το κάνεις τώρα;» Η Τουρκία, επίσης, είπε, «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, με το άρθρο να υπενθυμίζει και τη δήλωση Μητσοτάκη για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα»».

Τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά παρέμβαση του Νίκου Δένδια κάνοντας λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας από μια κυβέρνηση σε απελπισία.

«Αναμένουμε κατ’ ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι είπα στους New York Times. ‘Δυνάμεις εκτός της Χώρας μας, όπως η Ρωσία του Πούτιν ή η Τουρκία του Ερντογάν θα έτριβαν τα χέρια τους από χαρά αν η Ελλάδα είχε πολιτική αστάθεια’. Αμφιβάλλει κανείς για αυτό στα σοβαρά;», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ζητούν παραίτηση Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις προκαλώντας υποψίες. «Οι υποψίες, δηλαδή, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά ένας επικίνδυνα ‘ανέμελος’ πρωθυπουργός, αλλά ο προϊστάμενος μιας σκοτεινής ομάδας που λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατική αξία».

Η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, δείχνει στην κυβέρνηση την πόρτα της εξόδου από την εξουσία, τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα την ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση την ευθύνη τη φέρει και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Όλα στο φως, όλα να έρθουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

«Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την πολιτική όλων των κομμάτων και αυτό το νήμα είναι η προστασία του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που θέτει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες», λέει το ΚΚΕ.

Σύγκρουση κορυφής για τις παρακολουθήσεις αναμένεται με το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: «Ραντεβού» στις 22 Αυγούστου – Ο Ανδρουλάκης, η «πόρτα της εξόδου» και οι εκλογές

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό πίεση από τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μεταφέρει αυτή την πίεση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας το για πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το επόμενο βήμα

Η ανάπαυλα του 15Αύγουστου μοιραία οδηγεί και σε ανάπαυλα από την οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων των προηγούμενων ημερών ωστόσο το επόμενο πολιτικού ραντεβού δεν αργεί. Στις 22 Αυγούστου ανοίγει η Βουλή και εκείνη την εβδομάδα θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επίκειται άμεσα και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αίτημα της αντιπολίτευσης που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης Επιτηρούμενες κοινωνίες

Για πολλούς το ζητούμενο είναι αν οι υποκλοπές με αιχμή την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη θα οδηγήσουν σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα αν θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Προς ώρας, εκλογές ζητάει ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα είναι αν θα κάνει το επόμενο βήμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης και θα διατυπώσει καθαρά ένα τέτοιο αίτημα για εκλογές. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει κάνει ορισμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς πάντως να προδικάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Πρώτον ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχει απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και το μέγαρο Μαξίμου εμμένοντας στην άρνησή του να ενημερωθεί ατύπως από τα κυβερνητικά στελέχη για την υπόθεση της παρακολούθησής του. «Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση στο αυτί» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεύτερον ο κ. Ανδρουλάκης έχει δώσει ευρύτερες διαστάσεις στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε μέσω του ίδιου και των επικοινωνιών του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πρώην πρωθυπουργούς κλπ, τη δράση ενός ολόκληρου κόμματος και μιας παράταξης. «Δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα» είχε αναφέρει εμφατικά στην πρόσφατη δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε παραίτηση

Τρίτον ο κ. Ανδρουλάκης έχει διατυπώσει «μισό» αίτημα για εκλογές δείχνοντας την «πόρτα της εξόδου» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση Μητσοτάκη. Μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφού επεσήμανε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα» κατέληγε στη δήλωσή του ως εξής:

«Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».

Διαβάστε επίσης Χρειαζόμαστε δημοκρατική τομή και όχι γαϊτανάκι αντεγκλήσεων

Αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις

Βεβαίως εντός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην υπάρχει ακόμα τουλάχιστον ενιαία αντίληψη ως προς το αίτημα των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις δύο στελεχών που είχαν διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Νίκο Ανδρουλάκη.

Από τη μια μεριά ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι οι υποκλοπές δεν είναι λόγος για τον οποίο πρέπει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές και από την άλλη μεριά ο Παύλος Γερουλάνος όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρήσει από την προεδρία της ΝΔ. «Να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος για τον κ. Μητσοτάκη σε αντίθεση με τον κ. Λοβέρδο ο οποίος απάντησε στο ερώτημα αν οι υποκλοπές είναι λόγος για εκλογές «προφανώς όχι. Η χώρα πηγαίνει σε εκλογές για άλλους λόγους».

Εκλογές και εμμονές

Ο Δημήτρης Μάντζος μιλώντας σήμερα στον Real Fm δήλωσε  ότι «εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στο δημόσιο διάλογο» αφήνοντας ωστόσο αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για εμμονή με το θέμα των εκλογών.

«Είναι άλλο πράγμα να ζητάς εμμονικά εκλογές χωρίς να μπορείς να τις προκαλέσεις -αποδείχθηκε με την πρόταση μομφής- και άλλο πράγμα να αποδεικνύεις καθημερινά με την πολιτική σου δουλειά την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την επικινδυνότητά της για τους θεσμούς».

Από εκεί και πέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά άδειασε τον Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας ότι «προφανώς ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό (σ.σ. οι υποκλοπές), είναι λόγος για να φτάσει η χώρα σε εκλογές. Άλλωστε και το 2019 ένα από τα αιτήματα που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση στην έξοδο -όπως οδηγείται και αυτή- ήταν η διαχείριση των θεσμικών ζητημάτων».

Τεστάρουν

Από την κυβέρνηση πάντως επιχειρούν να τεστάρουν τα πολιτικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την δική της μεριά η Χαριλάου Τρικούπη -επισήμως τουλάχιστον- αποκρούει μετά βδελυγμίας αυτές τις «κατηγορίες» για κοινό μέτωπο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζο να δηλώνει ότι είναι «εσφαλμένη και εντελώς υποδηλωτική της ταραχής και του πανικού στον οποίον βρίσκεται η κυβέρνηση», η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο κ. Μάντζος, αλλά και τ’ άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη συχνά πυκνά εξπολύουν πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της υπόθεσης των υποκλοπών και ιδίως της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, πέραν των όποιων δικών τους πρωτοβουλιών όπως η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και το αίτημα για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αυτή την εβδομάδα -αίτημα που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής- έχουν στηρίξει τις όποιες θεσμικές κινήσεις και αιτήματα του Νίκου Ανδρουλάκη και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ οξύνουν τις επιθέσεις τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού μιλώντας ευθέως για υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων «με εντολή Μητσοτάκη» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο σάλος με τις δηλώσεις Αθανασίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο καθώς ο Χαράλαμπος Αθανασίου προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του όπου για να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις πολιτικών για λόγους εθνικής ασφάλειας επικαλέστηκε ως δυνητικό παράδειγμα μουσουλμάνους βουλευτές και τυχόν σχέσεις τους με την Τουρκία. Το γεγονός αυτό οδήγησε εκ νέου στα κάγκελα τη Χαριλάου Τρικούπη καθώς διαθέτει δύο μουσουλμάνους βουλευτές, τον Ιλχάν Αχμέτ και τον Μπουρχάν Μπαράτ.

Παρασκήνιο

Πλέον όλοι αναμένουν την 22α Αυγούστου και το άνοιγμα της Βουλής και το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει το επόμενο βήμα και θα ζητήσει χωρίς περιστροφές εκλογές, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης που θα πιέζει χωρίς μισόλογα για εκλογές.

Βεβαίως οι εξελίξεις είναι ανοιχτές και αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο λέγεται ότι επίκεινται νέες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα για παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων και οι οποίες είναι στο στάδιο της «διασταύρωσης», προκειμένου να δημοσιοποιηθούν, γεγονός που θα ανεβάσει και άλλο το πολιτικό θερμόμετρο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή