Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κριστίνα Κίρσνερ: Τη μέρα που προσπάθησαν να τη σκοτώσουν

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ δεν είδε ποτέ το όπλο να τη σημαδεύει. Το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η αντιπρόεδρος της Αργεντινής ετοιμαζόταν να μπει στο σπίτι της στο Μπουένος Αϊρες και χαιρετούσε τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της, ένας άνδρας διαπέρασε τον κλοιό της αστυνομίας και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη ενός πιστολιού μόλις μερικά εκατοστά από το κεφάλι της. «Κριστίνα, σε αγαπώ» ήταν το τελευταίο πράγμα που ακούστηκε πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε και η πρώην πρόεδρος (2007-2015) της Αργεντινής δεν συνειδητοποίησε αμέσως τι συνέβαινε. Ενα δευτερόλεπτο πριν το βλέμμα της είχε μετατοπιστεί στο έδαφος: η Κίρσνερ άγγιξε το κεφάλι της και έσκυψε προκειμένου να πιάσει ένα βιβλίο που κάποιος είχε προσπαθήσει να της δώσει να υπογράψει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενας διαδηλωτής χίμηξε πάνω στον δράστη. Αλλοι έσπευσαν να τον συνδράμουν και πάλεψαν μαζί του. Μέρος της αστυνομικής συνοδείας τον έσυρε πιο πέρα στον δρόμο και η αργεντινή αντιπρόεδρος προχώρησε, ανυποψίαστη, προς το σπίτι της.

Η απόπειρα δολοφονίας μιας από τις βασικές πρωταγωνίστριες της αργεντίνικης πολιτικής σκηνής την τελευταία 20ετία έχει συγκλονίσει τη χώρα, που εξακολουθεί να αναρωτιέται γιατί πυροβόλησε ο 35χρονος άνδρας.

Ο Φερνάντο Σαμπάγ Μοντιέλ, επαγγελματίας οδηγός, είχε πέντε σφαίρες στον γεμιστήρα του όπλου του. Οι Αρχές διερευνούν το κατά πόσο ενήργησε μόνος. Το τηλέφωνο που κατάσχεσε η αστυνομία είχε μόλις οκτώ εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Ο Σαμπάγ Μοντιέλ έφερε ένα παλιό Bersa διαμετρήματος 0,32, ένα ρεβόλβερ αργεντίνικης κατασκευής.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το όπλο ήταν «ικανό να εκπυρσοκροτήσει», δεν υπήρχε όμως σφαίρα στη θαλάμη. Ο δράστης δεν είχε σηκώσει τον κόκορα, αν και οι Αρχές δεν γνωρίζουν αν αυτό έγινε από άγνοια ή αν δεν ήθελε να σκοτώσει. Ο ίδιος αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις και δέχθηκε μόνο έναν δικηγόρο διορισμένο από το δικαστήριο.

Βεβαρημένο μητρώο

Ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ γεννήθηκε στη Βραζιλία πριν από 35 χρόνια, εγκαταστάθηκε όμως στην Αργεντινή μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν έξι χρόνων. Ζούσε σε ένα μικρό στούντιο στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες. Στο σπίτι του η αστυνομία ανακάλυψε 100 σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος, δύο κάρτες χρήστη των δημόσιων μεταφορών που δεν ήταν καταγεγραμμένες στο όνομά του, βρώμικα πιάτα και ρούχα.

Ο «Σαλίμ», όπως αποκαλούσε εαυτόν στα σόσιαλ μίντια, είχε ήδη βεβαρημένο μητρώο. Στις 17 Μαρτίου του 2021 τον είχαν σταματήσει για οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς πινακίδες και πάνω του είχε βρεθεί ένα μαχαίρι 35 εκατοστών. Είχε πολλά τατουάζ στα χέρια, ανάμεσά τους και ένας μαύρος ήλιος, σύμβολο που συνδέεται με νεοναζιστικές οργανώσεις. Ζούσε και εργαζόταν, τον τελευταίο μήνα, μαζί με τη σύντροφό του.

«Νομίζω πως αρχική του πρόθεση ήταν να τη σκοτώσει, αλλά δυστυχώς δεν εξασκήθηκε προηγουμένως» δήλωσε ένας φίλος του στην τηλεόραση, συνοψίζοντας σε μία φράση την κανονικοποίηση του μίσους απέναντι στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής. Πολλοί την αποκαλούν «κλέφτρα» και άλλα χειρότερα, ενώ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υπάρχει συνήθως ένα μπαλόνι που τη δείχνει να φορά στολή φυλακισμένου και ακούγεται το σύνθημα, «Argentina χωρίς την Κριστίνα».

Στις 22 Αυγούστου, εισαγγελέας ζήτησε να της επιβληθεί ποινή 12ετούς κάθειρξης για διαφθορά. Εκείνη αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει μια πολιτική δίκη. Εκτοτε, υποστηρικτές της συγκεντρώνονται κάθε βράδυ μπροστά στο σπίτι της.

Διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σοκαρισμένοι με την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ζήτησε να μπει τέλος στη ρητορική μίσους που οδήγησε, κατά την άποψή του, σε αυτή, αλλά τα λόγια του δεν έφτασαν σε όλους.

Σύμφωνα με την «El Pais», μέρος της αργεντίνικης κοινωνίας θεωρεί την απόπειρα σκηνοθετημένη, ένα τέχνασμα προκειμένου να ωφεληθεί η αντιπρόεδρος.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες

OIKONOMIA12 λεπτά ago

Όριο δανεισμού στις ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αναστολή του – Για «μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Βρέθηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα σε χαράδρα στο Μεξικό

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Απέκτησαν έπαυλη 60,85 εκατ. δολαρίων με 24 μπάνια

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Τροχαίο στην Κατεχάκη: Πέθανε ο αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο

ΜΠΑΣΚΕΤ30 λεπτά ago

Καφαντάρη: «Υπάρχει εκτίμηση για το ελληνικό μπάσκετ στην Ελβετία»

ΚΟΣΜΟΣ33 λεπτά ago

Ερντογάν: Αυτή είναι η περιουσία του – Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του

LIFESTYLE39 λεπτά ago

Η τόπλες φωτογραφία της στο Instagram και τα σχόλια του γιου και του αδερφού της

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Τροχαίο στην Κηφισίας: Ώρες αγωνίας για το τρίχρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε από μηχανάκι μαζί με την νταντά του

OIKONOMIA51 λεπτά ago

Τι σημαίνει η αύξηση του φόρου στα μερίσματα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή