Connect with us

OIKONOMIA

Κρουαζιέρα: Το μεγάλο στοίχημα με τις πληρότητες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αισιόδοξα μηνύματα για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και παγκοσμίως έρχονται από το Μαϊάμι και την Παγκόσμια Εκθεση Κρουαζιέρας «Seatrade Cruise Global 2022» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25-28 Απριλίου. Στελέχη του κλάδου που μίλησαν στα «ΝΕΑ» από το Μαϊάμι εκτιμούν πως το 2022 η πληρότητα στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει στο 75%, όταν το 2021 ήταν κατά μέσο όρο στο 50%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο αντιπρόεδρος κρουαζιέρας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Αντώνης Γελασάκης επισημαίνει ότι το 2022 διεθνώς οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα αυξηθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πόσο θα αυξηθεί η μέση πληρότητα των πλοίων. «Οι εκτιμήσεις πάντως», όπως σπεύδει να τονίσει, «κάνουν λόγο για πληρότητες που θα κυμανθούν μεταξύ 65% και 75%, όπως και στην Ελλάδα, όταν πέρυσι ήταν πολύ χαμηλότερα». Για το 2023 όμως οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, σημειώνει ο Αντώνης Γελασάκης, ο οποίος λέει ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει εισέλθει σε τροχιά επανεκκίνησης, όπως προκύπτει και από το κλίμα που συνάντησε ως επισκέπτης της διεθνούς έκθεσης στο Μαϊάμι.

Πιο πολλές αφίξεις

Η Θεοδώρα Ρήγα, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ και μέλος ΔΣ της Medcruise (Ενωση Μεσογειακών Λιμένων), υπογραμμίζει πως φέτος στη Μεσόγειο οι αφίξεις πλοίων αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 90%, ξεπερνώντας τις 9.500, από περίπου 5.000 το 2021. Παράλληλα, αναμένεται και αύξηση κατά 100% της κίνησης επιβατών, από περίπου 5.000.000 το 2021 σε περίπου 10.000.000 φέτος.

Η ΟΛΘ έχει ήδη περισσότερες από 60 επιβεβαιωμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι των 17 που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Η αναπτυξιακή τάση αναμένεται να συνεχιστεί με αυξημένους ρυθμούς και το 2023, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες κρουαζιέρας να εντάξουν τη Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμά τους. Οι μαρτυρίες των επιβατών κρουαζιέρας είναι εντυπωσιακές και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τα στελέχη του κλάδου. «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση, δημιουργώντας υπεραξίες για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα», τονίζει η Θεοδώρα Ρήγα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν φέτος τα λιμάνια της χώρας μας, εκ των οποίων τα 570 θα κάνουν home porting με προφανή τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες.

Νέες επενδύσεις

Η κρουαζιέρα έχει μέλλον, σημειώνει ο Αντώνης Γελασάκης, καθώς έχουν επενδυθεί διεθνώς σημαντικά κεφάλαια, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, σε πλοία και υποδομές. Αυτό που προκύπτει από την έκθεση και τις επαφές που λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια τάση ενίσχυσης του προφίλ του κλάδου που στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων επιβατών με επενδύσεις σε νέα «πράσινα» πλοία, σε περισσότερο πολυτελή πλοία μικρότερου μεγέθους και σε νέους εναλλακτικούς προορισμούς. Κατά τον ίδιο, σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη αποσύρουν τα μέτρα προστασίας και τα ιατρικά πρωτόκολλα που είχαν επιβληθεί με την εμφάνιση της πανδημίας, κάτι που, όπως λέει, εξετάζει και η χώρα μας.

Το θετικό κλίμα έρχεται να επιβεβαιώσει και η εκτελεστική πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Cruise Lines International Association (CLIA), Kelly Craighead, λέγοντας πως «όλα δείχνουν ότι ο κλάδος ξαναρχίζει τη λειτουργία του, ο όγκος επιβατών αναμένεται να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2023, ενώ ο αριθμός των επιβατών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 12% έως το τέλος του 2026».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εξοχική κατοικία: Ανατροπές φέρνει το Airbnb – Πίνακας με τιμές για τη σεζόν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στον κλάδο της ενοικίασης εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν και η ζήτηση για ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας παραμένει αμείωτη, ο κλάδος, σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, φαίνεται να φθίνει λόγω της μικρής προσφοράς που καταγράφεται πλέον σχεδόν στο σύνολο των καλοκαιρινών προορισμών.

Τα εξοχικά που ενοικιάζονται με τη σεζόν είναι λίγα, ενώ οι ζητούμενες τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως απαγορευτικές για μια οικογένεια που επέλεγε διαχρονικά την ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν ως επιλογή low budget.

Με τις κρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να καταγράφουν αύξηση 232% στη χώρα μας για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος σε σχέση με τη περσινή χρονιά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν την εκμετάλλευση του εξοχικού τους μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης αντί να το ενοικιάσουν με τη σεζόν.

Με βάση στοιχεία που άντλησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, φέτος οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης εξοχικής κατοικίας καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Οι τιμές

Μεγάλες αποκλίσεις, τόσο ως προς την ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης, όσο – κυρίως – στις τιμές, καταγράφονται στα ζητούμενα ενοίκια της νησιωτικής Ελλάδας, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στην ηπειρωτική χώρα.

Ετσι, μια κατοικία 40 τ.μ. στην Πάρο (Παροικιά) μισθώνεται 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μια κατοικία 55 τ.μ. στη Μύκονο (Ορνός) μισθώνεται για ένα τρίμηνο 25.000 ευρώ. Στη Σαντορίνη ένα στούντιο 33 τ.μ. ενοικιάζεται για τρεις μήνες 7.700 ευρώ.

Οπως σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «σύμφωνα με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο στόχος των ιδιοκτητών το φετινό καλοκαίρι δεν είναι να μισθωθούν οι εξοχικές τους κατοικίες σε οικογένειες με τη σεζόν, αλλά σε εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης εξοχικών κατοικιών είτε με τον μήνα είτε με τη σεζόν διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της κατοικίας, την εγγύτητά της στη θάλασσα καθώς και τις προδιαγραφές της. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο διάστημα του ενός μήνα, οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Οι συσκευές

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:

– Ψυγεία

– Καταψύκτες

– Κλιματιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

– πλυντήρια ρούχων

– πλυντήρια πιάτων

– ηλεκτρικές κουζίνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μάλιστα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.

Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή