OIKONOMIA
Κρυπτονομίσματα: Απώλειες 800 δισ. δολαρίων σε έναν μήνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αξία του ενεργητικού της αγοράς των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε σήμερα στο χαμηλό των 1,4 τρισ. δολαρίων , συρρικνωμένη κατά 800 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinMarketCap, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής οδηγεί τους επενδυτές να αναζητήσουν τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και να μειώσουν την έκθεση τους σε επενδύσεις που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η συνολική αξία της αγοράς κρυπτογράφησης στις 2 Απριλίου είχε διαμορωθεί στα 2,2 τρισ. δολάρια, χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, 2,9 τρισ. δολάρια στις αρχές Νοεμβρίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε χαμηλό 10 μηνών το Bitcoin
Το Bitcoin, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της αγοράς κρυπτονομισμάτων, έφτασε σε χαμηλό 10 μηνών μέσα στη μέρα, πριν ανακάμψει στα 31.450 δολάρια, μόλις έξι ημέρες αφότου είχε κατακτήσει τα 40.000 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στις 10 Νοεμβρίου και ανήλθε στα 69.000 δολάρια.«Το Bitcoin παραμένει σε υψηλό βαθμό συσχετισμένο με τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο δρόμος μπροστά μπορεί δυστυχώς να είναι δύσκολος, τουλάχιστον προς το παρόν», σύμφωνα με εκτίμηση του παρόχου δεδομένων blockchain Glassnode.
Οι τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχουν υποχωρήσει, αντικατοπτρίζοντας τη βουτιά των μετοχών που προκαλεί η ανησυχία για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να διαχειριστούς υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.
Stablecoins
Τα σημάδια αδυναμίας στα stablecoins, εξαιρετικά δημοφιλής τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που συνδέεται με παραδοσιακά νομίσματα, τρόμαξαν περαιτέρω τους επενδυτές. Το TerraUSD, το τέταρτο μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, έχασε το ένα τρίτο της αξίας του την Τρίτη καθώς έχασε την πρόσδεσή του στο δολάριο.
Παρά την πτώση της τιμής του bitcoin, τα κεφάλαια και τα προϊόντα που συνδέονται με αυτό σημείωσαν εισροές 45 εκατ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση των τιμών, σύμφωνα με στοιχεία του Coinshares.
Πηγή: OT.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ακρίβεια: 71 εκατ. άνθρωποι βυθίστηκαν στη φτώχεια μέσα σε τρεις μήνες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο βύθισε στη φτώχεια από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια μέσα σε μόλις τρεις μήνες, 71 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κυρίως σε χώρες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, αποκαλύπτει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD) που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σήμερα στοιχεία για την εξέλιξη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η διεύρυνση της φτώχειας «είναι αξιοσημείωτα γρηγορότερη από ό,τι όταν είχε σημειωθεί το σοκ της πανδημίας του νέου κορονοϊού», τονίζει στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το PNUD, το οποίο αποδίδει εν μέρει την αύξηση του πληθωρισμού στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις διαψεύσεις της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό του ΟΗΕ, «η στοχευμένη μεταφορά χρημάτων στα νοικοκυριά είναι πιο δίκαιη από τις γενικευμένες επιδοτήσεις της ενέργειας». Το PNUD θεωρεί ταυτόχρονα ότι οι χώρες που πλήττονται χρειάζονται υποστήριξη από το διεθνές σύστημα για να βρουν δημοσιονομικά περιθώρια, για «να τα βγάλουν πέρα».
«Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται σε αντίδραση στην ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί νέα φτώχεια λόγω της ύφεσης, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση, επιταχύνοντας και βαθαίνοντας τη φτώχεια στον κόσμο», προειδοποιεί το Πρόγραμμα στην έκθεσή του.
Σε ποια κράτη η κατάσταση είναι κρίσιμη
Το PNUD εξετάζει την κατάσταση σε 159 χώρες. Τα κράτη όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται πιο κρίσιμη είναι αυτά των Βαλκανίων, της Κασπίας και της υποσαχάριας Αφρικής, ειδικά αυτά του Σαχέλ.
«Οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών άνευ προηγουμένου σημαίνουν ότι για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα τρόφιμα που ήταν σε θέση να αγοράσουν χθες δεν είναι πλέον προσιτά σήμερα», στηλιτεύει στην ανακοίνωση Τύπου του PNUD ο επικεφαλής του, ο Άχιμ Στάινερ.
«Αυτή η κρίση του κόστους ζωής βάζει τρικλοποδιά σε εκατομμύρια ανθρώπους, τους ρίχνει στη φτώχεια και ακόμη και στον λιμό με ταχύτητα που κόβει την ανάσα». Παράλληλα, η «απειλή αύξησης των κοινωνικών ταραχών αυξάνεται μέρα με τη μέρα».
Ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο δραματικές συνέπειες της αύξησης των τιμών είναι η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα, η Κένυα, η Ρουάντα, το Σουδάν, η Αϊτή, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Αιθιοπία, το Μαλί, η Νιγηρία, η Σιέρα Λεόνε, η Τανζανία και η Υεμένη.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένος ο ελληνικός αμπελώνας παρά τις νέες φυτεύσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στα 636.965 στρέμματα, ανέρχεται η έκταση του ελληνικού αμπελώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής ανά Περιφέρεια, που απέστειλε πρόσφατα στην Κομισιόν το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, του ΥπΑΑΤ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αύξηση του κατά 0,28%, δηλαδή κατά 1.759 στρέμματα σε σύγκριση με το 2020 (635.205 στρέμματα), υπολείπεται του αριθμού των στρεμμάτων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης κατ’ έτος, σε ποσοστό 1% που αντιστοιχεί περίπου στα 6.300 στρέμματα ετησίω, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία του ελληνικού αμπελώνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η ετήσια αύξηση του ελληνικού αμπελώνα σε έκταση μικρότερη των 6.300 στρεμμάτων, έκταση που αφορά τις νέες Άδειες Φύτευσης, σημαίνει, όπως εξηγεί η ΚΕΟΣΟΕ, ότι εγκαταλείπονται αντίστοιχα εκτάσεις, ίσες περίπου με τη διαφορά της αύξησης του ελληνικού αμπελώνα ετησίως αφαιρουμένων των εκτάσεων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης.
Ενώ συνεπώς ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε την 31η Ιουλίου 2021 να απογράψει εκτάσεις αυξημένες κατά 6.300 στρέμματα περίπου (με την επιφύλαξη των παρατάσεων που δόθηκαν στις φυτεύσεις λόγω covid 19), και θα έπρεπε να ανέρχεται στα 641.500 στρέμματα, καταγράφει αύξηση μόνο κατά 1.759 στρέμματα, συνεπώς υπάρχει σχετική μείωση, κατά 4.500 στρέμματα περίπου, μεταξύ 2020 και 2021.
Όσον αφορά την σύνθεση του ελληνικού αμπελώνα, ως προς τις κατηγορίες σταφυλιών σύμφωνα με τον δυνητικό προορισμό τους σε κατηγορίες οίνων, η εικόνα είναι η ακόλουθη:
Επίσης η κατάταξη ανά έκταση των 13 Περιφερειών της χώρας, όχι μόνο καταδεικνύει τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιφέρειες, αλλά αναδεικνύει και τις πιο δυναμικές, σύμφωνα με τα ποσοστά αύξησης των εκτάσεων τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τραυματίστηκε 19χρονος στην Μπούφα τροχαίο ατύχημα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εκοιμήθη ο ιερέας Ευστάθιος Μήτρου στο Ξουρίχτι Πηλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
΄΄Ψέματα λένε το κορίτσι δεν είχε ούτε γρατζουνιές ούτε τίποτα΄΄-Ξεσπούν οι παππούδες της 14χρονης στο Βόλο- Ο εισαγγελέας Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Χειροθεσία και περιφορά της Παναγίας της Εικονίστριας