Στο κυνήγι των κρυπτο-πορτοφολιών Ρώσων που περιλαμβάνονται στη λίστα των δυτικών κυρώσεων, σε συνεργασία με διεθνείς αρχές, βρίσκεται η εταιρεία Elliptic

Ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης συνδέονται με εκατοντάδες χιλιάδες κρυπτο-πορτοφόλια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ψηφιακών πληροφοριών Elliptic.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Elliptic συνεργάζεται με διεθνείς κυβερνήσεις στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν και να εμποδίσουν την προσπάθεια όσων βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών κυρώσεων να τις παρακάμψουν μέσω της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Το τελευταίο είναι κάτι που αποτελεί φόβο πολλών δυτικών κυβερνήσεων και αξιωματούχων, δεδομένης και της κάθετης αύξησης της δραστηριότητας σε crypto από ρωσικούς λογαριασμούς, κυρίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την δρομολόγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι αμερικανικές αρχές έχουν υποστηρίξει πως επιζητούν τρόπος να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, σε επίπεδο ΕΕ. το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και του επικείμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Υπάρχει πραγματικό ρίσκο πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει crypto-assets για να παρακάμψει τις κυρώσεις μέσα από υποστηριζόμενη από το κράτος δράση του κυβερνο-εγκλήματος, για την απόκρυψη του πλούτου, ακόμη και της εξόρυξης crypto» ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Elliptic, Σιμόν Μαϊνί.

Η εταιρεία κατά την έρευνα που ξεκίνησε εντόπισε «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κρυπτο-διευθύνσεις, οι οποίες συνδέονται με Ρώσους που πρωταγωνιστούν στις κυρώσεις. Μάλιστα, η λίστα που ετοιμάζει η εταιρεία κινείται πέρα από τα πρόσωπα που τελούν υπό το καθεστώς κυρώσεων, περιλαμβάνοντας και πιθανούς συνεργάτες τους.

«Ερευνούμε συστηματικά crypto-asset πορτοφόλια που πιστεύουμε ότι συνδέονται με Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων. Συνεργαζόμαστε με κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς» ανέφερε η επικεφαλής της εταιρείας.

Η Elliptic έχει καταφέρει επίσης να συνδέσει πάνω από 15 εκατ. digital διευθύνσεις με εγκληματική δραστηριότητα που συνδέεται με τη Ρωσία, εντοπίζοντας πάνω από 400 virtual service providers, κυρίως ανταλλακτήρια όπου κρυπτονομίσματα μπορούν να αγοραστούν με τη χρήση ρουβλίων.

Και ο Ναϊνγκολάν ψωνίζει μέσω Shopflix.gr (vids+pics)