Connect with us

OIKONOMIA

Κρυπτονομίσματα: Γιατί το κραχ αξίας 2 τρισ. δολαρίων δεν απειλεί την αμερικανική οικονομία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να υποχωρούν κατακόρυφα, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων να απολύουν μαζικά προσωπικό και μεγάλα ονόματα να χρεοκοπούν, το άμεσο μέλλον παραμένει ταραγμένο για τα crypto.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι επενδυτές έχουν τρομάξει, καθώς μέσα σε λίγους μήνες εξαϋλώθηκε αξία που ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια, εξανεμίζοντας τις οικονομίες των μικρών παικτών που είχαν επενδύσει σε έργα κρυπτογράφησης,τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ασφαλείς επενδυτικές επιλογές. Το κραχ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει καλλιεργήσει το φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ύφεση.

Μπορεί το κραχ των crypto να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία;

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς crypto δεν ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια (χαμηλότερη δηλαδή από τη μισή χρηματιστηριακή αξία της Apple) είναι μικρή σε σύγκριση με το ΑΕΠ ύψους 21 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ ή με την αγορά κατοικιών ύψους 43 τρισ. δολαρίων.

Αλλά τα νοικοκυριά των ΗΠΑ κατέχουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ενώ έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε επίσης ότι το 16% των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσε ότι είχε επενδύσει, διαπραγματευτεί ή χρησιμοποιήσει ένα κρυπτονόμισμα. Έτσι, υπάρχει κάποιος βαθμός εθνικής έκθεσης στο sell off της αγοράς.

Επιπλέον ο εκκολαπτόμενος τομέας των crypto έχει κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς η πολυσυζητημένη βιομηχανία συγκεντρώνει την προσοχή της λαϊκής κουλτούρας, με διαφημίσεις σε μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα και χορηγίες σταδίων.

Σε αυτό το πλαίσιο οικονομολόγοι και τραπεζίτες στους οποίους απευθύνθηκε το CNBC εξήγησαν ότι δεν ανησυχούν για μια πολλαπλή επίδραση της κρυπτογράφησης στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ για έναν σημαντικό λόγο: Δεν συνδέεται με το χρέος.

«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν crypto ως εγγύηση για χρέη στην πραγματική οικονομία. Οπότε πρόκειται απλώς για πολλές απώλειες σε χαρτί και τοποθετείται χαμηλά στη λίστα των προβλημάτων για την οικονομία», δήλωσε ο Τζόσουα Γκάνς, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και προσθέτει ότι η αγορά κρυπτογράφησης εξακολουθεί να είναι περισσότερο μια «παράσταση» για την οικονομία.

Κανένα χρέος, κανένα πρόβλημα

Η σχέση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και χρέους είναι το κλειδί. Για τις περισσότερες παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, η αξία τους αναμένεται να παραμένει μέτρια σταθερή για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν και να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό.

«Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να δανειστούν για άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά αυτό περιορίζεται κατά κάποιο τρόπο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων».

Υπάρχουν εξαιρέσεις – η MicroStrategy σύναψε δάνειο ύψους 205 εκατομμυρίων δολαρίων με αντίκρισμα bitcoin τον Μάρτιο με την τράπεζα Silvergate που επικεντρώνεται στην κρυπτοκεντρική αγορά – αλλά ως επί το πλείστον, τα δάνεια με αντίκρισμα κρυπτονομισμάτων υπάρχουν μέσα σε έναν ειδικό χώρο για τον κλάδο.

Πόσο εκτεθειμένο είναι το τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι δανειστές κρυπτογράφησης δανείζουν κυρίως σε επενδυτές και εταιρείες κρυπτογράφησης. Επομένως, οι κίνδυνοι από τη διάχυση της πτώσης των τιμών κρυπτογράφησης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα του δολαρίου των ΗΠΑ «μπορεί να είναι περιορισμένοι».

Παρ’ όλο τον ενθουσιασμό για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ο venture capitalist και διάσημος επενδυτής Κέβιν Ο Λήρυ επισημαίνει ότι οι περισσότερες συμμετοχές σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι θεσμικές. Ο Γκανς συμφωνεί, λέγοντας στο CNBC ότι αμφιβάλλει αν οι τράπεζες είναι τόσο εκτεθειμένες στο sell off  των κρυπτονομισμάτων.

Περιορισμένη έκθεση των νοικοκυριών

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έκθεση των νοικοκυριών στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο υψηλή, καθώς οι συνολικές απώλειες στην αγορά κρυπτογράφησης είναι μικρές σε σχέση με την καθαρή αξία των νοικοκυριών των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 150 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs τον Μάιο, οι επενδύσεις σε crypto αποτελούν μόνο το 0,3% της αξίας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 33% που είναι τοποθετημένο σε μετοχές.

Ο Λήρυ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το 20% του χαρτοφυλακίου του είναι σε crypto, επισημαίνει επίσης ότι οι απώλειες αυτές κατανέμονται παγκοσμίως.

«Τα σπουδαία νέα σχετικά με την οικονομία της κρυπτογράφησης είναι ότι ακόμα τοποθετήσεις σε bitcoin ή σε ethereum, είναι αποκεντρωμένες συμμετοχές. Δεν είναι μόνο ο Αμερικανός επενδυτής εκτεθειμένος», δήλωσε. «Αν το bitcoin έπεφτε άλλο 20%, δεν θα είχε πραγματικά σημασία, επειδή είναι παντού διασκορπισμένο».

«Και είναι μόνο 88ο δισ. δολάρια πριν από τη διόρθωση, το οποίο είναι ένα μεγάλο τίποτα», συνεχίζει ο Λήρυ. Για να γίνει πιο κατανοητό η BlackRock έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 τρισ. δολαρίων και η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων Big Tech -ακόμη και μετά τη φετινή διόρθωση- εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 5 τρισ. δολάρια, καταλήγει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σκυλακάκης: Πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο για διακοπή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ωστόσο τόνισε ότι μέχρι να μπει το φθινόπωρο δεν μπορούμε να πούμε κάτι

Είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ωστόσο τόνισε ότι μέχρι να μπει το φθινόπωρο δεν μπορούμε να πούμε κάτι.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

*Της Ξανθής Γούναρη

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολυεκατομμυριούχοι, αναζητητές ευρωπαϊκού διαβατηρίου, έλληνες ομογενείς, ευρωπαίοι συνταξιούχοι, ψηφιακοί νομάδες και μικρότεροι ή μεγαλύτεροι επενδυτές ακινήτων ψάχνουν σπίτι στην Ελλάδα.

Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις πραγματοποιούνται αυτή την εποχή από ξένους αγοραστές κυρίως στον οικιστικό τομέα, αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση κατευθύνεται κυρίως σε ακριβά ακίνητα παρά τις αρρυθμίες που έχει επιφέρει η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Διαβάστε επίσης – Ακίνητα: Χάνει τα καράτια της η Golden Visa – Μειώνονται οι άδειες σε ξένους επενδυτές

Αυτή τη στιγμή οι κυριότερες χώρες προέλευσης των εν λόγω επενδυτών είναι οι ΗΠΑ, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εξαφανισμένοι σχεδόν είναι οι ρώσοι και ουκρανοί ολιγάρχες λόγω του πολέμου, τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Επίκεντρο αυτών των επενδύσεων είναι μεγάλα και πολυτελή οικιστικά projects  στα νότια προάστια της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος και η Κέρκυρα.

«Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας εισροής επενδυτικών κεφαλαίων είναι αυτός του επαναπατρισμού κάποιων ομογενών από Αμερική, Αυστραλία και Καναδά, οι οποίοι προσβλέπουν πως στο άμεσο μέλλον η ελληνική κτηματαγορά θα γίνει απλησίαστη και ότι οι τιμές είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για τα παγκόσμια δεδομένα» επισημαίνει ο πρόεδρος των μεσιτών.

Σε ορισμένες περιοχές 9 στους 10 αγοραστές είναι ξένοι

Οι εθνικότητες εκείνων που αναζητούν εξοχικές κατοικίες στην χώρα μας διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της RE/MAX Ελλάς, στις 100 πωλήσεις που πραγματοποιούνται το 54% καλύπτει τη ζήτηση ελλήνων ενδιαφερομένων και το 46% από χώρες του εξωτερικού.

Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες), ενώ το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα, όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Με βάση τα δεδομένα της ίδιας έρευνας, στη Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Επιστροφή στο 2019

Την τάση επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 74,8% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για ποσό μόλις 19 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό των 392,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν ανέλθει σε 1,17 δισ. ευρώ, μια επίδοση 34,5% υψηλότερη από τα 875 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων κατά το 2020.

Μένει να φανεί εάν εφέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 1,45 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2019.

Υπολογίζεται ότι το 2021 η «Χρυσή βίζα» συνέβαλε περίπου στο 25% των ξένων επενδύσεων, με τον όγκο των αγοραπωλησιών να υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε αξία τα 260 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι

Αυτοί είναι οι λόγοι που η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων έχει αρχίσει να… τρεντάρει τρελά στο εξωτερικό:

– Η δυναμική που έχει αποκτήσει ξανά ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική επένδυσης σε μια τουριστική κατοικία.

Συνολικά 187.695 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια με βάση τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), η οποία είναι και η μόνη που συμπεριλαμβάνει και τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του Booking και του Trip Advisor, πέραν δηλαδή του Airbnb και του VRBO.

– Τα έργα υποδομής της χώρας, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα σε μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

– Το πρόγραμμα της «Χρυσής βίζας».

Πάντως το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγράφεται σημαντική πτώση στον αριθμό αδειών, ιδίως μεταξύ των κινέζων, των ρώσων και των τούρκων επενδυτών, δηλαδή των τριών πιο κινητικών ομάδων/χωρών μέχρι σήμερα.

(Πηγή: ΟΤ)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή