Connect with us

OIKONOMIA

Κτηματαγορά: Ποιοι πουλάνε και ποιοι αγοράζουν ακίνητα [πίνακες[

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά ακινήτων και ειδικά στις κατοικίες το τελευταίο διάστημα με την ενεργειακή κρίση και τις έντονες αβεβαιότητες στην γεωπολιτική σκακιέρα να έχουν επηρεάσει τους επενδυτές στο ελληνικό real estate.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, τους τελευταίους μήνες πωλούνται ακίνητα μικρής επιφάνειας στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια και βόρεια προάστια τα οποία είναι σε ελκυστικές τιμές. Αντίθετα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας και σε πολύ υψηλές τιμές δεν έχουν καθόλου ζήτηση σε όλες τις περιοχές της Αττικής και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την καρδιά της πόλης.

Την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η αγορά ακινήτων σκιαγραφεί στον Ο.Τ. η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Μίνα Χαρμπαλή η οποία αναφέρει ότι  «την περίοδο που διανύουμε, συναντάμε ένα συνολικό «πάγωμα» στην αγορά ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ υπάρχουν σοβαροί αγοραστές και μεγάλη ζήτηση, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου που επηρεάζει την αγορά και τις επενδύσεις.

Όλοι και όλα βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης». Η ίδια εκτιμά και ελπίζει ότι το  Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό τοπίο και η αγορά θα αρχίσει, και πάλι, να κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσίασε χαμηλές τιμές όλο το 2021 με αποτέλεσμα να προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές αλλά και Έλληνες αγοραστές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Νότια προάστια.

Το προφίλ πωλητών

Την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τους ανθρώπους του real estate,  ακίνητα πωλούν οι ιδιοκτήτες που έχουν δάνεια και προσημειώσεις στα ακίνητα τους φοβούμενοι τον πληθωρισμό και την κρίση. Προτιμούν να πουλήσουν ένα ακίνητο να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους και να μεταφερθούν σε ένα μικρότερο ακίνητο. Ένα άλλο μέρος πωλητών είναι ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων που θέλουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αγοράσουν ένα μικρότερο ακίνητο ή να πουλήσουν το ήδη μεγάλο ακίνητο και να αγοράσουν πιο μικρά τετραγωνικά μέτρα ακινήτων για τα παιδιά τους .

Το προφίλ των αγοραστών

Οι περισσότεροι αγοραστές ακινήτων την περίοδο αυτή, είναι κυρίως Έλληνες που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ακίνητα,  λόγο ότι φοβούνται λόγο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει και ένα μικρό κοινό από το εξωτερικό που εκδηλώνει ενδιαφέρον για παλιές κατοικίες στο κέντρο και στα νότια προάστια αλλά σε τιμές που να έχουν περιθώριο να τα ανακαινίσουν και να τα κάνουν εύκολα μεταπώληση.

Ξένοι επενδυτές

Αν και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει ζωηρό καταγράφεται μια στάση αναμονής.

Στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια εντοπίζονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων το τελευταίο διάστημα ενώ το υψηλό κόστος κατασκευής ακινήτων έχει «φρενάρει» τη ζήτηση για οικόπεδα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ταμείο Ανάκαμψης: Μυθεύματα τα περί μπλόκου σε δόση ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με την υπόθεση των υποκλοπών και παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να μονοπωλεί την επικαιρότητα υπήρξαν δημοσιεύματα που με κάποιο τρόπο συνέδεσαν την εκταμίευση δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με την υπόθεση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, επικαλούμενα πηγές στις Βρυξέλλες, μιλούσαν για πάγωμα της επόμενης δόσης από το Ταμείο, που προγραμματιζόταν να εκταμιευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω μη επίτευξης των στόχων σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Κράτος Δικαίου, συμπληρώνοντας ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις υποκλοπές και τις παραιτήσεις τόσο του Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του Διοικητή της ΕΥΠ, οι ίδιες πηγές θεωρούν αδύνατο να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση από το ευρωπαϊκό ταμείο. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα έχει δοθεί προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου για την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο Κράτος Δικαίου.

Μυθεύματα

Μυθεύματα, που απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια και την πραγματικότητα χαρακτήρισαν τα δημοσιεύματα αυτά κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε το in.

«Σε σχέση με νέα μυθευματα που κυκλοφορούν από συγκεκριμένες πλευρές, δεν υπάρχει εκταμίευση τον Σεπτέμβριο, ούτε κάποια εκκρεμότητα με θέματα δικαιοσύνης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Υπερθματίζοντας, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, εξήγησαν ότι σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το φθινόπωρο η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το επίσημο αίτημα για τη δεύτερη δόση και τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευθούν έως το τέλος του χρόνου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ρωσία: Απαγόρευσε στους δυτικούς επενδυτές να πουλούν τα μερίδιά τους σε ρωσικές τράπεζες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ρωσία απαγόρευσε στους επενδυτές από μη φιλικές χώρες, όπως τις αποκαλεί, να πουλούν τα μερίδιά τους σε σημαντικά ενεργειακά σχέδια και τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους, αυξάνοντας την πίεση σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση για τις κυρώσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δυτικές χώρες και σύμμαχοι, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν αυξήσει τους οικονομικούς περιορισμούς στη Ρωσία αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα ανταπάντησε βάζοντας εμπόδια στην αποχώρηση από τη Ρωσία δυτικών επιχειρήσεων και των συμμάχων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέσχεσε τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το διάταγμα υπογράφηκε από τον Πούτιν

Το διάταγμα, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δημοσιεύθηκε σήμερα, απαγορεύει στους επενδυτές από χώρες που υποστήριξαν τις κυρώσεις να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε συμφωνίες επιμερισμού της παραγωγής (PSA), τράπεζες, στρατηγικές οντότητες, εταιρίες που παράγουν ενεργειακό εξοπλισμό, καθώς και σε άλλα σχέδια, από την παραγωγή πετρελαίου και αερίου έως τον άνθρακα και το νικέλιο.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να εκδώσει ειδικές εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις έτσι ώστε οι συμφωνίες να προχωρήσουν, αναφέρεται στο διάταγμα, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να ετοιμάσουν έναν κατάλογο τραπεζών για έγκριση από το Κρεμλίνο. Το διάταγμα δεν αναφέρεται ονομαστικά στους επενδυτές.

Η απαγόρευση καλύπτει σχεδόν όλα τα μεγάλα οικονομικά και ενεργειακά σχέδια στα οποία συμμετέχουν ξένοι επενδυτές, περιλαμβανομένου του σχεδίου πετρελαίου και αερίου Σαχαλίνη-1.

Χθες, Πέμπτη, ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft επέρριψε την ευθύνη στην ExxonMobil για τη μείωση της παραγωγής στον Σαχαλίνη-1, όταν ο ενεργειακός κολοσσός των ΗΠΑ είπε πως βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του 30% των μετοχών του “σε άλλο συμβαλλόμενο μέρος”.

Εξάλλου, κυβερνητικό διάταγμα που υπογράφτηκε στις 2 Αυγούστου δίνει στους ξένους επενδυτές στο σχέδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Σαχαλίνη-2 Royal Dutch Shell και τους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους Mitsui & Co και Mitsubishi Corp., διορία ενός μηνός προκειμένου να διεκδικήσουν τις μετοχές τους σε μια νέα οντότητα η οποία θα αντικαταστήσει το υπάρχον σχέδιο.

Το νέο διάταγμα δεν καλύπτει το σχέδιο Σαχαλίνη-2, ανέφερε.

Η Shell αναζητεί επιλογές προκειμένου να αποχωρήσει από το σχέδιο, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επανέλαβε πως επιθυμεί οι ιαπωνικές εταιρίες να διατηρήσουν τα μερίδιά τους εκεί.

Οι ιταλικές UniCredit και Intesa, ο όμιλος Citi των ΗΠΑ και η αυστριακή Raiffeisen εξακολουθούν να αναζητούν επιλογές εξόδου από τη Ρωσία, ενώ άλλες όπως η Societe Generale και η HSBC έχουν βρει έναν τρόπο διαφυγής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 λεπτά ago

Άνοιξε λογαριασμό στη Bundesliga ο Μανέ (video)

OIKONOMIA5 λεπτά ago

Ταμείο Ανάκαμψης: Μυθεύματα τα περί μπλόκου σε δόση ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Πάπας Φραγκίσκος: Τι θα σήμαινε για την Καθολική Εκκλησία ενδεχόμενη παραίτησή του;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 λεπτά ago

Οι υποκλοπές ανακατεύουν ξανά την πολιτική «τράπουλα» – «Θερμός» Αύγουστος και στο βάθος νέα σενάρια εκλογών

ΜΠΑΣΚΕΤ22 λεπτά ago

Πρεμιέρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων U18 στο Ηράκλειο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ24 λεπτά ago

Τούχελ: «Έχουμε καθυστερήσει στις μεταγραφές»

ΚΟΣΜΟΣ27 λεπτά ago

Ρωσία: Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ44 λεπτά ago

Στα… ντουζένια της η ΑΕΚ

ΕΛΛΑΔΑ59 λεπτά ago

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τις διαρροές στοιχείων για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Δεν μπορεί να δηλώσει τις μεταγραφές της η Μπαρτσελόνα!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Bengaj Altin(Αλέκος ) μαρμαράς στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Φορτηγό παρέσυρε πεζή στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ συνελήφθη για παιδική πορνογραφία ο Υποδιοικητής πυροσβεστικής Αέρ.Σκιαθου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

Χωρίς κατηγορία6 ημέρες ago

Τουρμπίνα αεροπλάνου την πέταξε στην θάλασσα στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ρασοφορία σε Μοναχό για τον Ευάγγελο Γαλανη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τροχαίο στην οδό Μαιάνδρου- Ο Νεαρός με το δίκυκλο πέρασε πάνω από το αυτοκίνητο και «προσγειώθηκε» στο έδαφος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Στην Σκιαθο στην Κεχρια στην Ταβερνα Του Αργυρη ο Σακης Ρουβάς

Δημοφιλή