Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα πυροβόλα και τους πυραύλους της Τουρκίας

kipros attilas3.jpg

Το πυροβολικό του Αττίλα σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο είναι έτοιμο να χτυπήσει, ανά πάσα στιγμή, αφού όπως αποκαλύπτεται οι περισσότερες από τις μονάδες του βρίσκονται σε χώρους τάξης και αναμένουν απλώς τη διαταγή για πυρ (στη φωτογραφία αρχείου από Turkish Defense Ministry, επάνω, τουρκικό πυροβόλο σε δράση).

«Αντί λοιπόν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ν’ ανακοινώνει μονομερώς ΜΟΕ για τους Τουρκοκυπρίους, προκειμένου να δείξει καλή πρόθεση, αλλά και αδικαιολόγητο αίσθημα ενοχής, δεν θα ήταν προτιμότερο να επέδιδε στην κ. Κουεγιάρ τις δορυφορικές φωτογραφίες και άλλα στοιχεία με το τουρκικό πυροβολικό, που στοχεύει τις ελεύθερες περιοχές, για ν’ αντιληφθεί, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο πρόβλημα δικοινοτικό, αλλά πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής;», γράφει σε ανάλυσή του ο Δρ Διεθνών Σχέσεων, Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Η κατοχή δεν δύναται να παράγει ∆ίκαιο, εκτός και αν γίνει η παρανομία αποδεκτή από την Κυπριακή ∆ημοκρατία

Δορυφορικές φωτογραφίες από τον Aγιο Βασίλειο απεικονίζουν: 1) Παραταγμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, M52T1, με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα. 2) Τις θέσεις τάξης των δυο Μοιρών, δηλαδή 36 στο σύνολο αυτοκινούμενων πυροβόλων. Υπάρχουν συνολικά 48 τομές. Οι δορυφορικές φωτογραφίες στα δεξιά δείχνουν τα πυροβόλα στις τομές, στους χώρους τάξης, να στοχεύουν ζωτικούς χώρους στις ελεύθερες περιοχές, αναμένοντας τη διαταγή δράσης. 3) Το στρατόπεδο με τους όρχους και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Τι σημαίνει αυτό; Παραβίαση των πρώτων άρθρων του Χάρτη των Ην. Εθνών, δηλαδή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής ∆ημοκρατίας και δη του άρθρου 2, παράγραφος 4, που ρητώς αναφέρει ότι δεν μπορεί ν’ αναγνωριστεί οντότητα, Αρχή ή κράτος που έχει προκύψει από τη χρήση βίας.

Τερματίζουν τις ψευδαισθήσεις…

Εξ ου και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τονίζουν ρητώς ότι δεν μπορεί ν’ αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε διχοτομική πρόταση, είτε ομοσπονδίας, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα είτε αυτή των δυο κρατών, είναι αντίθετη με το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Η κατοχή δεν δύναται να παράγει ∆ίκαιο, εκτός και αν γίνει η παρανομία αποδεκτή από το θύμα, δηλαδή από την Κυπριακή ∆ημοκρατία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ με αναστολή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της λόγω κατοχής.

Κατάλογος τουρκικών µονάδων και ισχύς

Δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της τουρκικής απειλής, η οποία είναι συναφής με την κατοχή. Οι εικόνες και οι πραγματικότητες τερματίζουν τις ψευδαισθήσεις περί των καλών προθέσεων της άλλης πλευράς. Ιδού, λοιπόν, τι συμβαίνει επί του εδάφους:

∆υνάμεις πυροβολικού:

Αγιος Βασίλειος: ∆υο Μοίρες, σύνολο 36 αυτοκινούμενα πυροβόλα, Μ – 52Τ1, 155 χιλιοστών με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα.

Κιόνελι: Μια Μοίρα, 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. Μ – 52Τ1, 8 πυροβόλα «Firtina» των 155 χιλ., 12 πυροβόλα των 203 χιλ. με βεληνεκές 24 χιλιόμετρα και 18 Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) των 40 σωλήνων έκαστος με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα. Στο Κιόνελι βρίσκεται και μια Μοίρα 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-52Τ1 της ΤΟΥΡ∆ΥΚ.

∆ίκωμο: Μια Μοίρα, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλ. Μ114.

Κυθραία: ∆ύο Μοίρες με σύνολο 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. (12 εξ αυτών είναι Μ – 52Τ1 και άλλα 12, M – 44 T1).

Τύμπου: Μια Μοίρα με 18 πυροβόλα 155 χιλ., Μ – 52Τ1.

266 πυροβόλα και 18 εκτοξευτές

Μαραθόβουνο: Μια Μοίρα 18 Μ44-Τ1.

Ασσια: Μια Μοίρα με 18 πυροβόλα 155 χιλ., Μ – 52Τ1.

Τρεμετουσιά: Μια Μοίρα, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105 χιλ. με βεληνεκές 12 χιλιόμετρα. Βρίσκονται σε τρεις τοποθεσίες ανά 6 πυροβόλα: Αγιά, Τρεμετουσιά και Αρσος.

Πεντάγια: Μια Μοίρα, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105 χιλ.

Κυρά: Μια Μοίρα, 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ., Μ – 52Τ1. Βρίσκονται σε τρεις χώρους ανά 6 πυροβόλα: Κυρά, Αργάκι, Φιλιά.

Αμμόχωστος, Στρατόπεδο Καράολου: 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλ.

Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός. Απεικονίζει την τουρκική απειλή, όπως αυτή εκδηλώνεται από τις μονάδες του πυροβολικού, που βρίσκονται στα κατεχόμενα και στοχεύουν σε ζωτικούς χώρους, όπως είναι το Λιμάνι Λάρνακας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και περιοχές όπου βρίσκονται στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. Με άσπρο διακεκομμένο αποτυπώνεται το βεληνεκές ως τα 30 χιλιόμετρα και με μοβ χρώμα το βεληνεκές των 40 χιλιομέτρων, που διαθέτουν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών. Δεξιά, υπάρχει καταγραφή των δυνάμεων πυροβολικού ανά τύπο. Από τα 155 χιλιοστών, ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα, ως τα πυροβόλα 105 χιλιοστών και τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων που βρίσκονται στο Κιόνελι. Αλλα πυροβόλα είναι τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως και άλλα αμερικανικά. Στο σύνολο φτάνουν στα 284.

Ο Αττίλας διαθέτει 266 πυροβόλα και 18 εκτοξευτές, σύνολο 284. Κάθε εκτοξευτής διαθέτει 40 σωλήνες και μπορεί σ’ ελάχιστο χρόνο να προσβάλλει με μεγάλο όγκο πυρός στόχους σε αποστάσεις έως και 40 χιλ.

Στόχοι επί ζωτικών χώρων

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών στον Αγιο Βασίλη και στο Κιόνελι, που βρίσκονται στους χώρους τάξης, στοχεύουν αυτήν τη στιγμή τους εξής ζωτικούς χώρους, όπου υπάρχουν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς: Κλήρου, Σταυροβούνι, Τσέρι, Κόρνο και Νήσου.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της κατεύθυνσης των παραταγμένων τουρκικών πυροβόλων. Από την Ασσια τα τουρκικά πυροβόλα στοχεύουν στο Λιμάνι της Λάρνακας και στο ∆ιεθνές Αεροδρόμιο. Γίνεται αναφορά στην Ασσια, διότι είναι η πιο κοντινή μονάδα με το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο.

Αληθές δε είναι ότι εμπίπτουν αμφότερα στο βεληνεκές και άλλων μονάδων. Αλλοι ζωτικοί χώροι είναι η ΑΗΚ, η Αρχή Υδάτων, η Α.ΤΗ.Κ, το ΓΕΕΦ, το Αρχηγείο της Αστυνομίας, υπουργεία, στρατιωτικές μονάδες κ.λπ.

Πλεονεκτήµατα και δυνάµεις αλλού…

Η ισχύς πυρός του τουρκικού πυροβολικού και το γεγονός ότι σύνολο των Μοιρών είναι ήδη ταγμένες μαρτυρούν: Α) Τη σαφή επιθετική διάταξη του Αττίλα. Β) Τη μεγάλη ισχύ και το βάθος πυρός, που προσφέρει αποδέσμευση δυνάμεων της αεροπορίας για άλλες περιοχές, όπου θα είναι δυνατό να χρειαστούν και δη εκτός Κύπρου, όπως π.χ. το Αιγαίο.

Γ) Την ταχύτητα που θέλουν οι Τούρκοι να δώσουν στη δράση τους, ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο τον χρόνο αντίδρασης της Εθνικής Φρουράς.

Με την ταχύτητα, τον όγκο και το βάθος πυρός επιδιώκουν να προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα, καίρια, πανικό και παράλυση, οπότε η πτώση και η παράδοση θα είναι δυνατές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Περιφερόµενα πυροµαχικά»…

Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να επισημανθεί η σημασία των UAV, δηλαδή των drones και δη της Βάσης στο Λευκόνοικο. Τα UAV: Α) Μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τους παρατηρητές του πυροβολικού, δηλαδή τους αξιωματικούς, που είναι επιφορτισμένοι στην πρώτη γραμμή με τις αποστολές βολής ή να δράσουν συμπληρωματικά.

Β) Εχουν το πλεονέκτημα να ενεργούν και πίσω από προκαλύπτοντες όγκους αλλά και σε αθέατους χώρους στα μετόπισθεν, προσφέροντας εικόνα και ακρίβεια συντεταγμένων, κατά τρόπο ώστε να εγγυώνται την επιτυχία των βολών του πυροβολικού.

Πρόσθετα, με τη χρήση των πυροβόλων και των εκτοξευτών, οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει στην Κύπρο «περιφερόμενα πυρομαχικά». ∆ηλαδή βλήματα, τα οποία, για παράδειγμα, μπορούν να εκτοξευτούν από οπλικά συστήματα που βρίσκονται επί στρατιωτικών οχημάτων.

Τα στρατόπεδα στο Κιόνελι, τουρκικό προπύργιο. Στις δορυφορικές φωτογραφίες απεικονίζονται τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών Μ52-Τ1, τα πυροβόλα των 203 χιλιοστών και οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων με 40 σωλήνες έκαστος. Ακόμη αποτυπώνονται 14 και 19 «τομές μάχης», καθώς και οι όρχοι των πυροβόλων και των εκτοξευτών στα στρατόπεδα του Κιόνελι. Η τουρκική απειλή και κατοχή σε όλο το «μεγαλείο της»…

Τα βλήματα αυτά μπορούν να περιφέρονται μετά την εκτόξευσή τους αναζητώντας στόχους. Κατευθύνονται από χειριστή σε πλατφόρμα που μπορεί να βρίσκεται, όπως και στην περίπτωση των UAV, σε κάποιο ασφαλές δωμάτιο.

ΜΟΕ και εν δυνάµει λύση

Από τις διατάξεις των τουρκικών δυνάμεων του πυροβολικού όπως και τους σχεδιασμούς άλλων Οπλων, γίνεται αντιληπτή η έλλειψη προθέσεων από την τουρκική πλευρά για την πλήρη αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο.

Και ας ανακοινώνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μονομερή ΜΟΕ, τα οποία είναι ενταγμένα στη λογική της εν δυνάμει λύσης του Χόλμπρουκ, που σημαίνει το εξής: Γίνεται αποδεκτή η αντίληψη ότι ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός και ο νότος ελληνικός.

Ο Στιούαρτ εκτός της Χάρτας του ΟΗΕ…

Οσο, δε, για την αντίδραση της Εθνικής Φρουράς στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες, σεβόμενοι τους υπηρετούντες στις Ενοπλες ∆υνάμεις δεν θ’ αναφερθούμε στις λανθασμένες πολιτικές που έχουν, ήδη, γίνει.

Εκείνο που θα πρέπει να θιγεί είναι η στάση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος, εξισώνοντας τις παραβιάσεις στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ ημών και των κατακτητών, στήριξε στην ουσία την τουρκική πλευρά.

Γιατί; ∆ιότι ξεχνά ότι εκπροσωπεί τον ΟΗΕ και ξεχνά ότι η Κύπρος τελεί υπό κατοχή, χωρίς, μάλιστα, το Κυπριακό να είναι κάτω από το Κεφάλαιο 7, που δικαιολογεί τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από το Σ. Ασφαλείας.

Ποιος να τα υποδείξει;

Συνεπώς, για τη μεν Τουρκία και τις κατοχικές «αρχές» ισχύει το άρθρο 2, παράγραφος 4 του Χάρτη, που απαγορεύει την επιθετική βία σε βάρος κρατών, ενώ για την Κυπριακή ∆ημοκρατία, που τελεί υπό κατοχή, ισχύει το άρθρο 51, που αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Ποιος, όμως, να τα υποδείξει αυτά στον κ. Στιούαρτ και ποιος να εξηγήσει στην κ. Κουεγιάρ για την τουρκική απειλή και την κατοχή; Ο πρόεδρος ή το κομματικό κατεστημένο;

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή