Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Γιατί οι αρχιεπισκοπικές εκλογές ενδιαφέρουν τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, διαχρονικά έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, υπό μορφή ανάληψης μιας ιστορικής αποστολής την οποία δεν μπορεί να επιτελέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το 1923, όταν καταργήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία (1923) και ιδρύθηκε το Τουρκικό Κράτος (στη φωτογραφία, επάνω, επίσκεψη Μακαρίου στην Κένυα το 1971, από romfea.gr).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η νεοσυντηρητική στροφή

Κάποιοι διερωτούνται γιατί η εκλογή Αρχιεπισκόπου σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμα και μεγάλων γεωπολιτικών παικτών.

Δείτε ακόμα – Κύπρος: Σύγκρουση Μόσχας – Φαναρίου ενόψει αρχιεπισκοπικών εκλογών

Γιατί, για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα παρακολουθούν και ενδιαφέρονται να μάθουν ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’;

Ποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα διάφορα Πατριαρχεία της περιοχής, η Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και το Πατριαρχείο Μόσχας προς την κατεύθυνση αυτή;

Ολοι αναγνωρίζουν διεθνώς ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται – ακόμα και στον δυτικό κόσμο – μια νεοσυντηρητική στροφή, με αποτέλεσμα οι θρησκείες, και κυρίως οι ηγεσίες τους, να βλέπουν την επιρροή τους να’ αναβαθμίζεται.

Οσο απαξιώνεται η πολιτική και εξοβελίζεται ο ορθολογισμός στη διαχείριση και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, τόσο περισσότερο οι απλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη μεταφυσική αναζητώντας θεόπεμπτες λύσεις. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς. Είναι σχεδόν καθολικό και στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι σιίτες του ΙΡΑΝ έχουν αναλάβει την εξουσία στη χώρα, ελέγχουν μέρος του Ιράκ και επίσης κομμάτια της Συρίας και του Λιβάνου. Οι σουνίτες επιχείρησαν να φέρουν την αραβική άνοιξη με όχημα τη θεοκρατία (βλέπε Αίγυπτος και Αδελφοί Μουσουλμάνοι), ενώ ο Ερντογάν δείχνει ακλόνητος στην εξουσία από το 2001, ελέγχοντας μέσω του μουσουλμανισμού την πλειονότητα των τούρκων πολιτών.

Αναβάθμιση

Επιπλέον, η Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, διαχρονικά έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, υπό μορφή ανάληψης μιας ιστορικής αποστολής την οποία δεν μπορεί να επιτελέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το 1923, όταν καταργήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία (1923) και ιδρύθηκε το Τουρκικό Κράτος.

Η Κυπριακή Εκκλησία ειδικά έχει στενή και ιδιαίτερη σχέση με τα γύρω Πατριαρχεία, όπως αυτά των Ιεροσολύμων, της Αντιόχειας και της Αλεξάνδρειας. Σε αυτό, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, συνέβαλε και η οικονομική ευρωστία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία μάλιστα κατά έναν ιδιότυπο τρόπο απέκτησε και την πολιτική εξουσία στη χώρα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία της περιοχής συντηρούνται από τις Εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Μακάριος, ως πρόεδρος και ταυτόχρονα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, στήριξε οικονομικά όλα τα Πατριαρχεία της περιοχής. Επισκέφθηκε ακόμα και την Κένυα το 1970 στο πλαίσιο ανάληψης μιας τεράστιας ιεραποστολής για το μέγεθος της Κύπρου.

Στις 22 Μαρτίου 1971 μετέβη στο Ναϊρόμπι όπου κατέθεσε το θεμέλιο λίθο της Πατριαρχικής Σχολής και παράλληλα και της Τεχνικής Σχολής. Βάπτισε δημόσια χιλιάδες νεαρούς Κενυάτες ως ορθοδόξους χριστιανούς και κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας πήρε τ’ όνομά του.

Κρίση

Οι εισφορές ακόμα της Κυπριακής Εκκλησίας για ανοικοδόμηση ναών, αλλά και ολόκληρων Πατριαρχείων, είναι γνωστές, κτίζοντας έτσι πέρα από μια σχέση αδελφική και μια σχέση επιρροής. Κατά την εκκλησιαστική κρίση του 1972, η επιρροή αυτή της Κυπριακής Εκκλησίας φαίνεται πολύ καθαρά.

Για παράδειγμα, αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συμμετείχε στη Mείζονα Σύνοδο την οποία συγκάλεσε ο Aρχιεπίσκοπος Κύπρου Mακάριος Γ΄, στις 14 Iουλίου 1973, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση που είχε δημιουργηθεί με τους τρεις μητροπολίτες, Πάφου Γεννάδιο (1959-1973), Kιτίου Ανθιμο (1951-1973) και Kυρηνείας Kυπριανό (1948-1973).

Σ’ αυτή συμμετείχαν, επίσης, μαζί με τον Aρχιεπίσκοπο Mακάριο, και οι Πατριάρχες Aλεξανδρείας Nικόλαος ΣT΄(1968- 1986) και Aντιοχείας Hλίας (1970-1977), με αρχιερείς των δύο θρόνων. Τελικά, η Σύνοδος αυτή καθαίρεσε τους τρεις μητροπολίτες, Γεννάδιο, Ανθιμο και Kυπριανό.

Παρόμοια εκκλησιαστική αντιπροσωπεία συμμετείχε και στη Δεύτερη Μείζονα Σύνοδο, που συγκάλεσε, στις 5 Aπριλίου 1982, ο Aρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η οποία ήρε την καθαίρεση του Πάφου Γενναδίου και συγχώρεσε τον αποθανόντα πρώην Kιτίου Ανθιμο. Στη Σύνοδο συμμετείχε ο Πατριάρχης Iεροσολύμων Διόδωρος και οι Πατριάρχες Aλεξανδρείας Nικόλαος ΣT΄ και Aντιοχείας Iγνάτιος με αρχιερείς των δύο Πατριαρχείων, όπως και οι κύπριοι ιεράρχες.

Μέσω αυτών των Πατριαρχείων, η Κυπριακή Εκκλησία κατάφερε στη συνέχεια να χειροτονήσει τους μητροπολίτες που χρειαζόταν για να μπορεί να λειτουργεί ως αυτοκέφαλη, προνόμιο που είχε αμφισβητηθεί από τον Μεσαίωνα, όταν το Βατικανό διά της Βούλλα Κύπρια στην ουσία υποβάθμισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

Επιρροή

Με λίγα λόγια, μετά το 1960 η μικρή Κύπρος, σε μια περίοδο που το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι εγκλωβισμένο και η Ρωσική Εκκλησία υποβαθμισμένη από το κομουνιστικό καθεστώς της ΕΣΣΔ, αναλαμβάνει ρόλους δυσανάλογους του εκτοπίσματός της, κάτι βεβαίως που ισχύει και σήμερα ως μια Εκκλησία με σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Αφρικής.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η πτώση του Κομουνισμού και η εργαλειοποίηση της θρησκείας από τη ρωσική κυβέρνηση, για επέκταση της επιρροής της μεταξύ των ορθοδόξων χριστιανών, κατέστησε την Κυπριακή Εκκλησία ακόμα πιο σημαντική για τη Δύση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ μετά το 2004, θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετα πλεονεκτήματα στην άσκηση θρησκευτικής διπλωματίας από την Εκκλησία. Η Εκκλησία της Κύπρου πάντως (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) δεν αντιλήφθηκε τις ανάγκες και τα συμφέροντά της με τη Δύση, παραμένοντας συναισθηματικά στραμμένη στην Ανατολή.

Η Ρωσία με κάθε τρόπο έκτισε διαύλους επικοινωνίας μ’ όλα τα Πατριαρχεία της περιοχής και επίσης ανέλαβε ιεραποστολές στην Αφρική, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις ελληνικές ιεραποστολές. Επιχείρησε αρχικά, και σε πολλές περιπτώσεις κατάφερε να περιορίσει την όποια επιρροή της Ελλαδικής και Κυπριακής Εκκλησίας, όπως κατάγγειλε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας.

Στις 12 Ιανουαρίου 2022, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατήγγειλε το Πατριαρχείο της Μόσχας για δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική. Το Φανάρι χαρακτήρισε αντικανονική την εισπήδηση της Εκκλησίας της Ρωσίας στη δικαιοδοσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η Σύνοδος εξέφρασε, ομόφωνα, την αδελφική προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμπαράσταση της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

To μείζον ζήτημα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σ’ ένα ενδεχόμενο σχίσμα, ενώ το θέμα έχει διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, καθώς άπτεται των κινήσεων της Ρωσίας που εκδηλώνονται ως απάντηση στις δυτικές πρωτοβουλίες στο θέμα της Ουκρανίας, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, με προκαθήμενο τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Στην Κύπρο

Η διείσδυση της Ρωσίας βέβαια δεν περιορίστηκε στα παραδοσιακά Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδικά στην Κύπρο, από τις αρχές του 21ου αιώνα η κάθοδος ρώσων επιχειρηματιών και η επένδυση δισεκατομμυρίων είχε ως επακόλουθο τη σταδιακή ανάπτυξη ισχυρής ρωσικής επιρροής σ’ όλα τα επίπεδα.

Σ’ αντίθεση με τη σοβιετική περίοδο, η ρωσική προπαγάνδα μετά την πτώση του κομουνισμού, περί σύμπλευσης όλων των ορθοδόξων κατά των Δυτικών, απέκτησε μεγαλύτερη αξιοπιστία. Στον ελληνικό χώρο, λόγω Χούντας και στην Κύπρο λόγω πραξικοπήματος και εισβολής, κακά τα οποία πιστώνονται στη Δύση και ειδικά στους Αμερικανούς, η ρωσική παρουσία, σε συνδυασμό με τεράστιες επενδύσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ύποπτες, εδραιώθηκε.

Μητροπόλεις

Ορισμένες Μητροπόλεις, όπως αυτές της Λεμεσού, του Κύκκου και της Ταμασού έκτισαν ισχυρές σχέσεις και απέκτησαν τεράστιο όγκο οικονομικών συναλλαγών με ρώσους επιχειρηματίες. Η Κύπρος κατέστη ένας αξιόλογος προορισμός θρησκευτικού τουρισμού για εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους. Πολλές ρωσικές εκκλησίες επίσης κτίστηκαν στην Κύπρο. Ακόμα, η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Κύπρο μπορούσε ν’ αλωνίζει, όχι μόνο σε συνεργασία με ορισμένους ιεράρχες, αλλά απέκτησε πρόσβαση και στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο.

Το θέμα κυριολεκτικά χόντρυνε, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στις φύλα προσκείμενες προς τους Ρώσους κυπριακές Μητροπόλεις. Μάλιστα, ο Κύκκου Νικηφόρος εξέδωσε ολόκληρο βιβλίο για να επιχειρηματολογήσει εναντίον της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη και να στηρίξει τη θέση του ρωσικού Πατριαρχείου ότι η Ουκρανική Εκκλησία δεν μπορεί να αυτονομηθεί, αλλά πρέπει να υπάγεται στη Ρωσική Εκκλησία, εκτός κι αν η Ρωσική Εκκλησία αποφασίσει αλλιώς.

Η εισβολή

Αρχικά, η συμπόρευση Ρωσίας – Τουρκίας στην εισβολή στη Συρία και στη συνέχεια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν στην αποδόμηση της ρωσικής προπαγάνδας στην Κύπρο και γενικά στον ελληνικό χώρο. Στην πρώτη περίπτωση έγινε κατανοητό ότι η Ρωσία δεν είναι προστάτιδα των ορθοδόξων, αλλά μέσω συμμαχιών, ακόμα και με την Τουρκία, εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Στη δεύτερη περίπτωση, η προσπάθεια της Ρωσίας ν’ αναγορευθεί σε προπύργιο προστασίας των ορθοδόξων κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος μετά την εισβολή, τους βομβαρδισμούς και τις εν ψυχρώ δολοφονίες ορθοδόξων Ουκρανών.

Σαφέστατα και τα γεγονότα αυτά έχουν αποδυναμώσει τη ρωσική προπαγάνδα στην Κύπρο και κυρίως τη διείσδυση του ρωσικού Πατριαρχείου σε διάφορες κυπριακές Μητροπόλεις. Από την άλλη, η τεράστια οικονομική επιφάνεια ορισμένων ρώσων επιχειρηματιών, που λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι του Κρεμλίνου στην Κύπρο, φαίνεται να εξακολουθούν να κινούν νήματα, επιχειρώντας να προωθήσουν συγκεκριμένους ιεράρχες για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’.

Με βάση δημοσκόπηση που κυκλοφορεί, οι τρεις πιο δημοφιλείς ιεράρχες στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι οι Κωνσταντίας Βασίλειος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας. Ποιος από τους τρεις μπορεί να στηρίξει καλύτερα τη μεγάλη παράδοση της Κυπριακής Εκκλησίας; Σίγουρα όχι ένας ιεράρχης ο οποίος επηρεάζεται από τη Ρωσική Εκκλησία και το Κρεμλίνο.

Εν κατακλείδι, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο ενδιαφέρουν δυσανάλογα του εκτοπίσματός της ορισμένους ισχυρούς παίκτες. Η Εκκλησία της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες έχει το δικό της έρεισμα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να διαφυλαχθεί.

Πηγή: politis.com.cy (Κρίτωνας Καψάλης)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάιφ στάιλ κατά πολιτικής; | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τι γύρευε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλατό της τηλεοπτικής εκπομπής της Ναταλίας Γερμανού; Θα αναμετρηθεί η λάιφ στάιλ εκδοχή της πολιτικής με τη βαριά πολιτική ατζέντα στις προσεχείς εκλογές; Η συζήτηση άνοιξε εκ νέου με τους γνωστούς μανιχαϊσμούς. Και τα γνωστά σχήματα. Συνέχεια δε μιας άλλης επίσης εξελισσόμενης αντιπαράθεσης: θα κατέβουν σελέμπριτι μη πολιτικοί στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και εις βάρος της ουσίας των δύσκολων ημερών; Η όλη αντιπαράθεση είχε καταγραφεί ήδη στον προεκλογικό αγώνα του 2019 όπου τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή. Αν τότε υποτιμήθηκε ή και σατιρίστηκε η όλη στάση του κυρίως από τον συριζαϊκό αλγόριθμο των κοινωνικών δικτύων, η επίσκεψή του Σάββατο μεσημέρι στην (καλή) Ναταλία Γερμανού βύθισε σε σκέψεις τα πολιτικά στρατόπεδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρώτον, αν η κίνηση ήταν στοχευμένη – και άρα πολιτική. Εδώ το ρεπορτάζ λέει για εβδομαδιαία έρευνα από μεριάς Μεγάρου Μαξίμου σε ειδικά εκλογικά κοινά, σε ηλικιακές ομάδες, σε γεωγραφικές ενότητες. Εκ των ποιοτικών δεδομένων που «πονοκεφαλιάζουν» την κυβέρνηση είναι η δυσκολία της ΝΔ να φτάσει στα πιο νεανικά κομμάτια αλλά και στο πιο δυναμικό κοινό των γυναικών.

Διαβάστε επίσης:

Ναταλία Γερμανού: Απαντά στην κριτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Έχω καλέσει κι άλλον πολιτικό αρχηγό, ξέρει εκείνος…»

Προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με σχόλιο στο Luben, κλασική εστία σάτιράς του. Η επίσκεψή του στο μέσο λαϊκό σπίτι Σάββατο μεσημέρι μέσω της εκπομπής της Ναταλίας έχει και τέτοιες λοιπόν στοχεύσεις. Αν και από μεριάς κυβέρνησης δεν δέχονται την κατηγορία πως η Επικοινωνία έχει υποκαταστήσει την Πολιτική. Οπως αποσαφηνίζουν σε όλους τους τόνους και το μεταρρυθμιστικό έργο εξελίσσεται και νόμοι έρχονται στη Βουλή και τα πράγματα προχωρούν και δεν αναιρούνται από μια συνέντευξη.

 

Η θετική ατζέντα

Από την άλλη βέβαια όχθη, η κριτική που γίνεται είναι πως σήμερα ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, διά χειρός Σταν Γκρίνμπεργκ, ιεραρχούν μόνον τη θετική ατζέντα και βάζουν κάτω από το χαλάκι της Επικοινωνίας τη «δεξιά πολιτική τους». Συμπλήρωμα μιας σκληρής κυβέρνησης που σήμερα διαλύει το ΕΣΥ ή βυθίζει στην κρίση την κοινωνία με την ακρίβεια είναι η αντεστραμμένη εικόνα της, λένε όσοι σήμερα αντιπολιτεύονται τον Μητσοτάκη εξ αριστερών. Βέβαια η εικόνα του στη Ναταλία πυροδότησε και μια ενδότερη κουβέντα στον βασικό αντιπολιτευτικό πόλο για τα όρια της δικής τους Επικοινωνίας και εικόνας. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κουβέντα αυτή πάει πλάι με το πόσο πειστικοί είναι και αν σε κάτι συμφωνούν όλα του τα ρεύματα είναι πως αν έχουν σχέδιο και αν φτάνει αυτό στην κοινωνία, χαλάλι και το λάιφ στάιλ. Το τελευταίο, η πιο pop εικόνα βέβαια των πολιτικών, έχει μεταβληθεί ακόμη και σε σχέση με τη μάχη του 2019.

Σήμερα όλο και περισσότερο οι πολιτικοί έχουν παραδοθεί στο Instagram, ενώ ενημερώνουν μέσω viber και πλάι στους πατροπαράδοτους τρόπους όπως οι συναντήσεις ή τα «λουτρά πλήθους» σε καφενεία και λαϊκές αγορές. Μπούμερ στρατηγική θα αναρωτιόταν κάποιος; Κοινώς, μήπως αποκομμένοι ηλικιακά και γενεακά πολιτικοί αναζητούν τρόπους για να «κάτσουν με τη νεολαία» ενώ στην πραγματικότητα δεν γίνονται ούτε έτσι αρεστοί;

Η προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων για τις επερχόμενες κάλπες είναι το μεγάλο κλειδί για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μια ανάγνωση θέλει τους 17άρηδες ακόμη και δυνητική ομάδα ανατροπής των συσχετισμών – αν φτάσουν στην κάλπη. Η στρατηγική της στέγης από την κυβέρνηση επίσης δεν είναι μια αμελητέα ή τυχαία επιλογή και αφορά ακριβώς το νεανικό κοινό που έχει πρόβλημα με τα ενοίκια ή την αγορά σπιτιού. Βέβαια, πλάι σε αυτά που είναι hard politics οι ειδικοί πάντα υποσημειώνουν την ανάγκη και τη χρησιμότητα της εικόνας. Κι εδώ έρχονται οι διαφορετικές σχολές. Τα κοινωνικά δίκτυα και οι μοντέρνες μέθοδοι από τη μία. Η κλασική τηλεόραση και η παλιά σχολή από την άλλη.

Μεικτή τεχνική

Ο Μητσοτάκης φαίνεται πάντως να ακολουθεί μια μεικτή τεχνική. Προσφάτως πόσταρε και στο fb, που πάντως ως μέσο δεν διανύει ακριβώς τη νεότητά του, αλλά που κλασικά αφορά ένα πιο πολιτικό κοινό. Επιλέγει όμως και την τηλεόραση. Το ερώτημα είναι καθώς ο εκλογικός χρόνος πυκνώνει αν η Επικοινωνία όντως θα πάρει χώρο σε σχέση με τη βαριά πολιτική συζήτηση. Η απαξία του εκλογικού κοινού για τα κόμματα, οι χαλαροί δεσμοί με αυτά, επιτείνουν έναν άλλο δρόμο όπου το ελαφρολαϊκό ρεπερτόριο θα εναλλάσσεται με τη σκληρή πολεμική στην ατζέντα των θεμάτων. Θα ήταν όμως παρακινδυνευμένο να νομίσει κάποιος πως η όποια σκληρή αντιπαράθεση θα σβηστεί κάτω από φιλτραρισμένα χαμόγελα στο Instagram. Συχνά το ένα δεν αναιρεί το άλλο και μέλλει να μάθουμε αν η εκλογική μάχη θα κριθεί στα κοινά κάδρα με μαγείρους, σελέμπριτι και αστρολόγους ή κάτω από τα κλασικά πολιτικά μπαλκόνια.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική υπεροπλία σε αέρα και θάλασσα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Κόκκινο πανί» για την Τουρκία έχει γίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Και οι συμμαχίες που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να φέρουν μαζί τους οι υπογραφές στα συμβόλαια των εξοπλιστικών. Υπογραφές που στην περίπτωση της Γαλλίας, για παράδειγμα, συνοδεύονταν και από μια ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η Αγκυρα δεν αντιδρά μόνο στη συμμαχία Αθήνας – Παρισιού αλλά και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), η οποία υπεγράφη το 2021 με πενταετή διάρκεια και στη συνέχεια επ’ αόριστον. Και αφορά τις αμερικανικές βάσεις (διευκολύνσεις) σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Βόλο. Με την Τουρκία να θεωρεί ότι αυτές οι κινήσεις στρέφονται εναντίον της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και ενώ η Ελλάδα περιμένει να μπει στη σειρά για την απόκτηση των F-35, έχει ήδη αρχίσει να μετράει Rafale και να αναβαθμίζει τον στόλο των F-16, η Τουρκία αντιμετωπίζει μάλλον σοβαρά προβλήματα. Αφού λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και η Ουάσιγκτον ακόμα δεν της έχει δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών.

Η ώρα για τις κορβέτες

Προ των πυλών είναι και η υπογραφή μιας συμφωνίας για την απόκτηση 3+1 κορβετών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι αρμόδιοι εξετάζουν τόσο τη γαλλική όσο και την ιταλική πρόταση. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να ζυγίζει και πολιτικά – διπλωματικά τις προτάσεις, ενώ στην απόφαση θα έχει λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου. Αραγε θα μπορούσαν οι Ιταλοί μαζί με το συμβόλαιο να δώσουν μια συμφωνία με δεσμεύσεις για την αμυντική συνεργασία σαν αυτή που συνόδευε τις φρεγάτες Belharra;

Τα συμβόλαια των εξοπλιστικών πάντα ήταν ως έναν βαθμό και παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας και των στόχων που κάθε φορά θέτει η χώρα – αγοραστής και η χώρα – πωλητής. Στο πλαίσιο της εξοπλιστικής διπλωματίας η Αθήνα συμφώνησε με το Βερολίνο την ανταλλαγή των αρμάτων BMP-1 με τα πιο σύγχρονα γερμανικά Marder, προκειμένου τα πρώτα να σταλούν στην Ουκρανία. Στη βάση της νέας σελίδας που επιθυμεί η Ελλάδα να ανοίξει στις σχέσεις της με τη Γερμανία εξετάζει αν θα συζητήσει και την αναβάθμιση των αρμάτων Leopard καθώς και την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx. Στον κατάλογο, και η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, που επίσης συνοδεύεται από προίκα εξοπλιστικών.

Οπως παραδέχονται πηγές του Πενταγώνου, τόσο της στρατιωτικής ηγεσίας όσο και της πολιτικής, οι αγορές της Ελλάδας έγιναν υπό την πίεση της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020, ωστόσο η ανανέωση χαρακτηριζόταν επιβεβλημένη καθώς όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Και η Ελλάδα στα δέκα χρόνια της κρίσης είχε μείνει πίσω στα εξοπλιστικά. Και θα χρειαζόταν να μπει στην κούρσα ακόμα και χωρίς την κρίση με την Τουρκία του 2020. Ισως όχι τόσο δυναμικά.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στοχοποιεί σταθερά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, στη γραμμή που το κάνει και ο Ερντογάν.

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

«Παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή» χαρακτηρίζει με επιστολή της στον ΟΗΕ η Αθήνα το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο για υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3/10 από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Αγκυρα. Τονίζεται ότι η Αθήνα «έχει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, όπως οριοθετείται από τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2020».

Στην επιστολή με ημερομηνία 17/11 της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, γίνεται αναφορά στην ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα απορρίπτει κάθε πράξη που αψηφά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πολιτική διαδικασία προς μια συνολική λύση για τη Λιβύη. Ενώ υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Ντεμπεϊμπά δεν έχει δικαίωμα υπογραφής τέτοιων συμφωνιών που επηρεάζουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Πηγή Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ10 λεπτά ago

Η έκπληξη σε Αλμέιδα και παίκτες (VIDEO)

OIKONOMIA12 λεπτά ago

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

ΚΟΣΜΟΣ13 λεπτά ago

Μιχαήλ Φρίντμαν: Συνελήφθη στο Λονδίνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

LIFESTYLE17 λεπτά ago

Από το «Τζέιν η Παρθένα» στο «Wednesday» και την κορυφή του Netflix

ΕΛΛΑΔΑ24 λεπτά ago

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες – Την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι

ΜΠΑΣΚΕΤ28 λεπτά ago

“Μαγικοί” Μπακς και χωρίς Γιάννη | “Υπέταξαν” τους Κλίπερς οι Κινγκς

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο Λευκός Οίκος ευθύνεται για την ρωσική μου υπηκοότητα

LIFESTYLE36 λεπτά ago

Αναστασία Βοσκανίδου: Τα τραγούδια, οι συνταγές και το… πουλί (vid)

MEDIA40 λεπτά ago

Το “Just” πάλεψε απέναντι στο Μουντιάλ – Πάνω απο τον μέσο όρο ημέρας του καναλιού ο Κοκλώνης

ΕΛΛΑΔΑ43 λεπτά ago

Εμπρηστική επίθεση σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Υμηττού

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς Λαρισαίοι «καναλάρχες» που τα «σπάνε» στο Youtube έχοντας χιλιάδες ακόλουθους (φωτο)

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Ο Νίκος Παπαδάκης αποκαλύπτει – «Με έπιασε ένας πόνος, είπα ότι αν θα τη βγάλω θα το κόψω»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Γιωργος Κόταλης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -ΑΡΑΧΩΒΑ:Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΚΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τα πρώτα χιόνια στα Χανια Πηλιου και στο χιονοδρομικό

Δημοφιλή