Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα πολλά κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα αναφορικά με την παιδική προστασία

«Από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το ένα παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού», ανέφερε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για την υπόθεση της δολοφονίας του επτάχρονου Ανδρέα στην Κυψέλη, από τον Πολωνό σύντροφο της μάνας του με τη συνεργασία της ίδιας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως είπε η κ.Μιχαηλίδου στο Πρώτο Πρόγραμμα οι αρμόδιες αρχές έχουν ευθύνη γιατί γνώριζαν πως υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά στην οικογένεια, γι’ αυτό απομάκρυναν άλλωστε και τη μικρή Ιωάννα, την αδελφή του επτάχρονου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Διαβάστε επίσης: Κυψέλη: Συγκλονίζει η αδερφή του 7χρονου – «Του έσπαγε τα δάχτυλα με σιδερένιο εργαλείο»

Όμως, εφόσον υπήρχε κακοποίηση του ενός παιδιού, δεν έψαξαν να βρουν που είναι το άλλο παιδί και αν όντως αυτό ήταν στην Πολωνία με τον βιολογικό του πατέρα, όπως παραμύθιαζαν τον κόσμο και τις Αρχές η μητέρα του και ο σύντροφός της.

Εφόσον υπήρχε κακοποίηση του ενός παιδιού και απομάκρυνσή του από την οικογένεια, έπρεπε να να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για το άλλο, είπε η υφυπουργός

«Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν και με το άλλο παιδί. Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω», σχολίασε ακόμα η κ. Μιχαηλίδου.

Η Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα πολλά κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα αναφορικά με την παιδική προστασία:

«Η παιδική προστασία στην χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Έχει όμως και πολύ καθαρές ευθύνες και σε αυτό έχουμε όλοι τον ρόλο μας. Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές. Οι πολίτες έχουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζω την γραμμή παιδικής προστασίας 1107 η οποία είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να πάρουμε και συμβουλευτική για το τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και να τις καταγγείλουμε ώστε να πάει η πληροφορία στις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού».

«Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω», είπε η υφυπουργός

Και συμπλήρωσε σχετικά:

«Υπάρχουν κενά στην παιδική προστασία, είμαι η πρώτη που θα το πει, είμαι από τους λίγους που τα έχουν βρει και από τους λίγους που προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου, το υπουργείο και τις υπηρεσίες να τα καλύψουμε αυτά τα κενά. Στο κομμάτι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου υπάρχει η μεταπαρακολούθηση αλλά και η παρακολούθηση των κακοποιητικών συμπεριφορών των πολιτών. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο δήμος μπορεί ή δεν μπορεί να έχει απόλυτη εικόνα. Η πολιτεία έχει πάρει την απόφαση να είναι αποκεντρωμένος ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πλέον ευάλωτων στους δήμους, οι οποίοι είναι πιο κοντά στον πολίτη … Ένα υπουργείο δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται σε μια πόλη, καθώς αυτή η ευθύνη εμπίπτει στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πιο ευάλωτο, εφόσον έχουν τα εργαλεία, την χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Όταν υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ενός παιδιού και έχουν την γνώση ότι υπάρχει και άλλο παιδί στην οικογένεια, είναι υπεύθυνοι να βλέπουν τι γίνεται στο άλλο παιδί, στην περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν έχει διατάξει την απομάκρυνση του άλλου παιδιού».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Σεισμός «ξύπνησε» τo Aρκαλοχώρι