ΚΟΣΜΟΣ
Κυρώσεις σε μέλη της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από την Αυστραλία
Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε βάρος τεσσάρων μελών της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά η κυβέρνηση της Αυστραλίας, επικαλούμενη αυτήν που χαρακτήρισε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως για τις γυναίκες και τα κορίτσια, στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Πένι Γουόνγκ, εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της ότι τα τέσσερα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις ενέχονται «στην καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών και την υπονόμευση της καλής διακυβέρνησης και του κράτους του νόμου» στη χώρα όπου το φονταμενταλιστικό κίνημα των Ταλιμπάν ανακατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.
Η Αυστραλία ήταν μια από τις χώρες που απέσυραν εσπευσμένα τα στρατεύματά τους στη χαοτική αποχώρηση των δυνάμεων υπό ηγεσία του NATO από το Αφγανιστάν τότε. Οι δυνάμεις αυτές είχαν εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και συμμετείχαν στον πόλεμο για δυο δεκαετίες, αφού οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανέτρεψαν τους ισλαμιστές το 2001, έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.
Οι Ταλιμπάν έχουν επικριθεί, αφότου ανέκτησαν την εξουσία, για τους περιορισμούς που επιβάλλουν στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών, ειδικά όσον αφορά την εκπαίδευση και την εργασία.
Το κίνημα διαβεβαιώνει ότι σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών αλλά στο πλαίσιο της ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζει και των τοπικών εθίμων.
Η ΥΠΕΞ Γουόνγκ διευκρίνισε πως τα πρόσωπα που μπήκαν στο στόχαστρο η Καμπέρα είναι τρεις «υπουργοί» των Ταλιμπάν κι ο επικεφαλής του δικαστικού συστήματος. Τους πρόσαψε πως περιορίζουν δραστικά την πρόσβαση και τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών «στην παιδεία, στην απασχόληση, στην ελευθερία της κίνησης και τη συμμετοχή στα κοινά».
Τα μέτρα εγγράφονται σε νέο πλαίσιο της κυβέρνησης της Αυστραλίας που της επιτρέπει να «επιβάλλει απευθείας δικές της κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ώστε να αυξήσει την πίεση στους Ταλιμπάν», με σκοπό να σταματήσει «η καταπίεση του αφγανικού λαού», πάντα σύμφωνα με την κ. Γουόνγκ.
Η Αυστραλία υποδέχθηκε χιλιάδες ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και κορίτσια, καθώς οι Ταλιμπάν έπαιρναν ξανά στα χέρια τους την εξουσία στη χώρα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια απλά για να επιβιώσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες agoΈκκληση να στηριχθούν τα μπλόκα με τρόφιμα και νερά
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες agoΧρήστος Μπουκώρος: Ψηφίστηκε η διάταξη για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό – Ενισχύονται οι επιχειρήσεις χωρίς καμία παρακράτηση
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες agoΚλειστά τα σχολεία σε ολόκληρη την Θεσσαλία με απόφαση του Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες agoΠοτάμια οι δρόμοι, αυτοκίνητα “επιπλέουν” σαν βάρκες (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΣε “Βενετία” μετατράπηκαν τα Μεσάγγαλα (Βίντεο)
-
ΚΟΣΜΟΣ10 ώρες agoΗ ανάλυση της Άννας Παπασωτηρίου στο ΕΡΤnews για το νέο δόγμα των ΗΠΑ – Τι σηματοδοτεί για την Ευρώπη
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ18 ώρες agoΣΕΗ: Απεργούν σήμερα Παρασκευή οι ηθοποιοί – Κλειστά όλα τα θέατρα της χώρας
-
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες agoΣύσκεψη συντονισμού για την καταγραφή ζημιών και την αποζημίωση πληγέντων στη Δυτική Αττική






