ΚΟΣΜΟΣ
Κυβερνοεπίθεση στο Βερολίνο: Χάκερς απαιτούν 30 bitcoin και απειλούν να δημοσιοποιήσουν προσωπικά δεδομένα
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Ο δήμαρχος του Βερολίνου δήλωσε την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, ότι η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με εκβιασμό, μετά την κλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», οι εκβιαστές απαιτούν 30 bitcoin, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ή 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο επιβεβαίωση από πηγή στον τομέα της ασφάλειας, αναφέρει ότι πίσω από την επίθεση εκτιμάται πως βρίσκεται η ομάδα χάκερ Rhysida.
Η Rhysida είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για κυβερνοεπίθεση με ransomware εναντίον της Βρετανικής Βιβλιοθήκης το 2023, απαιτώντας τότε λύτρα ύψους 20 bitcoin, αξίας περίπου 850.000 δολαρίων εκείνη την περίοδο.
«Το Βερολίνο είναι θύμα ενός σοβαρού εγκλήματος», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας, Κάι Βέγκνερ, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα πόλη και κρατίδιο.
«Το αίτημα διατυπώθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης. Το Βερολίνο δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό», πρόσθεσε.
Η κυβερνοεπίθεση της 14ης Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα αρκετές υπηρεσίες της πόλης, κυρίως εκείνες που είναι αρμόδιες για τη στέγαση και το περιβάλλον, να αποκοπούν από το δίκτυο για περίπου μία εβδομάδα. Για αρκετές ημέρες ήταν αδύνατη η υποβολή αιτήσεων και η πραγματοποίηση πληρωμών που αφορούσαν στεγαστικά επιδόματα. Αρχικά, οι αρχές είχαν υποστηρίξει ότι δεν είχαν κλαπεί ευαίσθητα δεδομένα. Ωστόσο, την Τετάρτη παραδέχθηκαν ότι ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η Rhysida απειλεί να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα εάν δεν καταβληθούν τα λύτρα εντός μίας εβδομάδας. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται εντατικά για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, δήλωσε ο Βέγκνερ, χωρίς να κατονομάσει την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Παράλληλα, διερευνάται ποια ακριβώς δεδομένα έχουν κλαπεί.
Στην περίπτωση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, οι αρχές είχαν αρνηθεί να καταβάλουν τα λύτρα, με αποτέλεσμα η Rhysida να δημοσιοποιήσει περίπου 500.000 αρχεία στο dark web, τα οποία περιείχαν προσωπικά δεδομένα επισκεπτών, συνδρομητών και εργαζομένων.
Η κυβερνοεπίθεση δεν αναμένεται, πάντως, να επηρεάσει τη διεξαγωγή των εκλογών στο κρατίδιο-πόλη του Βερολίνου στις 20 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η αντιδήμαρχος Ίρις Σπράνγκερ. «Η ψηφοφορία είναι 100% ασφαλής», διαβεβαίωσε.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
VIDEO4 ώρες agoΚατέστρεψαν με τρυπάνι – Για εγκληματική ενέργεια κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή
-
ΒΟΛΟΣ22 ώρες agoΣτον περιφερειακό Βόλου, οδηγός διερχόμενου αυτοκινήτου δέχτηκε επίθεση με πέτρες
-
LIFESTYLE19 ώρες agoΣτην Ελλάδα η Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ – Αποκλειστικές φωτογραφίες
-
LIFESTYLE23 ώρες agoΗ Παναγιώτα Δρασιούδη στην Σάσα Σταμάτη για το διαζύγιο με τον Γιάννη Λύρα: “Η κόρη μας γνωρίζει για τον χωρισμό“
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24 ώρες agoΤο πακέτο μέτρων για τη μείωση κατά 30% του ενεργειακού κόστους – Σε λίγο η εξειδίκευση των παρεμβάσεων
-
LIFESTYLE17 ώρες agoΝίκολας Κέιτζ: Κατέρρευσε ο δρόμος μπροστά από την παραθαλάσσια έπαυλή του – Έσπασαν αγωγοί αερίου και νερού (Βίντεο & Εικόνα)
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες agoΧαλκιδική: Βίντεο ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό 27χρονου Γερμανού τουρίστα σε μπαρ
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΣυνελήφθη Πολωνός που έστησε υπαίθριο μπάρμπεκιου στην Επανομή και προκάλεσε πυρκαγιά









