Η Σερβία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών MIG 30, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απόκτηση του γαλλικού μαχητικού από την Κροατία άλλαξαν τα δεδομένα υπέρ της Γαλλίας.

Σε διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale βρίσκεται η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» (στη φωτογραφία από EPA, επάνω, τα πρώτα ελληνικά Rafale φτάνουν στην Τανάγρα).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε δύο δόσεις

Η συμφωνία αγοράς προβλέπει την παράδοση των γαλλικών αεροσκαφών σε δύο δόσεις από έξι αεροπλάνα τη φορά.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω της νίκης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις εκλογές, η γαλλική εταιρεία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Η «Tribune» υπενθυμίζει ότι η σερβική στρατιωτική αεροπορία διαθέτει σήμερα δώδεκα MIG 21 και MIG 29, καθώς και SOKO J22 Orao ενώ για εκπαίδευση περίπου είκοσι SOKO G4 Super Galeb.

Επισημαίνει επίσης ότι ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στρατού και κυρίως την αντικατάσταση των μαχητικών αεροπλάνων.

Από τα MIG 30 στα Rafale

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ρωσικά μαχητικά MIG 30 βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμφωνία που σύναψε η Κροατία για την αγορά 12 μεταχειρισμένων Rafale, η κατάσταση άλλαξε υπέρ της Γαλλίας.

Η επιλογή του ευρωπαϊκού αεροπλάνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Σερβία για την ενίσχυση των δεσμών της με το ΝΑΤΟ, υποστηρίζει η «Tribune», σύμφωνα με τη σερβική ιστοσελίδα «vesti online».

Πηγή: La Tribune, vesti online, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν για την «εθνικοποίηση» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό