Connect with us

OIKONOMIA

Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ,  κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι με βάση τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις αρχές του μήνα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, πέραν της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προανήγγειλε δε νέες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις. «Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Θα επαναξιολογούμε τακτικά την πορεία πολιτικής μας υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να αξιολογούνται σε κάθε συνάντηση».

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη

Αγορές ομολόγων

Με δεδομένη την αύξηση του κόστους δανεισμού, με τη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και την επιβάρυνση του χρέους κυρίως στις χώρες του Νότου, μια κατάσταση η οποία επιδεινώνεται από την πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο θέμα του κατακερματισμού:

«Από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία εξομάλυνσης τον Δεκέμβριο του 2021, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ενεργήσουμε εάν οι κίνδυνοι κατακερματισμού απειλήσουν την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την 1η Ιουλίου, η ΕΚΤ εφαρμόζει με ευελιξία την επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν.

Υπενθύμισε επίσης ότι αργότερα τον Ιούλιο, ανακοινώθηκε το νέο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI), που συμπληρώνει τα υπάρχοντα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ΕΚΤ: «Αυτό το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αδικαιολόγητη, άτακτη δυναμική της αγοράς, με επαρκή ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής.»

» Θα διαφυλάξει την ενιαία νομισματική μας πολιτική καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής, βοηθώντας μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα σύμφωνα με την εντολή μας. Το TPI υπόκειται σε κατάλογο κριτηρίων επιλεξιμότητας που θα χρησιμοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει εάν μια δικαιοδοσία επιδιώκει υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές», τόνισε.

Σκοτεινές προοπτικές

«Ο αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να ρίχνει σκιά στην Ευρώπη. Οι σκέψεις μου είναι με τον ουκρανικό λαό που υφίσταται τις παράλογες φρικαλεότητες του πολέμου. Οι οικονομικές συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ συνέχισαν να ενισχύονται από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Ιούνιο και οι προοπτικές είναι σκοτεινές».

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών για υπηρεσίες καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά. Οι οικονομίες με μεγάλους τουριστικούς τομείς ωφελήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο το καλοκαίρι. Η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας συνέχισε επίσης να υποστηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ προβλέπει ότι η δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι πίσω από αυτό:

  1. Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία, και αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται από τις διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
  2. Δεύτερον, η έντονη ζήτηση για υπηρεσίες που προέκυψε με το άνοιγμα της οικονομίας χάνεται.
  3. Τρίτον, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, επίσης στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε πολλές μεγάλες οικονομίες, και η επιδείνωση των όρων εμπορίου θα σημαίνουν λιγότερη στήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
  4. Τέταρτον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στην πτώση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πτωτική αναθεώρηση

Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των τελευταίων προβλέψεων του προσωπικού της ΕΚΤ για την οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Το προσωπικό αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 9,1% τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων παρέμεινε εξαιρετικά αυξημένος και ήταν οι κυρίαρχοι συντελεστές του συνολικού πληθωρισμού. Οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την οικονομία.

Σχεδόν τα μισά στοιχεία του καλαθιού πληθωρισμού κατέγραψαν ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 4% τον Αύγουστο και οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν υψηλοί.

Οι βασικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά. Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί στο 8,1% το 2022, στο 5,5% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι κατά κύριο λόγο ανοδικοί, αντανακλώντας κυρίως την πιθανότητα περαιτέρω μεγάλων διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό. Ενώ αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι οι ίδιοι για την ανάπτυξη, η επίδρασή τους θα ήταν το αντίθετο: θα αύξαναν τον πληθωρισμό αλλά θα μείωναν την ανάπτυξη.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου «αν είναι απαραίτητο» λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό μαύρο στα 60 δολάρια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής.

Ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες η Δύση και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια «ανόητη απόφαση», δήλωσε.

«Δεν μας επηρεάζει σε τίποτα»

«Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Για τις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, «η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, ‘μη εμπορικής’ λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο», δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους

Ένας τέτοιος μηχανισμός «αφορά όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν «καθώς εάν κάποιος συμφωνήσει μόλις ο καταναλωτής ορίσει την τιμή, αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της (πετρελαϊκής) βιομηχανίας, επειδή ο καταναλωτής θα επιμένει πάντα να έχει τη χαμηλότερη κατά το δυνατόν τιμή», δήλωσε.

«Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση», διαβεβαίωσε.

Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από το ανώτατο αυτό όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Γιώργος Γεωργαντάς: Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμμα αλλάζουν τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το μεταφορικό ισοζύγιο στις ζωοτροφές, το κόστος παραγωγής, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά στη Λέσβο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ξεχωριστή όμως αναφορά έγινε, τόσο στο γεγονός ότι στο νησί φέτος σημειώθηκε αύξηση παραγωγής γάλακτος, όσο και στον σημαντικό ρόλο της Λέσβου στον τομέα της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεωργαντάς: Κανείς αγρότης δεν θα μείνει ανυπεράσπιστος και αβοήθητος

Συζητήθηκε επίσης διεξοδικά η απορροφητικότητα τοπικά των Σχεδίων Βελτίωσης, η πολύ υψηλή απόδοση και απορροφητικότητα του ΕΤΑΛ, αλλά και το γεγονός ότι η Λέσβος ανελίχθηκε στην τρίτη θέση σε αριθμούς παραγωγικότητας σε γάλα και κρέας σε όλη την επικράτεια.

Συναντήθηκε, επίσης, με τυροκόμους του νησιού και συζήτησε μαζί τους θέματα όπως το Βιολογικό Γάλα, το κόστος μεταφοράς και παραγωγής και ζητήματα που αφορούν τα τοπικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Σε μία δίωρη συζήτηση με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και παραγωγούς για τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, τα θέματα αποζημιώσεων de minimis και αυτών του ΕΛΓΑ, των προβλημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, η παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, των προγραμμάτων νέων αγροτών, των ενισχύσεων στη ζωική και φυτική παραγωγή.

Ακόμη συζητήθηκαν το αυξημένο μεταφορικό κόστος στις ζωοτροφές, η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η μεταρρύθμιση που συντελείται στις πληρωμές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κλιματική κρίση, η εξωγενής ενεργειακή κρίση και η επισιτιστική επάρκεια,  η βιολογική γεωργία, η στήριξη των αγροτικών συλλογικών σχημάτων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για επιπλέον στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη διασφάλιση της παραγωγής του ελαιώνα του νησιού και της δακοκτονίας μέσα από τα επιστημονικά προγράμματα του ΕΛΓΟ και τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του ο ΥπΑΑΤ τόνισε πως η στήριξη των αγροτών λειτουργεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και συνοχής των τοπικών κοινωνιών κι επισήμανε ότι η ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στην κτηνοτροφία και στη γεωργία αλλάζουν τα δεδομένα προς το καλύτερο. Η εμβληματική για τον πρωτογενή τομέα Λέσβος, είναι η καλύτερη απόδειξη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργαντάς εγκαινίασε τη μονάδα «Βιομηχανικά Σφαγεία Μυτιλήνης Ταξιάρχης ΙΚΕ» όπου και απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και εξήρε την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων επενδύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, είναι συμβατές με τα σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα και εκμεταλλεύονται τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE5 δευτερόλεπτα ago

Χάνει το τιμητικό πτυχίο κολλεγίου που του είχε δοθεί λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

EUMED-9: Δείτε live τις δηλώσεις των ηγετών των κρατών μελών του Νότου της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Καλαμάτα: Οικονομικές δυσκολίες φαίνεται πως οδήγησαν στην αυτοχειρία το ζευγάρι

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ8 λεπτά ago

Συλλυπητήριο ΑΟΤ για Στέφανο Μυλωνά – Sportrikala.gr

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Βρετανία: «Ο έλεγχος έχει μετατραπεί σε αγριότητα», λέει ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι για τη βρετανική μεταναστευτική πολιτική

LIFESTYLE19 λεπτά ago

«Άνοιξε το παράθυρο και μου είπε “τι τη θέλεις μωρή τη light; Φάε καμιά τυρόπιτα”»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Νέος εκπρόσωπος Τύπου στο ΥΠΕΞ ο Γ. Αρναούτης – Γιατί αντικαταστάθηκε ο Αλ. Παπαϊωάννου

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση για τη σφαίρα που τραυμάτισε τον 16χρονο

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ28 λεπτά ago

Ανακοίνωσε λύση συνεργασίας με Αρσένο ο ΑΟΤ – Sportrikala.gr

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Ήττα στην εκπνοή για τη Γλυφάδα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκαρισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αγριάς- Πέθανε ξαφνικά 42χρονος

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τα Μερομήνια μίλησαν: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα – Πού θα το στρώσει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

MEDIA4 ημέρες ago

Έκτακτο – Νεκρός ο δημοσιογράφος Ανδρέας Φιλιππούσης

Δημοφιλή