Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Λέων: Ασφυκτικός ο θάνατος των παιδιών στην υπόθεση της Πάτρας- 100% αδιαμφισβήτητο το πόρισμα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για το πόρισμα των θανάτων των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις ο πρόεδρος Ιατροδικαστικής εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, ξεκαθαρίζοντας πως το πόρισμα είναι πλήρως τεκμηριωμένο και 100% αδιαμφισβήτητο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα αποκάλυψε πως για πρώτη φορά πιάστηκε το κουβάρι της υπόθεσης των θανάτων των άτυχων παιδιών από την αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνήθως όταν μας ζητείται να κάνουμε μία πραγματογνωμοσύνη μας δίνονται τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία και βάση αυτών κάνουμε το πόρισμά μας. Εδώ έγινε κάτι πραγματικά ασυνήθιστο… ένα προς ένα όλα τα ευρήματα, ζητήθηκε και έγινε επανέλεγχος και επανεπιβεβαιώσει του κάθε ευρήματος και μάλιστα επιπλέον φαίνεται ότι έχουν αναδειχθεί και νέα ευρήματα ή έχουν ελεγχθεί και πειστήρια τα οποία δυστυχώς δεν είχαν ελεγχθεί κατά τον πρώτο χρόνο».

Στο γιατί δεν έγινε τόσο λεπτομερής έρευνα κατά το παρελθόν ο κ. Λέων απάντησε: «Το γιατί δεν είχαν ελεγχθεί δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι το πανάκι το οποίο στον δεύτερο θάνατο αποτελεί ένα πειστήριο το οποίο συνδέεται με τον μηχανισμό του θανάτου φαίνεται ότι τώρα έχει ελεγχθεί. Επίσης πρέπει να πούμε ότι οι κακώσεις έχουν καταγραφεί πλέον με μεγαλύτερη επιμέλεια. Να σημειωθεί πως οι συνάδελφοι είχαν φωτογραφίες επίσημες, όχι ανεπίσημες. Δηλαδή φωτογραφίες που έβγαλε είτε η σήμανση, είτε οι ίδιοι οι ιατροδικαστές είχαν λάβει και αποτελούσαν στοιχεία τα οποία μελετήθηκαν και απέδωσαν και περαιτέρω κακώσεις, γιατί οι κακώσεις στο συγκεκριμένο είδος θανάτου ήταν πάρα πολύ σημαντικό να αποδοθούν σωστά, να αποτυπωθούν σωστά και να εκτιμηθούν σωστά πράγμα το οποίο έγινε».

Επιπλέον, ο κ. Λέων υπογράμμισε πως «δεν πήγαμε δια αποκλεισμού. Εδώ αφενός έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και μαζί μ’ αυτά οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει παθολογικά αίτια, όπως για παράδειγμα ένα γενετικό πρόβλημα, αλλά αφετέρου έγινε μια περαιτέρω μελέτη των υπαρχόντων στοιχείων με αποτέλεσμα να αποδοθεί με μεγάλη ασφάλεια πλέον της βεβαιότητας ο ασφυκτικός θάνατος και μάλιστα με απόφραξη των αεροφόρων οδών» και συμπλήρωσε πως «στον δεύτερο θάνατο, το πανάκι φαίνεται να εισχωρεί βιαίως στη στοματική κοιλότητα του παιδιού και η μύτη να αποφράσσεται με το χέρι. Στον πρώτο θάνατο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κάποιο άλλο πειστήριο, και το λέω αυτό γιατί η ίδια η κατηγορούμενη είχε δηλώσει ότι και στη Μαλένα υπήρχαν πανάκια όμως δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά οι κακώσεις ξεκάθαρα δείχνουν τη συμμετοχή χεριού, άρα έχουμε απόφραξη στόματος και μύτης με το χέρι».

Στη ΓΑΔΑ η αδερφή της Πισπιρίγκου

Με την κατάθεση της αδερφής της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρας, ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος καταθέσεων από τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, τα οποία τελικά δολοφονήθηκαν.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου αναμένεται να περάσει το κατώφλι της ΓΑΔΑ στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά Αστυνομία και Εισαγγελία θα καλέσουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου για εξηγήσεις.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κλείσει η δικογραφία που έχει ανοίξει το Ανθρωποκτονιών για την υπόθεση ενώ αναπόφευκτες φαίνεται ότι είναι και οι νέες διώξεις.

Τι λέει το πόρισμα

Όσον αφορά στη Μαλένα, οι εκδορές που είχε μύτη της φανερώνουν πως κάποιος της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με το χέρι του, με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό της θάνατο.

Στην περίπτωση της Ίριδας οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κακώσεις στο στόμα της ενώ ακόμη ζούσε, ενώ το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της έφερε μεγάλη ποσότητα αίματος.

Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.

Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ευρήματα:

Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας – Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.

Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεως Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος.

  • Από το σύνολο των εξετάσεων και αναλύσεων αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου.
  • Αποκλείστηκε η δηλητηρίαση.
  • Αποκλείστηκε ο θάνατος από οποιοδήποτε άλλο παθολογικό αίτιο.
  • Ο θάνατος των δύο παιδιών έχει επέλθει από βίαιο στερητικό μηχανισμό της αναπνοής τους.

«Οι δημόσιοι λειτουργοί χρησιμοποιούν συνήθως τα τηλέφωνα του γραφείου τους, δεν γνωρίζω τι γίνεται σε άλλες μικρότερες πόλεις. Όσον αφορά στο θέμα ότι δεν έγινε αυτοψία , πρέπει να πούμε ότι ένας ιατροδικαστής πρέπει να κληθεί. Άρα το ερώτημα μεταφέρεται νωρίτερα. Εκλήθη ο ιατροδικαστής για αυτοψία στον χώρο; Εάν εκλήθη προφανώς και κακώς δεν πήγε. Εάν δεν εκλήθη, το θέμα θέλει διερεύνηση», είπε ο κ. Λέων.

«Ήμουν από τους ανθρώπους που μίλησε εξαρχής για αστοχίες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας ιατροδικαστής λειτουργεί με δόλο κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Τα μέτρα της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεσα και επείγοντα. Έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για διπλασιασμό του προσωπικού, αλλά δεν φτάνει αυτό. Δεν είναι δυνατό για μία σορό να μην υπάρχουν πρωτόκολλα, και θα πρέπει να τηρούνται με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις έρευνες της αστυνομίας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κληθεί ιατροδικαστής και να μην έχει πάει. Στην Ίριδα πήγε η Αστυνομία και πήγε και ιατροδικαστής»,

»Στο πανάκι θα μπορούσε να το είχε κρύψει και να το εμφάνισε μετά. Δεν γνωρίζουμε εάν όταν πήγε η αστυνομία ήταν εκεί το πανάκι του παιδιού. Χθες η αστυνομία πήρε καταθέσεις και μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, η δικογραφία θα δοθεί  στον Εισαγγελέα. Η Δήμητρα Πισπιρίγκου θα καταθέσει άμεσα. Όλα είναι ανοιχτά, από τις καταθέσεις θα φανεί εάν υπήρξε συνέργεια, υπόθαλψη εγκληματία ή ηθικός αυτουργός. Σεβόμαστε και το τεκμήριο της αθωότητας, όλοι ωστόσο είναι στο κάδρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ότι κάποιος έπνιξε τα παιδιά προκύπτει από το πόρισμα. Και από φωτογραφίες φάνηκε ότι υπήρχαν και άλλα σημάδια στα πρόσωπα τα παιδιά. Στο μάγουλο υπήρχαν εκδορές που υποδηλώνουν ότι με ή χωρίς πανάκι στην πρώτη περίπτωση, ή με πανάκι ματωμένο στην δεύτερη περίπτωση, και προφανώς συνάδει πλήρως με το μοναδικό τραύμα που υπήρχε σε ένα βρέφος το οποίο δεν είχε δόντια, και είχε και αμυχές στο πρόσωπο», είπε ο κ. Λέων.

Για το δεύτερο παιδί είναι 100% ότι έχει γίνει έτσι με το πανάκι, στην Μαλένα, έχει επέλθει θάνατος από απόφραξη αναπνευστικής οδού, αλλά δεν ξέρουμε το μέσο», κατέληξε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ7 δευτερόλεπτα ago

Οι νέες ηλεκτρονικές απάτες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Ηλεκτρονικές απάτες: Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 λεπτά ago

Εορτή Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου 27 Ιουνίου

OIKONOMIA14 λεπτά ago

Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουλίου – Ποια επιδόματα πληρώνονται την Πέμπτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 λεπτά ago

Εορτή Παναγίας Εικονιστριας στην Σκιαθο παρουσία του Μητρ.Χρυσοστομου

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Κοροναϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη 2η αναμνηστική δόση για ηλικίες 30-59 ετών

OIKONOMIA34 λεπτά ago

Συνταξιούχοι: 1,5 χρόνο στο… περίμενε για την απόφαση του ΣτΕ

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Ουκρανία: Ανακοινώνεται από τις ΗΠΑ η αγορά προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος για τον ουκρανικό στρατό

ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

Ραφήνα: Άγριος ο θάνατος για τον 42χρονο – Με σιδερογροθιά το μοιραίο χτύπημα

OIKONOMIA55 λεπτά ago

Φυσικό αέριο: Δύο νέες χρυσές εφεδρείες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας

Δημοφιλή