Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Λήγει η προθεσμία του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη

Published

on

ohe palaistane.jpg

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2025 λήγει η προθεσμία των 12 μηνών που έθεσε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Ισραήλ για να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στο ψήφισμα A/RES/ES-10/24, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τα ευρήματα του Διεθνούς Δικαστηρίου στη συμβουλευτική γνώμη του Ιουλίου 2024 και τα μετέτρεψε σε ουσιαστικά αιτήματα για το Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απαίτησε από το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία συνιστά παράνομη πράξη, εντός 12 μηνών.

Η Γενική Συνέλευση διέταξε επίσης το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις νομικές του υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, αποσύροντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τερματίζοντας τις παράνομες πολιτικές και πρακτικές του, επιστρέφοντας γη και περιουσίες που κατασχέθηκαν από την έναρξη της κατοχής, επιτρέποντας σε όλους τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους, καταβάλλοντας αποζημιώσεις και μην εμποδίζοντας τον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, η Αραβική Ομάδα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και το Κίνημα των Αδεσμεύτων ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελείται από 193 μέλη, να ψηφίσει για το ψήφισμα εννέα ημέρες αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Advertisement

Ο πρωταρχικός στόχος του σχεδίου ψηφίσματος, που είχε καταρτιστεί από την Παλαιστινιακή Αρχή εκείνη την εποχή, ήταν να επιβεβαιώσει τη συμβουλευτική γνώμη που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2024, η οποία ανέφερε ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και περιοχών από το Ισραήλ είναι παράνομη και ότι πρέπει να αποσυρθεί από αυτά.

Ενώ η συμβουλευτική γνώμη που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί «το συντομότερο δυνατό», το σχέδιο ψηφίσματος ορίζει ένα εξάμηνο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

Αν και η συμβουλευτική γνώμη που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτική, έχει βάρος βάσει του διεθνούς δικαίου και μπορεί να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ. Το ίδιο ισχύει και για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει πολιτικό βάρος.

ΕΡΤ – Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

Advertisement
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement
web banner
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο