OIKONOMIA
Λιμάνια στην Ελλάδα: Πόσο θωρακισμένα είναι απέναντι στις φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι χρειάζεται να γίνει στα λιμάνια στην Ελλάδα.
Την επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για τη διαχείριση του κινδύνου που διατρέχουν τα λιμάνια από φυσικές καταστροφές, όπως και άλλες έκτακτες καταστάσεις, όπως ένας πόλεμος ή και μια πανδημία, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας» και η ερευνητική μονάδα εδαφοδυναμικής και γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της πόλης (ΑΠΘ).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το παράδειγμα του Κόμπε
«Ένας σεισμός το 1995, είναι η αιτία που το λιμάνι του Κόμπε στον κόλπο της Οζάκα στην Ιαπωνία κατατασσόταν το 2011 στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όταν πριν βρισκόταν στην 11η, ενώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα κόστη επιδιόρθωσης των υποδομών, η οικονομική ζημιά που υπέστη ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια», επισήμανε, μιλώντας στην ημερίδα, με θέμα: «Τρωτότητα και ανθεκτικότητα λιμένων έναντι φυσικών κινδύνων και διαχείριση της διακινδύνευσης», ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «μέχρι σήμερα το λιμάνι του Κόμπε δεν έχει καταφέρει να «ορθοποδήσει» και όπως όλα δείχνουν δεν θα τα καταφέρει πλήρως.
Αναφέροντας μια άλλη χαρακτηριστικά περίπτωση, ο κ. Πιτιλάκης, τόνισε, ότι για το λιμάνι Σεντάι της Ιαπωνίας, το τσουνάμι το 2011 είχε ως αποτέλεσμα κόστος επιπτώσεων ύψους 200-300 δισ. δολαρίων και σύμφωνα με διεθνή μελέτη, μόνο για το 2011, η οικονομική επιβάρυνση από φυσικές καταστροφές, σήμανε για τα λιμάνια, ζημιά ύψους άνω των 400 δισ. δολαρίων.
Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία και συνυπολογίζοντας την μεγάλη σημασία του ρόλου των λιμανιών για την Ελλάδα, «μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς που ελλοχεύει, απουσία σχετικών μελετών», υπογράμμισε.
Δέκα ελληνικά λιμάνια σε προτεραιότητα – Πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν οι μελέτες;
Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει την τρωτότητα και ανθεκτικότητα των λιμένων έναντι φυσικών κινδύνων και θα δίνει έτσι τη δυνατότητα της διαχείρισης της διακινδύνευσης, σε διάστημα από δύο έως πέντε έτη, διατύπωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτιλάκης. «Ο χρονικός ορίζοντας των δύο με πέντε χρόνων είναι ρεαλιστικός, με δεδομένο μάλιστα ότι πλέον το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα όχι μόνο υπάρχει, αλλά μπορεί μάλιστα να υλοποιήσει τις ολοκληρωμένες μελέτες που απαιτούνται και σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ποια λιμάνια είναι σε προτεραιότητα προκειμένου να αποκτήσουν μελέτες τρωτότητας και ανθεκτικότητας έναντι φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων καταστάσεων, ο ίδιος απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πέραν του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Ελευσίνας, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, που τελευταίως αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, είναι άλλα έξι συνολικά, με τα δύο εξ αυτών στην Κρήτη. «Δέκα λιμάνια θα έβαζα σε πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε.
Για το θέμα της υλοποίησης των προαναφερόμενων μελετών ο διευθυντής Ινστιτούτου Λιμενικής Εκπαίδευσης «Εξάντας», Δρ. Άγγελος Φ. Βλάχος, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μπορεί να υπάρχει έλλειμμα σε μελέτες, αλλά η ανάγκη αυτές να υλοποιηθούν καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική και σαφής» και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «το θετικό είναι ότι εν αντιθέσει με 30 χρόνια πριν, πλέον στη χώρα μας υπάρχουν τεχνογνωσία και δυνατότητες για να γίνει ένα σοβαρός σχεδιασμός, έχει ωριμάσει η ανάγκη για την υλοποίησή τους και υπάρχει δουλειά πιλότος». Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη εμπλοκής της πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο, των διοικήσεων των λιμένων και των ευρύτερων μετόχων τους, «να συνασπιστούν και να εντείνουν τις συζητήσεις που ήδη γίνονται, ώστε τα θέματα τρωτότητας και ανθεκτικότητας των λιμένων απέναντι στις φυσικές καταστροφές να αναδειχθούν και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με την πολιτεία να στηρίζει πολλαπλά αυτές τις πρωτοβουλίες».
Πάμε σε αλλαγή του σεισμικού χάρτη στην Ελλάδα την επόμενη τριετία
Αναφέροντας ότι ο σεισμικός χάρτης της Ελλάδας θα αλλάξει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ο κ. Πιτιλάκης, επισήμανε ότι πλέον θα υπάρξουν νέες τιμές και όλοι οι μελετητές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα λιμάνια σημείωσε, ότι «πλέον είναι ένα «τίποτα» η εκτίμηση που «στήνεται» με βάση τον ορίζοντα μιας 5ετίας ή και 10ετίας» και εξήγησε ότι «όταν σχεδιάζουμε πλέον τη διακινδύνευση ρίσκου, πρέπει να σκεφτόμαστε σε βάθος χρόνου 100 ή και 200 ετών, ώστε να προβλέπουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις όποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις προκύψουν, όσο μικρές και αν μοιάζουν».
Τόνισε, ότι είναι πάντα προτιμότερο κανείς να επενδύει στην αρχή και να προλαμβάνει τα όποια γεγονότα ενδεχόμενα προκύψουν, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχει προετοιμαστεί άρτια όταν και αν αυτά συμβούν και έτσι δεν θα χρειαστεί να βρεθεί αντιμέτωπος με «τρομακτικές επιπτώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι με την έγκαιρη πρόληψη κανείς πετυχαίνει και τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης από το όποιο πλήγμα δεχτεί.
Κατά τον κ. Πιτιλάκη, το ευκταίο, είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου για τη διαχείριση του κινδύνου των λιμένων σε φυσικές καταστροφές και η ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης των τεχνικών και επιχειρησιακών δεδομένων και στοιχείων για όλα τα λιμάνια.
Ο κ. Βλάχος, σημείωσε, ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να ανοίξει ένα κεφάλαιο συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τόνισε ότι στόχος της Εξάντα είναι η συστηματοποίηση της ποικίλης εκπαίδευσης και κατάρτισης και η διάχυση της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης, σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των λιμένων απέναντι και σε φυσικές καταστροφές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας: «Δράση για την Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις & Λύσεις»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, διοργανώνει το 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας, με τίτλο: «Δράση για την Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις & Λύσεις» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, και ώρα: 13.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κατά τις εργασίες του Φόρουμ θα εξεταστούν οι προκλήσεις, αλλά και οι ευκαιρίες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία.
Στόχος είναι να αναδειχθούν οι στρατηγικές που υιοθετούνται σε διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, εστιάζοντας στη σουηδική και στην εγχώρια πρακτική.
Θεμέλιος θεματικός πυλώνας του 7ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας είναι η αποτίμηση των τρεχουσών συνθηκών και αναγκών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικείμενων απειλών, η χρηματοδότηση μηχανισμών προσαρμογής και διαχείρισης, καθώς και η συνεισφορά εργαλείων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).
Επίσης, θα διερευνηθεί και η κυκλική οικονομία ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές
Κεντρικός ομιλητής του Φόρουμ θα είναι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνο – Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κα Ουρανία Πατσιοπούλου, καθώς και η Α.Ε. Johan Borgstam, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα. Τις εργασίες του Φόρουμ θα συντονίσει η κα Μαρία Μπούρα, Executive Advisor σε θέματα Strategy, Leadership, 5G.
Με διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κι επιχειρηματικούς τομείς που σχετίζονται με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, το 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας αποβλέπει στην δημιουργία ενός κοινού τόπου συζήτησης για το μέλλον των δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, στην γνώση και την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών φορέων, επιστημονικών και επιχειρηματικών κλάδων, και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εταιριών και συνεργατών από την Ελλάδα και την Σουηδία.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες: SKF, ABB, Ericsson, Saracakis Group of Companies, Alfa Laval, Combitrans Hellas Ltd, Electrolux, Provident, Tsimikalis Kalonarou Law Firm.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Σχέδιο ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας: Τι ανακοινώνει την Τετάρτη η Κομισιόν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δραματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων προοιωνίζεται το σχέδιο της ΕΕ για τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρώπη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το κόστος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που επισύρει τη διακοπή ενεργειακής τροφοδοσίας της γηραιάς ηπείρου, εκτιμάται πως θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Σχέδιο-εφιάλτης
Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία παλεύουν με τα κύματα της ύφεσης και του πληθωρισμού, την ακρίβεια σε αγαθά, υπηρεσίες, είδη πρώτης ανάγκης, οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν την Τετάρτη μία δέσμη προτάσεων για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία θα συνοδεύεται από μέτρα στήριξης των καταναλωτών.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει, τουλάχιστον θεωρητικά, και την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 – μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρ’ ότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο.
Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).
Με δελτίο;
Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι κάποιας άλλης, επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάτι που σημαίνει, με τη σειρά του, ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής ανάμεσα στα κράτη – μέλη, με ευθύνη της Κομισιόν, ο οποίος αρχικά προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να συνοδεύεται από τις ανάλογες ρήτρες.
Ωστόσο, κάποιοι βασικοί άξονες του σχεδίου, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες, και μιλούσαν για δελτίο στο ηλεκτρικό ή για μέρες της εβδομάδας όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, προκάλεσαν τρόμο.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή δείχνει να θεριεύει και ακραία κύματα καύσωνα πλήττουν ακόμη και περιοχές όπως η Σιβηρία. Χωρίς άμεση εναλλακτική λύση, που θα μπορούσε να υποκαταστήσει το μέγεθος της ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, μία τέτοια πρωτοβουλία φαίνεται πιθανό να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα ρήγματα στην αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κρατών να τηρήσουν στο έπακρο τις κυρώσεις.
Ρούβλια
Ηδη πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς και πληρώνουν την τράπεζα της Gazprom σε ρούβλια ενώ πληθαίνουν οι φωνές ηγετών που επιδιώκουν προνομιακή μεταχείριση στον ενεργειακό τους εφοδιασμό, εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.
Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.
Από τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.
Εθελοντικός χαρακτήρας;
Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο.
Πλήρης διακοπή
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.
Τα γραφειοκρατικά σχέδια επί χάρτου, την ώρα που ακόμη και στη Βρετανία ένας στους τέσσερις ανθρώπους τρώει λιγότερο εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών σε κάθε τι που καταναλώνει ο άνθρωπος για να ζει αξιοπρεπώς, μπορεί να αποδειχτούν όπως επισημαίνουν πολλοί, αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Στο αμάξι με aircondition
Και μπορεί ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, να νουθετεί τους Γερμανούς με το νέο αξίωμα πως «κάθε κιλοβατώρα μετράει», και η κυβέρνηση Ντράγκι μέσω της «Επιχείρησης Θερμοστάτης», να διατείνεται ότι το καλοκαίρι, «δεν θα μπορεί οι θερμοστάτες να πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς», όμως ο κόσμος σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ αουτ θα χρειαστεί να τηλεργάζεται μάλλον από κάποια παραλία, ή να κοιμάται τα βράδια στο αυτοκίνητο με ανοικτό το κλιματιστικό.
Ούτε λόγος για τρόφιμα στα ψυγεία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star