Connect with us

OIKONOMIA

Λιμάνια: Στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η διαχείριση ενός λιμένα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, τις προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισότητα των φύλων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κι εάν δεν έχετε ζήσει ποτέ κοντά σε λιμάνι ή δεν έχετε εργαστεί σε ένα, μπορεί να μην γνωρίζετε τον ζωτικό ρόλο που παίζουν στη ζωή μας.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά ταξιδεύουν μέσω λιμανιών, γεγονός που τα καθιστά βασικό κρίκο στις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού στις οποίες βασιζόμαστε.

«Τα μέσα διαβίωσής μας – τρόφιμα, θέσεις εργασίας, ενέργεια – εξαρτώνται από τις λειτουργικές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της UNCTAD, Rebeca Grynspan.

Ο τρόπος διαχείρισης των λιμένων έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, τις προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισότητα των φύλων, τοποθετώντας τα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενισχύοντας το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη

Η αποτελεσματικότητα ενός λιμανιού επηρεάζει άμεσα τις οικονομίες των χωρών που εξυπηρετεί, αφού πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πανδημία της COVID-19 υπενθύμισε ότι όταν τα λιμάνια πλήττονται, όλοι υποφέρουν.

Τα μέτρα lockdown προκάλεσαν διακοπές και καθυστερήσεις σε πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Ο διάμεσος χρόνος που ξοδεύουν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνια παγκοσμίως , για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 20% μεταξύ 2019 και 2021.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ναύλοι έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και εκτινάχθηκαν ξανά στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής και της συμφόρησης των λιμανιών.

Η ανάλυση της UNCTAD έδειξε πώς οι αυξήσεις των ναύλων μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των αγαθών, ειδικά σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη.

Υποστήριξη αντιμετώπισης κρίσεων

Όταν χτυπήσει η καταστροφή, τα λιμάνια είναι το κύριο σημείο εισόδου για τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν και τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων υγείας.

Για παράδειγμα, η Υεμένη, η οποία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, εισάγει μέσω των λιμανιών της περίπου το 90% των τροφίμων της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν επίσης μια τραγική υπενθύμιση του βασικού ρόλου που παίζουν τα λιμάνια στην καταπολέμηση κρίσεων όπως η παγκόσμια πείνα. Η χώρα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο τη σεζόν 2020-2021.

Τους οκτώ μήνες πριν από τη σύγκρουση, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας – αρκετά για να θρέψουν περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τώρα, με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κλειστά, το σιτάρι έχει κολλήσει σε σιλό στη στεριά ή στα πλοία, ανίκανο να μετακινηθεί ενώ 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με την πείνα .

Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι κρίσιμη

Ενώ τα λιμάνια είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση κρίσεων, η σχετική θαλάσσια κυκλοφορία, η διακίνηση εμπορευμάτων και οι οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές επηρεάζουν το περιβάλλον μέσω της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων.

Αυτό προκαλείται από τον εξοπλισμό διακίνησης φορτίου που λειτουργεί με καύσιμο, τα πλοία, τα φορτηγά, τα τρένα και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία λιμένων.

Οι εκπομπές περιλαμβάνουν αέρια του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια, που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα και πνευμονία και χρόνιες πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις.

Η μείωση των εκπομπών των λιμανιών θα μειώσει τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και θα βελτίωνε την υγεία περισσότερων από 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ θα συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών

Τα λιμάνια αποτελούν σημαντική πηγή τοπικής απασχόλησης, αλλά ιστορικά έχουν δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για άνδρες παρά γυναίκες.

Δεδομένα από περισσότερα από 50 λιμάνια που συνεργάζονται με το πρόγραμμα διαχείρισης λιμένων TrainForTrade της UNCTAD δείχνουν ότι οι γυναίκες κατείχαν μόλις το 18% των επίσημων λιμενικών θέσεων το 2021. Τα λιμάνια βρίσκονται σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ο υψηλότερος περιφερειακός μέσος όρος ήταν 22%, που αναφέρθηκε από τα ευρωπαϊκά λιμάνια που συμμετείχαν στη μελέτη.

Μια πιο προσεκτική ματιά έδειξε έναν πιο ενθαρρυντικό μέσο όρο 42% για διοικητικούς ρόλους στα λιμάνια. Αλλά στη διακίνηση και τις λειτουργίες φορτίου, μόλις το 6% των εργαζομένων ήταν γυναίκες.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών λιμενικών και συνέχισης της εργασίας για την ισότητα των φύλων στον κλάδο.

Πώς η UNCTAD υποστηρίζει τα λιμάνια

Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων, η UNCTAD παρέχει έρευνα, ανάλυση και τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει τα λιμάνια και τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών –ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες– να βελτιώσουν τις λειτουργίες, να ενδυναμώσουν τις γυναίκες και να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές σε κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η εργασία περιλαμβάνει την ετήσια ανασκόπηση των θαλάσσιων μεταφορών και μια πολυετή συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τις μεταφορές, την εμπορική επιμελητεία και τη διευκόλυνση.

Όσον αφορά τη δημιουργία ικανοτήτων, το πρόγραμμα διαχείρισης λιμένων TrainForTrade της UNCTAD έχει πιστοποιήσει πάνω από 6.700 διαχειριστές λιμένων σε 140 χώρες για διάφορα θέματα.

Και η Εβδομάδα Διαχείρισης Λιμένων του TrainForTrade, που πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στο Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια της Ισπανίας , συγκέντρωσε πάνω από 100 ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο για να διερευνήσουν πώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει τα λιμάνια να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

British Airways: Ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, καθώς δυσκολεύεται ήδη να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης και την έλλειψη προσωπικού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Καθώς ο τομέας των αερομεταφορών στο σύνολό του αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη περίοδο στην ιστορία του, κατέστη δυστυχώς αναγκαίο να μειώσουμε κι άλλο» τον αριθμό των πτήσεων, ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης Κύπριοι βουλευτές

Συγγνώμες και αποζημιώσεις

Η British Airways εκτελούσε περίπου 850 πτήσεις ημερησίως πριν από την πανδημία της Covid-19 και είχε ήδη μειώσει κατά 10% τη δραστηριότητά της για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου. Με τις νέες ακυρώσεις, οι μειώσεις δρομολογίων θα φτάσουν το 11%.

«Είμαστε σε επαφή με τους πελάτες, για να ζητήσουμε συγγνώμη και να τους προτείνουμε να κάνουν κράτηση (σε άλλη πτήση) ή να τους αποζημιώσουμε πλήρως», διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών σε πολλές χώρες και ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να καλύψουν την απότομη αύξηση της ζήτησης, κυρίως επειδή δεν έχουν επαρκές προσωπικό.

Στα βρετανικά αεροδρόμια εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, με τεράστιες ουρές και εκατοντάδες ακυρωμένες πτήσεις. Εταιρείες και αεροδρόμια απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η British Airways είχε καταργήσει τότε περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

Το προσωπικό εδάφους της British Airways στο αεροδρόμιο του Χίθροου τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της κήρυξης απεργίας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Η βρετανική εταιρεία EasyJet, που ακύρωσε επίσης εκατοντάδες πτήσεις τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτήθηκε ο επιχειρησιακός διευθυντής της, Πίτερ Μπέλιου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Φυσικό Αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών στη Βρετανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι εργάτες στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και θα τις επεκτείνουν και σε μια εγκατάσταση που τροφοδοτεί τη Βρετανία. Υπολογίζεται ότι λόγω της απεργίας το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκεται υπό απειλή, με τις κρατικές εταιρίες της χώρας να αναφέρουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπούν εντελώς οι αποστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα η παραγωγή φυσικού αερίου δεν θα επαρκεί για να αποσταλεί με εναλλακτικό αγωγό στη Σκωτία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κρατική Equinor έχει ήδη κλείσει προσωρινά τρεις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τους εργάτες σε αυτές να απεργούν ζητώντας αυξήσεις μισθών και προστασία από τον πληθωρισμό. Η Νορβηγία είναι από πέρσι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Βρετανίας. Τότε, η σκανδιναβική χώρα είχε ξεπεράσει την εγχώρια βρετανική παροχή και ανταπεξήλθε στο 42% της ζήτησης. Παράλληλα, η Νορβηγία ικανοποιεί περίπου το 25% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Αναλυτής της ICIS εκτίμησε ότι η Βρετανία μπορεί να ανταπεξέλθει βραχυπρόθεσμα χωρίς το νορβηγικό αέριο, χάρη στις σημαντικές εισαγωγές LNG και τη χαμηλή καλοκαιρινή ζήτηση.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

Η απεργία αυτή έχει προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, φέρνοντας το φυσικό αέριο στην υψηλότερη τιμή του από την αρχή του πολέμου. Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα, το οποίο καθορίζει την τιμή της χονδρικής στη Γηραιά Ήπειρο, σκαρφάλωσε κατά 6% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση αυτή λειτούργησε ως «τσουνάμι» στις αγορές συναλλάγματος, φέρνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για το πώς θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση την οικονομία της ευρωζώνης.

Μείωση εξαγωγών φυσικού αερίου

Λόγω των απεργιών, αναμένεται να επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd). Από την Τρίτη, η απεργία θα επεκταθεί σε άλλες τρεις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η αναταραχή αυτή θα επηρεάσει το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας.

Μάλιστα, αν πραγματοποιήσει το συνδικάτο των εργατών τις προειδοποιήσεις του, από το Σάββατο ενδέχεται να μειωθεί ή να διακοπεί εντελώς η παραγωγή σε 14 εγκαταστάσεις, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 56% των νορβηγικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή