ΕΛΛΑΔΑ
Λινού – Στο 50+1 είναι αργά για να ελέγξεις τη διασπορά στα σχολεία – Όχι πληρότητα 100% στους κλειστούς χώρους


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Υπέρ της λειτουργίας των σχολείων τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, κ. Αθηνά Λινού που ωστόσο διαφωνεί με το μέτρο του 50%+1 για το κλείσιμο μιας τάξης. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή της στην πληρότητα 100% για τους κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, κυρίως για λόγους προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών, καθώς η γενική γραμμή στη δημόσια Υγεία είναι ότι τα σχολεία κλείνουν τελευταία και ανοίγουν πρώτα.
Όμως ταυτόχρονα με τη λειτουργία των σχολείων, θα πρέπει να λαμβάνονται και πάρα πολλά μέτρα για την προστασία των παιδιών όσο είναι στο σχολείο, για την προστασία των εκπαιδευτικών και για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν.
Τα μέτρα στα σχολεία πρέπει να λαμβάνονται πολύ νωρίτερα
«Και αυτό με την Όμικρον θα το αντιμετωπίσουμε πολύ έντονα γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά, επομένως μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών για ένα διάστημα θα απομακρυνθεί. Και επειδή πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί είναι ζευγάρια, αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα, γιατί εάν νοσήσει ο ένας από τους δυο, θα μπει σε καραντίνα και ο άλλος», επισήμανε.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στα μέτρα που θα πάρουμε με τα ανοιχτά σχολεία, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση. Είμαι αντίθεση στο να ισχύει το 50%+1 για το κλείσιμο μιας τάξης. Νομίζω ότι πολύ νωρίτερα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Στο 50%+1 είναι πλέον πολύ αργά για να ελέγξεις την πανδημία, πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση πολύ νωρίτερα. Ίσως δεν υπάρχει πλήρης κατανόηση του τι συμβαίνει με τη διασπορά της νόσου», είπε χαρακτηριστικά.
Η ίδια χαρακτήρισε πολύ θετική την εξαγγελία για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από την πανδημία.
- Διαβάστε επίσης: Σχολεία – Χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών – «Τσουνάμι» κρουσμάτων το πρώτο 48ωρο
Δεν αρκεί το self test – Χρειάζεται ιχνηλάτιση
Η κυρία Λινού, υπογράμμισε ότι τα self test στα σχολεία, βοηθούν μόνο στην περίπτωση που μπορούμε αμέσως μετά να απομονώσουμε τα θετικά κρούσματα. «Αν δεν προχωρήσουμε σε ιχνηλάτηση και απομόνωση, από μόνο του το τεστ δεν προσφέρει πολλά πράγματα. Η ιχνηλάτηση, η απομόνωση και η παρακολούθηση αυτών των παιδιών και των επαφών τους βοηθάει πάρα πολύ στο να μειώσουμε τη διασπορά», σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κινητοποιείται το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς προστατεύονται και τα μέλη της οικογένειας και οι συμμαθητές των παιδιών.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να διευκολύνουμε την καραντίνα αυτών των παιδιών που πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν υπάρχουν έξτρα δωμάτια στο σπίτι, μπορεί να υπάρχουν και άλλα αδερφάκια. Θα έπρεπε οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους να διευκολύνουν τις οικογένειες που ζουν σε μικρά σπίτια και δεν μπορούν να απομονώσουν τα παιδιά.
Δεν υπάρχει σαν παροχή, αλλά τουλάχιστον να υπήρχε σαν συμβουλή, σαν σχεδιασμός ώστε να βρίσκεται μια λύση», ξεκαθάρισε. Ζήτησε, επίσης, να γίνεται έγκαιρα η απομάκρυνση των παιδιών από την τάξη, δηλαδή να γίνονται αρκετά συχνά τα τεστ και να είναι ενήμεροι οι γονείς ώστε να μένουν τα παιδιά στο σπίτι.
Για την τρίτη δόση στα παιδιά
Αναφορικά με την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στα παιδιά, η κυρία Λινού τόνισε ότι γίνεται μόνο σε παιδιά που είναι υψηλού κινδύνου, καθώς προς το παρόν φαίνεται ότι τα παιδιά 5-12 ετών καλύπτονται με τις 2 δόσεις. «Ωστόσο, εάν υπάρχουν παιδάκια που έχουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα παιδιά που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις, σίγουρα καλύπτονται για 4-5 μήνες.
Χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών στη χώρα μας, λέγοντας πως υπάρχουν προβλήματα στην άμεση πρόσβαση των παιδιών σε εμβόλιο. Καθώς «προσπαθούν να κλείσουν οι γονείς ραντεβού και μπορεί να είναι μετά από 15 ημέρες». Αυτό δημιουργεί προβλήματα και σε πρακτικό επίπεδο, καθώς ακόμη και «αν εμβολιάζαμε 100 χιλιάδες παιδιά την ημέρα», για να εμβολιαστούν πάνω από 1.500.000 παιδιά 5 – 18 ετών, «θα θέλαμε σχεδόν 3 εβδομάδες». «Μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και άλλες δυο που χρειάζεται για να αποκτήσουν ανοσία, θα έχουμε τεράστια έκρηξη κρουσμάτων. Θα έπρεπε να μην κοιμόμαστε για να εμβολιαστούν άμεσα όλα τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα περιοριστικά μέτρα
Αναφορικά με τη συζήτηση περί χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στα μέτρα που αφορούν εσωτερικούς χώρους και στα μέτρα που αφορούν εξωτερικούς χώρους.
«Το κλασικό παράδειγμα είναι ότι συζητάτε την ίδια ώρα για το αν θα αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης στα γήπεδα και για το εάν θα βελτιωθούν οι συνθήκες στα νυχτερινά κέντρα. Εντελώς διαφορετικά θέματα», δήλωσε.
- Διαβάστε επίσης: Περιοριστικά μέτρα – Προς παράταση η ισχύς τους – Πότε αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις
Όπως εξήγησε, στα νυχτερινά κέντρα, πριν από τη μουσική, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για μερική κάλυψη. «Δηλαδή, από ότι καταλαβαίνω, επιτρέπεται σε περίπτωση που έχουμε μόνο εμβολιασμένους, η κάλυψη να είναι στο 100%. Αυτό δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο, σε σχέση με τον κίνδυνο σε ένα γήπεδο που είναι ανοιχτός χώρος. Επομένως θα έλεγα ναι, να ελαφρυνθούν τα μέτρα, να πάει 20% και 25% ίσως και 30% στα ανοιχτά γήπεδα με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, αλλά σε κλειστό χώρο χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος για την είσοδο – από τη στιγμή που κολλάνε και οι εμβολιασμένοι -και αποστάσεις. Αλλά αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν μα 100% πληρότητα. Πιο έντονο σε περιπτώσεις που είναι όρθιοι και χορεύουν», επισήμανε.
«Επομένως η αυστηροποίηση των μέτρων πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες. Επίσης, είναι διαφορετικά τα μέτρα που πρέπει να πάρει κάποιος στην περίπτωση των σχολείων όπου είναι υποχρεωτική η παρουσία των παιδιών και πολύ μακροχρόνια- μέσα σε μια εβδομάδα ένα παιδί βρίσκεται σε κλειστό χώρο για πάνω από 20 ώρες. Αντίθετα, ένας έφηβος βρίσκεται σε ένα κλειστό κέντρο διασκέδασης 2 ώρες την εβδομάδα. Αυτά πρέπει να τα συνυπολογίζουμε όταν παίρνουμε μέτρα», διεμήνυσε η κυρία Λινού.
Η κορύφωση της Όμικρον
Η ίδια εξέφρασε φόβους ότι η κορύφωση της Όμικρον θα φανεί αργότερα από τις 15 Ιανουαρίου, και «για ένα μήνα μετά την κορύφωση, θα βλέπουμε την κορύφωση των κρουσμάτων που θα διασωληνωθούν και ενδεχομένως θα χάσουν τη ζωή τους».
«Πέρα από τη Δέλτα, και με την Όμικρον σε ατομικό επίπεδο έχει ο καθένας μικρή πιθανότητα να διασωληνωθεί και να χάσει τη ζωή του. Σε συλλογικό όμως επίπεδο, επειδή είναι τόσο πολύ περισσότερα τα κρούσματα και τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα, ο αριθμός των ατόμων που θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και από τις απλές κλίνες θα μπουν σε ΜΕΘ, μπορεί να είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Δέλτα», προειδοποίησε. Υπενθύμισε ότι στις 22 Δεκεμβρίου η Πολιτεία ανακοίνωσε μόνο 100 κρούσματα Όμικρον, και επομένως «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα από τα 50.000 ημερήσια κρούσματα θα χρειαστούν νοσηλεία».
Γράψτε το σχόλιό σας


https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Μαζική φυγή εργατών γης από την Ελλάδα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, κάνοντας λόγο για αναγκαστική αγρανάπαυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που εμφανίστηκε προ τριετίας, πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μιχάλης Βιαννιτάκης, τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια πολύ έντονη και μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες, με αποτέλεσμα, ενώ στην Ιεράπετρα απασχολούνταν 8.000-10.000 εργάτες, σήμερα να έχουν μείνει μόνο 1.500.
Το φλέγον ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος απόψε, με έκτακτη γενική συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, όπου θα συμμετέχουν αγρότες της περιοχής, βουλευτές του Ν. Λασιθίου και αιρετοί από τον Δήμο και την Περιφέρεια, με στόχο να ασκηθεί πίεση στα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση αυτού του δύσκολου γρίφου.
«Στην Ελλάδα για να μπορέσει ένας οικονομικός μετανάστης να κινηθεί ελεύθερα χρειάζεται να παρέλθουν επτά έτη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ολοκληρώνει την αντίστοιχη διαδικασία σε τρία χρόνια. Αρα, η κύρια παράμετρος του προβλήματος είναι αυτή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι εργάτες φεύγουν, ενώ ο μέσος όρος του μεροκάματου είναι 35-40 ευρώ το 8ωρο και ενώ δεν υπάρχει εργαζόμενος με κάτω από 1.100-1.200 τον μήνα», αναφέρει ο Μ. Βιαννιτάκης για την Ιεράπετρα, όπου το κατεξοχήν αγροτικό προϊόν είναι τα κηπευτικά εκτός εποχής – ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές -, τα οποία εξάγονται και σε Γερμανία, Αγγλία και βαλκανικές χώρες.
«Η Ιεράπετρα διαθέτει το 55% των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα. Από Ιανουάριο έως Μάιο, η Κρήτη καλύπτει το 60%-70% της εγχώριας κατανάλωσης. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διαθέσει 25.000 νέες θέσεις για οικονομικούς μετανάστες σε όλη την Ελλάδα. Ομως η Κρήτη, μόνο για τα 12.000 στρέμματα ντομάτας, χρειάζεται 25.000 άτομα. Για το Λασίθι, οι διαθέσιμες εγκεκριμένες θέσεις για δύο έτη είναι 350 κι έχουν ήδη καλυφθεί, όταν η Ιεράπετρα μόνο έχει ανάγκη για 5.000 εργατικά χέρια τουλάχιστον».
Η βόρεια Ελλάδα
Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Βόρεια Ελλάδα – με τις παραδοσιακές καλλιέργειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια και κεράσια -, όπου, ενώ οι αγροτικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, οι εργάτες γης που αναμένονται από την Αλβανία δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους και ένα μέρος τους έχει ήδη βρει δουλειά αλλού.
«Συνήθως χρειαζόμαστε κάθε χρόνο γύρω στους 3.500 εργάτες. Καλυπτόμαστε από την Αλβανία. Το αν θα έρθουν φέτος δεν το γνωρίζουμε διότι ένας αριθμός έχει ήδη δηλώσει στους προηγούμενους εργοδότες ότι έχει φύγει για Ιταλία, Γερμανία», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας, συμπληρώνοντας:
«Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα στη συγκομιδή. Στην Πέλλα, όπου χρειάζονται 10.000 εργάτες για τα κεράσια, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τώρα κοιτάμε να φέρουμε από τη Ν. Ελλάδα Πακιστανούς, Αφγανούς και Μπανγκλαντεσιανούς και δεν αποκλείεται να φέρουμε ένα μέρος εργατών και εργατριών από Ουκρανία ή ουκρανούς πρόσφυγες από Πολωνία, Ρουμανία».
Κίνδυνος ελλείψεων
Σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα απόφαση από την πολιτεία που να ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, η αγρανάπαυση είναι μονόδρομος.
«Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα ακολουθήσει αναγκαστική αγρανάπαυση σε καλλιέργειες, δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα, θα αυξηθούν οι εισαγωγές, θα μειωθούν οι εξαγωγές, ενώ θα ανέβουν οι τιμές στα υπάρχοντα προϊόντα. Ηδη πολλά θερμοκήπια έχουν δοθεί προς ενοικίαση, αλλά χωρίς εργατικά χέρια ποιος θα τα νοικιάσει; Από έλληνες εργάτες έχουμε κάνει προσπάθειες με τον τοπικό ΟΑΕΔ και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Στο τέλος της αποψινής συνεδρίασης, θα τεθεί το ερώτημα τι διαθέσεις υπάρχουν στον κλάδο για πιο δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς εργάτες, πάντως, μέλλον δεν υπάρχει».
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Καισαριανή: Πυρκαγιά στο εργοτάξιο του μετρό – Καταστράφηκαν φορτηγό και μηχάνημα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πυρκαγιά ξέσπασε στο εργοτάξιο του μετρό στην Καισαριανή και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο οχήματα.
Για πυρκαγιά στο εργοτάξιο του μετρό επί της οδού Οδεμησίου στην Καισαριανή ενημερώθηκε η Πυροσβεστική (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi), σήμερα τα μεσάνυχτα (Τρίτη προς Τετάρτη).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ερευνώνται τα αίτια
Αμέσως δόθηκε εντολή και 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα έσπευσαν επί τόπου και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.
Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ένα φορτηγό και ένα χωματουργικό μηχάνημα.
Τα αίτια του συμβάντος καθώς και την πιθανότητα εμπρηστικής ενέργειας εξετάζει το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας