ΚΟΣΜΟΣ
Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν δηλώνει σε Ιρανό αξιωματούχο ότι απορρίπτει «οποιαδήποτε ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (13/8) στον γραμματέα του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν Αλί Λαριτζανί, ότι απορρίπτει «οποιαδήποτε ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις» μετά τις ιρανικές επικρίσεις για την απόφαση της Βηρυτού να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ.
«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις, από όπου κι αν προέρχεται», δήλωσε ο Λιβανέζος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Ιρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
«Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε, ανεξαιρέτως, να φέρει όπλα και να επικαλείται την υποστήριξη μιας ξένης δύναμης», πρόσθεσε ο Αούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Λιβάνου στην πλατφόρμα Χ.
الرئيس عون خلال لقائه الدكتور لاريجاني:
– لبنان راغب في التعاون مع ايران ضمن حدود السيادة والصداقة القائمين على الاحترام المتبادل.
– اللغة التي سمعها لبنان في الفترة الأخيرة من بعض المسؤولين الإيرانيين، غير مساعدة.
– الصداقة التي نريد ان تجمع بين لبنان وايران لا يجب ان تكون من… pic.twitter.com/ixVKS1blcB— Lebanese Presidency (@LBpresidency) August 13, 2025
«Το κράτος του Λιβάνου και οι ένοπλες δυνάμεις του είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια όλων των Λιβανέζων, χωρίς καμιά εξαίρεση», πρόσθεσε.
«Οποιαδήποτε απειλή, είτε προέρχεται από τον Ισραηλινό εχθρό είτε από άλλον, αφορά το σύνολο των Λιβανέζων και όχι ένα μόνο στρατόπεδο. Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση αυτού παραμένει η εθνική ενότητα», πρόσθεσε ο Αούν.
Ο Αούν προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να αναθέσει στον στρατό την κατάρτιση ενός σχεδίου αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, την οποία το Ιράν στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά από την ίδρυσή της.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε εν μέσω της αμερικανικής πίεσης και φόβων για μια νέα ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας, λίγους μήνες μετά τη σύγκρουση που επέφερε βαριές απώλειες στη Χεζμπολάχ.
Το σιιτικό κίνημα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπράττει «βαρύ αμάρτημα» ζητώντας τον αφοπλισμό του και δήλωσε ότι θα αγνοήσει την εν λόγω απόφαση.
Με την άφιξή του στη Βηρυτό, ο Λαριτζανί επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στον «λαό του Λιβάνου σε κάθε περίπτωση».
«Εάν ο λαός του Λιβάνου υποφέρει, θα νιώσουμε τον πόνο αυτό στο Ιράν και θα σταθούμε στο πλευρό του λαού του Λιβάνου σε κάθε περίπτωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, όπου έγινε δεκτός από μια αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του κινήματος Αμάλ.
«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων του λιβανέζικου λαού», πρόσθεσε.
Δεκάδες οπαδοί της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε σημεία απ΄όπου περνούσε η πομπή. Ο Ιρανός αξιωματούχος κατέβηκε για λίγο από το αυτοκίνητό του για να τους χαιρετίσει, ενώ αυτοί τον επευφημούσαν.
Ο Λαριτζανί συνάντησε επίσης τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ναουάφ Σαλάμ, πριν δεχτεί στην πρεσβεία του Ιράν προσωπικότητες του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.
Το βράδυ, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ο Λαριτζανί θα μεταβεί στον τάφο του πρώην αρχηγού του κόμματος, Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό του γενικού του αρχηγείου, στα νότια προάστια της Βηρυτού, μεσούσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago
Λουκέτο 48 ωρών και πρόστιμο 10.500 ευρώ από την ΑΑΔΕ σε γνωστό beach bar
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago
Παρατείνεται έως τον Δεκαπενταύγουστο η απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων σε πέντε δήμους λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago
Άνδρας έπεσε σε γκρεμό 7 μέτρων ενώ καθάριζε πισίνα ξενοδοχείου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες ago
Κ. Βελόπουλος: Γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά τα θηριώδη ρωσικά πυροσβεστικά αεροπλάνα Beriev για να βοηθήσουν
-
LIFESTYLE17 ώρες ago
Θοδωρής Μαραντίνης και Φίλιππος Μαραντίνης: Οι βόλτες πατέρα και γιου στα σοκάκια της Μυκόνου
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Εικόνες αποκάλυψης από την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες ago
Φωτιά ξέσπασε στo άλσος Κουρί Κοζάνης: Έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Θανάσιμος τραυματισμός πεζού από όχημα αστυνομικού