ΚΟΣΜΟΣ
Λίβανος: Το Ισραήλ μετατρέπει τις συνοριακές πόλεις σε ερείπια, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες
Ο Λίβανος βλέπει να αποκαλύπτεται μεγάλη καταστροφή σε χωριά και πόλεις στην κορυφή των λόφων. Οι λευκές κηλίδες αντικαθιστούν τις γειτονιές, όπως δείχνoυν οι δoρυφορικές εικόνες του προηγούμενου έτους. Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο έχει προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή σε περισσότερες από δώδεκα συνοριακές πόλεις και χωριά, μετατρέποντας πολλά από αυτά σε συστάδες γκρίζων κρατήρων, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που παραχώρησε στο Reuters η Planet Labs Inc.
Πολλές από τις πόλεις, που εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους εξαιτίας των βομβαρδισμών, είχαν κατοικηθεί για τουλάχιστον δύο αιώνες. Οι εικόνες που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν πόλεις μεταξύ της Kfarkela στο νοτιοανατολικό Λίβανο, νότια μετά το Meiss al-Jabal, και στη συνέχεια δυτικά μετά από μια βάση που χρησιμοποιείται από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μέχρι το μικρό χωριό Labbouneh.
«Υπάρχουν όμορφα παλιά σπίτια, εκατοντάδων ετών. Χιλιάδες βλήματα πυροβολικού έχουν πλήξει την πόλη, εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε ο Αμπντουλμονέμ Τσουκέιρ, δήμαρχος του Meiss al-Jabal, ενός από τα χωριά που έχουν πληγεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Λίβανος: «Ποιος ξέρει τι θα μείνει όρθιο στο τέλος;»
Το Reuters συνέκρινε δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2023 με εκείνες που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2024. Πολλά από τα χωριά με εντυπωσιακές ορατές ζημιές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα βρίσκονται στην κορυφή λόφων με θέα το Ισραήλ.
Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν τον τελευταίο μήνα χερσαίες εισβολές σε όλο το μήκος των ορεινών συνόρων με τον Λίβανο, εμπλεκόμενα σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ μέσα σε ορισμένες πόλεις.
«Δεν είναι χωριά αλλά οχυρωμένες ζώνες μάχης» λέει ο Ντάνιελ Χαγκάρι
Η μονάδα διαχείρισης κινδύνου καταστροφών του Λιβάνου, η οποία παρακολουθεί τόσο τα θύματα όσο και τις επιθέσεις σε συγκεκριμένες πόλεις, δήλωσε ότι οι 14 πόλεις που εξέτασε το Reuters είχαν υποστεί συνολικά 3.809 επιθέσεις από το Ισραήλ κατά το τελευταίο έτος.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι το Ισραήλ έχει πλήξει περισσότερους από 3.200 στόχους στο νότιο Λίβανο. Ο στρατός λέει ότι επιτίθεται σε πόλεις του νότιου Λιβάνου επειδή η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει «χωριά αμάχων σε οχυρωμένες ζώνες μάχης», κρύβοντας εκεί όπλα, εκρηκτικά και οχήματα.
Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές για να εξαπολύει επιθέσεις ή να αποθηκεύει όπλα και οι κάτοικοι των πόλεων αρνούνται τον ισχυρισμό αυτό.
Άτομο που γνωρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο δήλωσε στο Reuters ότι τα στρατεύματα επιτίθενται συστηματικά σε πόλεις με υπερυψωμένα στρατηγικά σημεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Mhaibib.
Χτυπούν τα χωριά στον Λίβανο για να κινούνται ελεύθερα, λέει πηγή του Reuters
Ο λόγος για τον οποίο στοχεύουν τόσο έντονα αυτά τα χωριά ώστε να μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα», δήλωσε το άτομο. Οι πιο πρόσφατες εικόνες της Kfarkela έδειχναν μια σειρά από λευκές κηλίδες κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην πόλη. Εικόνες που ελήφθησαν πέρυσι έδειχναν τον ίδιο δρόμο επενδεδυμένο με σπίτια και πράσινη βλάστηση, υποδεικνύοντας ότι τα σπίτια είχαν κονιορτοποιηθεί.
Νοτιότερα, η Meiss al-Jabal, μια πόλη 700 μέτρα (μέτρα) μακριά από την οριοθετημένη από τον ΟΗΕ μπλε γραμμή που χωρίζει το ισραηλινό από το λιβανέζικο έδαφος, υπέστη σημαντική καταστροφή σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο κοντά στο κέντρο της πόλης.
Η περιοχή, που είχε διαστάσεις περίπου 150 μέτρα επί 400 μέτρα, εμφανιζόταν ως ένα κομμάτι καφέ άμμου, σηματοδοτώντας ότι τα κτίρια εκεί είχαν ισοπεδωθεί πλήρως. Εικόνες από τον ίδιο μήνα του 2023 έδειχναν μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά με σπίτια.
Ο Λίβανος χάνει τα χωριά και τις πόλεις της παραμεθορίου
Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα χτυπήματα του Ισραήλ και περισσότεροι από 2.600 έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα τον τελευταίο μήνα, λέει η κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών δεν μπορούν να φτάσουν στις πατρίδες τους εδώ και μήνες.
«Αφού ήρθε ο πόλεμος στο Meiss al-Jabal, αφού έφυγαν οι κάτοικοι, δεν γνωρίζουμε πλέον τίποτα για την κατάσταση του χωριού», δήλωσε ο δήμαρχος του Meiss al-Jabal.
Εικόνες από το κοντινό χωριό Mhaibib απεικόνιζαν παρόμοια επίπεδα καταστροφής. Το Mhaibib είναι ένα από τα πολλά χωριά – μαζί με τα Kfarkela, Aitaroun, Odaisseh και Ramyeh – που εμφανίζονται σε πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ταυτόχρονες εκρήξεις πολλών κατασκευών ταυτόχρονα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν φορτωμένες με εκρηκτικά.
Κάτω από το χωριό Μχαϊμπίμπ βρίσκονταν κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ, λέει ο Ντάνιελ Χαγκάρι
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι ένα κέντρο διοίκησης της επίλεκτης μονάδας Radwan της Χεζμπολάχ βρισκόταν κάτω από το Mhaibib και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν «εξουδετερώσει το κύριο δίκτυο σηράγγων» που χρησιμοποιεί η ομάδα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι έχει δηλώσει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να «απωθήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, να διαλύσει τις δυνατότητές της και να εξαλείψει την απειλή για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του Ισραήλ». «Αυτό είναι ένα σχέδιο που βγάζεις από το ράφι», δήλωσε ο Jon Alterman, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον. «Οι στρατοί σχεδιάζουν και εκτελούν το σχέδιο».
Ο Σεθ Τζόουνς, ένας άλλος ανώτερος αντιπρόεδρος στο CSIS, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί χωριά της πρώτης γραμμής για να εκτοξεύει τους πυραύλους μικρότερης εμβέλειας στο Ισραήλ.
Η ιστορία της οικογένειας καλλιτεχνών Μπααλμπάκι
Ο Λούμπναν Μπααλμπάκι, ο μαέστρος της φιλαρμονικής ορχήστρας του Λιβάνου και γιος του εκλιπόντος Λιβανέζου καλλιτέχνη Αμπντέλ Χαμίντ Μπααλμπάκι, δήλωσε ότι η οικογένειά του είχε αγοράσει δορυφορικές εικόνες της γενέτειράς τους, του Odaisseh, για να ελέγξει αν το σπίτι της οικογένειας στέκει ακόμα.
Το σπίτι είχε μετατραπεί από τον Αμπντέλ Χαμίντ σε πολιτιστικό κέντρο, γεμάτο με έργα τέχνης, πρωτότυπα σκίτσα και περισσότερα από 1.000 βιβλία σε μια ξύλινη βιβλιοθήκη. Ο Αμπντέλ Χαμίντ απεβίωσε το 2013 και θάφτηκε πίσω από το σπίτι μαζί με την εκλιπούσα σύζυγό του.
«Είμαστε μια οικογένεια καλλιτεχνών, ο πατέρας μου είναι γνωστός και το σπίτι μας ήταν ένα γνωστό πολιτιστικό σπίτι. Προσπαθούσαμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας με αυτή τη σκέψη», δήλωσε ο γιος Μπααλμπάκι στο Reuters.
Αν οι πληροφορίες σας είναι τόσο υψηλού επιπέδου, γνωρίζατε τι υπάρχει στο σπίτι
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το σπίτι εξακολουθούσε να στέκεται όρθιο. Αλλά το Σαββατοκύριακο ο Μπααλμπάκι είδε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε με πολλά σπίτια στο Odaisseh, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού της οικογένειάς του, να ανατινάζονται. Η οικογένεια δεν συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και ο Μπααλμπάκι αρνήθηκε ότι εκεί φυλάσσονταν όπλα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.
«Αν έχετε τόσο υψηλού επιπέδου πληροφορίες που μπορείτε να στοχεύσετε συγκεκριμένα στρατιωτικά στελέχη, τότε ξέρετε τι υπάρχει σε αυτό το σπίτι», δήλωσε. «Ήταν ένα σπίτι τέχνης. Είμαστε όλοι καλλιτέχνες. Ο στόχος είναι να σβήσουν κάθε ίχνος ζωής».
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago
Κίνηση: Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου – Ουρές χιλιομέτρων έξω από τη Λαμία
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
28η Οκτωβρίου: Έφυγε από τη ζωή ο Μυτιληνιός ήρωας του Β’ ΠΠ στα 99 του χρόνια
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Ηγουμενίτσα: Περιπέτεια για πάνω από 500 επιβάτες στο πλοίο «Αγία Θεοδώρα»
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ώρες ago
Λάρισα: Μνήμες πολέμου από έναν 99χρονο – Πώς έζησε την Κατοχή
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
28η Οκτωβρίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης – Δείτε εικόνες
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ9 ώρες ago
Στα Φάρσαλα για τις εκδηλώσεις της επετείου του “ΟΧΙ” ο Β. Κόκκαλης
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
28η Οκτωβρίου: Δείτε live τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
-
AUTO-MOTO13 ώρες ago
Η Toyota έφτιαξε το 5.000.000ό αυτοκίνητο της στο Ηνωμένο Βασίλειο